Przesłuchałem wszystkie dostępne pliki z rozmowami i mam kilka własnych obserwacji.
Kluczowa kwestie, czas. Rozmowa nie może trwać tyle godzin, każdy doskonale wie ile czasu człowiek może wytrzymać w pełnym skupieniu, odpowiadając precyzyjnie, nie powtarzając odpowiedzi, bez dublowania wątków. Pan Kołodziejczak sam wspominał że rozmowa trwa już dłuższy okres czasu i być może pewne myśli nie będą wyrażane w odpowiedni sposób. To całkowicie naturalne i serdecznie dziękuję za to, że poświęcił dłuższe chwile na rozjaśnienie sytuacji w wydawnictwie.
Dwa. Pytający musi czuć rozmowę, wiedzieć kiedy dopytać, kiedy zapytać w delikatnie inny sposób. Skoro pada pytanie o old dc, Pan Kołodziejczak odpowiada obszernie lecz bez żadnych konkretów to należałoby chociaż podpytać które tytuły obecnie są najwyżej na liście. Na dobrą sprawę nie dowiedziałem się niczego nowego, bo to że Egmont ma swoje plany, rozeznania na rynku to wie każdy z nas.
Troszkę zdziwił mnie podział Marvel z komiksami dla dzieci? DC osobno? Uważam że lepiej pasowałoby ułożenie na trzy bloki, dział superhero, komiks polski oraz frankofoński, w trzecim pozostałe tematy.
Reasumując bardzo dobra inicjatywa, kolejny raz utwierdziłem się w przekonaniu że TK to bardzo inteligentny facet i jest doskonałą osobą na stanowisku na jakim się znajduje. Dużo rzeczy dowiedziałem się odnośnie konstrukcji rynku w Polsce, rozmów z licencjodawcami czy podejścia do rodzimych artystów.