Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3248537 razy)

elesshar, wojtast i 13 Gości przegląda ten wątek.

Offline PawelC

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #12225 dnia: Cz, 23 Maj 2024, 19:45:50 »
@Studio

W temacie Mucha Comics już widziałem, że was nie będzie na Komiksowej W-wie, ale czy któryś z innych, zaprzyjaźnionych wydawców będzie mieć wasze komiksy na swoim stoisku?

Offline michał81

« Odpowiedź #12226 dnia: Cz, 23 Maj 2024, 19:48:25 »
Zeszmacenie Batmana w Suicide Squad: Kill The Justice League jest najmniejszym problemem tej gry. Zasadniczo to jest straszne gówno gameplayowe, nastawione na mikrotransakcje i kooperacje.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #12227 dnia: Cz, 23 Maj 2024, 20:26:11 »
Chyba jestem i w grach i w filmach ;)
I widzialem tez juz jak sa obalane te mity.

Jedne produkcje sie sprzedaja a inne nie.
Na przyklad teraz klape zalicza Kaskader. Sterotypowy w stylu lat 90 film akcji. :) z mocna postacia meska.

Klapy disneya nie maja zwiazku z tym co piszesz. Nie mam jak teraz poszukac ale jak mi przypomnisz to pokaze ci analizy rynkowe.

Korpo nie ma innej ideologii jak kasa. Ta cala wojna cywilizacyjna to wymysl alt rightu ktory pieknie trafil na grunt mediow spolecznosciowych. Jest w tym tyle prawdy jak to ze w Polsce przesladuja katolikow bo zdejmuja krzyze w urzedach ;) elon musk juz nakreca spiralke z ekipa ;)

W czasach rambo i komando tez jedne sprzedawaly sie lepiej a inne gorzej.a.nadal.robili te kiepskie kino akcji z napakowanymi kolesiami. Stala za.tym.jakas ideologia wlascieli silowni? ;)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline studio_lain

« Odpowiedź #12228 dnia: Cz, 23 Maj 2024, 20:27:15 »
@Studio

W temacie Mucha Comics już widziałem, że was nie będzie na Komiksowej W-wie, ale czy któryś z innych, zaprzyjaźnionych wydawców będzie mieć wasze komiksy na swoim stoisku?

W wawie gildia ma.miec nasze komiksy

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Adolf

« Odpowiedź #12229 dnia: Cz, 23 Maj 2024, 20:30:30 »
ameryka bedzie szla niezaleznie od europy
ale tak wiadomo ze nie wydamy wszytskiego w drugim polroczu

powinno sie udac Darkness i Hunter Killer

a potem Cyberforce i Afrodyte

a potem Stone i Sonate i Hellcop

a potem Witchblade, Magdalene i Ascension

Serducho bije mocno, zwłaszcza kiedy widzę mniej znane perełki Top Cow, które jeszcze się nie otarły o polski rynek. Magdalena i Ascension, jedyna wada to jeszcze pewnie rok będzie trzeba poczekać.

Co do Witchblade, to potężny materiał, pełen serii pobocznych. W ilu cegłach by się zamknęło wydanie całości? Zakładam, że od początku pojedziemy? Widzę miejsce na co najmniej kilka tomisk.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #12230 dnia: Cz, 23 Maj 2024, 20:30:50 »
Gdzie było wspomniane że wydacie Witchblade, Magdalenę i Ascenssion? ;D ;D
No gdzies tam bylo ;)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline studio_lain

« Odpowiedź #12231 dnia: Cz, 23 Maj 2024, 20:34:07 »
Serducho bije mocno, zwłaszcza kiedy widzę mniej znane perełki Top Cow, które jeszcze się nie otarły o polski rynek. Magdalena i Ascension, jedyna wada to jeszcze pewnie rok będzie trzeba poczekać.

Co do Witchblade, to potężny materiał, pełen serii pobocznych. W ilu cegłach by się zamknęło wydanie całości? Zakładam, że od początku pojedziemy? Widzę miejsce na co najmniej kilka tomisk.

Calosci nie wydamy ale sa tam fajne runy. Da sie wybrac dobry towar w tym na pewno dwa pierwsze complete edition.

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

« Odpowiedź #12232 dnia: Cz, 23 Maj 2024, 20:47:34 »
Calosci nie wydamy ale sa tam fajne runy. Da sie wybrac dobry towar w tym na pewno dwa pierwsze complete edition.

Tylko czy jest sens tak skakać skoro Image bardzo ładnie wydaje to "Complete Edition"? Wydali 3 tomy do 60 zeszytu włącznie, czyli 1/3 serii + dużo speciali. Przy dobrej sprzedaży (a wierzę, że taka będzie), ten 1 tom w roku (tak jak będzie wydawało to Image) warto by było pociągnąć :) Wiem, że jest ten "efekt serii", ale ci co kupią pierwsze tomu pewnie kupią i kolejne. Wiadomo, że to na razie gdybanie i wpierw trzeba zobaczyć jak wyjdzie z "Darkness", ale kto nam wyda całość jak nie Studio Lain? :P
Zapraszam wszystkich do odwiedzania bloga "Czytamy Komiksy", a także do obserwowania profilu na Facebooku i Instagramie.

https://czytamykomiksy.blogspot.com/
https://www.facebook.com/czytamykomiksy
https://www.instagram.com/czytamykomiksy/

Offline studio_lain

« Odpowiedź #12233 dnia: Cz, 23 Maj 2024, 21:30:13 »
O pierwsze complete sie nie martw. Myslalem raczej co jeszcze warto ugryzc. I na przyklad fajny jest run po przeprowadzce do jak mnie pamiec nie myli new york.

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Adolf

« Odpowiedź #12234 dnia: Cz, 23 Maj 2024, 22:30:37 »
Tylko czy jest sens tak skakać skoro Image bardzo ładnie wydaje to "Complete Edition"? Wydali 3 tomy do 60 zeszytu włącznie, czyli 1/3 serii + dużo speciali. Przy dobrej sprzedaży (a wierzę, że taka będzie), ten 1 tom w roku (tak jak będzie wydawało to Image) warto by było pociągnąć :) Wiem, że jest ten "efekt serii", ale ci co kupią pierwsze tomu pewnie kupią i kolejne. Wiadomo, że to na razie gdybanie i wpierw trzeba zobaczyć jak wyjdzie z "Darkness", ale kto nam wyda całość jak nie Studio Lain? :P

Sam mam Compendium vol. 1 i to perełka w mojej kolekcji. Zwłaszcza, że kupiłem to na dniu otwartym znanego poznańskiego sklepu (którego właściciel kojarzy się z X-Files), po jedynie 160 zł. Za podobny produkt po polsku dziś będziemy musieli dać 3 razy więcej, ale i tak będzie warto. Jak sam zauważyłeś "Przy dobrej sprzedaży (a wierzę, że taka będzie)", wydawca będzie chciał nam dać wszystko co tylko może. Mnie interesuje bardzo tradycyjne uniwersum Top Cow, to oparte na 13 artefaktach, a widzę w planie są także odpryski z Image (Slane, Hellcop), które mogą się tak dobrze nie sprzedawać jak to co nas interesuje i mam nadzieję, że to nie wpłynie na ogólny obraz serii z głównego uniwersum.

Ogólnie od nas zależy czy się sprzeda. A nie będzie łatwo. Inflacja, cena +400 zł, co raz gorsza sytuacja materialna... Już teraz odzywam się do wszystkich potencjalnie zainteresowanych znajomych by wiedzieli co będzie we wrześniu i przygotowali się finansowo. Studio Lain to nie jest wielkie wydawnictwo, więc budżet na marketing pewnie wyniesie tyle co zwykle, czyli zero. Jednak jako fani możemy pomóc w promocji, wykorzystując pocztę pantoflową i socjal media. Jeśli teraz zawalimy start polskich wydań Top Cow, to nikt już tego nam nie wyda... Scream się poddał z Tomb Raiderem, ale to ich wina, bo dobrali zły papier i źle odpowiedzieli na to marketingowo, co zraziło ludzi. A mimo tego jakoś stratni nie byli, lecz gdyby weszli dalej w Witchblade, to mogli by być nawet dużo bogatsi. A tak Studio Lain może być.

Offline komiks

« Odpowiedź #12235 dnia: Cz, 23 Maj 2024, 22:41:00 »
Chyba jestem i w grach i w filmach ;)
I widzialem tez juz jak sa obalane te mity.

Jedne produkcje sie sprzedaja a inne nie.
Na przyklad teraz klape zalicza Kaskader. Sterotypowy w stylu lat 90 film akcji. :) z mocna postacia meska.

Otwarcie rzeczywiście miał bardzo słabe, ale oceny są nie najgorsze:
IMDB 7.1,
Rotten Tomatoes powyżej 80%.
Zwiastun na Youtube pozytywnych do negatywnych 171k / 3,3k.

Jedna bardzo istotna rzecz. Nowa fala, te wszystkie zmiany, jadą na oparach kultowych dzieł z przeszłości. Tylko tak się nie da w nieskończoność, w końcu źródełko wyschnie. Ideolo będzie musiało szukać nowej ofiary, do pasożytowania.

Klapy disneya nie maja zwiazku z tym co piszesz. Nie mam jak teraz poszukac ale jak mi przypomnisz to pokaze ci analizy rynkowe.
Jeśli chcesz powiedzieć, że Disney ma klapy, bo filmy są kiepskiej jakości, to powiem Ci, że jedno wynika z drugiego. Ludzie nie chcą tylko zarabiać, chcą także realizować się, a jeśli wchodzi ideolo, to spora część odchodzi, szczególnie tych zdolnych, mogących łatwo zmienić pracę (np Cavill z Wiedźmina).

Korpo nie ma innej ideologii jak kasa. Ta cala wojna cywilizacyjna to wymysl alt rightu ktory pieknie trafil na grunt mediow spolecznosciowych. Jest w tym tyle prawdy jak to ze w Polsce przesladuja katolikow bo zdejmuja krzyze w urzedach ;) elon musk juz nakreca spiralke z ekipa ;)

Gdyby było jak piszesz, to mielibyśmy merytokrację, a mamy inkluzywność i parytety.

Najsilniejsze lobby mają organizacje lewicowe. Nie spotkałem jeszcze, żeby jakieś korpo identyfikowało się z wartościami alt rightu, to byłoby samobójstwo. Korpo tworzą ludzie, jeśli w HR masz sympatyków, a nawet przedstawicieli konkretnych organizacji, jeśli najgłośniejszymi aktywistami w mediach społecznościowych są ludzie z konkretnych środowisk, to mogą wywierać presję na duże firmy.

W czasach rambo i komando tez jedne sprzedawaly sie lepiej a inne gorzej.a.nadal.robili te kiepskie kino akcji z napakowanymi kolesiami. Stala za.tym.jakas ideologia wlascieli silowni? ;)

To były filmy skierowane do konkretnego odbiorcy, który tych filmów chciał. Ja to oglądałem, pewnie Ty też oglądałeś, podobało się? No właśnie. To co się dzieje teraz, to np, wzięcie filmu Ghostbusters i przerobienie na jakieś gówno, którego nikt ze starych fanów nie chciał. Wzięcie Wiedźmina i przerobienie na jakieś gówno, którego ani fani książki, ani fani gry nie chcieli. Bo z inteligentnej prozy Sapkowskiego, gdzie problemy rasizmu były ukazane w sosie fantasy, zrobili Bronx. To samo zrobili z Tolkienem, elfy i hobbity czarnoskóre. Akurat w obu tych produkcjach, kolor skóry był na samym końcu problemów, serio. Czy tego oczekiwali fani tych uniwersum? Nie wiem, ale się domyślam.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline michał81

« Odpowiedź #12236 dnia: Cz, 23 Maj 2024, 23:24:58 »
Scream się poddał z Tomb Raiderem, ale to ich wina, bo dobrali zły papier i źle odpowiedzieli na to marketingowo, co zraziło ludzi. A mimo tego jakoś stratni nie byli, lecz gdyby weszli dalej w Witchblade, to mogli by być nawet dużo bogatsi. A tak Studio Lain może być.
Scream nie poddał się z Tomb Raiderem, przecież sprzedano prawa do gier i licencja przeszła z Square Enix do Aspyr, będącego częścią Embracer Group. Trafił w zły okres z zakupem licencji, musiałby dogadywać sprawę od nowa, a odkąd Embracer Group ma też Dark Horse (wydawałoby się, że nie będzie problemów) to jest jeszcze większy problem podobno z dogadaniem licencyjnych rzeczy. I co z tego, że zły papier, jakieś tam odpowiedzi na facebooku. Dwa tom wyprzedane, na rynku wtórnym ceny zaporowe, więc chyba tylko ciebie zraziło, a nie innych, bo stan rzeczywisty na pewno nie odzwierciedla tego co napisałeś, tym bardziej, że Scream w sporej ilości komiksów ma większe nakłady od Studia.
« Ostatnia zmiana: Pt, 24 Maj 2024, 00:00:22 wysłana przez michał81 »

Offline Adolf

« Odpowiedź #12237 dnia: Pt, 24 Maj 2024, 00:25:27 »
Scream nie poddał się z Tomb Raiderem, przecież sprzedano prawa do gier i licencja przeszła z Square Enix do Aspyr, będącego częścią Embracer Group. Trafił w zły okres z zakupem licencji, musiałby dogadywać sprawę od nowa, a odkąd Embracer Group ma też Dark Horse (wydawałoby się, że nie będzie problemów) to jest jeszcze większy problem podobno z dogadaniem licencyjnych rzeczy. I co z tego, że zły papier, jakieś tam odpowiedzi na facebooku. Dwa tom wyprzedane, na rynku wtórnym ceny zaporowe, więc chyba tylko ciebie zraziło, a nie innych, bo stan rzeczywisty na pewno nie odzwierciedla tego co napisałeś, tym bardziej, że Scream w sporej ilości komiksów ma większe nakłady od Studia.

Napisałem, że stratni na tym nie byli, ale byliby bogatsi, gdyby poszli dalej i wydali np. Witchblade. Dlaczego tego nie zrobili? Moja teza o zrażonych czytelnikach do Ciebie nie trafia, ale przed chwilą przeglądałem wątek Screamu i widzę znowu jakaś jatka, tym razem o źle wykadrowany komiks. I znowu odpowiedzi ze strony wydawnictwa zahaczają o śmieszność. Może źle coś odczytuję, ale znowu widzę oburzenie wśród fanów komiksów.

Online wojtast

« Odpowiedź #12238 dnia: Pt, 24 Maj 2024, 01:25:32 »
W czasach rambo i komando

Mocną postacią męską, ale według dzisiejszych standardów :)

Offline michał81

« Odpowiedź #12239 dnia: Pt, 24 Maj 2024, 06:54:39 »
Napisałem, że stratni na tym nie byli, ale byliby bogatsi, gdyby poszli dalej i wydali np. Witchblade. Dlaczego tego nie zrobili? Moja teza o zrażonych czytelnikach do Ciebie nie trafia, ale przed chwilą przeglądałem wątek Screamu i widzę znowu jakaś jatka, tym razem o źle wykadrowany komiks. I znowu odpowiedzi ze strony wydawnictwa zahaczają o śmieszność. Może źle coś odczytuję, ale znowu widzę oburzenie wśród fanów komiksów.
Ale Scream nie zamierzał wydawać Witchblade czy innych pozycji z Top Cow. Chcieli wydać Tomb Raidera i zrobili to.
« Ostatnia zmiana: Pt, 24 Maj 2024, 07:00:00 wysłana przez michał81 »