Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3246487 razy)

orangutan, Popiel, Klima, plast, Xmen, Melkazir, zombie001, Lobo (+ 1 Ukrytych) i 12 Gości przegląda ten wątek.

Offline dinogal

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #18645 dnia: So, 15 Marzec 2025, 20:53:33 »
Nie pamiętam już jaki był powód, ale SL (o ile się nie mylę) odnosiło się przelotem (dawniej) do wydań w jednym tomie (bo są i tacy, co chcą omnibusów 1000 stron w jednym tomie) i koszty miałyby być podobne w dwóch tomach, a problemów mniej, bo drukarnie nie zrobią dobrze takiego pojedynczego grubasa. To parafrazuję co gdzieś mi mignęło, chyba ze strony Arka, ale może się mylę... Więc są głosy za 1 tomem 1200(?) stron, są za dwoma tomami po 600, Twój jest za trzema po 400, komu dogodzić :)
nikomu ;) wiadomo że każdy ma swoje zdanie a chciałem tylko poznać zdanie co skłoniło czy też skłania do wydawania w X stronach, czy jest jakiś limit stron wydania na tom którym się SL kieruje. Będzie w 1 trudno, będzie w 2 czy w 3 a może 4 nieważne, jak tytuł mnie interesuje to kupie :) Tak jak pisałem Rejtana nie będę robić, są mądrzejsi ode mnie w kwestii technicznych wydawania komiksów.

P.S Po prostu pytam jak na spotkaniu przy piwku ze znajomymi ;)

Offline Castiglione

« Odpowiedź #18646 dnia: So, 15 Marzec 2025, 21:29:53 »
Ostatnio miałem Thorgale z Hachette, zapylone, musiałem każdą kartkę wycierać.
W Egmoncie to jest dopiero masakra. Ostatnio w Furym co druga strona w białym proszku - jak tylko jest jakaś ciemniejsza grafika, to strasznie to widać.

Offline LoneWolf

« Odpowiedź #18647 dnia: So, 15 Marzec 2025, 21:55:22 »
W Egmoncie to jest dopiero masakra. Ostatnio w Furym co druga strona w białym proszku - jak tylko jest jakaś ciemniejsza grafika, to strasznie to widać.
Może ten biały proszek to jakiś miły bonus i należy z nim robić coś innego niż wycieranie? Może Egmont drukuje w Kolumbii a nie w Polsce? :P

Offline tomekrusłan

« Odpowiedź #18648 dnia: So, 15 Marzec 2025, 22:21:06 »
Ostatnio miałem Thorgale z Hachette, zapylone, musiałem każdą kartkę wycierać. Kilka numerów wcześniej też od Hachette, kolory rozjechane na niektórych stronach, a jeszcze wcześniej krzywy grzbiet i szycie wystające. Ale nic nie zwracałem, bo to nie były jakieś duże wady, a ja jestem leniwy na odsyłanie.

Kiedyś kupiłem na Allegro The Goon, (Non Stop Comics), komiks był zmasakrowany. To raczej nie stało się na drukarni, całość była poszarpana: folia, obwoluta, boki kartek, komiks można było otworzyć, bez zdejmowania folii, oczywiście w środku też poszarpany. Wyglądało jakby ktoś wyciągnął komiks psu z gardła i to musiał być duży pies i długo trwała walka. Albo zatrudniali psy do pakowania, bo człowiek nawet niewidomy by się zorientował.

Porównujesz gazetową kolekcję z produktem w limitowanym nakładzie, który rozchodzi się w przedsprzedaży? Giganty też czasem są pogniecione.

A Goon kupiony na allegro jako przykład to już w ogóle jakieś kuriozum. To były uszkodzenia mechaniczne ukryte przez sprzedawcę. Jak to ma się do wad strictce produkcyjnych?

Offline tomekrusłan

« Odpowiedź #18649 dnia: So, 15 Marzec 2025, 22:23:07 »

Napiszę ci radę wielokrotnie powtarzaną w tym wątku - po prostu zareklamuj.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #18650 dnia: So, 15 Marzec 2025, 22:52:55 »
Może ten biały proszek to jakiś miły bonus i należy z nim robić coś innego niż wycieranie? Może Egmont drukuje w Kolumbii a nie w Polsce? :P
Dokładnie, biały proszek należy wcierać po wewnętrznej stronie nozdrzy. 
https://corrections.raysecur.com/resources-posts/drug-printed-paper/
« Ostatnia zmiana: So, 15 Marzec 2025, 22:54:31 wysłana przez OokamiG »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #18651 dnia: So, 15 Marzec 2025, 22:58:49 »
Napiszę ci radę wielokrotnie powtarzaną w tym wątku - po prostu zareklamuj.
Różnica jest taka, że to nie jednostkowe przypadki, tylko każdy ich komiks tak wygląda.

Offline tomekrusłan

« Odpowiedź #18652 dnia: So, 15 Marzec 2025, 23:06:19 »
Różnica jest taka, że to nie jednostkowe przypadki, tylko każdy ich komiks tak wygląda.

Mam sporo ich komiksów i nie zaobserwowałem. Nie widziałem też w egmontowym wątku na tym forum masowego utyskiwania na wspomniany przez ciebie proszek. 

Offline Midar

« Odpowiedź #18653 dnia: So, 15 Marzec 2025, 23:41:03 »
Mam sporo ich komiksów i nie zaobserwowałem. Nie widziałem też w egmontowym wątku na tym forum masowego utyskiwania na wspomniany przez ciebie proszek.
To, że nie widziałeś świadczy o tym, że zarówno z wątkiem Egmontowym, jak i jego komiksami, masz od niedawna do czynienia. Kiedyś białe paprochy w ich komiksach, to był często wałkowany temat.

Cóż, widzę, że dzidziusiowi zalazły za skórę merytoryczne uwagi użytkowników w jednym temacie i postanowił na wszystkich się wyzłośliwiać w różnych wątkach. Tylko, że my tutaj już nie takich trolli przeżyliśmy, więc takie żałosne i dziecinne „dosrywki” na nikim nie robią wrażenia.

Offline komiks

« Odpowiedź #18654 dnia: So, 15 Marzec 2025, 23:43:41 »
Proponuję nie karmić trolla.

Tym czasem kolejna prezentacja Darkness

Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline tomekrusłan

« Odpowiedź #18655 dnia: So, 15 Marzec 2025, 23:53:47 »
To, że nie widziałeś świadczy o tym, że zarówno z wątkiem Egmontowym, jak i jego komiksami, masz od niedawna do czynienia. Kiedyś białe paprochy w ich komiksach, to był często wałkowany temat.

Cóż, widzę, że dzidziusiowi zalazły za skórę merytoryczne uwagi użytkowników w jednym temacie i postanowił na wszystkich się wyzłośliwiać w różnych wątkach. Tylko, że my tutaj już nie takich trolli przeżyliśmy, więc takie żałosne i dziecinne „dosrywki” na nikim nie robią wrażenia.

Te wasze merytoryczne uwagi to "możesz reklamować" "jesteś głupi" "typie" a teraz "dzidziusiowi". Wy tu na serio jakąś sektę tworzycie.

Offline rapr

« Odpowiedź #18656 dnia: So, 15 Marzec 2025, 23:56:10 »
Powiem Wam, że jestem po 70% pierwszego tomu Darkness i... to jest naprawdę fajna rozrywka! Nie jest to ambitna lektura, która wymaga studiowania postaci i ich przekonań. Ale... kurde jak to się świetnie czyta! Niejednokrotnie zaśmiałem się w trakcie lektury.
No i warstwa wizualna... no bajka. Nie wiedziałem, że tego potrzebowałem.
Nie mogę się wrecz doczekać Witchblade. Ta postać też wydaje się być ciekawa :)

Offline amsterdream

« Odpowiedź #18657 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 08:22:05 »
W sklepie gildii coraz więcej negatywnych komentarzy odnośnie polityki wydawniczej SL już praktycznie pod każdym komiksem  ::)
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Kvothe

« Odpowiedź #18658 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 08:47:04 »
Równie dobrze te komentarze, może pisać jedna sfrustrowana osoba która się nie załapała na któryś komiks.
Tam nie ma, żadnych ograniczeń czy weryfikacji czy kupiłeś daną pozycję. A może nawet to są twoje komentarze :P A tak serio, wielu kupujących może nie wiedzieć, że SL jest małym wydawnictwem. Dla nich wydawca to wydawca i każdy powinien mieć nakłady jak Egmont.

Ale teraz pytanie czy SL widząc sukces Lain USA, powinno zaryzykować i zwiększyć nakłady. Czy dalej wydawać ostrożnie aby nie utopić, no i piwnica nie jest z gumy. Nam łatwo napisać, ale decyzję musi podjąć SL.

« Ostatnia zmiana: Nd, 16 Marzec 2025, 09:04:37 wysłana przez Kvothe »

Offline sixxtbone

« Odpowiedź #18659 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 09:08:27 »
Wiem, że to kiedyś padło ale na fali hypu Lain USA i zapoiedzianych Spawn'ów ten tytuł to MUST have, kierownictwo musi tobrac po uwage.. nie widze inaczej:

Sam and Twitch Compendium