Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3241549 razy)

simon84w i 14 Gości przegląda ten wątek.

Offline Adolf

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #12240 dnia: Pt, 24 Maj 2024, 09:18:17 »
Ale Scream nie zamierzał wydawać Witchblade czy innych pozycji z Top Cow. Chcieli wydać Tomb Raidera i zrobili to.

Nie wykluczali tego. Zainteresowanie było i to widzieli. Oficjalnie nigdy nic nie zapowiedzieli. Na szczęście nie zapowiedzieli :)

Offline komiks

« Odpowiedź #12241 dnia: Pt, 24 Maj 2024, 09:30:51 »
Mocną postacią męską, ale według dzisiejszych standardów :)

Bo to jest film dla kobiet, taka prawda. Filmem dla mężczyzn w stylu 90s są The Expendables, zaś współczesnym badasem jest np. John Wick.
« Ostatnia zmiana: Pt, 24 Maj 2024, 09:32:45 wysłana przez Zwirek »
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Liarus

« Odpowiedź #12242 dnia: Pt, 24 Maj 2024, 11:19:34 »
A ja za to mam parę słów na temat starszych pozycji studia. Mam trochę czasu to nadrabiam:
- Septentryon - pierwsze dwa tomy bardzo mi się podobały. Były spójne, ciekawa intryga. Fajnie zawiązana fabuła. Kolejne, to jakbym czytał całkowicie inny komiks. Wszystko wydawało mi się chaotyczne, poprzednie wydarzenia potraktowano bardzo marginalnie. Mam wrażenie, że finał mało wniósł i średnio był satysfakcjonujący. Całościowo nie przypadło mi do gustu.
Acriborea - Bardzo mi przypadły rysunki i kolory. Intryga trochę już wyświechtana, zwroty akcji przewidywalne. Całościowo trzyma się to kupy. Bardzo szybko mi komiks przeleciał, bo w ostatnich dwóch tomach akcjąa strasznie goni. Dla mnie trochę komiks na raz, ale czasu na pewno nie zmarnowałem.
Thorinth - na razie przeczytałem 3 tomy. Bardzo ciężko mi się oderwać. Fajnie wytłumaczony świat i zasady w nim panujące. Mam wrażenie, że nie ma przekombinowania na siłę. Ciężko na razie mi coś złego na temat tego komiksu napisać. Aczkolwiek mam wrażenie, że od 2 tomu rysunki się pogorszyły. Trochę żałuję że wziąłem niebieską okładkę zamiast tej z potworkami, bo bardziej mi pasuje (może dokupię ten wariant). Wydaje mi się, że mam rozpykane zakończenie ale jestem ciekaw czy mnie komiks zaskoczy rozwiazaniem. Na razie bardzo polecam.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #12243 dnia: Pt, 24 Maj 2024, 12:06:06 »
A ja za to mam parę słów na temat starszych pozycji studia. Mam trochę czasu to nadrabiam:
- Septentryon - pierwsze dwa tomy bardzo mi się podobały. Były spójne, ciekawa intryga. Fajnie zawiązana fabuła. Kolejne, to jakbym czytał całkowicie inny komiks. Wszystko wydawało mi się chaotyczne, poprzednie wydarzenia potraktowano bardzo marginalnie. Mam wrażenie, że finał mało wniósł i średnio był satysfakcjonujący. Całościowo nie przypadło mi do gustu.
Acriborea - Bardzo mi przypadły rysunki i kolory. Intryga trochę już wyświechtana, zwroty akcji przewidywalne. Całościowo trzyma się to kupy. Bardzo szybko mi komiks przeleciał, bo w ostatnich dwóch tomach akcjąa strasznie goni. Dla mnie trochę komiks na raz, ale czasu na pewno nie zmarnowałem.
Thorinth - na razie przeczytałem 3 tomy. Bardzo ciężko mi się oderwać. Fajnie wytłumaczony świat i zasady w nim panujące. Mam wrażenie, że nie ma przekombinowania na siłę. Ciężko na razie mi coś złego na temat tego komiksu napisać. Aczkolwiek mam wrażenie, że od 2 tomu rysunki się pogorszyły. Trochę żałuję że wziąłem niebieską okładkę zamiast tej z potworkami, bo bardziej mi pasuje (może dokupię ten wariant). Wydaje mi się, że mam rozpykane zakończenie ale jestem ciekaw czy mnie komiks zaskoczy rozwiazaniem. Na razie bardzo polecam.

O Septentryon już pisałem jak odbieram ten komiks i czemu wydałem :)

Natomiast Acriborea - tu się trochę nie zgodzę z tym wyświechtaniem - bo uważam, że pomysł na odpowiedź obcych na podbój ich planet przez ziemian jest bardzo nowatorski - zupełnie odmienna taktyka prowadzenia wojny od tej charakterystycznej dla naszej rasy i przedstawiona bardzo spójnie ;) To dla mnie największy atut tego komiksu :)

Thorinth fajnie ze ci się podoba - bo to jeden z najsłabiej sprzedających się naszych komiksów nad czym ubolewam , bo jest unikalny na wielu płaszczyznach :)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline studio_lain

« Odpowiedź #12244 dnia: Pt, 24 Maj 2024, 12:11:13 »

Mocną postacią męską, ale według dzisiejszych standardów :)

akurat do Goslinga to bym był ostrożny bo to jeden z lepiej zbudowanych gości w Hollywood :)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline studio_lain

« Odpowiedź #12245 dnia: Pt, 24 Maj 2024, 12:25:56 »
Otwarcie rzeczywiście miał bardzo słabe, ale oceny są nie najgorsze:
IMDB 7.1,
Rotten Tomatoes powyżej 80%.
Zwiastun na Youtube pozytywnych do negatywnych 171k / 3,3k.

Jedna bardzo istotna rzecz. Nowa fala, te wszystkie zmiany, jadą na oparach kultowych dzieł z przeszłości. Tylko tak się nie da w nieskończoność, w końcu źródełko wyschnie. Ideolo będzie musiało szukać nowej ofiary, do pasożytowania.
Jeśli chcesz powiedzieć, że Disney ma klapy, bo filmy są kiepskiej jakości, to powiem Ci, że jedno wynika z drugiego. Ludzie nie chcą tylko zarabiać, chcą także realizować się, a jeśli wchodzi ideolo, to spora część odchodzi, szczególnie tych zdolnych, mogących łatwo zmienić pracę (np Cavill z Wiedźmina).

Gdyby było jak piszesz, to mielibyśmy merytokrację, a mamy inkluzywność i parytety.

Najsilniejsze lobby mają organizacje lewicowe. Nie spotkałem jeszcze, żeby jakieś korpo identyfikowało się z wartościami alt rightu, to byłoby samobójstwo. Korpo tworzą ludzie, jeśli w HR masz sympatyków, a nawet przedstawicieli konkretnych organizacji, jeśli najgłośniejszymi aktywistami w mediach społecznościowych są ludzie z konkretnych środowisk, to mogą wywierać presję na duże firmy.

To były filmy skierowane do konkretnego odbiorcy, który tych filmów chciał. Ja to oglądałem, pewnie Ty też oglądałeś, podobało się? No właśnie. To co się dzieje teraz, to np, wzięcie filmu Ghostbusters i przerobienie na jakieś gówno, którego nikt ze starych fanów nie chciał. Wzięcie Wiedźmina i przerobienie na jakieś gówno, którego ani fani książki, ani fani gry nie chcieli. Bo z inteligentnej prozy Sapkowskiego, gdzie problemy rasizmu były ukazane w sosie fantasy, zrobili Bronx. To samo zrobili z Tolkienem, elfy i hobbity czarnoskóre. Akurat w obu tych produkcjach, kolor skóry był na samym końcu problemów, serio. Czy tego oczekiwali fani tych uniwersum? Nie wiem, ale się domyślam.

wiele filmow z twardzielami rożnie sobie radzi - ale takie filmy tez wciąż powstają przecież - ostatnio oglądałem Pszczelarza

Widziałeś jaki był ostatnio największy hit na Netflixie? historia dziewczynki co pokonuje smoka :)

zawsze będą powstawać dobre i złe filmy i tu żadne ideololo nie mają nic to rzeczy bo to przemysł - mówimy oczywiście o popkulturze :) - ludzie chcą czarnych skarpetek to się produkuje czarne a nie w serduszka ;)

korporacje i lewicowość... - nawet nie wiem co napisać :) no taki na przykłąd Amazon tak dba o prawa pracowników, że ja pierdziu ;)

korporacje bardzie boją się kosztownych procesów niż idei alt rightu ;) to raczej system prawny ich trzyma trochę jeszcze w ryzach ;)

ale załóżmy na chwilę Żwirku, że faktycznie korpo mają jakaś tajemną lewicową ideologię (chętnie się dowiem swoją drogą co to w ogóle znaczy w praktyce ) to chciałbym się dowiedzieć czemu ona ma służyć? Do czego chcą te korporacje doprowadzić? Nowy Porządek Świata? Dla mnie tam jest jeden cel zapisany w Excelu czyli kasa :)

no ale żeby było też coś o komiksach zerknijmy do lat 90-tych i wizerunku kobiet :)

spotkanie klubu seksoholików w Darkness ;)

« Ostatnia zmiana: Pt, 24 Maj 2024, 12:33:22 wysłana przez studio_lain »

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Liarus

« Odpowiedź #12246 dnia: Pt, 24 Maj 2024, 12:47:43 »
Natomiast Acriborea - tu się trochę nie zgodzę z tym wyświechtaniem - bo uważam, że pomysł na odpowiedź obcych na podbój ich planet przez ziemian jest bardzo nowatorski - zupełnie odmienna taktyka prowadzenia wojny od tej charakterystycznej dla naszej rasy i przedstawiona bardzo spójnie ;)

A to ciekawe, bo jestem pewien, że podobny motyw w jakimś filmie widziałem albo gdzieś czytałem. Praktycznie od razu
Spoiler: PokażUkryj
domyslilem się że wybrancy to uśpione komórki, ktore pewnie nie wiedzą ze nimi są. Co mnie trochę zaskoczylo, to to, że wszystkie rasy się sprzeciwily przeciwko ludziom a nie ta jedna, która była opowiedzialna za powstanie wybrańców.

Thorinth strasznie szkoda. Komiks na pewno zostaje w kolekcji

Znalazłem twój post o Septentryon gdzie piszesz, że
Septentryon to klasyczny komiks drogi z bohaterem znikad zmierzajacym ... do nikad
. Identyczne odczucia mialem. W tym medium mi to cholernie nie pasuje. Cała ta droga była tylko dla drogi. Dwa pierwsze tomy zapowiadaly, że ona bedzie ciekawa i może na koniec dowiemy się czemu bohater został wyrzucony ze swojej społeczności i dokąd zmierza. A on zmierzał do nikąd
« Ostatnia zmiana: Pt, 24 Maj 2024, 13:01:09 wysłana przez Liarus »

Offline komiks

« Odpowiedź #12247 dnia: Pt, 24 Maj 2024, 12:48:34 »
@Studio_Lain To może powtórzę pytanie, jeśli jest jak piszesz, że tylko cyferki w excelu się liczą, to dlaczego obecnie nie mamy merytokracji (zatrudnianie ludzi tylko ze względu na ich kompetencje), a zamiast niej jest diversity, inclusion i parytety?
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline studio_lain

« Odpowiedź #12248 dnia: Pt, 24 Maj 2024, 12:59:25 »
nie wiem Zwirku czy tak jest jak piszesz, nie robiłem badań, nie śledziłem tematu od strony zatrudnienia i faktycznych kompetencji pracowników - tu moja wiedza jest zerowa
ale wydaje mi się, że korpo by to robiło gdyby nie tak jak ci pisałem system prawny
do którego udało się wprowadzić sporo zmian i to strach przed stratą kasy ich do tego zmusza nie sądzisz?

bo ja nie widzę innego celu, nie wierze w jakieś ideologiczne spiski, ale może nie potrafię czegoś dostrzec, dlatego zapytałem - do czego to według ciebie miało by prowadzić skoro są gotowi tracić pieniądze na walkę ideologiczną.

i żeby nas niebanowali za offtop ;) wrzucam seksualizacje kobiet w komiksie amerykańskim ;)
tym razem Cyberforce

i dla równwagi męski archetyp komiksowy z tego okresu ;)

« Ostatnia zmiana: Pt, 24 Maj 2024, 13:06:02 wysłana przez studio_lain »

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Dracos

« Odpowiedź #12249 dnia: Pt, 24 Maj 2024, 13:05:15 »
dobra czytam sobie francuskie forum o Vae Victis! i widzę już skąd te niskie oceny
seksizm i przemoc itp ;) silna kobieca bohaterka :)
do tego jakiś sabotaż z głosami.
więc wydamy ten komiks - obiecuje :) już wiem że jest tego wart :) 

Bardzo mnie cieszy taka decyzja i mam nadzieję że dołożyłem swoją cegiełkę optując za tym tytułem :) Co do ocen na bd to oprócz nich warto również spojrzeć na liczbę oddanych głosów przy Vae Victis to Ben Hura praktycznie nikt nie czytał.

A tak na marginesie czy Yiu premiere misssions gdzieś tam majaczy na odległym horyzoncie? Z tego co pamiętam pisałeś że dałoby się tak wydać żeby mieć zamknięte story arci (podejrzewam że 6 albumów i pominąć siódmy)

Offline studio_lain

« Odpowiedź #12250 dnia: Pt, 24 Maj 2024, 13:07:45 »
obawiam sie ze w przypadku Yiu mogloby zadzialac prawo serii - trzeba by dodruk zrobic Yiu 1 i 2
tam kazdy tom to inna misja - wiec nawet calosc mozna wydac

tak ja do ocen podchodzę z dystansem na każdym forum - tu głównie blokowało mnie mentalnie 15 tomów - ale jak się przyjmie model 2 w 1 to można wydać więcej ciekawych rzeczy
« Ostatnia zmiana: Pt, 24 Maj 2024, 13:18:28 wysłana przez studio_lain »

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline studio_lain

« Odpowiedź #12251 dnia: Pt, 24 Maj 2024, 13:17:06 »
A to ciekawe, bo jestem pewien, że podobny motyw w jakimś filmie widziałem albo gdzieś czytałem. Praktycznie od razu
domyslilem się że wybrancy to uśpione komórki, ktore pewnie nie wiedzą ze nimi są. Co mnie trochę zaskoczylo, to to, że wszystkie rasy się sprzeciwily przeciwko ludziom a nie ta jedna, która była opowiedzialna za powstanie wybrańców.

Thorinth strasznie szkoda. Komiks na pewno zostaje w kolekcji

Znalazłem twój post o Septentryon gdzie piszesz, że
. Identyczne odczucia mialem. W tym medium mi to cholernie nie pasuje. Cała ta droga była tylko dla drogi. Dwa pierwsze tomy zapowiadaly, że ona bedzie ciekawa i może na koniec dowiemy się czemu bohater został wyrzucony ze swojej społeczności i dokąd zmierza. A on zmierzał do nikąd

nie do końca miałem na myśli te ludzkie postacie, ale samą taktykę bierności, tworzenia super istot które pojawiają się w momentach kryzysowych, i na dodatek miało to sens było poukładane i spójne

Septentryon

bo takie jest nasze zycie :) wbrew pozorom ten final daje odpowiedzi - milosc, tylko ona me sens ;)
« Ostatnia zmiana: Pt, 24 Maj 2024, 13:23:23 wysłana przez studio_lain »

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline michał81

« Odpowiedź #12252 dnia: Pt, 24 Maj 2024, 13:23:18 »
Nie wykluczali tego. Zainteresowanie było i to widzieli. Oficjalnie nigdy nic nie zapowiedzieli. Na szczęście nie zapowiedzieli :)
Pytałem kilka razy Marcina o to i nigdy nie potwierdził że będzie wydane, a wypowiedzi raczej sugerowały, że nie będą się barować z Image.

Offline michał81

« Odpowiedź #12253 dnia: Pt, 24 Maj 2024, 13:25:32 »
i żeby nas niebanowali za offtop ;) wrzucam seksualizacje kobiet w komiksie amerykańskim ;)
tym razem Cyberforce

i dla równwagi męski archetyp komiksowy z tego okresu ;)

to będzie srogie najtisowe gówno

Offline studio_lain

« Odpowiedź #12254 dnia: Pt, 24 Maj 2024, 13:26:57 »
kochałeś x-menów jima lee? ;) to nie marudź ;)
według mnie to jest nawet fajniejsze od x-ów ;)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty