Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3242437 razy)

pjoter84 (+ 1 Ukrytych) i 10 Gości przegląda ten wątek.

Offline michał81

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #13185 dnia: So, 29 Czerwiec 2024, 11:25:56 »
Ciekawe po ile będzie chodził na czarnym rynku CE z autografem i torbą.
A nie powinno być "wtórnym rynku"?

Offline JakubM

« Odpowiedź #13186 dnia: So, 29 Czerwiec 2024, 12:27:48 »
Już widziałem na Allegro za 500 zł wersję z limitowaną okładką. Więc takie z autografem pewnie 800 zł. Ale po co to komu tyle kasy wydawać 😜

Offline zombie001

« Odpowiedź #13187 dnia: So, 29 Czerwiec 2024, 12:39:41 »
przed wydaniem CE bym powiedział - za trudne, undergroundowe i czarnobiałe...

ale jak teraz o tym myślę... no mógłbym kiedyś spróbować dwa tomy, format amerykański, po 600 str

Przecież wydajesz już dwu/trzytomowe, dziwaczne cegły pokroju CE i Nemesis.

First Kingdom jest wręcz stworzone idealnie jako kolejna zapowiedź, następny pakiet, tym razem na 2026 rok :D

I ja bym wolał w 3 tomach.
KEEP CALM AND HATE EVERYONE

Offline komiks

« Odpowiedź #13188 dnia: So, 29 Czerwiec 2024, 13:27:00 »
Czarny rynek to taki żarcik, wiadomo, że sprzedają głównie kolekcjonerzy ;)

Co do First Kingdom, moim zdaniem Arek ma racje, ten komiks jest zbyt ciężki.
Po obejrzeniu wielu przykładowych plansz i przeczytaniu kilku opinii w Internecie (zgadzam się z poniższą opinią, mam podobne odczucia patrząc na plansze komiksowe).

Rozczarowujące. Jestem tego świadomy od dłuższego czasu i słyszałem wiele pochlebnych opinii na jego temat - okładka nawet cytuje Willa Eisnera, który mówi, że to „jedno z najbardziej imponujących przedsięwzięć w historii współczesnych komiksów”. Jednak nie spełnia ono oczekiwań. Można by zaakceptować stwierdzenie Eisnera, zależnie od tego, jak zdefiniujemy „imponujący”, ale według konwencjonalnych kryteriów wartości komiksu czy literatury, jest to znacznie poniżej oczekiwań. Trudno uwierzyć, że Katz miał lata praktycznego doświadczenia, kiedy tworzył ten niezależny projekt, biorąc pod uwagę konsekwentnie słabą stronę projektu. Strony są często trudne do odczytania; Katz nie wydaje się mieć spójnej logiki w sekwencji paneli i nie dostarcza wskazówek dla czytelnika. Brak marginesów i często bardzo szczegółowe (można by powiedzieć zagracone) panele dodatkowo utrudniają czytanie. Katz nie wydaje się zainteresowany hierarchizacją informacji, więc często trudno jest określić, co w panelu lub na stronie jest centralne, a co jest drugorzędne. Być może nie uważa niczego za drugorzędne, ale wszystko za równie ważne; z pewnością lubi dodawać wiele szczegółów, które nigdy nie są bezpośrednio omawiane narracyjnie (np. często widoczne postacie przypominające wróżki, krążące wokół paneli, bez zauważenia lub komentarza przez któregokolwiek z bohaterów). Postacie są dobrze narysowane pod pewnymi względami, ale trudno je odróżnić, ponieważ Katz nie wydaje się zainteresowany rozwijaniem indywidualnych twarzy czy ciał, a rzadko wydają się robić cokolwiek innego niż stać w miejscu; nawet sceny akcji wyglądają jak ustawione, postacie wydają się trzymać pozycji dla aparatu. Narracyjnie jest to bałagan, zbiór kliszy, złych dialogów i niezdarnego wykładu narracyjnego. Akcja zmienia się nagle bez wyjaśnienia. Motywacje postaci są często niejasne, a żadna z nich nie ma osobowości. Ogólnie rzecz biorąc, jest to w pewnym sensie przyjemne dla oka, ale ledwo warte przeczytania.

https://www.goodreads.com/review/show/1923861343

« Ostatnia zmiana: So, 29 Czerwiec 2024, 13:28:51 wysłana przez Zwirek »
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline studio_lain

« Odpowiedź #13189 dnia: So, 29 Czerwiec 2024, 16:20:50 »
To co? Ktos pokonał już CE? ;)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline Death

« Odpowiedź #13190 dnia: So, 29 Czerwiec 2024, 16:29:47 »
Własnie odebrałem i pierwsze spostrzeżenie jest takie, że zupełnie niepotrzebnie komiks został wydrukowany na kredzie.
Trzy komiksy, które ostatnio kupiłem i wolałbym, żeby były na offsecie: Mazebook, CE i Niebo w głowie. Ten ostatni, to już w ogóle, bo jeszcze został wydrukowany na takiej kredzie, że nie ma opcji, żeby nie zostawić na nim jakichś odcisków palców, nawet jeśli bardzo się starasz i jesteś jak ninja. Pozostałe tytuły z pakietu Mandioki mają zajebistej jakości offset.
Kiedyś byłem większym zwolennikiem kredy, bo nie miałem bladego pojęcia o różnicach w papierze, a wydawnictwa tragicznie wydawały komiksy, głównie było to widać w beznadziejnej czerni. Ale jeśli da się naprawdę dobry offset, to kreda zazwyczaj wymięka.
Do rysunków w CE fajnie by pasował offset. :)

Offline komiks

« Odpowiedź #13191 dnia: So, 29 Czerwiec 2024, 16:53:32 »
Ja też lubię offset i do wielu komiksów on pasuje, no ale co zrobisz.

Offline Rabies

« Odpowiedź #13192 dnia: So, 29 Czerwiec 2024, 17:22:43 »
ten z torbą :)

Toż to Vermeer, tylko pani czepek zdmuchło 😁 Piękne!

Offline Lobo

« Odpowiedź #13193 dnia: So, 29 Czerwiec 2024, 18:09:32 »
A Toppi? Aż się prosi o offset taki komiks. Jak zazwyczaj LiT podejmuje same dobre decyzje tak z Toppim wtopili

Trzy komiksy, które ostatnio kupiłem i wolałbym, żeby były na offsecie: Mazebook, CE i Niebo w głowie. Ten ostatni, to już w ogóle, bo jeszcze został wydrukowany na takiej kredzie, że nie ma opcji, żeby nie zostawić na nim jakichś odcisków palców, nawet jeśli bardzo się starasz i jesteś jak ninja. Pozostałe tytuły z pakietu Mandioki mają zajebistej jakości offset.
Kiedyś byłem większym zwolennikiem kredy, bo nie miałem bladego pojęcia o różnicach w papierze, a wydawnictwa tragicznie wydawały komiksy, głównie było to widać w beznadziejnej czerni. Ale jeśli da się naprawdę dobry offset, to kreda zazwyczaj wymięka.
Do rysunków w CE fajnie by pasował offset. :)

Offline Pablos

« Odpowiedź #13194 dnia: Nd, 30 Czerwiec 2024, 22:03:02 »
Hej, odebrałem właśnie paczkę z CE. Na limitce A napisy i znak SL są na grzbiecie t. II wyraźnie przesunięte w górę względem t. I. Czy ktoś jeszcze zauważył taką niedoskonałość, czy to wada moich egzemplarzy?

Offline komiks

« Odpowiedź #13195 dnia: Nd, 30 Czerwiec 2024, 22:27:06 »
« Ostatnia zmiana: Nd, 30 Czerwiec 2024, 22:31:23 wysłana przez Zwirek »

Offline Pablos

« Odpowiedź #13196 dnia: Nd, 30 Czerwiec 2024, 22:36:22 »
Dzięki. Czyli to moje egzemplarze są wadliwe, bo na moich rozjazd jest bardzo dobrze widoczny jak stoją w pionie obok siebie. Jutro postaram się podesłać zdjęcia.

Offline ryba

« Odpowiedź #13197 dnia: Nd, 30 Czerwiec 2024, 23:51:05 »
Kilka słów o Kronikach Barbarzyńców.
Jestem starej daty (40+) więc grafika i tematyka od razu wzbudziły wspomnienia czytania Thorgala zatem duży plus. Co my tu mamy? Jak wspomniałem dla mnie bardzo dobra grafika, ciekawa tematyka, rogate hełmy, drakkary, seks, przemoc no i w zasadzie tylko opisywana historia nie dojechała. Jest też inna opcja, nie jestem targetem tego komiksu. Miałem wrażenie, że ten komiks jest bardziej dla nastolatków, co jakiś czas wydarzały się sytuacje, które w założeniu miały chyba budzić śmiech, ale nie były to zbyt wyszukane dowcipy typu wymioty komuś na twarz, oddawanie moczu na obiekty kultu itp.
Ogólnie i tak oceniam ten komiks lepiej niż poprzednie komiksy Studia Lain, które czytałem tj. Mazeworld, z którym mam taki problem, że nawet trudno mi powiedzieć dlaczego niespecjalnie mi się podobał, po prostu średni komiks nie warty zapamiętania i Septentryon, w którym mamy motyw wędrówki z miejsca na miejsce a jej cel w świetle zakończenia to nawet nie wiem jaki był.

W każdym razie Kroniki Barbarzyńców to dobry komiks, szczególnie jeśli ktoś nie oczekuje wyszukanej fabuły.
« Ostatnia zmiana: Nd, 30 Czerwiec 2024, 23:54:27 wysłana przez ryba »

Offline Alienus66

« Odpowiedź #13198 dnia: Pn, 01 Lipiec 2024, 06:41:01 »
Kilka słów o Kronikach Barbarzyńców.
Jestem starej daty (40+) więc grafika i tematyka od razu wzbudziły wspomnienia czytania Thorgala zatem duży plus. Co my tu mamy? Jak wspomniałem dla mnie bardzo dobra grafika, ciekawa tematyka, rogate hełmy, drakkary, seks, przemoc no i w zasadzie tylko opisywana historia nie dojechała. Jest też inna opcja, nie jestem targetem tego komiksu. Miałem wrażenie, że ten komiks jest bardziej dla nastolatków, co jakiś czas wydarzały się sytuacje, które w założeniu miały chyba budzić śmiech, ale nie były to zbyt wyszukane dowcipy typu wymioty komuś na twarz, oddawanie moczu na obiekty kultu itp.
Ogólnie i tak oceniam ten komiks lepiej niż poprzednie komiksy Studia Lain, które czytałem tj. Mazeworld, z którym mam taki problem, że nawet trudno mi powiedzieć dlaczego niespecjalnie mi się podobał, po prostu średni komiks nie warty zapamiętania i Septentryon, w którym mamy motyw wędrówki z miejsca na miejsce a jej cel w świetle zakończenia to nawet nie wiem jaki był.

W każdym razie Kroniki Barbarzyńców to dobry komiks, szczególnie jeśli ktoś nie oczekuje wyszukanej fabuły.
tak szczerze to dużo komiksów tego wydawnictwa są takie sobie..natomiast ten konkretny ciężko było kupić czyli kroniki bo się rozsprzedały w ekspresowym tempie. Pożyczyłem przeczytałem i nie żałuje że nie kupiłem🙂 więc nie rozumiem fenomenu tej pozycji. Jak i kilku innych komiksów tego wydawnictwa..ale to moja opinia więc to wszystko kwestia gustu co kto lubi🙂
« Ostatnia zmiana: Pn, 01 Lipiec 2024, 06:42:49 wysłana przez Alienus66 »

« Odpowiedź #13199 dnia: Pn, 01 Lipiec 2024, 09:51:47 »
Hej, odebrałem właśnie paczkę z CE. Na limitce A napisy i znak SL są na grzbiecie t. II wyraźnie przesunięte w górę względem t. I. Czy ktoś jeszcze zauważył taką niedoskonałość, czy to wada moich egzemplarzy?

U mnie z kolei napisy w drugim tomie są przesunięte w prawą stronę :/ Nie ma tragedii, ale jest to widoczne. I szczerze mówiąc boję się trochę o "Darkness" i inne grubasy, bo po skończonej lekturze pierwszego tomu "CE" grzbiet lata bardziej niż "Na wschód od zachodu" od Muchy :/ Te komiksy będą miały ponad 600 stron, czyli jeszcze raz tyle co "CE".
Zapraszam wszystkich do odwiedzania bloga "Czytamy Komiksy", a także do obserwowania profilu na Facebooku i Instagramie.

https://czytamykomiksy.blogspot.com/
https://www.facebook.com/czytamykomiksy
https://www.instagram.com/czytamykomiksy/