Autor Wątek: Relax magazyn opowieści rysunkowych  (Przeczytany 344955 razy)

JanT

• Gość
Odp: Relax magazyn opowieści rysunkowych
« Odpowiedź #660 dnia: Śr, 23 Grudzień 2020, 08:49:53 »
Gdyby puscili to na miekko, ale w formacie A4, nie mialbym w tej kwestii zadnych obiekcji.
To prędzej w tę stronę :)

Offline Arne

« Odpowiedź #661 dnia: Śr, 23 Grudzień 2020, 08:58:59 »
Ale i tak juz po herbacie, zrobili jak zrobili i tak juz bez sensu zostanie. :(

Offline Gazza

« Odpowiedź #662 dnia: Śr, 23 Grudzień 2020, 12:53:27 »
Gdyby puscili to na miekko, ale w formacie A4, nie mialbym w tej kwestii zadnych obiekcji.
Miękkie A4 i w normalnej cenie. Nie wahałbym się nawet, a tak - odpuszczam.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #663 dnia: Śr, 23 Grudzień 2020, 13:12:49 »
Jakby format był mniejsze to cena nie spadłaby poniżej 50 zł. Ale już by się łapało do tych tanich rzeczy w Empiku  ;)

edit: Trzecie miejsce na Gildii.

Przedstawiamy zestawienie komiksowe top5 za okres 9.12.2020 - 22.12.2020

1. Wilq Superbohater - 13-14-15-16 Album - wydanie zbiorcze, tom 4
2. Władcy chmielu - wydanie zbiorcze tom 2
3. Relax - 32
4. Gideon Falls - 4 - Pentoculus
5. Thorgal - 38 - Selkie (twarda oprawa)
« Ostatnia zmiana: Śr, 23 Grudzień 2020, 13:19:03 wysłana przez JanT »

Offline Koalar

« Odpowiedź #664 dnia: Śr, 23 Grudzień 2020, 13:23:24 »
Twarda oprawa bylaby sensowniejsza, a jak wielu z forumowiczow wie, koszt rodzaju oprawy nie wplywa znaczaco na wzrost ceny komiksu.

To ja jestem z tych, co nie wie - Thorgal na miękko okładkowo 24,99 zł, na twardo - 34,99 zł. DC Odrodzenie o wiele tańsze na miękko od Nowego DC na twardo. Więc na moje oko przy dobrych wiatrach taki Relax HC kosztowałby ok. 70 zł i sądzę, że dla wielu osób byłoby to za dużo.
Natomiast przychylam, że A4 w miękkiej i taniej przyniosłoby więcej czytelników (a ten Relax to chyba miała być też popularyzacja komiksu).
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Arne

« Odpowiedź #665 dnia: Śr, 23 Grudzień 2020, 13:40:23 »
Nie raz juz czytalem na tym forum ( lub wczesniej na forum gildii) wypowiedzi osob ( rowniez tych wydajacych komiksy) na temat minimalnych roznic w koszcie produkcji komiksu ( nie w finalnej cenie). O ile dobrze pamietam to powolywano sie rowniez na wypowiedzi Tomasza Kolodziejczaka na ten temat. Ale nie jestem w stanie teraz przytoczyc zadnych konkretnych przykladow.
Niemniej, oczywiscie, zdaje sobie sprawe, ze wydawca "Relaxu" zapewne nie omieszkalby w przypadku twardej oprawy podniesc cene bardziej niz tylko o roznice w koszcie produkcji.
Zdecydowanie rowniez wystarczylby mi format A4 na miekko ( w ogole nie rozumiem po co uparli sie na ten wielgachny format - ale moze po dokladnym przejrzeniu " Relaxu" cos mi przyjdzie do glowy).

Offline Arne

« Odpowiedź #666 dnia: Śr, 23 Grudzień 2020, 13:56:48 »
Trzecie miejsce na Gildii.

Przedstawiamy zestawienie komiksowe top5 za okres 9.12.2020 - 22.12.2020

1. Wilq Superbohater - 13-14-15-16 Album - wydanie zbiorcze, tom 4
2. Władcy chmielu - wydanie zbiorcze tom 2
3. Relax - 32
4. Gideon Falls - 4 - Pentoculus
5. Thorgal - 38 - Selkie (twarda oprawa)

Zestawienie Gildii nie do konca w tym przypadku swiadczy o popularnosci pozycji wzgledem wszystkich innych komiksow i calego rynku komiksowego, a jedynie o popularnosci w tym jednym sklepie.

Przyklad:
Poz. 1 Wilq zbiorczy - nie do kupienia w innych dyskontach
Poz. 2 Wladcy chmielu 2 - w gildii wychodzi najtaniej ( drugie w kolejnosci bonito juz o 10 zl drozej)
Poz. 3 - Relax - rowniez obecnie niedostepny w innych dyskontach.
Taki np. Thorgal z poz. 5 jest dostepny w wielu innych miejscach i to czesto taniej, wiec w odniesieniu do ogolnopolskich zestawien sprzedazy za dany okres pewnie stalby o wiele wyzej niz te 3 pierwsze pozycje z zestawienia.
Niemniej jednak, wychodzi na to, ze i tak Relax niezle sie sprzedaje.

Offline tuco

« Odpowiedź #667 dnia: Śr, 23 Grudzień 2020, 13:58:53 »
zapewne ucieszą się ci mili forumowicze, którzy plują i starają się obrzydzić innym wyczekiwaną lekturkę. oczywiście mieli rację: będzie zalegać do końca świata i 1 dzień dłużej, no i nigdzie nie da się kupić, a już na pewno nie w empiku:
https://www.empik.com/relax-magazyn-opowiesci-rysunkowych,p1258214591,prasa-p

JanT

• Gość
« Odpowiedź #668 dnia: Śr, 23 Grudzień 2020, 14:04:05 »
Zestawienie Gildii...
Dałem tylko jako ciekawostkę. To też nie są duże cyfry :)

Jak jest w Empiku to trochę szkoda że nie ma rabatów np na Gildii.
« Ostatnia zmiana: Śr, 23 Grudzień 2020, 14:05:39 wysłana przez JanT »

Offline Arne

« Odpowiedź #669 dnia: Śr, 23 Grudzień 2020, 14:10:53 »
Jak jest w Empiku to trochę szkoda że nie ma rabatów np na Gildii.
Pewnie, ze szkoda. Ale jak wiemy, wydawca nie jest zbyt sklonny do szastania rabatami na prawo i lewo ☺

Offline Koalar

« Odpowiedź #670 dnia: Śr, 23 Grudzień 2020, 14:15:40 »
Nie raz juz czytalem na tym forum ( lub wczesniej na forum gildii) wypowiedzi osob ( rowniez tych wydajacych komiksy) na temat minimalnych roznic w koszcie produkcji komiksu ( nie w finalnej cenie). O ile dobrze pamietam to powolywano sie rowniez na wypowiedzi Tomasza Kolodziejczaka na ten temat. Ale nie jestem w stanie teraz przytoczyc zadnych konkretnych przykladow.

Zgadza się, natomiast pisałeś o cenie komiksu (nie kosztach produkcji), a ta już jest sporo wyższa przy wydaniach HC.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Szekak

« Odpowiedź #671 dnia: Śr, 23 Grudzień 2020, 14:19:28 »
zapewne ucieszą się ci mili forumowicze, którzy plują i starają się obrzydzić innym wyczekiwaną lekturkę. oczywiście mieli rację: będzie zalegać do końca świata i 1 dzień dłużej, no i nigdzie nie da się kupić, a już na pewno nie w empiku:

Nie do końca rozumiem, ktoś mówił, że nie będzie się dałokupić w Empiku? Do Empiku wszystko sobie można wstawić, nawet jako prywatna osoba jak się ma towar, tylko potem trzeba się liczyć z tym, że się będzie odbierać przeorane zwroty.

Ja nie widzę osób plujących na Relax, widzę grupkę fanboyów która nie potrafi zaakceptować żadnej krytyki czy niepochelbnej opinii. ;)
« Ostatnia zmiana: Śr, 23 Grudzień 2020, 14:31:16 wysłana przez Szekak »
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Arne

« Odpowiedź #672 dnia: Śr, 23 Grudzień 2020, 14:20:08 »
Zgadza się, natomiast pisałeś o cenie komiksu (nie kosztach produkcji), a ta już jest sporo wyższa przy wydaniach HC.
Przepraszam za nieprecyzyjne wyrazenie☺
Posta pisalem na szybko, przed wyjsciem do pracy.
« Ostatnia zmiana: Śr, 23 Grudzień 2020, 14:25:34 wysłana przez BosMan »

Offline michał81

« Odpowiedź #673 dnia: Śr, 23 Grudzień 2020, 14:27:13 »
a już na pewno nie w empiku:
kolejny do skreślenia z listy którą podawałem wcześniej ;)

Nie do końca rozumiem, ktoś mówił, że nie będzie się dałokupić w Empiku?
Ja pisałem, że nie ma go w empiku a jest jedynie dostępny w dwóch sklepach, a z narracji jaka była prowadzona, było mówione, że ma trafić do szerokiej liczby odbiorców.
« Ostatnia zmiana: Śr, 23 Grudzień 2020, 14:31:48 wysłana przez michał81 »

Offline tuco

« Odpowiedź #674 dnia: Śr, 23 Grudzień 2020, 14:43:20 »
Ja nie widzę osób plujących na Relax, widzę grupkę fanboyów która nie potrafi zaakceptować żadnej krytyki czy niepochelbnej opinii. ;)
aha, no tak przepraszam, rzeczywiście sami fanboje, a jeśli krytyka, to konstruktywna:

"Do twojej informacji, pytałem grzecznie na facebooku i do tej pory osoba, które promuje ten zombie magazyn nie udzieliła odpowiedzi, więc z tym empikiem nie byłbym hura optymistyczny, patrząc jak wiele wydawców odbija się od możliwości wystawienia w nim swoich książek/komiksów."

"Jakaś euro konfekcja plus przypadkowo pozbierani Polacy na zasadzie co kto miał w szufladzie na zbyciu. I nakład 3000. Już to widzę wyprzedawane za parę miesięcy. Na moje oko trzeba być sporym frajerem żeby to kupować za pełną cenę."

"Ot zebrane co było pod ręką i zrzucone do kupy. Ta inicjatywa jest mi obojętna. Jest duży wybór rzeczy do kupienia na rynku i nie sądzę żeby się to wyprzedało, szczególnie w perspektywie kilku numerów. Pożyję i zobaczę."

"Dissy to chleb i sól tego forum. Wydawca powinien się cieszyć że ludziom zależy na tyle by objechać jego magazyn."