Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3259369 razy)

elesshar, jedrol, zombie001, Popiel, MonsterGirl (+ 1 Ukrytych) i 49 Gości przegląda ten wątek.

Offline Lagroht

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #12855 dnia: So, 15 Czerwiec 2024, 17:05:37 »
W cieniu Słońca gada po polsku :)

Wszystko fajnie ale są literówki,to finalne ?

Offline studio_lain

« Odpowiedź #12856 dnia: So, 15 Czerwiec 2024, 18:05:44 »
nie, to tekst wlany po pierwszej korekcie, teraz tzw. korekta na boardach
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Online badday

« Odpowiedź #12857 dnia: So, 15 Czerwiec 2024, 19:38:10 »
Kiedy, kiedy, kiedy? Najbardziej na to czekam od SL w tym roku!

Offline 79ers

« Odpowiedź #12858 dnia: So, 15 Czerwiec 2024, 21:01:22 »
Darkness za 400  :'( :'( :'( :'(

Offline komiks

« Odpowiedź #12859 dnia: So, 15 Czerwiec 2024, 21:36:07 »
W cieniu Słońca gada po polsku :)

AI GPT

Dans L'Ombre du Soleil 
Scenariusz: Colin Wilson, Rysunki: Colin Wilson

Gatunek i konwencja
Komiks "Dans L'Ombre du Soleil" jest osadzony w dystopijnej przyszłości, gdzie resztki ludzkości przetrwały na sztucznych satelitach po zagładzie Ziemi. To dzieło science fiction, łączące elementy postapokaliptyczne z intensywną, polityczną intrygą. Wpływy dystopijne są widoczne w przedstawieniu autorytarnego reżimu i tajemniczego projektu Genesis, który stanowi centrum fabuły.

Przekaz i tematyka
Główne przesłanie komiksu skupia się na walce o wolność i etycznych dylematach związanych z przetrwaniem. Tematyka obejmuje krytykę totalitaryzmu, nieetyczne eksperymenty medyczne oraz eksploatację ludzkich zasobów. Poprzez postać Raela, głównego bohatera, komiks bada aspekty buntu przeciw opresji i odkrywania prawdy o manipulacjach rządzących. Elementy ekologiczne i technologie przyszłości odgrywają znaczącą rolę, podkreślając konflikt między naturą a sztucznością.

Oryginalność i innowacyjność
"Dans L'Ombre du Soleil" wnosi świeże spojrzenie do gatunku science fiction, zwłaszcza w kontekście francuskiego komiksu. Chociaż tematyka dystopii i rebelii nie jest nowa, sposób jej przedstawienia przez Colina Wilsona, zarówno w narracji, jak i w warstwie graficznej, wyróżnia ten komiks. Złożoność świata przedstawionego oraz głębokość psychologiczna postaci dodają mu wyjątkowego charakteru, co czyni go wartym uwagi wśród fanów gatunku.

Podsumowanie
"Dans L'Ombre du Soleil" polecam miłośnikom science fiction, zwłaszcza tym, którzy cenią sobie złożone, dystopijne opowieści z silnym przesłaniem politycznym i społecznym. Czytelnicy zainteresowani tematami rebelii, etyki oraz przyszłości technologicznej z pewnością znajdą w nim coś dla siebie.

Ciekawostki
- Komiks został po raz pierwszy opublikowany w 1984 roku przez wydawnictwo Glénat.
- Zyskał uznanie za swoją dynamiczną narrację i unikalny styl artystyczny, chociaż jest mniej znany szerokiej publiczności poza Francją.
- W 1988 roku ukazała się anglojęzyczna edycja, co pomogło mu zyskać szerszą międzynarodową widownię.

Podobne komiksy
- "The Incal" - Alejandro Jodorowsky i Moebius
- "La Saga de Xam" - Jean Rollin
- "Elektra: Assassin" - Frank Miller i Bill Sienkiewicz
- "Valerian and Laureline" - Pierre Christin i Jean-Claude Mézières
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline LukCook

« Odpowiedź #12860 dnia: So, 15 Czerwiec 2024, 21:39:33 »
Hehe - "Elektra: Assassin" - Frank Miller i Bill Sienkiewicz

Bzdura za bzdurą w tych generowanych tekstach.
« Ostatnia zmiana: So, 15 Czerwiec 2024, 21:41:11 wysłana przez LukCook »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #12861 dnia: So, 15 Czerwiec 2024, 22:00:55 »
Ciekawi mnie, skąd AI wie, jaka jest złożoność świata i głębia postaci w tym komiksie. I na czym polega to świeże spojrzenie na gatunek SF w kontekście francuskiego komiksu.

Hehe - "Elektra: Assassin" - Frank Miller i Bill Sienkiewicz
Dobrze, że tym razem to nie "Czerwona księga" Franka Millera.

Offline komiks

« Odpowiedź #12862 dnia: So, 15 Czerwiec 2024, 23:07:23 »
AI wie to z recenzji.
W odpowiedzi podaje linki.
https://www.comicsreview.co.uk/nowreadthis/2015/01/02/rael-into-the-shadow-of-the-sun/
https://www.bedetheque.com/BD-Dans-l-ombre-du-soleil-Tome-1-Rael-2242.html
https://colinwilsonbd.com/dans-lombre-du-soleil/
Możliwe, że odwiedza więcej stron.

"świeże spojrzenie do gatunku" wynika z tego, że ma prompt, który każe jej:
## Oryginalność i innowacyjność
- Oceń, czy komiks wnosi coś nowego do gatunku?

To jest plus i minus AI. Każde polecenie stara się wykonać, nawet jeśli nie ma ono sensu. Wyjątkiem jest, jeśli da się sformułować pytanie w taki sposób, żeby było jednoznaczne kiedy ma odpowiadać. Recenzje komiksów w większości są subiektywne, więc trudno to określić.

Offline kosmoski

« Odpowiedź #12863 dnia: So, 15 Czerwiec 2024, 23:10:07 »
"Dans L'Ombre du Soleil" wnosi świeże spojrzenie do gatunku science fiction, zwłaszcza w kontekście francuskiego komiksu.

Komiks został po raz pierwszy opublikowany w 1984 roku przez wydawnictwo Glénat.

Ale głupi ci Francuzi, że od od 84 to wciąż świeże spojrzenie...

A tak serio, również nie widzę na ten moment sensu wykorzystania AI w sytuacjach, w których widać, że sobie po prostu nie radzi...

Offline Midar

« Odpowiedź #12864 dnia: So, 15 Czerwiec 2024, 23:29:36 »
Darkness za 400  :'( :'( :'( :'(
1300 stron w dwóch tomach HC, powiększony format a’la Mucha, to jest zdecydowanie dobra cena.

Offline komiks

« Odpowiedź #12865 dnia: So, 15 Czerwiec 2024, 23:30:27 »
@kosmoski bo oczekujesz od AI, że będzie perfekcyjna. Oglądam i czytam opinie ludzi, czasami naprawdę nie mają nic do powiedzenia, albo mówią, piszą jakieś banały. Zwykle jednak nie są oceniani tak surowo, jak ocenia się AI. Nawet jak człowiek się pomyli - co przecież zdarza się często. Moim zdaniem AI napisała całkiem spoko informacje, teraz wiem, czego mogę się po tym komiksie spodziewać. Ona po prostu zbiera opinie z sieci, dokonuje syntezy i podaje w sposób, w jaki jej poleciłem. Mógłbym to wszystko znaleźć sam, ale poświeciłbym na to pół godziny minimum (znalezienie, przeczytanie, odsianie opinii, które nic nie wnoszą itd).

Offline gloriadeus

• Polubień: 207
  • JEDNA WOJNA JEST WASZA A DRUGA NIE JEST WASZA
« Odpowiedź #12866 dnia: So, 15 Czerwiec 2024, 23:57:36 »
@Zwirek Poleć AI napisać o komiksie krytykujacym AI. Czy będzie chciała ukryć "niewygodne fakty"

Offline bowie

« Odpowiedź #12867 dnia: Nd, 16 Czerwiec 2024, 00:02:20 »
no przecież ja wam na złość nie robię - czytelnicy głosują my wydajemy

wszystkie ilustracje poza 1 są w środku

Jeśli dałem 4>2>1 to oznacza że kupię 4, więc tylko pierwsza pozycja powinna być liczona, dwie pozostałe okładki podałem tylko informacyjnie. Sugerowałbym zatem ponowne podliczenie tylko pierwszych pozycji

Offline Szekak

« Odpowiedź #12868 dnia: Nd, 16 Czerwiec 2024, 07:05:36 »
Nie. Jeśli dodasz
A jesli nie dodasz to tak. Ja tez jakbym glosowal to bym podal 3 okladki, a prawda jest taka, ze dla mnie jedna jest fajna, jedna srednia i reszta slaba, wiec wybor zakupowy bylby w tym wypadku oczywisty, co oznacza, ze metoda glosowania w ktorej sie podaje zawsze trzy typy konczy soe takimi wypaczeniami, ze najlepsza okladka wypada, ale za to dostaje sie badziew, bo na przyklad kazdy umieszczal ja jako zapychacz.
« Ostatnia zmiana: Nd, 16 Czerwiec 2024, 07:07:46 wysłana przez Szekak »
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Dracos

« Odpowiedź #12869 dnia: Nd, 16 Czerwiec 2024, 07:08:51 »
Dla mnie to co wygenerowało AI brzmi lepiej niż nie jeden blurb wydawcy, chociaż technicznie rzec biorąc na blurba to by się nie nadawało i potrzebuje wcześniejszych recenzji. Jedyny minus AI to fakt że zaczyna zmyślać jak np z Elektrą, chociaż nie wykluczam że ktoś w recenzji użył jakiegoś porównania z tym komiksem i cyk dla AI jest to podobny tytuł.

@kosmoski może jeszcze nie ogarnęło że zamiast wnosi powinno użyć wniosło ;)