Autor Wątek: Relax magazyn opowieści rysunkowych  (Przeczytany 344633 razy)

Offline tuco

Odp: Relax magazyn opowieści rysunkowych
« Odpowiedź #1845 dnia: Cz, 06 Kwiecień 2023, 16:39:49 »
Jak tobie jebutna prawdziwa swastyka na regale nie przeszkadza to już twoja sprawa, ja bym na to nie mógł patrzeć. Maus ma trochę inną grafikę z tego co pamiętam.
no właśnie w tym jest rzecz!
pomiędzy "swastyka na regale nie przeszkadza", a nie kupieniem bardzo dobrego komiksu tylko dlatego, że okładka nie pasuje... jest jeszcze OGROMNA KUPA przestrzeni.
Podobnie, jak w przypadku dawania Hitlera na okładkę i obrażaniem się na cały świat, żeby zwrócić na siebie uwagę.

[wyjść z obu sytuacji jest bardzo wiele: można kupić Mausa, Do Adolfów, przeczytać i schować,.... można też wydać komiks z hitlerem (jeśli jest godny poznania), zachować jego oryginalną okładkę autora, a logo <relax> np. pomniejszyć i stonować. Jest wiele możliwości, ale stawianie focha zapewne nie jest najlepszym z nich]

Offline holcman

« Odpowiedź #1846 dnia: Cz, 06 Kwiecień 2023, 16:44:01 »
Podobnie, jak w przypadku dawania Hitlera na okładkę i obrażaniem się na cały świat, żeby zwrócić na siebie uwagę.

Ale kto strzelił focha, żeby zwrócić na siebie uwagę? Uwagę to próbuje zwrócić red nacz Relaxu tym nieeleganckim i wprowadzającym w błąd wstępniakiem. Bo rzecz działa się w kuluarach, jak wiele rzeczy w wydawnictwach, i nikt jej nie upubliczniał, ani z fochem się nie obnosił.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #1847 dnia: Cz, 06 Kwiecień 2023, 16:44:09 »

Rzecz nie wyszłaby poza rozmowy pomiędzy autorami a wydawcą, gdyby ten drugi nie postanowił roztrząsać sprawy we wstępniaku, który dodatkowo został tu w całości upubliczniony na forum. Więc z tym "obrażaniem się na cały świat, żeby zwrócić na siebie uwagę" to bardzo mocno tu przesadziłeś i przestrzeliłeś.

Offline Nephilim

« Odpowiedź #1848 dnia: Cz, 06 Kwiecień 2023, 16:57:58 »
Bardzo ładny wstępniak. Klarowny więc nie rozumiem o co burza. Osobiście okładkę Relaxu z Hitlerem bym przyjął a symboli zapewne tam nie będzie. Z tego co jest napisane czarno na białym to komiks malarza nie gloryfikuje więc gumki dobrze w majtasach poluzować ;)

Offline tuco

« Odpowiedź #1849 dnia: Cz, 06 Kwiecień 2023, 16:58:31 »
Rzecz nie wyszłaby poza rozmowy pomiędzy autorami a wydawcą, gdyby ten drugi nie postanowił roztrząsać sprawy we wstępniaku, który dodatkowo został tu w całości upubliczniony na forum. Więc z tym "obrażaniem się na cały świat, żeby zwrócić na siebie uwagę" to bardzo mocno tu przesadziłeś i przestrzeliłeś.
przesadziłem, to fakt. emfaza udziela się po przedawkowaniu niektórych dyskusji na forum.

jednakowoż

jak w takim razie nazwałbyś fakt zrezygnowania współpracy z magazynem po odmowie wydawcy z wycofania się z "niefajnej" okładki, na której byłoby uwidocznione (jak mniemam) również nazwisko owego mitycznego Artysty Niezłomnego?

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1850 dnia: Cz, 06 Kwiecień 2023, 16:58:51 »
Klarowny więc nie rozumiem o co burza.

No jednak nie całkiem klarowny, jak się okazuje.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #1851 dnia: Cz, 06 Kwiecień 2023, 17:10:28 »
jak w takim razie nazwałbyś fakt zrezygnowania współpracy z magazynem po odmowie wydawcy z wycofania się z "niefajnej" okładki, na której byłoby uwidocznione (jak mniemam) również nazwisko owego mitycznego Artysty Niezłomnego?

Bardzo Cię przepraszam, ale przeczytałem to zdanie 10 razy i nie rozumiem o co mnie pytasz. Być może przedawkowałem dyskusje na forum na dziś :)

Offline tuco

« Odpowiedź #1852 dnia: Cz, 06 Kwiecień 2023, 17:38:52 »
Bardzo Cię przepraszam, ale przeczytałem to zdanie 10 razy i nie rozumiem o co mnie pytasz. Być może przedawkowałem dyskusje na forum na dziś :)
okej, ze mną i tak nie pogadasz, bo sie-nieznam:)
nie znam szczegółów, więc zabrania mi się wypowiadać o ogółach. a szczegółów nie znam, bo nikt z zaangażowanych w spór z drugiej strony - nie chce ich podać. nieważne, odpuszczam więc.

Generalnie chodziło o to, że takie akcje z blokowaniem jakichś treści (czy form) są bardzo słabe. Na początku lat '90 babcie oprotestowały kina i nie mogłem zobaczyć "ostatniego kuszenia chrystusa" w kinach, bo komuś nie spodobał się tytuł, obejrzał fragment z gołą babą i krzyknął oburzony "hańba i wstyd!" i w imię czyichś personalnie nabrzmiałych fobii na tle symboliki, cała reszta musiała się dostosować.
Już mi się za bardzo nie chce wymyślać innych porównań, żadne nie będzie w punkt, tak to już z nimi jest, żeby nieco przejaskrawić, aby mocniej naświetlić problem..... ale swoją drogą chętnie poznałbym prawdziwe nazwisko Autora Niezłomnego, może lektura jego dzieł spowoduje, że moja wrażliwość będzie bardziej czuła na zrelaxowane swastyki.

Offline greg0

« Odpowiedź #1853 dnia: Cz, 06 Kwiecień 2023, 18:12:17 »
Up.

Generalnie chodziło o to, że takie akcje z blokowaniem jakichś treści (czy form) są bardzo słabe. Na początku lat '90 babcie oprotestowały kina i nie mogłem zobaczyć "ostatniego kuszenia chrystusa" w kinach,

Porównanie jest bez sensu i nijak się ma do  sytuacji w Relaxie.
Relax- autorzy vs wydawca, "Ostatnie kuszenie Chrystusa"-  widzowie vs widzowie.
...

« Ostatnia zmiana: Cz, 06 Kwiecień 2023, 18:15:00 wysłana przez greg0 »
Ważne żeby narzekać...

Offline celtic

« Odpowiedź #1854 dnia: Cz, 06 Kwiecień 2023, 18:41:06 »
Zgadzam się w pełni z postawą rysowników, jestem za umieszczeniem komiksu w magazynie i zdecydowanie przeciwko umieszczeniu tego typa na okładce.
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Offline starcek

« Odpowiedź #1855 dnia: Cz, 06 Kwiecień 2023, 19:51:22 »
Ziutek Słoneczko mógłby być na okładeczce? Dla kolegi pytam.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline tuco

« Odpowiedź #1856 dnia: Cz, 06 Kwiecień 2023, 20:28:49 »
"Ostatnie kuszenie Chrystusa"-  widzowie vs widzowie.
...
widzowie kontra właśnie nie-widzowie; ci którzy protestowali - w ogóle nie widzieli tego filmu, nie chcieli go widzieć, o nim słyszeć, nie chcieli, żeby oglądał go również ktokolwiek inny. ci właśnie nie-widzowie zostali wcześniej podburzeni przez pojedyncze głosy bardziej świadomych ultra-radykałów.

Dlatego też naprawdę chciałbym znać nazwisko tego Ultra Niezłomnego. nie, żebym wypytywał.....

Offline celtic

« Odpowiedź #1857 dnia: Cz, 06 Kwiecień 2023, 20:44:23 »
Ziutek Słoneczko mógłby być na okładeczce? Dla kolegi pytam.
Niestety nie bardzo wiem o kim mowa.
widzowie kontra właśnie nie-widzowie; ci którzy protestowali - w ogóle nie widzieli tego filmu, nie chcieli go widzieć, o nim słyszeć, nie chcieli, żeby oglądał go również ktokolwiek inny. ci właśnie nie-widzowie zostali wcześniej podburzeni przez pojedyncze głosy bardziej świadomych ultra-radykałów.

Dlatego też naprawdę chciałbym znać nazwisko tego Ultra Niezłomnego. nie, żebym wypytywał.....
Jak już pisałem wcześniej, jestem za publikacja komiksu w Relaxie i jestem zdania jak holcman, zaprezentowana grafika w zestawieniu z logiem pisma, wyglądała by jak biuletyn nazistowski. Wiem ze okładka powinna wzbudzić zainteresowanie, przyciągnąć czytelnika, grafika zaprezentowana na forum może wzbudzić zainteresowanie, ale i odruch nazwijmy to "wymiotny"
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Offline PabloWu

« Odpowiedź #1858 dnia: Cz, 06 Kwiecień 2023, 20:45:52 »
Jeżeli to faktycznie miał był hitler na całą okładkę z napisem Relax to czuję że to mogłaby być afera na miarę Chopina i nie dziwię się artystom że nie chcieli się znaleźć na takiej okładce .
Mogli ewentualnie dać na front jakąś małą nie rzucającą się w oczy okładkę komiksu , a na całość dać  inną grafikę.

Hitler i Relax no słabe w chu.to połączenie.

Albo niech Labrum wyda to w osobnym albumie i wtedy taka okładka miałaby uzasadnienie a tak to wydawca niepotrzebnie kręci aferę .
Pozdro.

Offline greg0

« Odpowiedź #1859 dnia: Cz, 06 Kwiecień 2023, 20:46:44 »
Up. @tuco
O.K.
 Bez sensu porównanie w sensie, że (Relax) nie bojkotują czytelnicy, a "Ostatnie kuszenie Chrystusa'' nie bojkotowali aktorzy czy inne osoby z wewnątrz produkcji .
« Ostatnia zmiana: Cz, 06 Kwiecień 2023, 20:50:48 wysłana przez greg0 »
Ważne żeby narzekać...