Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3263973 razy)

BlackoutHV, simon84w i 7 Gości przegląda ten wątek.

Offline misiokles

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #17745 dnia: Cz, 30 Styczeń 2025, 06:50:47 »
Choć akurat ten tytuł jest merytoryczny i dobrze napisany.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17746 dnia: Cz, 30 Styczeń 2025, 09:19:06 »
https://www.ppe.pl/publicystyka/362323/spawn-wraca-do-polski-kapitalne-komiksy-juz-niedlugo-na-rynku.html

Arek, gratuluję wywiadu. Studio Lain właśnie stało się tak sławne, że teraz komiksy będą znikać w parę godzin. Czatowanie w toalecie w pracy to będzie mój stały rytuał :)

No i slawa mnie dogonila ;)

A tu imperium zła w pełnej krasie ;)

« Ostatnia zmiana: Cz, 30 Styczeń 2025, 10:34:01 wysłana przez studio_lain »
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline wojtpil

« Odpowiedź #17747 dnia: Cz, 30 Styczeń 2025, 10:35:23 »
Nie lubię zabawy w skalping więc odpuszczam produkty wydawnictwa.

Rozumiem przy innych tytułach ale przy Darkness i Spawn wiadomo jakie jest zainteresowanie.
Nie za bardzo wiem czemu ma służyć specjalnie ograniczanie dostępności tych tytułów.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #17748 dnia: Cz, 30 Styczeń 2025, 10:54:09 »
Z mojego doświadczenia każdy tytuł wydawnictwa można sobie spokojnie kupić w przedsprzedaży, to nie rozchodzi się w ciągu godziny czy dwóch. A nawet jak się nie załapałeś na przedsprzedaż, to wystarczy ustawić sobie na Gildii powiadomienie o dostępności - w okolicy premiery naprawdę sporo egzemplarzy wraca do obiegu.

Offline Dalthon

« Odpowiedź #17749 dnia: Cz, 30 Styczeń 2025, 11:23:12 »
Nie za bardzo wiem czemu ma służyć specjalnie ograniczanie dostępności tych tytułów.

Temu by wydawnictwo nie skończyło z pełnymi piwnicami i nie zwinęło interesu.

Jak ktoś nie ogarnia takich prostych spraw niech kupuje w Empiku wydawnictwa Egmontu :P

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #17750 dnia: Cz, 30 Styczeń 2025, 11:26:56 »
Jak chcecie to sobie możecie nawet powiadomienia o przedsprzedaży parówek ustawiać w aplikacji jeśli wierzycie, że bez tego spożywczaki splajtują.  ;D
Batman returns
his books to the library

Offline dinogal

« Odpowiedź #17751 dnia: Cz, 30 Styczeń 2025, 11:45:16 »
informuje że wpadło sporo komiksów SL na Gildie. M.in limitka W cieniu słońca, wszystko Pomroki, wszystko Shane, wszystko Arciborea, wszystko Ziarna :)

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17752 dnia: Cz, 30 Styczeń 2025, 11:46:09 »
Zachęcam do posłuchania wywiadu. O Thorgalu jest niewiele, ale wiele jest o SL.
Może z głosem i językiem ciała przekonam was bardziej. Poruszany jest min temat nakładów czy Spawna.
« Ostatnia zmiana: Cz, 30 Styczeń 2025, 11:58:15 wysłana przez studio_lain »

Vae Victis - druk

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17753 dnia: Cz, 30 Styczeń 2025, 11:46:43 »
Akurat ten portal to ściek :( znam ludzi którzy piszą/tworzą od lat do 'szmatławca' ale ten portal (vel g*wno) robi im tylko złą sławę. Chciałbym napisać że kto się tam pojawia tego, nie szanuję ale Arka uwielbiam :P

lowciu ;)

Vae Victis - druk

Offline radioblackmetal

« Odpowiedź #17754 dnia: Cz, 30 Styczeń 2025, 11:57:48 »
Pisanie, że Spawna "nie było u nas blisko 20 lat" nie jest prawdą.
Tolerancja nie oznacza akceptacji.

The darkness will swallow everything

Offline Alienus66

« Odpowiedź #17755 dnia: Cz, 30 Styczeń 2025, 12:07:54 »
Ja w pierwszym momencie zamaist słuchać wywiadu to ziorałem na półki jakie komiksy ma za plecami.

Offline Adolf

« Odpowiedź #17756 dnia: Cz, 30 Styczeń 2025, 12:08:37 »
@studio_lain Na wstępie wyrazy współczucia. Słuchanie na co dzień hitów radia Eska to nie łatwa robota. Świetna koszulka. Sam taką zrobiłeś, czy jest jakiś sklep, gdzie takie można zamówić?

A co do kwestii z wywiadu. Darkness trochę szkoda, że nie było ciut większego nakładu, ale wszystko co mówisz Cię tłumaczy. I fajnie, że szukasz rozwiązania kwestii magazynowej. Uważam, że takie większe kamienie milowe jak Darkness, czy Witchblade powinny być dłużej w sprzedaży niż 3 dni. O ile Hunter-Killer kiedyś zejdzie i łatwo go będzie znaleźć w drugim obiegu. Tak Darkness pewnie będzie jak te buty, co ludzie dropnęli i potem sprzedają z potężnym zyskiem. Może forumowicze coś pomogą z tematem wynajmu.

Co do Spawna to świetnie rozkminiłeś jak wydać. Wiadomo, że jeśli dałbyś pakiet z początku, to właściwie nasycisz zainteresowanie. Ale jeśli najpierw powyciągasz perełki, to tylko podsycisz hype i wciągniesz czytelników w kolekcjonerstwo.

Wspomniałeś, że komiksy wydajesz zbyt tanio. Zrozumiałe, ponieważ nie chcesz przerażać ceną. Ale kiedyś zauważyłem, że limitkę można sprzedać ciut drożej. Limitka to coś co bierze „wytrawny kolekcjoner”, ktoś kto nie patrzy w pierwszej kolejności na cenę. A nawet jeśli spojrzy, to miałby do wyboru odrobinę tańszą zwykłą wersję. Uważam, że to fajne rozwiązanie kwestii minimalizacji ryzyka. A zyski mogły by pójść na jakąś inwestycję w nową powierzchnię magazynową? Jako klient wiem, że w tym miejscu zapłaciłbym więcej, zwłaszcza wiedząc, że finansuję rozwój wydawnictwa. Temat pewnie na debatę.   

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17757 dnia: Cz, 30 Styczeń 2025, 12:16:32 »
Ja w pierwszym momencie zamaist słuchać wywiadu to ziorałem na półki jakie komiksy ma za plecami.

mogę porobic ci fotki :)

Vae Victis - druk

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17758 dnia: Cz, 30 Styczeń 2025, 12:19:47 »
@studio_lain Na wstępie wyrazy współczucia. Słuchanie na co dzień hitów radia Eska to nie łatwa robota. Świetna koszulka. Sam taką zrobiłeś, czy jest jakiś sklep, gdzie takie można zamówić?

A co do kwestii z wywiadu. Darkness trochę szkoda, że nie było ciut większego nakładu, ale wszystko co mówisz Cię tłumaczy. I fajnie, że szukasz rozwiązania kwestii magazynowej. Uważam, że takie większe kamienie milowe jak Darkness, czy Witchblade powinny być dłużej w sprzedaży niż 3 dni. O ile Hunter-Killer kiedyś zejdzie i łatwo go będzie znaleźć w drugim obiegu. Tak Darkness pewnie będzie jak te buty, co ludzie dropnęli i potem sprzedają z potężnym zyskiem. Może forumowicze coś pomogą z tematem wynajmu.

Co do Spawna to świetnie rozkminiłeś jak wydać. Wiadomo, że jeśli dałbyś pakiet z początku, to właściwie nasycisz zainteresowanie. Ale jeśli najpierw powyciągasz perełki, to tylko podsycisz hype i wciągniesz czytelników w kolekcjonerstwo.

Wspomniałeś, że komiksy wydajesz zbyt tanio. Zrozumiałe, ponieważ nie chcesz przerażać ceną. Ale kiedyś zauważyłem, że limitkę można sprzedać ciut drożej. Limitka to coś co bierze „wytrawny kolekcjoner”, ktoś kto nie patrzy w pierwszej kolejności na cenę. A nawet jeśli spojrzy, to miałby do wyboru odrobinę tańszą zwykłą wersję. Uważam, że to fajne rozwiązanie kwestii minimalizacji ryzyka. A zyski mogły by pójść na jakąś inwestycję w nową powierzchnię magazynową? Jako klient wiem, że w tym miejscu zapłaciłbym więcej, zwłaszcza wiedząc, że finansuję rozwój wydawnictwa. Temat pewnie na debatę.

ja jestem człowiekiem odpowiedzialnym za przygotowanie  i czytanie informacji :) hity radia mnie omijają ;)

Darkness - był niewiadomą, po prostu niewiadomą :)

Jak się dorobię to kupię po prostu jakieś mieszkanie na magazyn.

nie wydaję komiksów zbyt tanio - to tylko przypadek Darkness - który był dla mnie olbrzymią niewiadomą i chciałem zminimalizować ryzyko. na innych tytułach zarabiamy normalnie - nie są to góry kasy ale bardzo przyzwoite pieniądze :)

ps. koszulka - był kiedyś fajny sklep na tajwanie ;)

tu inne od nich, mam tego więcej ;)

« Ostatnia zmiana: Cz, 30 Styczeń 2025, 12:29:23 wysłana przez studio_lain »

Vae Victis - druk

Offline Darth Lexus

« Odpowiedź #17759 dnia: Cz, 30 Styczeń 2025, 12:24:36 »
Pisanie, że Spawna "nie było u nas blisko 20 lat" nie jest prawdą.

Racja. Zapomnieli chyba o Egmoncie ;)

What the Sith want, They take... - Darth Bane