Autor Wątek: SPAWN 4 tomy za 800 zł, jak szybko się wyprzeda?  (Przeczytany 21347 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Darth Lexus

Odp: SPAWN 4 tomy za 800 zł, jak szybko się wyprzeda?
« Odpowiedź #30 dnia: Śr, 23 Kwiecień 2025, 20:40:49 »
O k..., grubo już lecimy.

Nie bardzo rozumiem w czym masz problem? Nie mogę mieć własnego zdania? I nie, wcale nie "lecimy na grubo". Nieładnie tak z kontekstu wyrywać jedno zdanie. ;)
What the Sith want, They take... - Darth Bane

Offline Marcin78

« Odpowiedź #31 dnia: Śr, 23 Kwiecień 2025, 20:50:57 »
W sumie smutne ze się zastanawiamy czy w 36 milionowym kraju sprzeda się 700 komiksów.
Ps. Obstawiam że w ciągu 5 h nie będzie nakładu. Kupuje starsze semicowe pokolenie ktore raczej może sobie pozwolić na nieco większe wydatki na swoje pasje.

Offline tomekrusłan

« Odpowiedź #32 dnia: Śr, 23 Kwiecień 2025, 21:52:31 »
Nie bardzo rozumiem w czym masz problem? Nie mogę mieć własnego zdania? I nie, wcale nie "lecimy na grubo". Nieładnie tak z kontekstu wyrywać jedno zdanie. ;)

Macie okazję tworzyć jakiś dziwny kult a nie historię. To tylko średniej jakości historyjki z lat 90, które nie mają już tej mocy co kiedyś. Jak byłem dzieckiem to te komiksy były jak kop w ryj, ale tylko dlatego, że wtedy nic u nas nie było i nie było z czym porównać. Ta egzaltacja jest co najmniej śmieszna.

Offline Darth Lexus

« Odpowiedź #33 dnia: Śr, 23 Kwiecień 2025, 23:14:43 »
Macie okazję tworzyć jakiś dziwny kult a nie historię. To tylko średniej jakości historyjki z lat 90, które nie mają już tej mocy co kiedyś. Jak byłem dzieckiem to te komiksy były jak kop w ryj, ale tylko dlatego, że wtedy nic u nas nie było i nie było z czym porównać. Ta egzaltacja jest co najmniej śmieszna.

Ale Kult czego? Jaka niby "egzaltacja"? Bo nie rozumiem. Zauważyłem, że nie przepadasz za tym wydawcą i jego polityką wydawniczą i nie kwestionuję tego. Szkoda, że wykorzystałeś tylko jedną moją wypowiedź, którą zresztą doprecyzowałem (żeby kontekst był pełniejszy)  w odpowiedzi na wpis kolegi powyżej.

Szanuję Twoje zdanie chociaż się z nim nie zgadzam. Uważam, że jednak jest to swego rodzaju tworzenie historii jeśli chodzi o wydawanie komiksów w Polsce. Jeszcze nie tak dawno temu pies z kulawą nogą nie chciał wydawać Spawna czy komiksów Top Cow a teraz mamy dostać cały wysyp komiksów, które powinny były trafić na polski rynek całe lata temu, ale nikt się tego nie chciał podjąć. Forma sprzedaży może wzbudzać kontrowersje i chyba jak każdy chciałbym większych nakładów, żeby starczyło dla każdego chętnego, no ale wydawca sam wie co mu się najbardziej opłaca, żeby mu towar nie zalegał w piwnicy i fani byli zadowoleni.

Jeśli się z tym nie zgadzasz to ok, rozumiem. Masz przecież do tego prawo i ja nie mam problemu z tym, że ktoś ma odmienne zdanie. Fajnie jest wymienić się myślami na konkretny temat. Jednakże bardzo bym prosił o nie wrzucanie mnie do jakiegoś worka typu "sekta", "kult", "fanatyk". To nie jest w porządku zważywszy na fakt, że nigdy ani Ciebie ani nikogo innego na tym forum nie atakowałem i nie szufladkowałem. Nawet jeśli się w czymś nie zgadzam, zawsze do każdego podchodzę z szacunkiem. Szkoda, że w drugą stronę to chyba nie działa. Nie chcę brać udziału w żadnych forumowych przepychankach, ok?
Nigdy ślepo nie broniłem ŻADNEGO wydawcy i Studio Lain nie jest tutaj wyjątkiem. Są rzeczy, które mi się też nie podobają ale nie widzę powodu, żeby się czepiać ludzi bo fajnie jest przyczepić się do jednego zdania (pomijając kontekst) i próbować ich ośmieszać tak jak to zrobił kolega wyżej.

Na TM Semic też swego czasu wieszano psy. Tymczasem, z perspektywy czasu stało się wydawnictwem kultowym.

Przypomniał mi się również tekst Krzyśka Tymczyńskiego, który kilka lat temu pisał dlaczego wydanie Spawna może być w Polsce problematyczne.

https://imagecomicsjournal.blogspot.com/2018/09/felieton-spawn-ktory-nie-chce-dac-sie.html

Nic nie zapowiadało, że sytuacja się zmieni a jednak coś mocno drgnęło. Kiedy w moje ręce trafiły pierwsze komiksy Image/Top Cow miałem jakieś 19 lat. Szczerze zazdrościłem Amerykanom takiej jakości komiksów. Jasne, zgadzam się z Tobą, że po latach odbiór tych komiksów może być inny niż teraz. Jasne, jest pierdyliard lepszych i ciekawszych komiksów. Ale nie znaczy to jednak, że nie mogą się wielu ludziom podobać. Podobnie miałem zresztą z komiksami DC a konkretnie z runem "Elektrycznego Supermana", który był cholernie słaby ale niesamowicie siadł mi ten design Supermana z tamtego okresu. TM Semic wydał ledwie kilka zeszytów a mnie się udało całkiem niedawno zebrać całość oryginalnych wydań bo nie ma szans na wydanie ich w Polsce. Teraz zaś, mam szansę zebrać te komiksy, o których mogłem jedynie poczytać na stronach klubowych TM Semic albo miałem raptem parę zeszytów kilku serii, które przez wiele lat cieszyły moje jedyne sprawne oko.

Myślę, że nie jestem jedyny, który się cieszy perspektywą posiadania polskich wydań Spawna. Jak teraz nikt tego nie wyda to nikt tego nie zrobi. No i do tego jestem zdania, że warto wspierać też mniejszych polskich wydawców. U mnie trafiło na SL bo idealnie wstrzelili się w mój gust jeśli chodzi o komiksy z tamtych lat.

Nie ma niczego złego w nostalgii i spełnianiu swoich komiksowych marzeń. Tak na koniec dodam jeszcze, że poza Spawnem o wiele bardziej czekam na Cyberforce, Rising Stars, Witchblade a zwłaszcza Fathom. Tobie ma prawo podobać się coś innego. Jeśli zauważę, że coś Cię bardzo, ale to bardzo ucieszy to z chęcią podzielę tę radość, bo to jest piękne, że każdy z nas może znaleźć coś dla siebie.
Pozdrawiam.

Online _Paweł

« Odpowiedź #34 dnia: Cz, 24 Kwiecień 2025, 00:55:43 »
Za chwilę pokolenie TM-Semic już nie da radę dźwignąć takiego wielkiego tomiszcza :). Nie mówiąc już o coraz gorszym wzroku. Ale jeszcze te 20 lat ciągnijmy na nostalgii. Ja miałem kupę radości jak po 30 latach na nowo czytałem Spider-Mana z rysunkami McFarlane'a i X-Men z Jimem Lee. I chyba finansowo też powinno się udać, część z nas jest już solidnie ustawiona, dzieci powoli już uciekają z domu i można sobie pozwolić na takie wydatki. Zresztą widać to po pakietach, jakie ludzie kupują co miesiąc. Sprzeda się pewnie nie od ręki, ale daję 30 dni i będzie pozamiatane.

Offline Adolf

« Odpowiedź #35 dnia: Cz, 24 Kwiecień 2025, 07:01:06 »

Kolego, jesteś po prostu niesprawiedliwy. Powiem niemiło, że zapatrzyłeś się na czubek własnego nosa i nie widzisz co się na prawdę dzieje. Ja na te komiksy Top Cow czekałem od dwóch dekad. Mam nawet różne wydania zagraniczne, które kupowałem na pamiątkę, z Niemiec, Włoch, Węgier. Kompendium Witchblade kupione po taniości w Multiversum na wyprzedaży jest jednym z najcenniejszych artefaktów na mojej półce. Mnie po prostu kręci taka kreska, te seksualizowane panny, mrok i niewymagające, ale satysfakcjonujące fabuły. Nigdy nie sądziłem, że Witchblade ukaże się po polsku, a wczoraj przeczytałem na forum, że nawet Velocity może się ukazać jako część większej historii. To najpiękniejsze chwile w moim życiu. Szczęście, które przyszło po latach.

Mam gdzieś, że nie podoba Ci się polityka Studia Lain. Mi też się nie podoba, że Lain USA z jak się okazało olbrzymim potencjałem sprzedażowym, ma takie same nakłady jak niszowe frankofony. Takie świetne komiksy powinny trafić do jak największej liczby osób. To myślę będzie skorygowane. Wydawca-kierownik Arek świetnie wytłumaczył dlaczego tak a nie inaczej, nie mam do niego żadnych pretensji. Dwa grubasy The Darkness, które otrzymałem dały mi masę dobrej zabawy podczas lektury, to najlepiej wydane 400 zł w moim życiu. I gdy mówisz, że jestem jakimś kultystą... to masz rację. Jestem psychofanem Studia Lain, bo daje mi dokładnie to czego potrzebuję. Mam na myśli tu Top Cow, bo średniowieczne wyuzdane historie i space opery, które to są podstawą działalności, jakoś na mnie nie działają i nie rzucam się na nie w dniu premiery. Ale na Spawna za 800 zł się rzucę.

Offline Pestak

« Odpowiedź #36 dnia: Cz, 24 Kwiecień 2025, 07:35:19 »
Ale to przecież będzie ponad pół dubel po Tm-Semic i Mandragorze, które na spółkę wydały ok. 60 pierwszych zeszytów:) Mimo, że mam je wszystkie i tak brałbym zbiorówke od SL.

Offline Darth Lexus

« Odpowiedź #37 dnia: Cz, 24 Kwiecień 2025, 08:05:14 »
Ale to przecież będzie ponad pół dubel po Tm-Semic i Mandragorze, które na spółkę wydały ok. 60 pierwszych zeszytów:) Mimo, że mam je wszystkie i tak brałbym zbiorówke od SL.

Wiesz, to będzie najlepiej wydany półdubel bo nawet te HC od Mandragory nie były jakoś rewelacyjne. Ot poskładane zeszyty z kiosków. Mam nadzieję, że SL ten pakiet wypali i będziemy mogli sobie porównać :)

Offline Jeez

« Odpowiedź #38 dnia: Cz, 24 Kwiecień 2025, 08:24:17 »
Wziąłbym jeżeli byłaby to edycja z okładkami

« Odpowiedź #39 dnia: Cz, 24 Kwiecień 2025, 10:16:50 »
Widzę wywiązała się dyskusja o słowach, że możemy napisać historię - szczerze dla mnie to też są trochę zbyt pompatyczne słowa jak na po prostu to, że zostanie wydany u nas jakiś komiks. Egmont wyda właśnie u nas całe 7 grubych tomów No Man's Land - coś co jeszcze parę lat temu raczej by nikt nie pomyślał, że Egmont wyda takie grubasy, a co dopiero taką wielką sagę jaką jest NML. To też jest pisanie historii przez nas? Śmiem wątpić. Tak samo Spawn, nie żyłem w latach 90, Spawna znam z racji zainteresowania tematem komiksowym, ale nie czuję tego wszystkiego. W maju planuje się skusić na Gunslingera, przejrzałem sobie pierwszy zeszyt i zachęcił mnie - ale jak zrobiłem to samo z oryginalnym Spawnem to miałem opinię która tutaj się przewija już - jest to średniej jakości rzecz.
Więc nie dajmy się zwariować, jeśli to u nas zostanie wydane - fajnie, zawsze to kolejny krok do rozwoju naszego rynku komiksowego, ale nie dajmy się zwariować z pompatycznymi słowami, że to jest pisanie historii  ;)
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Toranga

« Odpowiedź #40 dnia: Cz, 24 Kwiecień 2025, 10:42:42 »
Jak to wjedzie na Gildię to się serwery przegrzeją.

Offline Darth Lexus

« Odpowiedź #41 dnia: Cz, 24 Kwiecień 2025, 11:06:17 »
Widzę wywiązała się dyskusja o słowach, że możemy napisać historię - szczerze dla mnie to też są trochę zbyt pompatyczne słowa jak na po prostu to, że zostanie wydany u nas jakiś komiks. Egmont wyda właśnie u nas całe 7 grubych tomów No Man's Land - coś co jeszcze parę lat temu raczej by nikt nie pomyślał, że Egmont wyda takie grubasy, a co dopiero taką wielką sagę jaką jest NML. To też jest pisanie historii przez nas? Śmiem wątpić. Tak samo Spawn, nie żyłem w latach 90, Spawna znam z racji zainteresowania tematem komiksowym, ale nie czuję tego wszystkiego. W maju planuje się skusić na Gunslingera, przejrzałem sobie pierwszy zeszyt i zachęcił mnie - ale jak zrobiłem to samo z oryginalnym Spawnem to miałem opinię która tutaj się przewija już - jest to średniej jakości rzecz.
Więc nie dajmy się zwariować, jeśli to u nas zostanie wydane - fajnie, zawsze to kolejny krok do rozwoju naszego rynku komiksowego, ale nie dajmy się zwariować z pompatycznymi słowami, że to jest pisanie historii  ;)

Wiesz, u mnie nostalgia i spełnienie komiksowych marzeń wjechały na pełnej ;)

Jestem Ci jednak wdzięczny za to, że w cywilizowany sposób i bez kija w dupie wyraziłeś swoje zdanie, które jak najbardziej szanuję. Da się pogadać bez wciskania komuś srogich piguł, jazdy na grubo czy łatki sekciarza? Ano jak widać da się. Nie powinno się dziękować za coś co powinno być normą ale i tak dziękuję :)

Co do Batmana to jednak wiemy oboje, że w Polsce Batman ma dłuższą tradycję wydawniczą, bije inne tytuły na głowę i wszystko co ma w tytule Batman się sprzeda. No i fajnie, że Egmont też zaliczył swój epizod ze Spawnem.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #42 dnia: Cz, 24 Kwiecień 2025, 11:38:00 »
żeby było jak na sektę przystało ;)

MAKE LOVE NOT WAR ;)

« Ostatnia zmiana: Cz, 24 Kwiecień 2025, 11:45:09 wysłana przez studio_lain »
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline WolfSazen

« Odpowiedź #43 dnia: Cz, 24 Kwiecień 2025, 14:29:22 »
Jeżeli ktoś chce coś kupić, a ktoś inny chce mu sprzedać, to co trzeba mieć w głowie żeby nazywać to "sektą"? Dawno takiego nienawistnika nie było na forum, żadnych pozytywnych wiadomości tylko wszędzie żale i obrażanie innych na forum.

Offline kknd2

« Odpowiedź #44 dnia: Cz, 24 Kwiecień 2025, 14:49:05 »
jak się ukaże 4 tomowe wydanie, to ja chętnie odsprzedam wszystkie numery TM-Semic i Mandragory i nie będę miał pół dubla