Autor Wątek: Relax magazyn opowieści rysunkowych  (Przeczytany 344730 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Death

Odp: Relax magazyn opowieści rysunkowych
« Odpowiedź #1020 dnia: Pn, 20 Wrzesień 2021, 19:00:56 »
Bankowo to szorty. Patrz, mają zaledwie po kilka stron. Aż tak nie dzielą albumów w tym magazynie. :)
Ze spisu treści wynika też, że Valerian został podzielony tylko na dwie części. Bardzo mnie to cieszy, bo jeszcze przed świętami przeczytam cały album. <3

Offline tuco

« Odpowiedź #1021 dnia: Pn, 20 Wrzesień 2021, 19:14:17 »
Jeśli piszesz w kontekście mojej wypowiedzi to, że to jest dzielone to wiem (a, że powinno być wydane od razu jako pojedynczy album to już inna sprawa). Chodzi o to, że w spisie treści spokojnie mogli umieścić przy każdym z tych dzielonych komiksów dopisek w stylu "cześć 1 z 4" itd. (ew. nawet samo "część 1"). W Świecie Komiksu wydaje mi się, że lepiej to było rozwiązane (choć to może pamięć płatać też figle, a nie chce mi się szukać, żeby sprawdzić :) ).

Ponawiam pytanie czy komiksy Jodo to szorty?
nie mam jeszcze nowego numeru, ale po tym foto spisu treści wnoszę, że to szorty ze wskrzeszonego po raz pierwszy (w 2002) Metal Hurlanta: The Last Word, Eucharist Sun oraz The Debt.

Offline MightyZardoz

« Odpowiedź #1022 dnia: Pn, 20 Wrzesień 2021, 19:46:27 »
Wszystkie szorty zebrane dotychczas w Relaxach (prócz tych z Jodoverse) można znaleźć w zbiorze Jodorowsky's Screaming Planet.

https://view-comic.com/alejandro-jodorowsky-s-screaming-planet-issue-1/?__cf_chl_jschl_tk__=pmd_gQq_0y32UdCXAVNe0_WOYodLQfv0hRQXBqJdnYr6SWQ-1632159703-0-gqNtZGzNAhCjcnBszQil

Jeśli chodzi o szort Wrightsona to zbiór Creepy. Fajnie jakby Kboom to kiedyś wydał.

Offline Death

« Odpowiedź #1023 dnia: Pn, 20 Wrzesień 2021, 23:07:37 »
Mnie się marzy, żeby w Relaxie zaczęli publikować Ixbunietę Wyrzykowskiego i Zajączkowskiego. Nie wiem czy jeszcze ukażą się kolejne numery magazynu Komiks i My, a Ixbunieta to historia na bardzo, bardzo wysokim europejskim poziomie. Nie chciałbym żeby była kolejnym niedokończonym polskim komiksem. Format i papier Relaxu i te rysunki:

« Ostatnia zmiana: Pn, 20 Wrzesień 2021, 23:09:26 wysłana przez Death »

Offline Pinto

« Odpowiedź #1024 dnia: Nd, 24 Październik 2021, 11:59:54 »
Czy ktoś już tu wspominał, że Relax nie jest szyty? Dla mnie to skandal, zwłaszcza przy tak dużym rozmiarze ::)

Offline keram2

« Odpowiedź #1025 dnia: Nd, 24 Październik 2021, 18:01:14 »
W sprawie Ixbuniety to chyba najlepiej by było, gdyby jakiś duży wydawca wydał ten tytuł w albumach (podobno historia planowana jest na trzy tomy).

Wiem, że jest jeden duży, ale nie chciałem wskazywać tak dokładnie, po za tym gdyby jakiś średni się zainteresował to też nie byłoby źle.
« Ostatnia zmiana: Nd, 24 Październik 2021, 18:38:02 wysłana przez keram2 »

Offline holcman

« Odpowiedź #1026 dnia: Nd, 24 Październik 2021, 18:05:20 »
W sprawie Ixbuniety to chyba najlepiej by było, gdyby jakiś duży wydawca wydał ten tytuł w albumach (podobno historia planowana jest na trzy tomy).
W Polsce jest jeden duży wydawca.

Offline turucorp

« Odpowiedź #1027 dnia: Nd, 24 Październik 2021, 19:00:57 »
W Polsce jest jeden duży wydawca.

Tak na logikę, to rasowym wydawcą jest ten, kto realizuje publikacje od zera, ryzykuje z nowymi autorami i tytułami i wykłada na to własną kasę. Z takiej pragmatycznej perspektywy, ten duży wydawca jest jednym z mniejszych.  :P
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Death

« Odpowiedź #1028 dnia: Nd, 24 Październik 2021, 19:25:10 »
Rozmawiałem z Krzyśkiem w Łodzi i do końca pierwszej części zostało 12-13 plansz (jeszcze ich nie narysował), a scenariusz dwójki właśnie się pisze. Myślę że doczekamy się ciągu dalszego. Bardzo lubię komiksy ze scenariuszem Zajączkowskiego i rysunkami Wyrzykowskiego oraz Czajkowskiego i kupowałbym te Ixbuniety i Wilcze gontyny cały czas. Szkoda że mamy taki rynek, że nie da się z tego żyć (ewentualnie da pod czujnym okiem leśnych dziadów z IPN). Trójkę Mieszka też od razu zamówię. To są wszystko moje klimaty.

Offline Pinto

« Odpowiedź #1029 dnia: Śr, 27 Październik 2021, 17:15:27 »
Mnie ciekawi, kiedy ogarną podstawowe rzeczy, które wg mnie wydają się oczywiste - np. numerowanie odcinków. Człowiek zagląda do spisu treści i nie widzi, czy to zamknięte historie czy w odcinkach. Ręce opadają.

Offline tuco

« Odpowiedź #1030 dnia: So, 30 Październik 2021, 15:53:50 »
Mnie ciekawi, kiedy ogarną podstawowe rzeczy, które wg mnie wydają się oczywiste - np. numerowanie odcinków. Człowiek zagląda do spisu treści i nie widzi, czy to zamknięte historie czy w odcinkach. Ręce opadają.
no to rzeczywiście najważniejsza kwestia.

z innej pary beczek:
Nie wiem, czy już ktoś donosił, ale wydaje mi się, że stare numery powoli robią się niedostępne (Gildia nie ma już #32 i #33, na stronie wydawnictwa podobnie, #33 dostępne tylko w wersji blank, resztki szybko schodzą na allegro), @Death chyba zdecydowałeś się w ostatnim momencie na komplet, jeśli jednak jesteś zawiedziony treścią, myślę, że niebawem zyskasz na ewentualnej odsprzedaży.

Offline Death

« Odpowiedź #1031 dnia: So, 30 Październik 2021, 17:05:46 »
Nie można być zawiedzionym Valerianem, Andreasem, zimowym Conanem, shortami Wrightsona i Jodo...
Licencje mają super. Dawać numer gwiazdkowy, bo za Valeriana zabiorę się dopiero jak będzie całość. :)

Offline misiokles

« Odpowiedź #1032 dnia: So, 30 Październik 2021, 20:00:51 »
Ten nowy Valerian po pierwszej części czyta się równie dobrze co oryginały. Znaczy są momenty gdzie czyta się gorzej, ale... są momenty gdzie czyta się lepiej!

Offline Mruk

« Odpowiedź #1033 dnia: Nd, 31 Październik 2021, 07:59:29 »
Nie można być zawiedzionym Valerianem, Andreasem, zimowym Conanem, shortami Wrightsona i Jodo...

Akurat zimowym Conanem można.

To fabuła na kilkunastostronicowy short, a rozdęli to do pełnometrażowego albumu. Rozumiem, że takie było założenie tej serii, niemniej po przeczytaniu zawód jest.

Offline Pinto

« Odpowiedź #1034 dnia: So, 06 Listopad 2021, 21:06:32 »
Jak wasze doświadczenia z prenumeratą? Kupiłem 25.10 opcję 34-37 i do tej pory otrzymałem tylko nr 34.
Raz odpisali nie na temat w środę i od tej pory zero odzewu. Nie polecam.

śr., 12:46
Dzień dobry. Dlaczego jeszcze nie otrzymałem nr 35?

śr., 13:17
RELAX Magazyn Opowieści Rysunkowych
Witamy, z danych wg systemu przesyłka jest już w paczkomacie

śr., 13:17
Ale ja pytam o nr 35, a nie 33.

śr., 13:50
Sprzedajecie ten numer na Allegro, więc to nie jest kwestia braku dostępności. Prenumeratorzy mieli mieć wyższy priorytet w obsłudze.

sob., 18:43
Pierwszy i ostatni raz kupiłem prenumeratę Relaxu.