Autor Wątek: SPAWN 4 tomy za 800 zł, jak szybko się wyprzeda?  (Przeczytany 21242 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Darth Lexus

Odp: SPAWN 4 tomy za 800 zł, jak szybko się wyprzeda?
« Odpowiedź #150 dnia: Cz, 01 Maj 2025, 23:39:46 »
  Ale za to jaki fajny, ze 3 razy lepszy niż film (który nie był aż taki słaby jak się mówi). Dosyć interesujący pomysł, każdy kawałek to jacyś rockowo-metalowi wymiatacze plus gwiazdy muzyki elektronicznej. Do dzisiaj pamiętam Filter, Korn czy Slayera. Animacja bardzo dobra, nawet nie wiedziałem że ją u nas wydano.

Pełna zgoda. To był wyjątkowy soundtrack i do dziś mam do niego sentyment.
What the Sith want, They take... - Darth Bane

Online Takesh

« Odpowiedź #151 dnia: Pt, 02 Maj 2025, 08:10:48 »
Ja też potwierdzam, że Spawn animowany to mocna i dobra rzecz. David Keith dał głos Alowi, który przyprawia ciarki...

Też lupiłem kasetę z muzyką. Ciekawe, czy jeszcze ją mam... Chyba. Albo CD...? Muszę poszukać w pudłach po przeprowadzce...

Offline panAeL

« Odpowiedź #152 dnia: Pt, 02 Maj 2025, 12:07:27 »
Ale o czym piszesz... We Francji to gęstość sklepów komiksowych na m2 jest chyba największa na świecie. W UK przecież WHSmith, Forbidden Planet to w centrum każdego większego miasta, a do tego masę mniejszych sklepów prowadzonych przez pasjonatów. A w Ameryce sklepy komiksowe są typową ubernerdownią, gdzie oprócz przebogatej oferty czytelniczej mamy także drugie tyle merchu.
Piszę o Francji i USA, bo o tych krajach wspomniał user, na którego post odpowiadałem. A UK dorzuciłem, bo całkiem nieźle poznałem tamtejszy rynek.
A za naszymi bezpośrednimi granicami wcale nie jest gorzej. Tak, to Polska jest w ciemnym miejscu, ale musimy to światełko podtrzymywać. Obawiam się, że nie będzie już kolejnego boomu czy zrywu. To co obecnie to niemal szczyt tego co można naciągnąć z fandomu. Nasze sklepy komiksowe są biedniejsze, ale jakieś są. Nie wszystkie uczciwe, ale promują kulturę komiksu. Półki w Empikach z komiksami nigdy nie były tak wielkie jak teraz. Mamy nawet imprezy poświęcone komiksom. Taki niewielki, ale sprawny rynek jakoś się kreci, a jeśli coś jest zbyt niszowe żeby to u nas wydać, to dobrze, że jest chociaż Studio Lain.
Podkreślam fragment nie bez przyczyny :)

Piszę o jednej, konkretnej rzeczy wyróżniającej nasz rynek na tle rynków amerykańskiego, brytyjskiego czy francuskiego. Ok, zgadzam się, to bardziej rozwinięte rynki w bogatszych krajach. To z drugiej mańki. Kilka lat temu spędziłem urlop w Rumunii. Przeszperałem oczywiście tamtejsze księgarnie, i nawet przywiozłem Watchmenów na pamiątkę. Ładne wydanie. Proste, ale estetyczne. Jeden gruby tom, w miękkiej oprawie i na offsecie. Jak chyba wszystkie komiksy, które widziałem w Rumunii.

Czyli tak: bogatsze i lepiej rozwinięte rynki mogą wydawać bardziej budżetowo, bo są bogatsze i lepiej rozwinięte. Biedniejsze i mniej rozwinięte rynki mogą wydawać bardziej budżetowo, bo są biedniejsze i mniej rozwinięte. Tylko z jakiegoś powodu w znajdującej się gdzieś pośrodku stawki Polsce wszystko musi być ultra ekskluzywne i kosztować tyle co nerka na czarnym rynku :)

Piszesz, że przypadkowa osoba może sięgnąć po Epic Spider-mana. Ok, to wyobraźmy sobie taką sytuację. Pozbawiamy Epiki twardej oprawy- zupełnie zbędnej przy tak miałkich czytadłach- i schodzimy z ceny o powiedzmy 2 dyszki. Zmieniamy gruby, lśniący papier, na offset. Kolejne 2 dyszki w dół. Czy szansa, że randomowa osoba sięgnie po randomowy komiks, jeśli jego cena będzie znacznie niższa, się zwiększa, czy zmniejsza? Jeśli zwiększa, to możemy też założyć większą sprzedaż. Czyli zwiększamy nakład, co znowu pozwoli nieco obniżyć cenę...

Wydając niemal wszystko jako super- ekskluziwy, sami zamykamy się w coraz mniejszej niszy.

Online Takesh

« Odpowiedź #153 dnia: Pt, 02 Maj 2025, 12:23:09 »
Ja też od lat wolę zwykle wydania, na tanim papierze, miękkie okładki. Nawet pojedyncze tomy. Jak kiedyś Orbita i Pegasus.

Ale jakieś wypasione wydania też lubię. Ale to powinno być dodatkowo, dla tytułów dostępnych w normalnych wydaniach.

Może kiedyś się doczekamy normalnego rynku. Ale to za wiele lat pewnie...

Niemniej cieszę się, że te komiksy Top Cow i Spawn będę bardziej wypasione...

Offline komiks

« Odpowiedź #154 dnia: Pt, 02 Maj 2025, 12:24:22 »
Ok, to wyobraźmy sobie taką sytuację. Pozbawiamy Epiki twardej oprawy- zupełnie zbędnej przy tak miałkich czytadłach- i schodzimy z ceny o powiedzmy 2 dyszki. Zmieniamy gruby, lśniący papier, na offset. Kolejne 2 dyszki w dół. Czy szansa, że randomowa osoba sięgnie po randomowy komiks, jeśli jego cena będzie znacznie niższa, się zwiększa, czy zmniejsza? Jeśli zwiększa, to możemy też założyć większą sprzedaż. Czyli zwiększamy nakład, co znowu pozwoli nieco obniżyć cenę...

Przecież wyszło coś podobnego
https://forum.komikspec.pl/komiksy-amerykanskie/kolekcja-pojedynki-superbohaterow/
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Adolf

« Odpowiedź #155 dnia: Pt, 02 Maj 2025, 12:38:41 »
@Gruby AL Sam wiesz jak to jest na Zachodzie. Na początku mamy zeszytówkę... Potem Integral. Potem mogą być jakieś większe zbiorcze, jak Deluxe, lub Omnibusy. Po latach jak materiał jest już wydany na wiele sposobów to kombinuje się z tańszymi wydaniami, jakieś mniejsze książeczki, z bieda papierem (wydania kieszonkowe, podróżne itp), do tego wychodzą jeszcze wydania kolekcyjne. To ewolucja bazowa na Zachodzie.

U nas jak coś się wydaje, to przeważnie jest to strzał. Raz się wyda i potem już nie będzie. Dlatego trzeba wydać to porządnie, maksymalnie grube wydanie zbierające ile da radę. Tak specyfika naszego rynku. Im bardziej niszowy tytuł, tym bardziej trzeba się przyłożyć do jakości. Jak coś niszowe, to wznowienia nie będzie. Oczywiście, są także takie komiksy Amberu, cieniutkie, ale w twardej oprawie... To trochę śmieszne, ale jest w tym jakaś logika. Wydawnictwu zależy na jakości wydania, ale czy młodszy odbiorca, do którego celują historyjki doczeka się kiedyś całości, to mają wywalone. Co innego klienci Studia Lain - albo całość, albo wcale.

Zmieniamy gruby, lśniący papier, na offset.

Rozumiem, że piszesz o Spider-Manie, bo inaczej taka sugestia by nie była tu dobrze odebrana.

Przecież wyszło coś podobnego
https://forum.komikspec.pl/komiksy-amerykanskie/kolekcja-pojedynki-superbohaterow/

I u nas patologią jest to, że w tych Carrefour-bieda wydaniach są premierowe historie, nie wydane wcześniej normalnie. Sama kolekcja jako promocja czytelnictwa komiksów jest jak najbardziej w porządku.

Offline misiokles

« Odpowiedź #156 dnia: Pt, 02 Maj 2025, 12:42:04 »
Dla mnie oznaką normalnego rynku komiksowego na rok 2025 byłyby sowiecie zaopatrzone komiksowo biblioteki nawet w powiatowych miastach. Wówczas format wydania przestałby mieć znaczenie.

Offline Dracos

« Odpowiedź #157 dnia: Pt, 02 Maj 2025, 12:48:09 »
Ok, to wyobraźmy sobie taką sytuację. Pozbawiamy Epiki twardej oprawy- zupełnie zbędnej przy tak miałkich czytadłach- i schodzimy z ceny o powiedzmy 2 dyszki. Zmieniamy gruby, lśniący papier, na offset. Kolejne 2 dyszki w dół. Czy szansa, że randomowa osoba sięgnie po randomowy komiks, jeśli jego cena będzie znacznie niższa, się zwiększa, czy zmniejsza? Jeśli zwiększa, to możemy też założyć większą sprzedaż. Czyli zwiększamy nakład, co znowu pozwoli nieco obniżyć cenę...

Ale jesteś jakoś związany z branżą wydawniczą czy tylko tak strzelasz sobie liczbami i rach ciach wyliczyłeś że minus 40 złotych na tych dwóch decyzjach tak łatwo osiągnąć? A te -40zł to od okładkowej czy od tej którą płaci klient? Możesz mieć i komiksy po 20 złotych w dużych nakładach, ale jak ludzie nawet nie mają na radarze komiksu jako rozrywki to prędzej jakiś wydawca się wyłoży na łopatki niż rynek się stanie bardziej pojemny.

Offline komiks

« Odpowiedź #158 dnia: Pt, 02 Maj 2025, 13:04:13 »
Ja tylko przypominam, że jest już temat o rynku komiksowym w Polsce.
Wypowiadali się tam eksperci, entuzjaści i amatorzy, padło wiele słodkich jak i gorzkich słów.
https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/sytuacja-na-polskim-rynku-ceny-rabaty-itd/

Offline Piterrini

« Odpowiedź #159 dnia: Pt, 02 Maj 2025, 13:09:33 »
Dobrze widzieć m.in. @Gruby AL, że nie tylko ja mam (od dawna zresztą) takie spostrzeżenia i "wnioski". Dodam że osobiście nie chciałbym odchodzić od komiksów, ale niejako "musiałem" (tj. zmusiłem się ;) ) - wydawanie takich kwot na komiksy, niezależnie od zasobności portfela, zakrawa co najmniej o niegospodarność, o ile nie problemy innej natury. To są polskie przedruki nie mające żadnej wartości na świecie, komiksowo się wykrusza i też w kraju siedzimy w praktyce na stercie papieru, którą równie dobrze możemy wypożyczyć z biblioteki w celach do jakich komiksy zostały stworzone... Ale ok, dają przyjemność, no i wszystko przecież kosztuje, więc rozumiem dlaczego moje zdanie nie jest powszechnie podzielane.

A komiksy w nakładzie 800 sztuk - to nie jest mainstream, to tytuły dla koneserów danego gatunku. To nisza w niszy (...)
Tak i nie, uwielbiam przykładowo Dredda, ale te komiksy (przynajmniej większość) nie "zasługują" na takie wydania, a i nie ma co nazywać się "koneserem" takich rzeczy... Rzeczy też jak teraz LainUSA, czy wspomniany Tomb Raider - to jest taka druga albo i trzecia liga mainstreamu (za flagowcami Marvela/DC), nic nie wnosząca ani do gatunków, ani ogółem - gazetka do poczytania, i tak budżetowo wolałbym żeby były takie tytuły wydawane (jeśli już mają być wydawane), na hermetyzowanie tych pulpowych komiksów do właśnie niszy w niszy ma przecież wpływ cena (więc standard wydania). Czy by się sprzedawało jakby były tanie zeszyciki - nie, to już ustaliliśmy ;) Szkoda, ale wydawanie takich tytułów w takiej jakości i cenie to jest jakaś anomalia, anomalia która może niedługo będzie podtrzymywać rynek komiksów w kraju, dlatego szkoda...
Zagłębiamy się w ten absurd coraz głębiej i głębiej. "Mistrzowie komiksu" mieli być serią ekskluzywną. Po latach nie jestem już nawet w stanie stwierdzić, który komiks należy do tej serii, bo podobnie wydawanych jest z 80% tytułów od Egmontu.
!
Jeśli nie kupi się w ciągu bliskim od premiery, to mamy koniec z dostępnością tytułu na polskim rynku. Do tego dochodzi powszechna radość, że komiksy nie są już dostępne.
Same anomalie, coś się szybko wyprzedaje = jest popyt = dorabia się nakład, ale nie w obecnych czasach, bo to nie tytuł/autor/jakość komiksu komiks sprzedaje, to ta cała "mitologia" braku dodruków, "kupuj bo nie będzie" itd., potem niezdrowa radość, no i jak już pisaliśmy - nie ma pretensji bezpośrednio do wydawcy/ów a raczej do normalizacji takiej "elityzacji"...

Taki dobry ten serial? da się to gdzieś obejrzeć?
O ile się nie mylę serial ma wątek w odpowiednim dziale na forum, tam kilka opinii (w tym na pewno moją) znajdziesz, teraz więc tylko na szybko powiem, że... Na pewno nie jest to coś, co każdy musi znać, to też jest taka "pulpa" jak komiks, ale znów - wykonanie jest świetne, może nie wybitnie kreatywne (typu anime Shinichiro Watanabe), i nie rewolucyjne w telewizyjnej animacji (np. jakość Arcane), ale wykorzystujące znane motywy podkręcając je dla oddania specyfiki zamysłu twórców. Przykładem miasto będące zdecydowanie nieprzyjaznym miejscem, takie Gotham, na pewno inspirowane animacją Batman: TAS, ale jw. dokręcenie śruby bez pozostawienia jakby oddechu widzowi, wręcz ciężki ten serial bywa, jeśli nie tematycznie to na pewno klimatycznie. Co do samego zamysłu twórców to McFarlane brał czynny udział w produkcji, a sam serial nie jest adaptacją, a raczej... Wykorzystuje najlepsze (chyba) motywy z wówczas wydanych komiksów w serii i opowiadając może te same historie robi to w sposób bardziej przemyślany i rozplanowany, przykładem Kincaid, który w komiksie, za swojego życia, był jednoodcinkowym degeneratem, a w serialu przewijał się przez cały pierwszy sezon, dodano nie tyle motywacje co wiarygodność tej postaci, jej działania powiązano też z głównym wątkiem Simmonsa, po prostu inne podejście do tej samej historii z naciskiem na wykorzystanie najlepszych motywów jakie w komiksie się pojawiły, z pominięciem tego co może nie pasowało do takiego ciężkiego serialu dla, docelowo, dorosłych. Najlepiej wg mnie zrobiony został wątek Sama i Twitcha w sezonie 3, z komiksów tego nie pamiętam, więc nie porównam, ale zobaczcie sekwencję scen, szczególnie zakończenie od 02:33 (to jest niby spoiler, ale... daje pogląd na to jak serial się różni od innych "podobnych"):

Offline Xmen

« Odpowiedź #160 dnia: Pt, 02 Maj 2025, 15:00:59 »
Piterrini serial na 100% zobaczę.
Ktoś wyżej wspomniał że u nas wszystko musi być wydane na grubo, ekskluzywnie bo to jeden strzał i już nie będzie wydawane, żeby wydanie trzymało się jak najdłużej. Nie do końca jest to prawda. Semiki trzymają się ponad trzydzieści lat, a niby są na papierze toaletowym. Gazetki Marvela z Carrefoura też wytrzymają 30 lat .Te obecnie wydawane grubasy bardzo często mają źle sklejony blok, ogólnie duża ilość po jednym czytaniu wygląda marnie. Obawiam się że właśnie one mogą nie wytrzymać próby czasu.
Sh w większości powinno być wydawane na miękko, jak najtaniej, przecież to od ponad 20 lat te same historie, tyle że z innymi okładkami.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline komiks

« Odpowiedź #161 dnia: Pt, 02 Maj 2025, 15:28:44 »
Semiki trzymają się ponad trzydzieści lat, a niby są na papierze toaletowym.
Dlaczego nie wykupiono na pniu Spawnów z TM-semic i Mandragory, które walają się po wszystkich portalach aukcyjnych od dekady?

Offline HugoL3

« Odpowiedź #162 dnia: Pt, 02 Maj 2025, 15:29:21 »
Trochę odbiegamy od tematu jak tu słusznie zauważył jeden z kolegów linkując właściwy wątek, ale skoro już dyskusja trwa tutaj... Może twarda oprawa i kreda MUSI być w tych komiksach, bo w jakiś sposób walczą o tego klienta, który kiedyś zainteresował się komiksami kioskowymi? Dla niektórych to mógłby być kolejny argument dlaczego kolekcje są leosze. Ja akurat tak nie uważam, ale może faktycznie wówczas ludzie byliby bardziej chętni na kolekcje zamiast tomy od wydawnictw.
Ja też wypadlem z tego wagonika, gdy ceny zaczęły osiągać taki absurdalny pułap. Z czasem pewnie nadrobię te najbardziej ulubione serie, ale zdecydowanie zwolniłem.

Mała Kasia

• Gość
« Odpowiedź #163 dnia: Pt, 02 Maj 2025, 15:50:57 »
Bardzo ciekawa dyskusja w temacie trendu "jakości" wydawania komiksów. Proponuję utworzyć ankietę, jak Forumowicze widzą te 4 książki Spawna, które miałyby zebrać 100 zeszytów. A może 8 książek, a może 16? :D Na twardo/miękko? Na jakim papierze - bardziej błyszczącym/matowym?
Przy czym od  razu dodam, że wszystko wydane naraz, bo jeśli seria rozłożona w czasie, to proszę spróbować u innego wydawcy ;)
Ale tak, zdecydowanie ciekawe są te spostrzeżenia, które tu padają.
Gwoli wyjaśnienia dodam, że dużo rzeczy zostało pomieszanych przy okazji, np. na grubo wcale nie równa się super duper ekskluzywnie; twarda oprawa sama w sobie też nie jest żadnym wyznacznikiem ekskluzywności; pokutuje przekonanie, że "offset tańszy od kredy" - podajcie konkrente rodzaje papierów (mają swoje nazwy) z gramaturą i spulchnieniem, sprawdzę dla Was w drukarniach; ale z góry w ciemno mówię, że podział na tani offset i drogą kredę to mit, łagodnie ujmując.
Padają też wyliczenia kwotowe, co do których sama miałabym grube wątpliwości, bo z ręką na sercu mogę powiedzieć, że NIE WIEM (pomimo perspektywy z drugiej strony płotka), czy zejście z oprawy twardej na danym komiksie to jakieś 20 PLN... Naprawdę nie wiem, to trzeba by przeanalizować nie tylko kosztowo, ale również w kontekście strategii sprzedażowej danego wydawcy.

Ekskluzywność pokazało Libertago ze swoimi komiksami za 500+. To, co mamy obecnie na rynku (i znowu - to tylko jego część), niewiele różni się np. od tego, co we Francji, gdzie każdy album w powiększonym a4 i twardej oprawie. Tylko u nas jest na grubo = potencjalnie względnie taniej, bo jedna oprawa na 3-4 albumy i więcej papieru na jeden egzemplarz.

No to dlaczego tak drogo??? Czemu nie możemy mieć taniej???
Bo nakłady. A nakłady, bo popyt.

Długo zastanawiałam się, z czym porównać ten popyt. Może tak: gdyby ktoś przyszedł do mnie i powiedział "ej, ale weź kup te buty do wspinaczki, kosztują tylko 50 PLN [bo naprodukowaliśmy ich w opór]", to niestety musiałabym podziękować, bo... to nie moja bajka, a chodzić w tym się nie da. I znam może ze dwie osoby, które by nie podziękowały... Tyle w temacie. "Komiksy są dla dzieci i ogłupiają". Takie tam wyobrażenie społeczne. Ktoś ma pomysł, jak z tym zawalczyć SKUTECZNIE? :)

Offline komiks

« Odpowiedź #164 dnia: Pt, 02 Maj 2025, 16:37:26 »
Bardzo ciekawa dyskusja w temacie trendu "jakości" wydawania komiksów. Proponuję utworzyć ankietę, jak Forumowicze widzą te 4 książki Spawna, które miałyby zebrać 100 zeszytów. A może 8 książek, a może 16? :D Na twardo/miękko? Na jakim papierze - bardziej błyszczącym/matowym?
Przy czym od  razu dodam, że wszystko wydane naraz, bo jeśli seria rozłożona w czasie, to proszę spróbować u innego wydawcy ;)

To utwórz :)

Moim zdaniem nie ma co deliberować.
Spawn musi być na kredzie - mieliśmy Tomb Raider na offsecie i wszyscy wiemy jakie były opinie.
Raczej zbiorczy - bo większość tak woli, pamiętajmy, że zeszytówka ma mniejszy format.
Kolejna sprawa, po ile zeszytów na tom? Ale co to w sumie zmienia? Chyba nic.
Pozostaje kwestia oprawy, miękka czy twarda? Tutaj można podyskutować i jak to wpłynie na cenę?

Moim zdaniem istotne jest, czy to będzie sprzedawane w pakiecie czy pojedynczo. Nawet trudno do czegoś porównać, bo w Polsce mało sprzedaje się pakietów: Tytusopedia, Knightfall, Batman Noir, X mieczy, Star Wars pakiet 2024, ale każdy z tych komiksów można kupić osobno. Czy był sprzedawany pakiet komiksów, których nie można było kupić osobno? (poza wydaniami SL).