Znalazłem chwilę, żeby przejrzeć na szybko monografię Manary i nie ma co myśleć, trzeba kupować. Nowego materiału jest od groma, jakieś ilustracje się powtarzają, ale w najnowszej książce podany jest kontekst (tytuł, pierwodruk). No i kobiety jako temat nie stanowią tu przytłaczającej większości, jak niektórzy mogliby się spodziewać. Po kilkanaście lub kilkadziesiąt stron rozmaitych materiałów dotyczących komiksów wydanych w Polsce i takich nam nie przedstawionych jeszcze, do tego ilustracje z magazynów i czasopism, trochę szkiców. Petarda.
Przekartkowałem też Kobiety-Pasja i wydaje mi się, że część materiałów się powtarza, ale dużo rzeczy jest zawartych tylko w jednym z albumów.
Generalnie, żeby upewnić się, Ile i jakie ilustracje powtarzają się w stosunku do wydanych wcześniej przekrojówek oraz dodatków zamieszczonych w rozmaitych albumach, trzeba by analizy na wiele godzin, a na to aktualnie nie mam czasu.
Na pewno jeśli ktoś miałby kupić jedną rzecz Manary to spokojnie może wyłożyć kasę na najnowszą monografię.