Autor Wątek: SPAWN 4 tomy za 800 zł, jak szybko się wyprzeda?  (Przeczytany 21231 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jotkwadrat

Odp: SPAWN 4 tomy za 800 zł, jak szybko się wyprzeda?
« Odpowiedź #165 dnia: Pt, 02 Maj 2025, 17:06:02 »
Compendia Spawna, zbierające po 50 zeszytów, dawało się kupić w okolicach 120zł za sztukę. Niechby nawet było 150zł - to chyba dobra cena za takie wydanie?
Papier kreda, miękka okładka, nie rozlatuje się, da się wygodnie trzymać w rękach. Mnie takie wydania pasują.

Offline komiks

« Odpowiedź #166 dnia: Pt, 02 Maj 2025, 17:15:23 »
Compendia Spawna, zbierające po 50 zeszytów, dawało się kupić w okolicach 120zł za sztukę. Niechby nawet było 150zł - to chyba dobra cena za takie wydanie?
Papier kreda, miękka okładka, nie rozlatuje się, da się wygodnie trzymać w rękach. Mnie takie wydania pasują.

Czyli 2 zbiorcze tomy po 50 zeszytów, w miękkiej oprawie i za pakiet płacimy 300 zł zamiast 800 zł? Zaoszczędzamy w ten sposób 500 zł! Mi pasuje, dziękuję pan doktor. Arek, zatrudnij Jotkwadrata, to geniusz! ;D
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Piterrini

« Odpowiedź #167 dnia: Pt, 02 Maj 2025, 17:42:01 »
(...) podajcie konkrente rodzaje papierów (mają swoje nazwy) z gramaturą i spulchnieniem, sprawdzę dla Was w drukarniach; ale z góry w ciemno mówię, że podział na tani offset i drogą kredę to mit, łagodnie ujmując. (...)
No to dlaczego tak drogo??? Czemu nie możemy mieć taniej???
Bo nakłady. A nakłady, bo popyt. (...)
"Komiksy są dla dzieci i ogłupiają". Takie tam wyobrażenie społeczne. Ktoś ma pomysł, jak z tym zawalczyć SKUTECZNIE? :)
Jakby ktoś wiedział to sam by tą wiedzę wykorzystał ;)
Napiszę przy okazji, nie łapcie tylko za słówka, że jestem skonfundowany tym jak sklepy typu Biedronka (ponad 3k sklepów w kraju, a to tylko jedna z wielu różnych "sieciówek") drukują gazetki z promocjami dostępne w każdym sklepie w całych stosach, każda gazetka grubości przeciętnego Semica, papier też nie odbiega od jakiegoś Star Wars Komiks czy innych czasopism, w każdym tygodniu tych gazetek jest kilka (też równolegle), to są ilości gigantyczne (nakład), no i niby oprócz druku kosztów w tym nie ma, a z komiksami, jak było nieraz wskazywane, koszt druku dominuje nad resztą kosztów, więc... To taki nierealny "sen", ale wydrukować zamiast tych śmieci reklamowych to Spidera czy Batmana w ten sam sposób, policzyć max kilka złotych od sztuki i co - nie sprzeda się? Oczywiście że się nie sprzeda, co widać było po tych Carrefourowych rzutach, ostatecznie chyba po 4 zł od sztuki wypychali, a jak nie było więcej zainteresowania tak cena go nie wygenerowała :(

Offline Xmen

« Odpowiedź #168 dnia: Pt, 02 Maj 2025, 17:51:57 »
Dlaczego nie wykupiono na pniu Spawnów z TM-semic i Mandragory, które walają się po wszystkich portalach aukcyjnych od dekady?
Dlaczego nie wykupiono wszystkich spider manów z semica? które są w epikach? które są pożądane. Dlaczego nie wykupiono wszystkich x memów z semica? a każdy chce całego Clermonta?
To wszystko wala się po portalach. Musisz się zapytać ludzi dlaczego nie wykupili, ja wydana z semica mam🙂
Akurat ten mój post dotyczył tego że kiepskie wydania długo wytrzymują fizycznie, a nie czy spawn się sprzeda
« Ostatnia zmiana: Pt, 02 Maj 2025, 17:53:41 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline komiks

« Odpowiedź #169 dnia: Pt, 02 Maj 2025, 17:57:16 »
@Piterrini gazetki w marketach na siebie zarabiają, to jest reklama. Komiks to jest produkt końcowy i tyle.

BTW, zanim kolejna osoba podniesie temat okładki albo papieru.

najbardziej liczą się przy wycenie i to w tej kolejności
- nakład - główna zmienna
ciut niżej
- kolor czy czerń i biel
i jeszcze ciut niżej
- format - a konkretnie pole zadruku
potem
- rodzaj papieru
- rodzaj okładki
- bajery na okładce - folie itp

i tyle w sumie :)

Offline Xmen

« Odpowiedź #170 dnia: Pt, 02 Maj 2025, 18:05:42 »
Czyli tłumaczenie i korekta to mały koszt? czy żaden? bo nie nie są wymienione. A licencja? Za to Pan TK kilkukrotnie mówił że okładka i grubość papieru to nie jest jakaś lwia część ceny, że gdyby zejść z jakości będzie niewiele taniej.
Jeszcze co do ankiety ze spawnem. Dla mnie może być na miękko, jakieś podwójne tpb ale wiadomo że to nie przejdzie. Więc dwa albo cztery pakiety po 400 i to się uda. Jak darkness poszło, to wszystko pójdzie. Z tym że mowię to nie jest fajna okazja, a raczej gratka dla fetyszystów.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #171 dnia: Pt, 02 Maj 2025, 18:34:34 »
masz racje, całościowo nie kosztują wiele
generalnie dwa główne czynniki to
druk (ze wszystkim) i licencja oraz kasa za pliki

faktycznie nie ująłem kosztów robocizny bo była mowa o druku
czyli składy, korekty, redakcji i wynagrodzenia prezesa ;)
bo ja generalnie nie biorę ich pod uwagę przy wycenie
patrzę jaki będzie potencjalny zysk i mówię okej wystarczy dla wszystkich

« Ostatnia zmiana: Pt, 02 Maj 2025, 19:22:05 wysłana przez studio_lain »
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline Szekak

« Odpowiedź #172 dnia: Pt, 02 Maj 2025, 18:56:54 »
Juz widze ten wkurw wiekszoaci jakby SL puściło Spawna na miękko. xd

Ja do miekiszonow nic nie mam, z czasem jestem ich wręcz coraz większym zwolennikiem, jednak Spawn musowo na twardo. To maja być wielkie i piękne toniszcza, nie zdzierżę w tym przypadku miekiszonow.

Piękno jest w oczach patrzącego.

Online michał81

« Odpowiedź #173 dnia: Pt, 02 Maj 2025, 19:46:28 »
Czy jakiś inny wydawca chciał wydać u nas Spawna? Bo jakoś nie pamiętam, aby Non Stop Comics czy Nagle, które były pytane o ten tytuł kilkukrotnie zgłosiły chęć wydania go? Nawet pamiętam, że Ostrowski na którymś live sam stwierdził, że nie ma takiej opcji. Czy Egmont coś poza Batman/Spawn chciał wydać? Dla nich to był kolejny komiks z Batmanem, a nie Spawnem.

Studio Lain przychodzi i mówi: "Hej co powiecie na 100 zeszytów i to jeszcze w jednym rzucie wydawniczym?" Wiadomo to nie jest kompletna seria, ale te 100 zeszytów to zamknięta historia (ok, jest jeszcze 101, który jest Aftermatch), gdzie i tak ponad połowa został wcześniej wydana w zeszytach. Nie kojarzę, aby jakis inny wydawaca próbował wydać w ten sposób jakąkolwiek serię (może Mandragora była blisko ze swoimi Essentialami). I to marudzenie, że to powinno być rozbite na kilka tomów i że za drogo, bo 800pln. Sorry ale takie Libertago kroi fanów Rosińskiego 500pln za jeden tom zbierający zaledwie 3 albumy.

Compendia mają ponad 1000 stron, sam Kołodziejczak jak dobrze pamiętam mówił, że polskie drukarnie mają ograniczenia, więc to rozbicie jest wymuszone. Tylko co za różnica, że będą to 4 tomy, bo nie ma sensu tego bardziej rozbijać. Jeden powód już podałem, większa część to powtórka. Drugi powód to wydłużenie czasu publikacji, co wiąże się też z ryzykiem dla wydawcy, że czytelnicy odpadną po kilku pierwszych tomach (obstawiałbym że zainteresowanie skończyłoby się z ostatnim numerem rysowanym przez McFarlane'a, tak jak to było z epikami Spider-mana). Będzie format komiksów ze świata Spawna, więc to trochę wg mnie narzuca, że też powinno być w HC, aby pasowało do reszty. Najwyżej nie kupi się w danym miesiącu tych kilku komiksów Egmontu.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #174 dnia: Pt, 02 Maj 2025, 20:12:12 »
Polski rynek komiksowy w krzywym zwierciadle:
Wydawcy dostarczają kolejne tony produktów dla tej samej, wąskiej grupy docelowej z nadzieją, że ta wróci po więcej.
Kiedy dojdziemy do ściany? Już co drugi ziomek mówi, że nie ma miejsca na nowe tytuły.
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline komiks

« Odpowiedź #175 dnia: Pt, 02 Maj 2025, 20:17:02 »
Drugi powód to wydłużenie czasu publikacji, co wiąże się też z ryzykiem dla wydawcy, że czytelnicy odpadną po kilku pierwszych tomach (obstawiałbym że zainteresowanie skończyłoby się z ostatnim numerem rysowanym przez McFarlane'a, tak jak to było z epikami Spider-mana).
Można wydawać tom na miesiąc, wszystkie kolekcje są tak wydawane i ludzie jakoś z tym żyją i nawet się cieszą, bo łatwiej jest im spiąć budżet, a i emocje zapewne większe, bo cieszymy się kilka razy, a nie raz.

Wszystko rozbija się o to, że dla wydawnictwa korzystniej jest sprzedać hurtowo 4 tomy, a dla klienta, korzystniej jest móc zdecydować ile tomów chce kupić. Kupiłbym pierwszy tom, niech to będzie te 25 zeszytów i potem zdecydował co dalej. Tak samo kupuję Druunę, po jednym tomie (mam 0, 1, 2), drugi średnio mi podszedł, ale skuszę się na kolejny, może poziom podskoczy. Gdyby ktoś mnie zmuszał do zakupu od razu pakietu, to bym w to nie wszedł, bo Druuna to nie był dla mnie komiks must-have, raczej ciekawość. Thorgal, początkowo planowałem zbierać do zeszytu Wilczyca (tom 16), a w sumie zebrałem do Ofiara (tom 29) bo przygody nadal trzymały dla mnie poziom i 29 tom zamyka run Rosiński Van Hamme. Takie komiksy jak: Ród X / Potęgi X, Venom (Marvel Fresh), Savage Avengers, kupowałem po jednym tomie i jak pierwsze tomy były fajne, to drugie tomy już nie, więc dalej nie zbierałem. Gdybym miał od razu wchodzić w pakiety, to bym pewnie w ogóle nie kupił, bo to nie są dla mnie komiksy must-have.

Offline Darth Lexus

« Odpowiedź #176 dnia: Pt, 02 Maj 2025, 20:29:20 »
Dlaczego nie wykupiono na pniu Spawnów z TM-semic i Mandragory, które walają się po wszystkich portalach aukcyjnych od dekady?

Jeśli chodzi o Mandragorę to z tego co pamiętam, gwoździem do trumny było wydawanie tego samego najpierw w zeszytach a potem w HC. Tak było mi.in. ze Spawnem. Tak przynajmniej wynikało z rozmowy z właścicielem Mandragory jak kiedyś przyjechał do naszej księgarni. Pracowałem wtedy u znajomego w takiej malutkiej księgarence WALDI w Krakowie. Ale ona zawsze była doskonale zaopatrzona w komiksy czy książki SF/Fantasy. Może ktoś jeszcze jest z Krakowa i pamięta. :)
What the Sith want, They take... - Darth Bane

Offline Xmen

« Odpowiedź #177 dnia: Pt, 02 Maj 2025, 20:59:11 »
studio_lain kiedy będzie wiadomo czy to wydasz? co o tym zadecyduje? będzie jakieś głosowanie, ankieta, czy coś?

Offline Szekak

« Odpowiedź #178 dnia: Pt, 02 Maj 2025, 21:19:07 »
Wszystko rozbija się o to, że dla wydawnictwa korzystniej jest sprzedać hurtowo 4 tomy, a dla klienta, korzystniej jest móc zdecydować ile tomów chce kupić. Kupiłbym pierwszy tom, niech to będzie te 25 zeszytów i potem zdecydował co dalej.
Dla klienta takiego jak ja, korzystniej jest by wyszły od razu cztery, niż pyrkanie po jednym i martwienie się o wyniki sprzedażowe i kolejne tomy.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Horyzont Snu

« Odpowiedź #179 dnia: Pt, 02 Maj 2025, 21:24:48 »
Pracowałem wtedy u znajomego w takiej malutkiej księgarence WALDI w Krakowie. Ale ona zawsze była doskonale zaopatrzona w komiksy czy książki SF/Fantasy. Może ktoś jeszcze jest z Krakowa i pamięta. :)
O matko i kurko, jak byłem w liceum to kupowałem tam Dragonballe i Dragonballe Z, i to były jedyne komiksy jakie czytałem po epoce TM-Semic. Zawsze po premierze nowego tomu, był to obowiązkowy przystanek, jak wracałem 13 do domu, ze szkoły. Zaopatrywałem się tam jeszcze w tomiki sagi Drizzta Do'Urdena i jakieś inne Forgotten Realmsy. W tamtych czasach na książki i komiksy nie wydawałem zbyt wiele. W tej dziupli na Starowiślnej bywałem do 2005, niedługo później zniknęła. Pracował tam taki niewysoki gościu, który nieraz próbował sprzedać mi coś więcej niż chciałem kupić, ale nigdy nie uległem, pewnie dlatego że zazwyczaj miałem odliczone kwoty 😁
« Ostatnia zmiana: Pt, 02 Maj 2025, 21:26:36 wysłana przez Horyzont Snu »