Autor Wątek: Relax magazyn opowieści rysunkowych  (Przeczytany 344688 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PJP

Odp: Relax magazyn opowieści rysunkowych
« Odpowiedź #750 dnia: Nd, 03 Styczeń 2021, 11:53:53 »
Podzielę się kilkoma spostrzeżeniami po lekturze "Relaksu".
Uwaga! Mogą być spoilery.
O okładce już pisałem. O różnych językowych kiksach i babolach wspominano w wątku. Dodam jeszcze konieczność lepszej redakcji tekstów - oprócz korekty oczywiście, bo to chyba największa wada pierwszego (32) numeru. Widać w tym amatorkę i pośpiech, żeby nie napisać mocniej ;) Tekst Chosińskiego może być, chociaż krótki. Conan powoli się rozkręca, ok.
Spoiler: PokażUkryj
Akurat ten fragment przypomina... Thorgala, co chyba jest oczywiste.
Polskie szorty są zabawne (Skrzydlewski, Kiełbus, Fijał z Kurem czy Zabdyr), chociaż tych skierowanych do mocno milusińskich nie biorę - zapychacz. Później mamy tekst K. Garuli o sztuce komiksu, mocno dyskusyjny. To bardziej próba kreowania rzeczywistości niż jej opisanie. Texas Jack ok. Top Relaxu ok, chociaż uzasadnienia pisane nieporadnie. To również jest wadą numeru - teksty pisane dość nieporadnie i z dużą dawką sztucznego entuzjazmu - przynajmniej ja to tak odbieram. Hołdy też niepotrzebne.
Ktoś złośliwy napisałby po lekturze, że numer paradoksalnie mocno przypomina stare "Relaksy", m.in. z uwagi na Quintosa - słabawe. Łatwo zauważyć, że dłuższe odcinki są lepsze i oprócz wspomnianych wyżej wyróżnia się Jodorowsky. Brakuje mi nieco ciekawostek albo publicystyki. Nie jest źle i będę sprawdzał kolejne numery. Nie myli się ten, co nic nie robi. Gdybym miał wystawić ocenę ogólną, dałbym między 3+ a 4 z dwoma minusami.
« Ostatnia zmiana: Nd, 03 Styczeń 2021, 11:56:28 wysłana przez PJP »

Offline perek82

« Odpowiedź #751 dnia: Pn, 04 Styczeń 2021, 19:47:17 »
Po lekturze mam dość mieszane odczucia. Zamieszczone komiksy (Conan, Texas Jack, Andreas, "short" z Metabaronem) bardzo fajne. Trochę komiksów dla dzieci, to mnie mniej interesowało. Publicystyka trochę zawiodła, ale może będzie lepiej.
Ładne wydanie, format duży - pewnie ma się wyróżniać w tłumie. Kupię następny.
Ale coś takiego, to nie rozumiem jak może zostać wydrukowane:
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***
The Woods (2) *
Locke & Key (Keyhouse compendium) ***

Offline Arne

« Odpowiedź #752 dnia: Pn, 04 Styczeń 2021, 20:18:57 »
Faktycznie, koszmarne! "Zgubili" gdzieś wszystkie jednoliterowe wyrazy - pisałem już o tym wcześniej:
tekst o "Emilce Sza" - w krótkim tekście opisującym ten komiks, podczas "redakcji" tekstu udało się ominąć wszystkie wyrazy jednoliterowe: z, o, i, w - brakuje ich w tym króciutkim tekście aż 12!

Jeśli ktoś chce zobaczyć, ile jeszcze baboli przegapił podczas lektury, to polecam zapoznać się z moim postem z poprzedniej strony.

Offline Mruk

« Odpowiedź #753 dnia: Pn, 04 Styczeń 2021, 22:02:44 »

Ale coś takiego, to nie rozumiem jak może zostać wydrukowane:

Jprdl....

Ja jeszcze nie dostałem "pierwszego" Relaxu (a właściwie pierwszego "Relaxu"), ale jak dostanę, wyślę do wydawcy reklamację ze zdjęciem powyższego tekstu, z prośbą o wymianę na prawidłowy egzemplarz bez błędów.

Oczywiście wiem, że cały nakład tak ma i realizacja mojej reklamacji jest niemożliwa, ale może będzie to dla pana wydawcy jakiś bodziec do lepszej korekty w przyszłości.

A może jednak będzie możliwa? Podobno wkrótce ten pierwszy numer ma się pojawić w wersji twardookładkowej. Czy będą przeokładkowywać miękką? Czy zostawili sobie nieoprawione komplety do oprawy twardej? A może będą jeszcze raz drukować środki? Jeśli tak, to będzie okazja poprawić błędy.

Offline Leyek

« Odpowiedź #754 dnia: Pn, 04 Styczeń 2021, 22:14:44 »
Marudzicie i nie zauważacie, że wydawcy Relaxu to wizjonerzy. Pokazują jak będzie wyglądał język za 15-20 lat. Na co komu odmienianie wyrazów, przyimki itd. jak tekst i tak jest czytelny - dla nas w miarę czytelny, dla przyszłych pokoleń będzie brzmiał już naturalnie ;)

Dziwi tylko nadużywanie przecinków, jeśli inne rzeczy są upraszczane.

Online misiokles

« Odpowiedź #755 dnia: Pn, 04 Styczeń 2021, 23:28:18 »
Wersja twardookłaskowa przejawia się często w komentarzach, ale to tylko wishfull thinking niektórych czytelników. Wydawca (chyba) nie sugerował niczego takiego.

Offline Szekak

« Odpowiedź #756 dnia: Wt, 05 Styczeń 2021, 08:42:23 »
Mowil na fb, ze rozwaza czy cos.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Murazor

« Odpowiedź #757 dnia: Wt, 05 Styczeń 2021, 08:43:33 »
Na Facebook zapowiedzieli, ze edycja z twardą okładką może pojawić się na początku stycznia.

Użytkownik usunięty53490

• Gość
« Odpowiedź #758 dnia: Wt, 05 Styczeń 2021, 11:25:52 »
Przyznam szczerze, że po przeczytaniu licznych relacji/recenzji, jestem w szoku. Wprawdzie od samego początku miałem niezbyt wysokie mniemanie o profesjonalizmie typa z Polish Comic Art i współpracowników, ale takiego g...a to się nie spodziewałem. Trudno mi to nawet ubrać w słowa. Określałem go/ich mianem "Januszy biznesu", ale teraz zmuszony jestem tę opinię wycofać, bo jest ona krzywdząca dla wszystkich innych Januszy biznesu. I sam już nie wiem jakie tu określenie pasuje.....

Zastanawia mnie jedynie gdzie jest hans o wielu nickach ze swoimi laudacjami na cześć tych gamoni i agresywnym atakiem na krytyków, za który nota bene, otrzyma w odpowiednim czasie to, co otrzymał Boni od Korwina :)

Offline fikander

« Odpowiedź #759 dnia: Wt, 05 Styczeń 2021, 13:27:08 »
Wydawca Relaxu powinien się wstydzić, że wypuścił taką fuszerkę. Zero korekty, zero redakcji, zero totalne. Pytanie, czy wyciągną właściwe wnioski z tej katastrofy?
W tej chwili wygląda raczej, że rżną głupa i udają, że nie ma problemu. Boję się, jak zostanie wydana Borgia, kiedy w końcu trafi do księgarń...

Użytkownik usunięty53490

• Gość
« Odpowiedź #760 dnia: Wt, 05 Styczeń 2021, 15:16:29 »
Zajrzałem na profile FB Relaxu i PCA - same ochy i achy. Ponieważ jednak brak korekty bardzo bije po oczach, a ludzie gotowi są czepnąć się o małe duperele, dziwi mnie brak jakichkolwiek komentarzy krytykujących. Czyżby nieprzychylne komentarze były kasowane?

Offline Molech

« Odpowiedź #761 dnia: Wt, 05 Styczeń 2021, 15:22:56 »
Zajrzałem na profile FB Relaxu i PCA - same ochy i achy. Ponieważ jednak brak korekty bardzo bije po oczach, a ludzie gotowi są czepnąć się o małe duperele, dziwi mnie brak jakichkolwiek komentarzy krytykujących. Czyżby nieprzychylne komentarze były kasowane?

Tak.

Offline Teli

« Odpowiedź #762 dnia: Wt, 05 Styczeń 2021, 15:26:50 »
Gdyby odkurzacz moderacji i cenzury działał tak skutecznie na naszym forum jak na wyżej wymienionych stronach FB to chyba nie dobilibyśmy jeszcze do 10000 postów w skali forum :)

Offline keram2

« Odpowiedź #763 dnia: Wt, 05 Styczeń 2021, 16:51:31 »

I pomyśleć, że Egmont wycofał cały nakład z powodu jednej literówki. :)

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #764 dnia: Wt, 05 Styczeń 2021, 17:51:39 »
Zastanawia mnie jedynie gdzie jest hans o wielu nickach ze swoimi laudacjami na cześć tych gamoni i agresywnym atakiem na krytyków, za który nota bene, otrzyma w odpowiednim czasie to, co otrzymał Boni od Korwina :)

Jeżeli wierzysz, że Hans to Krzysztof Garula, proponowałbym najpierw go sobie obejrzeć, a dopiero potem grozić plaskaczem :)