Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3266440 razy)

nekro, Rzepcio, eyesore, dreamer36, bjeń (+ 1 Ukrytych) i 18 Gości przegląda ten wątek.

Offline Szekak

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #13845 dnia: Cz, 15 Sierpień 2024, 17:29:04 »
gdyby się nie dało zweryfikować to by nie było sensu głosowania :)
Dlaczego? Orientacyjne wyniki sa, natomiast nie da sie stwierdzic ile osob oddalo dwa glosy - na forum i fb.

Jest tez taki problem, ze sie podaje trzy typy - dla mnie okladka tylko jedna byla akceptowalna, reszta byla slaba, a i tak oddalem trzy typy przez co doladowalem okladki slabe. Podanie jednego typu byloby bardziej miarodaje dla ustalenia ktora okladka jest najfajniejsza.

Niemniej, to sa detale, grunt, ze SL zdecydowalo sie puscic okladke najlepsza dla wielu. Bardzo sie z tego ciesze.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline komiks

« Odpowiedź #13846 dnia: Cz, 15 Sierpień 2024, 18:54:56 »
Jest szansa na dodruk Armie zdobywcy? Bo to jedyny komiks Wasz który chciałem a nie udało mi się zdobyć...

Już nawet Pan Tomasz Kołodziejczak wie, że SL nie robi dodruków.
od 17:18
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Online donT

« Odpowiedź #13847 dnia: Cz, 15 Sierpień 2024, 20:41:07 »
Sláine nie wymawia sie jako "slejn".
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Death

« Odpowiedź #13848 dnia: Cz, 15 Sierpień 2024, 21:02:56 »
Slanie, kiedyś ktoś mówił, że Slanie.

Offline Brvk

« Odpowiedź #13849 dnia: Cz, 15 Sierpień 2024, 21:17:44 »

Offline Lagroht

« Odpowiedź #13850 dnia: Cz, 15 Sierpień 2024, 21:53:25 »
Zastępowanie obcych fonemów ich najbliższymi odpowiednikami w języku rodzimym to najprostsza forma adaptacji obcego wyrazu. Dopiero po adaptacji fonologicznej następuje, i to nie zawsze, adaptacja morfologiczna i ortograficzna. Silenie się na oryginalną wymowę pojedynczych wyrazów, zwłaszcza nazw własnych, w wypowiedziach po polsku byłoby sztuczne. Co innego, jeśli ktoś wplata w polski tekst dłuższy fragment w języku obcym: wówczas może stosować wymowę obcą (byle potrafił).

Offline PabloWu

« Odpowiedź #13851 dnia: Cz, 15 Sierpień 2024, 22:22:20 »
Prawidłową wymowę traktuję jako ciekawostkę, też zawsze czytałem "slejn" i już zapewne tak mi zostanie.

Offline Koalar

« Odpowiedź #13852 dnia: Cz, 15 Sierpień 2024, 22:47:29 »
Ja czytałem zawsze [slejn] i raczej tak się u nas przyjęło. A że podobnie wymawia twórca postaci Pat Mills (poniżej trochę o wymowie), więc jak dla mnie to jest w porząsiu.

pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #13853 dnia: Cz, 15 Sierpień 2024, 22:57:37 »
No skoro native speakerzy mają z tym problem, to ciężko wymagać, żeby w Polsce wymawiali dobrze.

Offline Dracos

« Odpowiedź #13854 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 08:23:13 »
Ale on jest anglikiem, a jak rozumiem Slaine to słowo celtyckie(gaelic?) więc nativem to chyba byłby walijczyk albo irlandczyk?

Czuję że donT już jest takim nativem że nas biednych żuczków uświadamia że Slaine to się wymawia trochę jak slainte bo na trzeźwo może nie każdemu podejść fabuła :P

Offline death_bird

« Odpowiedź #13855 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 08:53:08 »
O celtyckim/celtyckich nie mam najbledszego pojęcia, ale ich wymowa zawsze mnie intrygowała toteż każda taka ciekawostka jak najbardziej na plus.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline studio_lain

« Odpowiedź #13856 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 11:33:22 »
Prawie sześć lat minęło od wydania Armii, to chyba już licencja się zwolniła? (tak tylko zakładam że standardem jest pięcioletni okres, ale może się mylę i są o wiele dłuższe?)

jasne, że tak :) można śmiało wydawać :)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline studio_lain

« Odpowiedź #13857 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 11:34:27 »
Już nawet Pan Tomasz Kołodziejczak wie, że SL nie robi dodruków.
od 17:18

bo się mnie pytał :)

Vae Victis - druk

Offline studio_lain

« Odpowiedź #13858 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 11:45:03 »
Próbujesz sobie śmieszkować, ale taka jest prawda. Proszę bardzo, Armie Zdobywcy to kolejny komiks, który powinien zostać wznowiony, a nie będzie, "bo nie" (żeby nie było zarzutów, że mam ból czterech liter z tego powodu - ja bym nie wziął. Miałem, nie spodobał mi się, odsprzedałem). Taki Scream np. regularnie wznawia "Incala" i jakoś na tym nie traci, a zaryzykuję stwierdzenie, że wręcz przeciwnie. A Studio Lain promuje jakiś pseudoelitaryzm. Psuje rynek po prostu. Już lepiej, żeby ktoś inny te licencje brał.

zapytam przekornie - wydałeś stary w życiu jakiś komiks? :) zmierzyłeś się z tym rynkiem? formami dystrybucji? kwestią magazynowania? chętnie posłucham doświadczonego kolegi :) na przykład jak sprzedać jeszcze 200 z 800 sztuk Thornitha, albo 100 Acriborea? albo 100 szt Wiek Evy zalegając od kilku lat. No my tak psujemy ten rynek wydając jeden komiks miesięcznie, że na pewno wkrótce przestaną u nas się ukazywać komiksy.

Vae Victis - druk

Offline Alienus66

« Odpowiedź #13859 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 12:26:21 »
A ja zapytam przekornie nie zostal Ci się gdzieś w czeluściach dosłownie jedna sztuka Armi zdobywcy??🤠
Kurde Acriborea się troszke dziwię że jeszcze zostało bo mi się podobał ten komiks i myślałem że się sprzeda na pniu
« Ostatnia zmiana: Pt, 16 Sierpień 2024, 12:29:05 wysłana przez Alienus66 »