Autor Wątek: SPAWN 4 tomy za 800 zł, jak szybko się wyprzeda?  (Przeczytany 21246 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jaszczu

Odp: SPAWN 4 tomy za 800 zł, jak szybko się wyprzeda?
« Odpowiedź #15 dnia: Śr, 23 Kwiecień 2025, 14:51:51 »
Chyba w tej konkretnie zabawie najmniej chodzi o czytanie tych komiksów :)

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #16 dnia: Śr, 23 Kwiecień 2025, 14:57:47 »
Wręcz przeciwnie. Studio Lain niezamierzenie wyrobiło we mnie zdrowy nawyk czytania od razu po otrzymaniu komiksu. Żeby sprawdzić czy nie ma jakiś baboli drukarskich i w razie czego zdążyć wymienić. :)

Offline kemot

« Odpowiedź #17 dnia: Śr, 23 Kwiecień 2025, 15:29:55 »
Jak dla mnie wyprzeda sie wśród chętnych i skalperow.  A potem będzie u nich zalegać. Bez skalperow tylko dla chętnych nie zejdzie cały nakład. 800 zl to dużo jak i pakowanie tego w 4 tomy. Lepiej więcej tomów i łatwiejsze do czytania.

Offline komiks

« Odpowiedź #18 dnia: Śr, 23 Kwiecień 2025, 15:42:27 »
@kemot serio uważasz, że skalperzy będą ładować się w pakiet komiksów za 800 zł?
To się nie opłaca, jak na Darkness na jednym pakiecie kupionym za 400 zarabiają 100%, sprzedając za 800, to żeby zarobić tyle samo na Spawn musieliby sprzedawać po 1200 zł.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline tomekrusłan

« Odpowiedź #19 dnia: Śr, 23 Kwiecień 2025, 15:59:40 »
SL sprytna konstrukcja biznesowa i "wyhodowaniem" sobie bardzo lojalnej grupy konsumenckiej jest w stanie szybko sprzedac wiele tytulow, w tym tych, ktore w rekach innych wydawcow moglyby zalegac latami.
Spawn tez pojdzie szybko.

edit: literowka

Ta lojalna grupa ma znamiona sekty.

Offline Simon11

« Odpowiedź #20 dnia: Śr, 23 Kwiecień 2025, 17:40:00 »
Cały nakład zejdzie spokojnie w kilka dni. To jest no brainer. Generalnie wydawanie Image z lat 90. powinno się zacząć od Spawna. Gadanie że seria jest długa i zawiła to bzdury, nikt nie wydaje w PL serii Marvela czy DC od początku do końca. Spokojnie można w to iść, ja sam kupiłbym z wielką przyjemnością :)

Offline Darth Lexus

« Odpowiedź #21 dnia: Śr, 23 Kwiecień 2025, 18:25:36 »
Ja uważam, że SPAWN zniknie jeszcze na etapie przedsprzedaży. Nie wiem czego ludzie oczekują po komiksach sprzed 30 lat? Wiadomym jest, że ta konkretna oferta Studia Lain skierowana jest przede wszystkim do starszych czytelników, którzy właśnie kierują się nostalgią. Te komiksy nigdy nie były specjalnie ambitne i kupowało się je głównie ze względu na rysunki, papier kredowy i komputerową separację kolorów. Piję tu głównie do wychowanków TM Semica, którym sam jestem. Dla mnie Spawn to absolutny must have i to pomimo, że mam na bieżąco Compendium.

Nie wiem czy zdajecie sobie sprawę ale mamy okazję tworzyć historię wraz z nowym wydawcą. Tak jak to kiedyś zrobił TM Semic. Nowym w sensie tym, które podjęło się wydania tych komiksów.

Jeśli zaś chodzi o okładki to nawet w Compendiach ich nie ma. Za to można je znaleźć w dwóch wydaniach deluxe Spawn Cover Gallery, które można nabyć choćby w Atom Comics. Azyl chyba ma je nawet taniej niż Atom. A tak wyglądają, może się komuś przydadzą te fotki.

What the Sith want, They take... - Darth Bane

Offline Katharinka

« Odpowiedź #22 dnia: Śr, 23 Kwiecień 2025, 18:38:00 »
 Jeśli premiera i przedsprzedaż będzie ogłoszona tak z pół roku wcześniej to chyba każdego chętnego stać odłożyć trochę ponad stówkę i kupić za 800. Ja kupię na pewno ale najlepiej abym nie była zaskoczona premierą ledwie miesiąc. W sensie sam Spawn mnie średnio interesuje ale ,,chcemy mieć " więc kupię. Najważniejsze żeby tego nie rozbijać na połowę po 400 zł tylko całość bo inaczej projekt upadnie. W sumie klasyczne grubasy Batmana jako całość historii są w tej cenie.

Offline 79ers

« Odpowiedź #23 dnia: Śr, 23 Kwiecień 2025, 18:42:14 »
Analogiczna sytuacja była kiedy Mandragora startowała z Essentialami. Nie było wówczas jeszcze tak wielu internetowych ekspertów od wszystkiego, ale był duży format i  "konkretna" cena Nie było w tym nic pięknego. Wówczas nie było jeszcze tak wielu zamożnych klientów jak obecnie, teraz ta grupa chce decydować za wszystkich. Uważam, że to żadne tworzenie historii tylko świadome psucie rynku przez "klientów".

Offline Darth Lexus

« Odpowiedź #24 dnia: Śr, 23 Kwiecień 2025, 18:54:45 »
Analogiczna sytuacja była kiedy Mandragora startowała z Essentialami. Nie było wówczas jeszcze tak wielu internetowych ekspertów od wszystkiego, ale był duży format i  "konkretna" cena Nie było w tym nic pięknego. Wówczas nie było jeszcze tak wielu zamożnych klientów jak obecnie, teraz ta grupa chce decydować za wszystkich. Uważam, że to żadne tworzenie historii tylko świadome psucie rynku przez "klientów".

Szanuję Twoje zdanie chociaż się z nim nie zgadzam. Uważam, że jednak jest to swego rodzaju tworzenie historii jeśli chodzi o wydawanie komiksów w Polsce. Jeszcze nie tak dawno temu pies z kulawą nogą nie chciał wydawać Spawna czy komiksów Top Cow a teraz mamy dostać cały wysyp komików, które powinny były trafić na polski rynek całe lata temu, ale nikt się tego nie chciał podjąć. Forma sprzedaży może wzbudzać kontrowersje i chyba jak każdy chciałbym większych nakładów, żeby starczyło dla każdego chętnego, no ale wydawca sam wie co mu się najbardziej opłaca, żeby mu towar nie zalegał w piwnicy i fani byli zadowoleni.
What the Sith want, They take... - Darth Bane

Offline komiks

« Odpowiedź #25 dnia: Śr, 23 Kwiecień 2025, 19:23:52 »
Studio Lain to jest nowe TM-Semic ;D

W sensie sam Spawn mnie średnio interesuje ale ,,chcemy mieć " więc kupię.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, jesteś akolitką kościoła Studio Lain? :o
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Fanatyk_2004

« Odpowiedź #26 dnia: Śr, 23 Kwiecień 2025, 19:48:44 »
Wyprzeda się maksymalnie w 48 h. Ja biorę zaraz po odpaleniu preorderka :)

Offline Katharinka

« Odpowiedź #27 dnia: Śr, 23 Kwiecień 2025, 19:55:40 »
Studio Lain to jest nowe TM-Semic ;D
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, jesteś akolitką kościoła Studio Lain? :o
Wspomnienia lat 90 i kilkanaście zeszytów mam sama, za to czuję że jak będzie wychodzić sporo komisów ze Świata Sprawna to lubię znać oryginalne odniesienia czyli must have dla mnie.  Innej opcji zakupu po polsku nie będę mieć przez następne 15 lat.

Offline wilk

« Odpowiedź #28 dnia: Śr, 23 Kwiecień 2025, 20:17:05 »
Nie znamy nakładu więc odpowiedź na pytanie w ankiecie jest jeszcze większym strzelaniem niż zwykle. Myślę, że wyprzeda się bardzo szybko w przedsprzedaży - dzień, dwa. Kliknąłem pierwszą opcję. Tego wydawnictwu życzę, mimo że sam nie jestem zainteresowany tym komiksem.

Offline parsom

« Odpowiedź #29 dnia: Śr, 23 Kwiecień 2025, 20:35:00 »
Nie wiem czy zdajecie sobie sprawę ale mamy okazję tworzyć historię wraz z nowym wydawcą.

O k..., grubo już lecimy.