Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3267010 razy)

bambosz32 (+ 1 Ukrytych) i 15 Gości przegląda ten wątek.

Offline Sędzia

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #15690 dnia: Nd, 24 Listopad 2024, 14:25:39 »
To stwierdzenie kupy się nie trzyma: marketing czyli wychwalanie komiksów do ciebie nie trafia ale oferta wydawnicza już tak 🤔
Czyli jednak słusznie chwalą swoje komiksy skoro są takie dobre?

Też właśnie zwróciłem na to uwagę, ale ubiegłeś mnie z tym komentarzem.

Wydaje mi się, że problem jest jak w ten sposób jest reklamowany chłam. Natomiast jeśli te komiksy bronią się jakością i są to świetne tytuły, to taki marketing jest w pełni uzasadniony.

Ale też prawda, mnie taki styl chwalenia bardzo pasuje. Nie to, że kupuję taki marketing, ale on mnie bawi, a nie irytuje.
« Ostatnia zmiana: Nd, 24 Listopad 2024, 14:28:02 wysłana przez Sędzia »

Offline parsom

« Odpowiedź #15691 dnia: Nd, 24 Listopad 2024, 14:55:45 »
No jak się nie trzyma - przecież oni każdy komiks zapowiadali jak nową inkarnację Szekspira. Przesadzają z ochami, a przez to po pierwsze sprawiają, że ja traktuję je z rezerwą, a pod drugie ustawiają za wysokie oczekiwania.

Online Xmen

« Odpowiedź #15692 dnia: Nd, 24 Listopad 2024, 15:58:16 »
Reklama, nowe. Widać że nie wszyscy już znają.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #15693 dnia: Nd, 24 Listopad 2024, 16:29:09 »
A nie obraziliście się, że musicie kupować nowe ubrania nawet jak pierzecie w Perwollu?
Batman returns
his books to the library

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #15694 dnia: Nd, 24 Listopad 2024, 17:44:42 »
Wydaje mi się, że problem jest jak w ten sposób jest reklamowany chłam. Natomiast jeśli te komiksy bronią się jakością i są to świetne tytuły, to taki marketing jest w pełni uzasadniony.

To jak z reklamami samochodów, czyli przedmiotów typowo użytkowych, które mają za zadanie umożliwić sprawnie, szybko i bezpiecznie przemieścić się w przestrzeni z punktu A do punktu B. Niestety, ich reklamy masz pisane przez niewyżytych literacko pr-owców, którzy zazwyczaj cisną grafomańsko-sekciarskie piedrolety ("ujarzmij przestrzeń", "wyraź siebie", "wyraź swoją dziką naturę", "poczuj tętno miejskiej dżungli") zamiast wspomnieć o istotnych cechach produktu. Oczywiście są chlubne wyjątki (np. "kolarska" reklama Skody), ale większość reklam samochodów (i maszynek do golenia) operuje identyczną estetyką i drażni mnie niezależnie od tego jak sam oceniam produkt.

Offline kemot

« Odpowiedź #15695 dnia: Nd, 24 Listopad 2024, 17:53:32 »
Tego już nikt nie wyda. Nie obecnie. Rynek jest nasycony poprzednią wersją. Fani mają inne priorytety, czekają na kultowe komiksy Top Cow jak The Darkness, Witchblade i całą resztę.

Trochę tak i trochę nie. Tego mają być dwie części. Pierwsza zawierająca tomy Archiwów 1 i 2 i druga zawierająca archiwa 3 i 4. A czwartego tomu w polsce nie ma.
Niestety chyba za to również zabierze się Scream. Jak wybierze taki sam papier i tak samo popsuje strony okładkowe to nie ma się co dziwić że nikt mu tego nie chce kupić...

Offline 79ers

« Odpowiedź #15696 dnia: Nd, 24 Listopad 2024, 18:09:05 »
Complete Darkness 1 i 2 w oryginale też można kupić za 350zł, a i tak są tacy którzy czekają na wydanie SL. Ważne żeby był wybór.

Offline michał81

« Odpowiedź #15697 dnia: Nd, 24 Listopad 2024, 18:20:59 »
Wydawca napisał już kilkakrotnie: Nie wyda Tomb Raidera z okresu TopCow.

Nie wiem po co kolejny raz wałkować ten wątek w tym temacie. Są plany na inne komiksy z TopCow, które są lepszą opcją zarówno pod kątem fabuły jak i rysunku.

Offline Midar

« Odpowiedź #15698 dnia: Nd, 24 Listopad 2024, 18:21:43 »
Niestety chyba za to również zabierze się Scream. Jak wybierze taki sam papier i tak samo popsuje strony okładkowe to nie ma się co dziwić że nikt mu tego nie chce kupić...
Jak to nikt? Zeszło na pniu, zostało trochę trzeciego tomu, a brakujące tomy potrafią sporo kosztować na portalach.
« Ostatnia zmiana: Nd, 24 Listopad 2024, 18:37:26 wysłana przez Midar »

Offline Adolf

« Odpowiedź #15699 dnia: Nd, 24 Listopad 2024, 20:29:31 »
Trochę tak i trochę nie. Tego mają być dwie części. Pierwsza zawierająca tomy Archiwów 1 i 2 i druga zawierająca archiwa 3 i 4. A czwartego tomu w polsce nie ma.

Myślę, że sam sobie odpowiedziałeś dlaczego Scream nie wyda. Już nie chce po nich cisnąć, bo wszystko na ten temat było powiedziane w tym i innych wątkach. Dla nich to piętno. Teraz przy zapowiedzi tych nowych wydań, ludzie znowu sobie przypominają jak nabroili... A myślenie, że wyda to Studio Lain albo ktokolwiek inny to także przesadna naiwność. Nikt nie będzie łatać prowizorki po kimś innym. A nie łykniesz Darknessa czy Witchblade? To dużo lepsze niż Tomb Raider.

Jak to nikt? Zeszło na pniu, zostało trochę trzeciego tomu, a brakujące tomy potrafią sporo kosztować na portalach.

To miało +/- 1000 sztuk nakładu, a Lara gorąca, to się rozeszło. Nawet w wersji będącej prowizorką. Gdyby wydać drugie tyle, to obawiam się, że zalegałoby w piwnicach latami. A co z osobami, które kupiły Archiwa 1-3? Jak by się czuły, gdyby pojawiły się nowe, lepszej jakości i kompletne wydania?

Offline michał81

« Odpowiedź #15700 dnia: Nd, 24 Listopad 2024, 21:11:36 »
Dla nich to piętno.
Jakie znowu piętno? Chyba na tobie jakieś piętno ciąży skoro cały czas o tym marudzisz.

Zresztą możesz zapytać się SL jak Dark Horse odpowiada na zapytania o wydanie ich komiksów. Wiadomo najlepiej zwalić winę na wydawcę, ale tam jest wiele czynników, które się nie zgrały, że 4 tom nie wyszedł u nas, ale na pewno nie było to przez papier o którym tak często piszesz.

Offline Adolf

« Odpowiedź #15701 dnia: Nd, 24 Listopad 2024, 21:20:49 »
Jak zwykle próbujesz wybielać, ale to nic nie da. Wszyscy pamiętają jak było.

Offline michał81

« Odpowiedź #15702 dnia: Nd, 24 Listopad 2024, 21:28:27 »
Nic nie wybielam, tylko mówię, że nie masz pełnego wglądu jak wygląda wydawanie komiksów. Ty po prostu zachowujesz się jak drama queen z powodu wydania tego Tomb Raidera.
I szczerze to ja już nie mam nic więcej do dodania, a ty pewnie jeszcze pewnie będziesz wracał do tego tematu jak tylko ktoś wspomni o TR i histeryzował jak to robisz od kilku lat.

I jak znam życie to będzie podobnie w przypadku Studia Lain, które też mówi, że nie wyda kompletu Darkness czy Witchblade, a tylko to co zapowiedział. Jakoś nie pamiętam, aby Scream zapowiadał od razu 4 tom, przecież oni wydali kompletną serię, 4 tom to są tak naprawdę wszystkie dodatkowe rzeczy.
« Ostatnia zmiana: Nd, 24 Listopad 2024, 21:32:26 wysłana przez michał81 »

Offline Adolf

« Odpowiedź #15703 dnia: Nd, 24 Listopad 2024, 21:44:25 »
Wszyscy są spokojni, tylko jedna osoba zdaje się nie dostrzegać prowizorki i nie do końca rozumieć o co chodzi.

Polecam wątek: https://forum.komikspec.pl/komiksy-amerykanskie/tomb-raider/

Cała prowizorka wyłożona. Do tego w wątku jest opisana alternatywna (czytaj: bez prowizorki) wersja komiksu i jak ją zdobyć. Tam proponuję kontynuować dyskusję.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #15704 dnia: Nd, 24 Listopad 2024, 22:04:38 »
Opowieści z czasów Kobry się skończyły? Na Gildii nie ma, wrzuciłem do googla i żaden sklep nie ma, Ceneo nie pokazuje żadnych egzemplarzy, a na Allegro tylko kilka sztuk.