Autor Wątek: SPAWN 4 tomy za 800 zł, jak szybko się wyprzeda?  (Przeczytany 21239 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michał81

Odp: SPAWN 4 tomy za 800 zł, jak szybko się wyprzeda?
« Odpowiedź #90 dnia: Pn, 28 Kwiecień 2025, 13:03:18 »
Nie wiem czy z górki. Pytanie powinno brzmię: Co jeszcze warto wydać z serii głównej (lub ewentualnie pobocznych)?. Bo te 100 zeszytów to zamknięta historia, tak samo run Kudrańskiego+Portacio. Ja nie wiem tylko czy pozostałe rzeczy z serii są na tyle dobre, aby przyciągnąć czytelnika. Może od tego one shotu Spawn Uniwersum można by spróbować?
« Ostatnia zmiana: Pn, 28 Kwiecień 2025, 14:59:53 wysłana przez michał81 »

Offline Darth Lexus

« Odpowiedź #91 dnia: Pn, 28 Kwiecień 2025, 14:43:25 »
To mogę Cię uspokoić, że jeśli będzie to wydane to o od zeszytu #185, tu już Arek o tym wie, że bez tego nie ma sensu ruszać runu Kudrańskiego.

Super, to naprawdę świetna wiadomość! Pozostaje zatem czekać i trzymać kciuki, żeby te komiksy wyszły :)
What the Sith want, They take... - Darth Bane

Offline Darth Lexus

« Odpowiedź #92 dnia: Pn, 28 Kwiecień 2025, 14:46:34 »
Nie wiem czy z górki. Pytanie powinno brzmię: Co jeszcze warto wydać z serii głównej (lub ewentualnie pobocznych)?. Bo te 100 zeszytów to zamknięta historia, yak samo run Kudrańskiego+Portacio. Ja nie wiem tylkoczy pozostałe rzeczy z serii są na tyle dobre, aby przyciągnąć czytelnika. Może od tego one shotu Spawn Uniwersum można by spróbować?

Trzeba Arka cisnąć o Medieval Spawn/Witchblade, które jakiś czas temu podrzuciłem ;)
What the Sith want, They take... - Darth Bane

Offline michał81

« Odpowiedź #93 dnia: Pn, 28 Kwiecień 2025, 15:51:10 »
Z takich zamkniętych i nieoczywistych komiksów z Uniwersum Spawna to można by że względu na rysownikach wydać w jednym tomie Spawn: Blood & Salvation oraz Spawn: Blood & Shadows, ale raczej chyba po Curse of Spawn.

Offline Kielo

« Odpowiedź #94 dnia: Pn, 28 Kwiecień 2025, 16:11:20 »
Z takich zamkniętych i nieoczywistych komiksów z Uniwersum Spawna to można by że względu na rysownikach wydać w jednym tomie Spawn: Blood & Salvation oraz Spawn: Blood & Shadows, ale raczej chyba po Curse of Spawn.

Ja jestem za, ale widzialem, ze kilka osob narzekalo na Wooda po przykladowych planszach Hellspawna. Ciekawy jestem jak ten komiks sie sprzeda...

A z mniej oczywistych tytulow i w sumie w troche podobnym klimacie moza sie pokusic o "Architects of Fear" i "Simony". A tak wogole to w Polsce manga jest popularna. Nowe wydanie mangi Spawn juz w lipcu.  :)

Offline Adolf

« Odpowiedź #95 dnia: Wt, 29 Kwiecień 2025, 08:03:45 »
Temat się trochę rozwinął, można wyciągnąć jakieś wnioski:

1. Klienci chcą więcej i więcej. Po wydaniu 100 numerów będą chcieli kolejny pakiet, zapewne do numeru 184 (bo potem wchodzi run Portacio+Kurdański). Potrzebna jest więc gwarancja wydawcy, że po wyprzedaniu nakładu, jedziemy dalej. Poważny układ miedzy poważnymi klientami, a poważnym wydawcą.
2. Klienci chcą dzielenia na mniejsze części. Żadnego dzielenia. Chcemy zdecydowanych klientów co wiedzą czego chcą i to biorą, żeby później kupować dalsze kontynuacje w kolejnych pakietach. Oczywiście da się klientom dużo czasu na odłożenie pieniążków (lub Gildia w nowej odsłonie wprowadzi jakiś system ratalny).
3. Potrzebujemy klientów, którzy wiedzą co chcą, więc musimy odsiać takich co nie wiedzą czym jest Spawn i chcą sprawdzić. Dlatego... Dajmy im sprawdzić. Mam nadzieję, że Arek nie będzie patrzyć na mnie z politowaniem, ale moja propozycja jest całkiem poważna: dajmy im Spawn#1 za darmo. Po Polsku, ładnie przetłumaczony i wypuszczony jako sampler. Dostępny na www lub do pobrania. Dzięku temu każdy będzie mógł się zapoznać z czym to się je. Jeśli stwierdzi, że to ble, niedobre, to zajebiście - nie kupi pakietu za 800 zł. Kupi za to ktoś komu się to spodoba i będzie kupować dalej.

Sampler ze Spawn #1 można nawet wypuścić w fizycznej formie, choć są to koszty. Ale można nazwać to marketingiem, np. dorzucić tam mini katalog innych pozycji Studia Lain wartych zakupu. A fizyczny sampler może być dodatkiem przy zakupach jakiś komiksów Lain (i tym samym pewnie podbić ich sprzedaż) i/lub np. być rozdawany podczas Poznańskiego Festiwalu Sztuki Komiksowej, gdzie rozdawanie tego typu publikacji jest w dna imprezy.

Czy licencjonodawca się zgodzi na taki sampler? Myśle, że tak, bo: będzie po Polsku, więc tylko na nasz rynek i w Ameryce przecież co roku robią takie rzeczy przy okazji  Free Comic Book Day.
« Ostatnia zmiana: Wt, 29 Kwiecień 2025, 08:06:36 wysłana przez Adolf »

Offline vision2001

« Odpowiedź #96 dnia: Wt, 29 Kwiecień 2025, 12:35:03 »
Sampler ze Spawn #1 można nawet wypuścić w fizycznej formie, choć są to koszty.
Był. Wydało go, w formie rozszerzonej z zeszytem 2, wydawnictwo TM-Semic i jakby nie patrzeć, wcale niedrogo, bo w cenie 4,95 zł. ;)

dajmy im Spawn#1 za darmo. Po Polsku, ładnie przetłumaczony i wypuszczony jako sampler. Dostępny na www lub do pobrania.
Jak poszukasz, to pewnie znajdziesz pełne materiały z zeszytów Semica, a może nawet z Mandragory... ;)

Kupi za to ktoś komu się to spodoba i będzie kupować dalej.
W moim odczuciu pomysł na tę serię, to taki statek rzucany przez fale sztormu, raz jest lepiej, raz gorzej, historie nie zawsze prowadzą w obranym kierunku (Todd chyba sam nie wiedział, co chce stworzyć) i przeczytanie nawet pierwszych 100 zeszytów nie przygotuje odbiorców na to, z czym może spotkać się w kolejnych odsłonach - czy to pod względem scenariusza, czy grafiki (wiem, bo sam zrobiłem sobie guilty pleasure z zakupem compendiów i już jestem gdzieś na zeszycie 275).

Offline Adolf

« Odpowiedź #97 dnia: Wt, 29 Kwiecień 2025, 15:37:22 »
@vision2001 Tym samym tekstem rzucałem niezdecydowanym co do The Darkness, by kupili wydanie Mandry. Nie sądzę by ktoś kupił po moich namowach. Jednak tym razem nie o to chodzi by zachęcić, ale zrobić przesiew, bo...

W moim odczuciu pomysł na tę serię, to taki statek rzucany przez fale sztormu, raz jest lepiej, raz gorzej, historie nie zawsze prowadzą w obranym kierunku (Todd chyba sam nie wiedział, co chce stworzyć) i przeczytanie nawet pierwszych 100 zeszytów nie przygotuje odbiorców na to, z czym może spotkać się w kolejnych odsłonach - czy to pod względem scenariusza, czy grafiki (wiem, bo sam zrobiłem sobie guilty pleasure z zakupem compendiów i już jestem gdzieś na zeszycie 275).

I dlatego potrzebujemy poważnych, zdecydowanych klientów. Po to cyfrowy sampler i może nawet fizyczny. Żadnych podziałów na części, jak już ktoś wchodzi to na całego, a sampler mu pomoże podjąć decyzję. Jak się nakład wyprzeda, to Arek jedzie z dalszym pakietem i czekamy aż się wyprzeda, potem wjedzie trzecia część - z runem (Portacio+Kurdański).

Wiadomo, jakaś część odpadnie i tak, ale to dobrze. Wystawią swoje egzemplarze na OLX i na ich miejsce wejdzie ktoś inny. Jeśli zasady i gwarancje będą jasne od początku to będzie sukces.

W samplerze może być nie tylko reklama wydawnictwa, ale także posłowie od Arka, który wyjaśni jak chce wydać główną serię i zaprosi zdecydowanych klientów do zakupu.

Offline komiks

« Odpowiedź #98 dnia: Wt, 29 Kwiecień 2025, 15:40:56 »
Wiadomo, jakaś część odpadnie i tak, ale to dobrze. Wystawią swoje egzemplarze na OLX i na ich miejsce wejdzie ktoś inny. Jeśli zasady i gwarancje będą jasne od początku to będzie sukces.
Prawo serii w zestawie za 800 zł? :o
Gdyby to było takie proste, to zadziałałoby dla Bezprawia i Mrocznych Sędziów.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Gazza

« Odpowiedź #99 dnia: Wt, 29 Kwiecień 2025, 15:43:49 »
Jestem zdecydowanym potencjalnym nabywcą ale nie wydam jednorazowo 800 zł na te 100 zeszytów. Nawet na bogatszych rynkach nie jest tak to rzucane do sprzedaży. To tylko superhero.

Trejdy po 25 zeszytów kwartalnie byłyby ok. Mile widziany OHC.

Jak nie - podziękuję.

Pewnie i tak się sprzeda.

Offline Adolf

« Odpowiedź #100 dnia: Wt, 29 Kwiecień 2025, 15:54:13 »
Prawo serii w zestawie za 800 zł? :o
Gdyby to było takie proste, to zadziałałoby dla Bezprawia i Mrocznych Sędziów.

Te nie kosztowały 800 zł. Jak ktoś już ma tyle wydać, to musi być zdecydowany klient. Owszem, nie jest to prosta sprawa, ale odsiew na starcie pozwoli ciągnąć temat we właściwy sposób.

Jestem zdecydowanym potencjalnym nabywcą ale nie wydam jednorazowo 800 zł na te 100 zeszytów. Nawet na bogatszych rynkach nie jest tak to rzucane do sprzedaży. To tylko superhero.

Trejdy po 25 zeszytów kwartalnie byłyby ok. Mile widziany OHC.

Jak nie - podziękuję.

Pewnie i tak się sprzeda.

I właśnie takich deklaracji Arek by potrzebował. W Czechach wiele fajnych serii nie wydają jak Egmont, ale robią to właśnie w formie większych omnibusów. Na części by im nie poszło, a tak od razu można nabyć grubą cegłę. Jestem pewien, że gdyby Arek miał to doświadczenie co teraz kilka lat temu, to Bezprawie wyszło by właśnie w pakiecie.

Offline Szekak

« Odpowiedź #101 dnia: Wt, 29 Kwiecień 2025, 15:58:49 »
Każdy rynek ma swoją specyfikę. Kiedyś planszowki kosztowały 200zl i nikt by nie pomyślał, że ludzie są w stanie płacić jednorazowo za planszowke 15 razy więcej, tak jak ma to miejsce obecnie na wspieraczkach. Te firmy tez sprzedają to w pakietach, bo inaczej im się by to nie spielo i SL musi pójść podobnym tropem. Zajebac pakiet i ci co biorą niech biorą, a ci dla których to za dużo - mowi sie trudno.  Ni3 da się zadowolić wszystkich, a jest wystarczająco dużo ludzi którzy jest zdecydowanych zeby wywalić kasę na 100 zeszytów od razu.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline starcek

« Odpowiedź #102 dnia: Wt, 29 Kwiecień 2025, 16:39:09 »
To się dopiero okaże, czy jest tyle osób.
Ale jest ankieta - będzie łatwo zweryfikować prognozy z rzeczywistością, gdy sprzedaż ruszy.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline misiokles

« Odpowiedź #103 dnia: Wt, 29 Kwiecień 2025, 16:43:09 »
Jestem zdecydowanym potencjalnym nabywcą ale nie wydam jednorazowo 800 zł na te 100 zeszytów. Nawet na bogatszych rynkach nie jest tak to rzucane do sprzedaży.

Na 90% takie grubaski w sąsiednich Czechach mają wzięcie (vide Sin City). Spawna chyba też mają tłustego.

Offline Xmen

« Odpowiedź #104 dnia: Wt, 29 Kwiecień 2025, 16:45:19 »
Tego spawna fajnie jakby podzielili 2x po 400. Jednorazowo 800 to gruba sprawa. Darkness "fajnie" rozbiło sufit, taka cena straszy już mniej. Chociaż wtedy istnieje ryzyko, że część osób nie kupi drugiego pakietu spawna.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.