Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3246209 razy)

eridraven, Random_Hero, Saruman i 13 Gości przegląda ten wątek.

Online michał81

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #23775 dnia: So, 30 Sierpień 2025, 16:32:53 »
Czy crossed oprócz samego szokowania ma jakąś fabułę?
Tak. Część pierwsza to głównie klimat postapo połączony z sztuką przetrwania w trudnych warunkach. Jakby tam nie było krzyżomord to by przypominało nasze polskie Postapo od Gizickiego. Później już wjeżdżają bardziej zwariowane pomysły, nieraz będące historiami z mrocznym pokręconym morałem, najczęściej nie kończące się dobrze dla bohaterów.

Natomiast w +100 Alan Moore idzie bardziej w kierunku światotwórczym, z kładzeniem wątków pod to jak może wyglądać ewolucja człowiek po apokalipsie, co jest w stanie przetrwać z kultury, jak zmienia się język i mowa jakim posługują się bohaterowie, ale potem wjeżdża intryga z krzyżomordami.
« Ostatnia zmiana: So, 30 Sierpień 2025, 18:18:26 wysłana przez michał81 »

Offline Horyzont Snu

« Odpowiedź #23776 dnia: So, 30 Sierpień 2025, 16:38:11 »
@Horyzont snu to tylko taka ironia na twój absurdalny pomysł, żeby nie podawać daty premier. Po twoich pomysłach nie dziwię się, że nie zrozumiałeś.

Nie widzę zupełnie nic absurdalnego w tygodniowym uprzedzeniu o rozpoczęciu sprzedaży, bez dokładnej daty.

Rozumem że byś sobie z tym nie poradził i nie kupił żadnej wersji?

Na pewno wqurw byłby mniejszy niż ostatnio.

Studio JG kolekcję Lovecrafta sprzedaje bez dat zarówno w wysyłce, jak i w sklepach stacjonarnych.

Online Castiglione

« Odpowiedź #23777 dnia: So, 30 Sierpień 2025, 16:48:07 »
Jakby nie starczało, że z zakupem tych komiksów jest jak jest, to jeszcze mamy codziennie czatować na Gildii, czy przypadkiem sprzedaż się nie rozpoczęła ;D No genialny pomysł.

Offline Xmen

« Odpowiedź #23778 dnia: So, 30 Sierpień 2025, 16:50:17 »
@Horyzont Snu jakoś mnie nie dziwi, że nie widzisz nic absurdalnego.
Jak na razie to ty sobie nie radzisz i wymyślasz jakieś dziwne rozwiązania. O jakim wqurwie mówisz? ja każdy komiks z tych ostatnich, przy których był płacz kupiłem, niektóre nawet po kilku dniach. To, że ktoś nie radzi sobie z emocjami bo nie kupił okładki w kolorze jaki chciał, to co ja zrobię? Jak mama w dzieciństwie nie nauczyła, że wszystkiego w życiu mieć nie można, to teraz już nikt nie pomoże ;)
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Adolf

« Odpowiedź #23779 dnia: So, 30 Sierpień 2025, 16:52:40 »
Z tym kurczeniem jaj bez przesady. Po przykładowych planszach, wiemy czego można się spodziewać, tylko bardziej. Coś takiego działa przez kilka stron, w wypadku filmu kilkanaście minut, później zwyczajnie śmieszy. Na jakimś miłośniku horrorów który widział np dużo gore nie zrobi to jakiegoś większego wrażenia.

@Michał81 Kolega widzę stara Ci się ładnie wytłumaczyć. Daj se już spokój z tą retoryka "czytałem Crossed, wszystkie komiksy Lain oraz biblię Szatana i gardzę śmiertelnikami jak Ty" (humorystycznie). Piękny dzień mamy, mam nadzieje że nie wymyślasz znowu jakiejś prowokacji żeby mi dogryźć za... nawet nie wiem jak to się zaczęło. Fajnie, że wspierałeś Lain od początku, dzięki tobie wydawnictwo wyrosło na "giganta" jakim jest teraz. Wypiję za to kawkę na Twoją cześć. Niestety w ten weekend nie planuję nic mocniejszego wyłoić.

Zapytam Cię o coś jako eksperta. Co znaczy "+100" zawarte w tytule kontynuacji?

Offline Horyzont Snu

« Odpowiedź #23780 dnia: So, 30 Sierpień 2025, 16:55:59 »
@Horyzont Snu jakoś mnie nie dziwi, że nie widzisz nic absurdalnego.
Jak na razie to ty sobie nie radzisz i wymyślasz jakieś dziwne rozwiązania. O jakim wqurwie mówisz? ja każdy komiks z tych ostatnich, przy których był płacz kupiłem, niektóre nawet po kilku dniach. To, że ktoś nie radzi sobie z emocjami bo nie kupił okładki w kolorze jaki chciał, to co ja zrobię? Jak mama w dzieciństwie nie nauczyła, że wszystkiego w życiu mieć nie można, to teraz już nikt nie pomoże ;)

No, no dobrze Gildia działa, wszyscy kupili co chcieli. Nawet jelenie zdążyły.

Offline Xmen

« Odpowiedź #23781 dnia: So, 30 Sierpień 2025, 16:58:35 »
Nie tylko jelenie, nawet ty zdążyłeś.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline komiks

« Odpowiedź #23782 dnia: So, 30 Sierpień 2025, 17:02:19 »
oraz biblię Szatana
Jeżeli nie czytałeś 12 tomowej wersji Złotej Gałęzi Sir Jamesa George’a Frazera, to co ty wiesz o obłędzie?
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

« Odpowiedź #23783 dnia: So, 30 Sierpień 2025, 17:05:27 »
Swoją drogą jak wygląda sytuacja z Afrodytą? W przyszłym tygodniu będzie w Gildii i będzie wysyłana?
« Ostatnia zmiana: So, 30 Sierpień 2025, 17:15:21 wysłana przez wayne_collector »
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Horyzont Snu

« Odpowiedź #23784 dnia: So, 30 Sierpień 2025, 17:19:48 »
Jakby nie starczało, że z zakupem tych komiksów jest jak jest, to jeszcze mamy codziennie czatować na Gildii, czy przypadkiem sprzedaż się nie rozpoczęła ;D No genialny pomysł.

Zakładałem że, każdy zrobiłby tak jak ja, czyli sprawdzał kilka razy dziennie. Nie brałem pod uwagę geniuszy "czatujących" i odświeżających stronę przez cały dzień, przy okazji doprowadzając do jej upadku.

Faktycznie najlepszym rozwiązaniem będzie zmiana nazwy okładek limitowanych, na alternatywne.

Online michał81

« Odpowiedź #23785 dnia: So, 30 Sierpień 2025, 17:25:40 »
Swoją drogą jak wygląda sytuacja z Afrodytą? W przyszłym tygodniu będzie w Gildii i będzie wysyłana?
Z tego co było wspominane ma być wysyłka od poniedziałku z gildii.

Online michał81

« Odpowiedź #23786 dnia: So, 30 Sierpień 2025, 17:31:56 »
Fajnie, że wspierałeś Lain od początku, dzięki tobie wydawnictwo wyrosło na "giganta" jakim jest teraz.
oj ty nawet nie wiesz co jeszcze robilem

Zapytam Cię o coś jako eksperta. Co znaczy "+100" zawarte w tytule kontynuacji?
Akcja dzieje się 100 lat po wydarzeniach od rozpoczęcia epidemii.

Offline Xmen

« Odpowiedź #23787 dnia: So, 30 Sierpień 2025, 17:41:42 »
Zakładałem że, każdy zrobiłby tak jak ja, czyli sprawdzał kilka razy dziennie. Nie brałem pod uwagę geniuszy "czatujących" i odświeżających stronę przez cały dzień, przy okazji doprowadzając do jej upadku.

Faktycznie najlepszym rozwiązaniem będzie zmiana nazwy okładek limitowanych, na alternatywne.
Tyle, że właśnie twój genialny pomysł doprowadziłby właśnie do takich genialnych rozwiązań.
Teraz gdyby wszyscy jednocześnie nie odświeżali strony gildia też by działała. Pisałeś o wqurwie, czyli sam zaliczasz się do geniuszy o których wspominasz.

Offline Wintermute

« Odpowiedź #23788 dnia: So, 30 Sierpień 2025, 17:45:43 »
Na jednym slajdzie z Crossed było Kantyczka dla Leibowitza. Zawartość odcinka nawiązuje w jakiś sposób do oryginału?

Offline BlackoutHV

« Odpowiedź #23789 dnia: So, 30 Sierpień 2025, 17:47:18 »
@BlackoutHV dobra, bo tak to napisałeś, że nie zrozumiałem.

Zebrałem to w całość i za pomocą AI w ciemności związałem.

System Przedsprzedaży Determinującej Nakład Okładek

Zmiana polega na odejściu od sztywno limitowanych nakładów poszczególnych okładek na rzecz elastycznego modelu, w którym to klienci w trakcie otwartego okna przedsprzedażowego decydują o proporcjach wydrukowanych wariantów. Całkowita liczba egzemplarzy komiksu pozostaje bez zmian, zgodnie z umową licencyjną.

Jak to działa krok po kroku?
  • Ustalenie Całkowitego Nakładu: Wydawnictwo, na podstawie umowy licencyjnej, ustala całkowity nakład komiksu (np. 1000 egzemplarzy).
  • Okno Przedsprzedażowe: Uruchomiona zostaje przedsprzedaż, która trwa przez określony czas (np. 7 dni). W tym okresie wszystkie dostępne warianty okładek (np. A, B, C) można zamawiać bez limitu ilościowego. Klient ma gwarancję, że jeśli złoży zamówienie w tym czasie, otrzyma wybrany przez siebie wariant.
  • Głosowanie Portfelem: Każdy zakup konkretnej okładki jest traktowany jako głos na jej wydrukowanie. System zbiera zamówienia na poszczególne warianty.
  • Zamknięcie Przedsprzedaży i Zlecenie do Drukarni: Po zakończeniu okna przedsprzedażowego wydawnictwo podlicza wyniki:
    • Okładka A: zamówiono 400 szt.
    • Okładka B: zamówiono 250 szt.
    • Okładka C: zamówiono 150 szt.
    • Łącznie sprzedano: 800 z 1000 egzemplarzy.
  • Podział Pozostałego Nakładu: Pozostałe 200 egzemplarzy, które nie sprzedały się w przedsprzedaży, zostają przydzielone do druku proporcjonalnie do popularności wariantów w przedsprzedaży. Na podstawie powyższego przykładu:
    • Okładka A cieszyła się największą popularnością (50% zamówień), więc wydawca zleca druk dodatkowych 100 sztuk (50% z 200).
    • Okładka B (ok. 31% zamówień) -> dodatkowe 60 sztuk.
    • Okładka C (ok. 19% zamówień) -> dodatkowe 40 sztuk.
    • Te egzemplarze trafią do regularnej sprzedaży po premierze.

To Wam świetnie z AI poszło bo mniej więcej o to chodziło :)

Zresztą szczegóły do dopracowania, bo chodzi o to, żeby każdy, w miarę możliwości, mógł nabyć bez frustracji komiks z taką okładką jak mu się wymarzyła. Kupowanie jak i czytanie komiksu powinno być przyjemnością, a nie walką z gildią i innymi fanami komiksu o swój egzemplarz:)

W prostszej wersji to można założyć po prostu podział nakładu na 3 części i może być ok.