Autor Wątek: Spotkanie z Wydawnictwem Egmont - Tomasz Kołodziejczak. Pytania  (Przeczytany 37844 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline keram2

Odp: Spotkanie z Wydawnictwem Egmont - Tomasz Kołodziejczak. Pytania
« Odpowiedź #135 dnia: Śr, 13 Maj 2020, 15:34:10 »
Ciekawa rozmowa jeśli chodzi o naświetlenie ogólnej działalności wydawnictwa, podejścia TK oraz sytuacji całego rynku komiksu w Polsce.
Może za mało o konkretnych tytułach, ale ok ostrzegali, że szczegółowych info nie będzie.

Niemniej parę kwestii zostało pominiętych, ja np. zadałem pytanie dlaczego zmieniają kolejność numeracji (Skarga ... , W poszukiwaniu ...), czy nie mogą po prostu trzymać się numeracji oryginalnej?
Nawet gdyby odpowiedź była wykrętem to samo zadanie pytania mogłoby być sygnałem, że są czytelnicy, którym nie podobają się takie praktyki i może w przyszłości powstrzymaliby się przed takimi zmianami.

Offline Pawel.M

« Odpowiedź #136 dnia: Śr, 13 Maj 2020, 19:25:48 »
Niemniej parę kwestii zostało pominiętych, ja np. zadałem pytanie dlaczego zmieniają kolejność numeracji (Skarga ... , W poszukiwaniu ...), czy nie mogą po prostu trzymać się numeracji oryginalnej?
Bo to Egmont, takie kombinacje to ich znak rozpoznawczy. Przy czym zazwyczaj te kombinacje tylko utrudniają czytanie.

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #137 dnia: Śr, 13 Maj 2020, 19:27:13 »
Bo to Egmont, takie kombinacje to ich znak rozpoznawczy. Przy czym zazwyczaj te kombinacje tylko utrudniają czytanie.

Co konkretnie masz na myśli? Ach, wiem, wiem, czcionkę w Lucyferze...  ::)

Offline Pawel.M

« Odpowiedź #138 dnia: Cz, 14 Maj 2020, 07:36:31 »
Nie tylko, także np. wydanie marvelowskiej Nieskończoności - chaos. A można było inaczej, bo w WKKM ukazało się to sensownie. Nie do końca pojmuję sens wprowadzania zmian, które tylko utrudniają lekturę.
« Ostatnia zmiana: Cz, 14 Maj 2020, 07:38:19 wysłana przez Pawel.M »

Offline R~Q

« Odpowiedź #139 dnia: Cz, 14 Maj 2020, 08:09:18 »
Czy ktoś gdzieś zrobił streszczenie całości?

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #140 dnia: Cz, 14 Maj 2020, 08:17:36 »
Bo to Egmont, takie kombinacje to ich znak rozpoznawczy.

Nie tylko, także np. wydanie marvelowskiej Nieskończoności - chaos.

Lucyfer i Nieskończoność. Wystarczą dwa tytuły, wśród setek, by uznać to za znak rozpoznawczy? Co prawda nie czytałem Nieskończoności i nie orientuje się dokładnie, ale czy Egmont czasem nie wydał jej tak jak Marvel? A jeśli tak, to jak to podciągnąć pod "kombinacje" Egmontu?

Oczywiście mógłbym też coś dorzucić, choćby skopane rozkładówki w pierwszym (od Egmontu) wydaniu Wojny domowej z takich prawdziwych baboli, ale to i tak nie zmieni faktu, że biorąc pod uwagę ilość wydawanych tytułów, są to znikome przypadki.

Offline Pawel.M

« Odpowiedź #141 dnia: Cz, 14 Maj 2020, 08:24:55 »
Odosobnione... Jak liczysz tytuł za jeden, a nie za kilkanaście (Lucek), czy kilka (Nieskończoność, Skarga).

Offline michał81

« Odpowiedź #142 dnia: Cz, 14 Maj 2020, 08:37:01 »
Lucyfer był wydany dobrze. Nie wiem o co wam chodzi?

Pierwsza seria kompletna wyszła tak jak oryginalne TPB.

Druga w kontekście obecnie wydawanej 3 nie ma znaczenia.

Trzecia seria, która ukazuje się w ramach Sandman Uniwersum można czytać nie znając poprzednich i wychodzi tak jak oryginalne TPB.

Gdzie tu jest jakikolwiek bałagan?
« Ostatnia zmiana: Cz, 14 Maj 2020, 08:44:16 wysłana przez michał81 »

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #143 dnia: Cz, 14 Maj 2020, 08:38:19 »
A co jest nie tak z Skargą?

@michał81 kolega wyżej narzekał (w co drugim swoim poście) na czcionkę użytą w Lucyferze 8)

Offline laf

« Odpowiedź #144 dnia: Cz, 14 Maj 2020, 08:41:14 »
A co jest nie tak z Skargą?
Może chodzi o tą jeszcze niewydaną? Może kolega @Paweł.M wie coś, czego my nie wiemy? A może po prostu postanowił pomarudzić na zaś?  ;)

Offline michał81

« Odpowiedź #145 dnia: Cz, 14 Maj 2020, 08:44:23 »

Nieskończoność była wydana w takiej edycji oryginalnie. To nie jest wymysł Egmontu.

Skarga też jest wydana dobrze. Przecież tam obecne serie są prequelami. Egmont wydał i tak jak to się ukazywało (pierwsza seria, druga seria -prequel, zapowiedział trzecią - prequel prequela)

Podobna sytuacja z W poszukiwania Ptaka czasu (pierwsza seria (określana teraz jako drugi cykl, ma oddzielna numerację na grzbietach), druga seria -prequel (która nie jest jeszcze skończona).

Mam wrażenie, że wypowiadacie się o komiksach, których nawet nie trzymaliście w dłoniach.

Bałagan jest z Księciem Nocy. I tu macie prawo o tym pisać.

@michał81 kolega wyżej narzekał (w co drugim swoim poście) na czcionkę użytą w Lucyferze 8)
Może kolega Paweł ma problemy z czytanie. Są takie osoby. Mi ta czcionka nie przeszkadzała.

Offline laf

« Odpowiedź #146 dnia: Cz, 14 Maj 2020, 08:47:55 »
Bo to Egmont, takie kombinacje to ich znak rozpoznawczy.
Każdemu wydawnictwu zdarzają się wpadki. Wystarczy spojrzeć na Muchę: okładka Miraclemana, grzbiet Alias t. 1, napis na grzbiecie w poszczególnych tomach Criminal. I to są ich własne błędy, a nie z tych, że coś zostało wydane tak jak w oryginale, lecz komuś się to nie podoba (vide Nieskończoność). Nie oznacza to jednak, że należy piętnować wydawcę, bo wszystko robi do d... . Owszem, błędy należy wytykać, ale to nie oznacza, że każda nowa pozycja tego wydawnictwa będzie skopana.

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #147 dnia: Cz, 14 Maj 2020, 08:55:59 »
Mam wrażenie, że wypowiadacie się o komiksach, których nawet nie trzymaliście w dłoniach.

A ja mam wrażenie, że nie przeczytałeś dokładnie tej rozmowy...

Offline michał81

« Odpowiedź #148 dnia: Cz, 14 Maj 2020, 09:07:43 »
A ja mam wrażenie, że nie przeczytałeś dokładnie tej rozmowy...
Zrozumiałem że Egmont wprowadza chaos wydawniczy. Padł zarzut odnośnie Ptaka Czasu, Skargi i Lucyfera oraz Nieskończoności.

W przypadku Lucyfera to nie skojarzyłem że chodzi o czcionkę, tym bardziej że rozmowa jest zmianie kolejności. Przy czym jako osoba czytając i mająca te wydania, nie uważam że tam jest bałagan.

Egmont te zmiany wprowadza pod nowego czytelnika. Rozumiem że się oburzacie  bo chcecie wymienić swoje stare wydania na nowe, które się różni bo ma dopisek Drugi Cykl. ;)
« Ostatnia zmiana: Cz, 14 Maj 2020, 09:10:17 wysłana przez michał81 »

Offline misiokles

« Odpowiedź #149 dnia: Cz, 14 Maj 2020, 09:21:53 »
Czcionka z Lucyferze jest taka sama jak w Sandmanie.