Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3261178 razy)

elMiras, Dalthon, Gogo14 (+ 2 Ukrytych) i 56 Gości przegląda ten wątek.

Offline Adolf

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #18000 dnia: Pt, 14 Luty 2025, 19:20:25 »
Tak zapytam z czystej ciekawości, bez urazy.

Jak to jest - kupić za 400 komiksy, które 20 lat temu kosztowały po 5 złotych za zeszyt, a i tak lądowały w koszach z tanimi rzeczami w Międzyzdrojach czy Władysławowie po 0,50?

Kupić je i narzekać, że jest się biednym, bo się je kupiło.

Chyba wystąpił tu jakiś mindset, którego nie ogarniam :)

Nie ogarniasz kolego. Jak mówiłem, jesteśmy poważnie ubogaceni duchowo. A to dlatego, że 20 lat temu Mandra zaczęła wydawać i... zostawiła serię po kilku numerach. A my chcieliśmy więcej. Chcieliśmy także Witchblade, a nigdy się nie doczekaliśmy. Polski fan nie był rozpieszczany. To co widziałeś za 0.50 zł to zapewne zeszytówki ze Lobo, Spawnem czy Venomem. Sam gdzieś mam parę takich. Te z Top Cow chodziły trochę drożej, za 20-30 zł.

Przez dwie dekady fani Top Cow nie byli rozpieszczani. Sam jeżdząc po świecie widziałem wspaniałe komiksy z Witchblade, The Darkness i inne. Sam mam kilka z Niemiec czy Włoch kupionych po taniości. I nawet tu kiedyś wstawiałem relację z Budapesztu, z dworca Keleti, gdzie znalazłem tam prawdziwy kiosk. Kiosk, w którym nawet były komiksy, w tym także wydanie Top Cow, które nabyłem. Wtedy liczyłem, że nowe wydawnictwo Nagle może to ruszy u nas, ale nic z tego. Wcześniej liczyłem na Scream, ale sami wiemy jak to się skończyło. Przygaszony i bez nadziei pewnego dnia odpalam FB, a tam The Darkness od jakiegoś dziwnego Studia Lain. Łzy w oczach. A tu na forum jeszcze się dowiaduję o innych seriach jak Cyberforce, Hunter-Killer, Aphrodite IX, a nawet WITCHBLADE (!!!), Magdalenie (!) czy Ascension (niestety, już nieaktualne).

Polscy fani oszaleli. Zwłaszcza Ci co czytali Tomb Raidera i wykupili te Archiwa od Screamu, choć sami wiemy jakie były. Studio Lain nagle stało się wielbione przez tłumy. Fani to juz dorośli, którzy spokojnie znajdą 400 zł, a jedyny problem jaki się pojawił to czy dla każdego wystarczy. Miejmy nadzieję, że nikt nie płakał, bo każdy od miesięcy się przymierzał do zakupu i w efekcie zostanie ubogacony duchowo. Swoiste Katharsis, na które czekaliśmy dwie dekady. To samo Studio Lain kilka miesięcy później załatwiło także Spawna, dając nadzieję kolejnym duszom doznać odkupienia. Czym jeszcze nas zaskoczy to niezwykłe wydawnictwo?

Offline studio_lain

« Odpowiedź #18001 dnia: Pt, 14 Luty 2025, 19:22:15 »
Tlumaczenie
Redakcja
Korekta
Sklad
Redakcja i Korekta na zlozonym komiksie
Naniesienie poprawek
Korekta
Druk
Nie da sie okreslic sredniego czasu
Roznie.
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline Warpath

« Odpowiedź #18002 dnia: Pt, 14 Luty 2025, 19:27:37 »
Niestety jest jeszcze:

Sinister i dexter czeka na tlumaczenie

A z tym tytułem to jakoś przeciąga się w sposób dla mnie niezrozumiały.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #18003 dnia: Pt, 14 Luty 2025, 19:30:59 »
Dlugo trwalo odzyskanie materialow.
Ruszylismy z tlumaczeniem ale po sugestii tlumacza rozbudowalismy album o prawie polowe wiecej.
Teraz jednak tlumacz zajmuje sie kobyla Zenith.
Potem wroci do s&d

Vae Victis - druk

Offline donT

« Odpowiedź #18004 dnia: Pt, 14 Luty 2025, 19:40:55 »
Nie ogarniasz kolego. Jak mówiłem, jesteśmy poważnie ubogaceni duchowo.
...
Fani to juz dorośli, którzy spokojnie znajdą 400 zł, a jedyny problem jaki się pojawił to czy dla każdego wystarczy. Miejmy nadzieję, że nikt nie płakał, bo każdy od miesięcy się przymierzał do zakupu i w efekcie zostanie ubogacony duchowo. Swoiste Katharsis, na które czekaliśmy dwie dekady.

Stary... jestem fanem Twoich postow. Nie pale, nie pije, nie tracam uzywek, ale czytajac Twoje wpisy mam taki strzal dopaminy, ze jezusieslodki!
High five!
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline tuco

« Odpowiedź #18005 dnia: Pt, 14 Luty 2025, 19:53:41 »
Stary... jestem fanem Twoich postow. Nie pale, nie pije, nie tracam uzywek, ale czytajac Twoje wpisy mam taki strzal dopaminy, ze jezusieslodki!
High five!
A ja mimo wszystkich swoich zaaplikowanych używek, podobnie zareagowałem. COŚ w tym jest! Tzn. nie w komiksach, tylko w poście

Offline studio_lain

« Odpowiedź #18006 dnia: Pt, 14 Luty 2025, 19:57:11 »
Mi sie podoba "dziwne studio lain " ;)

Vae Victis - druk

Offline Adolf

« Odpowiedź #18007 dnia: Pt, 14 Luty 2025, 20:01:23 »
Jak widzicie niekontrolowana ekscytacja i sentyment dały swój upust w dość barwny sposób.

Offline 79ers

« Odpowiedź #18008 dnia: Pt, 14 Luty 2025, 20:50:02 »
Tlumaczenie
Redakcja
Korekta
Sklad
Redakcja i Korekta na zlozonym komiksie
Naniesienie poprawek
Korekta
Druk
Nie da sie okreslic sredniego czasu
Roznie.
Chociaż niektóre wydawnictwa zmieniają kolejność tych działań, albo pomijają  część z nich, żeby ukochany komiks trafił szybciej w ręce czytelników  :D :D :D

Offline Darth Lexus

« Odpowiedź #18009 dnia: Pt, 14 Luty 2025, 21:26:31 »
W listach  do redakcji pytacie co robimy.
Wiec:
Darkness sie drukuje.
Czwarta sila wlasnie trafila do druku
Hunter killer jest w skladzie
Armie zdobywcy w redakcji
Abc warriors konczy sie redakcja
Vae victis w redakcji
Spawn gunslinger w redakcji
Tablica wenus czeka na redakcje u Kasi
Stone w redakcji
Hellcop zlozony
Sonata zlozona
Cyberforce w tlunaczeniu
Mordercza kolysanka czeka na Kasie
Nemesiss w tlumaczeniu
Zenith w tlumaczeniu
Sinister i dexter czeka na tlumaczenie

A ja tam czekam na FATHOMA :D

Oczywiście wszystkie wymienione z Top Cow i Spawna wezmę :)
What the Sith want, They take... - Darth Bane

Offline Darth Lexus

« Odpowiedź #18010 dnia: Pt, 14 Luty 2025, 21:43:23 »
Nie ogarniasz kolego. Jak mówiłem, jesteśmy poważnie ubogaceni duchowo. A to dlatego, że 20 lat temu Mandra zaczęła wydawać i... zostawiła serię po kilku numerach. A my chcieliśmy więcej. Chcieliśmy także Witchblade, a nigdy się nie doczekaliśmy. Polski fan nie był rozpieszczany. To co widziałeś za 0.50 zł to zapewne zeszytówki ze Lobo, Spawnem czy Venomem. Sam gdzieś mam parę takich. Te z Top Cow chodziły trochę drożej, za 20-30 zł.

Przez dwie dekady fani Top Cow nie byli rozpieszczani. Sam jeżdząc po świecie widziałem wspaniałe komiksy z Witchblade, The Darkness i inne. Sam mam kilka z Niemiec czy Włoch kupionych po taniości. I nawet tu kiedyś wstawiałem relację z Budapesztu, z dworca Keleti, gdzie znalazłem tam prawdziwy kiosk. Kiosk, w którym nawet były komiksy, w tym także wydanie Top Cow, które nabyłem. Wtedy liczyłem, że nowe wydawnictwo Nagle może to ruszy u nas, ale nic z tego. Wcześniej liczyłem na Scream, ale sami wiemy jak to się skończyło. Przygaszony i bez nadziei pewnego dnia odpalam FB, a tam The Darkness od jakiegoś dziwnego Studia Lain. Łzy w oczach. A tu na forum jeszcze się dowiaduję o innych seriach jak Cyberforce, Hunter-Killer, Aphrodite IX, a nawet WITCHBLADE (!!!), Magdalenie (!) czy Ascension (niestety, już nieaktualne).

Polscy fani oszaleli. Zwłaszcza Ci co czytali Tomb Raidera i wykupili te Archiwa od Screamu, choć sami wiemy jakie były. Studio Lain nagle stało się wielbione przez tłumy. Fani to juz dorośli, którzy spokojnie znajdą 400 zł, a jedyny problem jaki się pojawił to czy dla każdego wystarczy. Miejmy nadzieję, że nikt nie płakał, bo każdy od miesięcy się przymierzał do zakupu i w efekcie zostanie ubogacony duchowo. Swoiste Katharsis, na które czekaliśmy dwie dekady. To samo Studio Lain kilka miesięcy później załatwiło także Spawna, dając nadzieję kolejnym duszom doznać odkupienia. Czym jeszcze nas zaskoczy to niezwykłe wydawnictwo?

Chociaż kupiłem to wydanie TOMB RAIDERA od SCREAM Comics to jestem nim rozczarowany. Te komiksy powinny być wydane wyłącznie na kredzie. Jeśli to Cię zainteresuje to DH szykuje wznowienie Archiwów. Teraz na Atomie jest dobra cena (270 pln zamiast 450 pln) pierwszej cegły, która będzie mieć 888 stron.

What the Sith want, They take... - Darth Bane

Offline burberry

« Odpowiedź #18011 dnia: Pt, 14 Luty 2025, 22:41:35 »
Mówisz o głównej bohaterce Lawson? Przecież ona jest twarda od samego początku
Spoiler: PokażUkryj
a gdybyś znał uniwersum, to wiedziałbyś jak rygorystyczny trening przechodzą sędziowie.

mówię o drugiej bohaterce, Pitterson, czy jak ona się tam zwała  :)

Offline kemot

« Odpowiedź #18012 dnia: Pt, 14 Luty 2025, 22:44:45 »
Chociaż kupiłem to wydanie TOMB RAIDERA od SCREAM Comics to jestem nim rozczarowany. Te komiksy powinny być wydane wyłącznie na kredzie. Jeśli to Cię zainteresuje to DH szykuje wznowienie Archiwów. Teraz na Atomie jest dobra cena (270 pln zamiast 450 pln) pierwszej cegły, która będzie mieć 888 stron.

Też byłem podjarany, też kupiłem trzy tomy i też byłem załamany. Dzięki za info od Atom Comics, zamówiłem sobie w promce.

Offline komiks

« Odpowiedź #18013 dnia: So, 15 Luty 2025, 00:14:11 »
Heh, patrzcie co znalazłem, Studio Łańcuch ;)

Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Adolf

« Odpowiedź #18014 dnia: So, 15 Luty 2025, 00:53:03 »

Tak się dziwnie złożyło. Jedynkę Archiwów mam oryginalną. Kupiłem jeśli mnie pamięć nie myli w stacjonarnym sklepie Multiversum (było kiedyś takie cudo przez jakieś 2 miesiące) za nieduże pieniążki. Drugie Archive tak przypadkiem kiedyś mi wyskoczyło na jakimś dyskoncie z tanimi ksiąźkami, też za dobrą cenę, jakiś zwrot bodajże. Choć papier miało zły niczym szyny, to przygarnąłem to niechciane dziecko z wielką miłością. Dalsze części rozważałem kupić w wersji czeskiej, przy okazji jak zawitam do ich stolicy. Teraz jednak zastanawiam się czy nie lepszy będzie drugi tom Collosal. W kilku różnych wydaniach, ale kiedyś się ogarnie całość.

Też byłem podjarany, też kupiłem trzy tomy i też byłem załamany. Dzięki za info od Atom Comics, zamówiłem sobie w promce.

To wydanie Collosal okazuje się bardzo potrzebne. Nakład Archiwów na świecie, podobnie jak u nas był wymieciony. Teraz wreszcie fani Lary będą duchowo ubogaceni, a biedę w portfelach jakoś odrobią. W końcu dla ukochanej archeolog nie będą żałować banknotów o dużych nominałach.