Autor Wątek: Scream Comics  (Przeczytany 1133240 razy)

MonsterGirl i 7 Gości przegląda ten wątek.

Offline rapr

Odp: Scream Comics
« Odpowiedź #5265 dnia: Pt, 28 Marzec 2025, 09:48:06 »
Ja też już odebrałem i potwierdzam opinię powyżej - robi super wrażenie! A jakie to jest pieruńsko ciężkie!

Offline Dracos

« Odpowiedź #5266 dnia: Pt, 28 Marzec 2025, 10:54:31 »
ps. hallo Scream, może dostanę jakiś rabacik za reklamę?  ;)

Na pewno Ci się należy, bo na radarze miałem ale wciąż się waham, patrząc na te przykładowe zdjęcia to jednak szala przechyla się na zakup :)

Offline wojtast

« Odpowiedź #5267 dnia: Pt, 28 Marzec 2025, 11:37:30 »
Sztos artbook! Mój też już w drodze. Też trochę żałuję że bojąc się że ilość jest niska nie poczekałem. Myślałem, że to będzie 'limitowany nakład'. Na dodatek po wielkich rozterkach jednak zamówiłem z etui więc różnica robi się 100zł, ale co tam. Takie hobby, takie ryzyko. Nie będę się bawił w cyrki z oddawaniem/nieodbieraniem z Gildii mimo wszystko. W zamian Gildia za to sprzedaje wyprzedane 'białe kruki' Lainowe honorowo po cenie okładkowej. Także niech służy jako 'napiwek'.

Liczę że dobrze zejdzie i Scream wyda jakiś artbook Oliviera Ledroita, najlepiej niedawny 'Au-delà des contrées du crépuscule' albo 'Belles de nuit'.

Offline Lobo

« Odpowiedź #5268 dnia: Pt, 28 Marzec 2025, 12:31:05 »
Weźcie pod uwagę że tantis wysyła bez żadnego zabezpieczenia poza kartonem a takie wydanie jednak powinno być porządnie zabezpieczone. Coś za coś

Online vision2001

« Odpowiedź #5269 dnia: Pt, 28 Marzec 2025, 13:49:35 »
napiszę krótko, kupować póki dostepne, dla takich publikacji warto żyć..  :)
Patrząc na prezentowane zdjęcia, to zastanawiam się jak dużo grafik powtórzy się z wydanych już "Kobiet" czy "Kobiety. Pasja", bo możliwe (ale nie na 100%), że dwie grafiki widziałem w tym drugim wymienionym przeze mnie artbooku.

Offline Brvk

« Odpowiedź #5270 dnia: Pt, 28 Marzec 2025, 14:00:49 »
Planuję porównać, może w niedzielę znajdę czas na przewertowanie wszystkich albumów. Na razie potwierdzić mogę wagę - ciężki kloc.

Offline komiks

« Odpowiedź #5271 dnia: So, 29 Marzec 2025, 12:06:37 »
Niech mi ktoś wyjaśni, pls. Skąd osoba od składu DTP wie, w którym miejscu w ogóle umieścić dymek, jeśli nie jest on wcześniej narysowany przez autora?

Cytat: wideo 08:10
Czasami powiększa się dymek, jeśli jest taka możliwość. Szczególnie w tych nowszych komiksach gdzie, jakby dymki są nanoszone cyfrowo już przez, powiedzmy przez skład, też przez DTP-owców, a nie stricte rysowane przez autora, przez rysownika. Więc czasami można ten dymek powiększyć lub zmniejszyć.

Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline zerodwatrzy

« Odpowiedź #5272 dnia: So, 29 Marzec 2025, 12:34:21 »
A tu nie chodzi po prostu o to, że dymki są na osobnej warstwie (zamiast być częścią warstwy z rysunkami), co umożliwia łatwe manipulowanie ich rozmiarem bez dotykania rysunku? W sensie dymki już są na swoich miejscach, DTP nie musi ich ustawiać na planszy, dostaje pliki z edytowalnymi dymkami od wydawcy oryginalnego.

Offline komiks

« Odpowiedź #5273 dnia: So, 29 Marzec 2025, 12:49:26 »
O tym mówił osobno, ale mnie interesuje to co zacytowałem.  I czy to nie jest już zbytnia ingerencja w komiks?
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline turucorp

« Odpowiedź #5274 dnia: So, 29 Marzec 2025, 13:14:51 »
Niech mi ktoś wyjaśni, pls. Skąd osoba od składu DTP wie, w którym miejscu w ogóle umieścić dymek, jeśli nie jest on wcześniej narysowany przez autora?

Wie, bo zajmuje się tym profesjonalnie i każdy dymek konsultuje z autorem. Najczęściej ma dymki naniesione wstępnie na storyboardzie lub szkicu, na narysowanej planszy jest to dosyć widoczne miejsce w kadrze, pozostawione przez rysownika.
Np. u nas zajmuje się tym bardzo wąska grupa „dymko łamaczy” (są podani w stopce większości komiksów), w komiksach zostawiamy je na odrębnej warstwie i kiedy jest on wydawany w innym języku, tamtejsi składacze jedynie dostosowują jego wielkość do tekstu.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Brvk

« Odpowiedź #5275 dnia: So, 29 Marzec 2025, 14:11:49 »
Znalazłem chwilę, żeby przejrzeć na szybko monografię Manary i nie ma co myśleć, trzeba kupować. Nowego materiału jest od groma, jakieś ilustracje się powtarzają, ale w najnowszej książce podany jest kontekst (tytuł, pierwodruk). No i kobiety jako temat nie stanowią tu przytłaczającej większości, jak niektórzy mogliby się spodziewać. Po kilkanaście lub kilkadziesiąt stron rozmaitych materiałów dotyczących komiksów wydanych w Polsce i takich nam nie przedstawionych jeszcze, do tego ilustracje z magazynów i czasopism, trochę szkiców. Petarda.

Przekartkowałem też Kobiety-Pasja i wydaje mi się, że część materiałów się powtarza, ale dużo rzeczy jest zawartych tylko w jednym z albumów.

Generalnie, żeby upewnić się, Ile i jakie ilustracje powtarzają się w stosunku do wydanych wcześniej przekrojówek oraz dodatków zamieszczonych w rozmaitych albumach, trzeba by analizy na wiele godzin, a na to aktualnie nie mam czasu.

Na pewno jeśli ktoś miałby kupić jedną rzecz Manary to spokojnie może wyłożyć kasę na najnowszą monografię.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #5276 dnia: So, 29 Marzec 2025, 14:35:56 »
Wow, świetny wywiad, bardzo ciekawy materiał.

Co do zasłaniania elementów okładki, to pamiętam prehistoryczne wydanie Conana, gdzie brutalnie wklejono jakiś obrazek topora w miejsce kodu kreskowego (chyba).

A co do dymków, to mogą też pełnić rolę cenzurującą. Pamiętam, że zdziwiłem się porównując oryginalną planszę którejś Druuny i finalny komiks, w którym dymek zasłonił istotną dla fabuły część ciała bohaterki. ;)
Spoiler: PokażUkryj
Tę samą, w której Egmont ma prośby o dodruk Człowieka z Ciguri. :)

Offline moai

« Odpowiedź #5277 dnia: Pn, 31 Marzec 2025, 22:54:37 »
Będę złośliwy :) Na tyle, na ile znam komiksy Screamu, to tytuł powinien być raczej "jak się nie składa dymków" :)

Offline pokia

« Odpowiedź #5278 dnia: Śr, 02 Kwiecień 2025, 15:47:17 »
Mnie zabrakło w wywiadzie trudnych pytań.

Ja by wszystkich swoich nie wymienił. Szczególnie tych, których czytelnicy nie wyłapali.

Oczywiście p. Krzysztofa inaczej sobie wyobrażałem, a tu okazuje się, że w miarę sympatyczny gość.

Offline Midar

« Odpowiedź #5279 dnia: Cz, 10 Kwiecień 2025, 15:56:25 »
napiszę krótko, kupować póki dostepne, dla takich publikacji warto żyć..  :)
Nic więcej nie powiem bo nie mogę pozbierać języka z podłogi..
Wizualnie bez wad, tekstów nie czytałem jeszcze..  ;)
Wydanie rzeczywiście perfekcyjne, do tego mnóstwo materiałów nie zawartych we wcześniej u nas wydanych artbookach. Polecam wydanie z etui, bo format tego artbooka jest bardzo duży, a slipcase zostało wykonane bardzo porządnie.