Autor Wątek: Relax magazyn opowieści rysunkowych  (Przeczytany 343910 razy)

Offline Kot Tip-Top

Odp: Relax magazyn opowieści rysunkowych
« Odpowiedź #540 dnia: So, 19 Grudzień 2020, 10:16:54 »
No właśnie. Wszyscy zachowują sie jakby to by był jakiś ewenement niesłychany w Polskim komiksie że w jakiejś publikacji trafiły się babole (po "Życiu i Czasach Sknerusa McKwacza" gdzie zostawiono teksty z wersji Norweskiej nic mnie już nie zdziwi) 

Choć oczywiście bym był szczęśliwszy jakby ich ilość była zerowa, co jest osiągalne nawet przy Polskich standardach.

Offline radef

« Odpowiedź #541 dnia: So, 19 Grudzień 2020, 10:19:45 »
Czy naprawdę wam przeszkadza, że ktoś śmie krytykować nowy "Relax" z racjonalnych powodów?
Spojrzałem na zdjęcia, które pojawiły się wcześniej  w wątku i ciężko mi na nich znaleźć jakieś dyskwalifikujące błędy. Raczej pojawia się masę mniejszych błędów, które byłyby zasadne, gdyby za "Relaxem" stało jakieś gigantyczne książkowe lub prasowe wydawnictwo. Mowa tutaj o m.in. gigantycznych marginesach przy części komiksów, słabym DTP na niektórych planszach oraz wspomnianych literówkach. Ale "Relax" wydaje oficyna, która szczyci się kolekcjonerskimi wydaniami komiksów, więc od niej powinno wymagać się czegoś lepszego. A tutaj pojawił się produkt po prostu przeciętny, który gdyby miał inne logo na okładce, to przeszedłby kompletnie bez echa.
« Ostatnia zmiana: So, 19 Grudzień 2020, 10:24:18 wysłana przez radef »
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline GoNzO

« Odpowiedź #542 dnia: So, 19 Grudzień 2020, 10:39:42 »
Nakład nowego Relaxu to około 3000 egzemplarzy. Powinno zejść dość szybko, ciekawe jak to się rozwinie.
Katalog komiksowy: https://comicgang.com.

Offline Death

« Odpowiedź #543 dnia: So, 19 Grudzień 2020, 11:03:14 »
Magazyn za 60 zł 3000 nakładu? Powiem tak: nie rozwinie się. Przecież to gorsze niż album, to tylko magazyn z poszatkowanymi komisami Andreasa, Moebiusa czy westernem, a mamy nie 1999 rok i początki Klubu Świata Komiksu tylko 2020 czyli rok wielu, wielu arcydzieł w albumach. Magazyn w cenie grubego albumu Egmontu ze stówą na okładce. Przecież większość zawartości nie interesuje większości ludzi. Te polskie komiksy to kupują osoby na festiwalach wydawane w niskonakładowych magazynach. Tutaj to tylko zapchajdziura dla wielu osób. Jest tyle wybitnych albumów na rynku i to grubych, bo jak dasz 60 zł to masz grubasa ze stówą na okładce. Ludzie, którzy to kupią często chcą tych kilku stron Andreasa i tyle. Taka jest prawda. 3000 nakładu to bardzo dużo. Mam przeświadczenie, że wiele osób chciałoby album Andreasa, trochę mniej ten western. Niektórzy tego Moebiusa jako ciekawostkę, no i to Moebius. Album Andreasa osobno, western osobno i tego magazynu by nie kupił pies z kulawą nogą. Może ze 500 osób. Tak mi się wydaje. A i tak trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie czy dam 240 zł żeby mieć poszatkowanego Andreasa w czterech magazynach? Trzeba przyznać, że są w nowym Relaxie komiksy, obok których ciężko przejść obojętnie, a które będą ciągnąć magazyn tylko czy uciągną....
« Ostatnia zmiana: So, 19 Grudzień 2020, 11:04:50 wysłana przez Death »

JanT

• Gość
« Odpowiedź #544 dnia: So, 19 Grudzień 2020, 11:15:24 »
Myślę że jest wystarczająco osób które kupią z sentymentu. Na FB już 2.2 tyś polubień a np takie KBoom ma po dwóch latach działalności tylko 1.9 tyś.

Offline Death

« Odpowiedź #545 dnia: So, 19 Grudzień 2020, 11:32:39 »
Sentyment też. To jest te 500 osób, które liczyłem po wyjęciu Andreasa i westernu. Sentyment. Ale to pierwszy numer. Ile osób będzie regularnie kupować magazyn za 60 zł z sentymentu? :)
Pierwsze i jedyne czarno - białe wydanie Thorgala gdzie można podziwiać czystą kreskę Mistrza, a ma dodatkowo chyba dość przyzwoitą cenę jak na ten format musiało się zredukować do 500 sztuk już przy drugim tomie. A to Thorgal. Cesarz sentymentu polskiego czytelnika komiksów. :)
No chyba, że pierwszy ma 3000 i już przewidzieli, że sporo osób spróbuje i odpadnie i kolejne będą miały max 1000 nakładu. Wtedy ok. Szkoda tylko, że jak kupisz to żeby mieć choćby już tego mitycznego Andreasa musisz jeszcze pewnie ze 3 kolejne numery też kupić. :)

JanT

• Gość
« Odpowiedź #546 dnia: So, 19 Grudzień 2020, 11:53:16 »
No właśnie nie jest to tylko 500 osób.

Online tuco

« Odpowiedź #547 dnia: So, 19 Grudzień 2020, 11:54:37 »
Jest tyle wybitnych albumów na rynku i to grubych, bo jak dasz 60 zł to masz grubasa ze stówą na okładce.
ale przecież fakt, że na okładce jest 100, a kosztuje 60 nie sprawia automatycznie, że jest bardziej wartościowe od rzeczy, która ma na okładce 60 i kosztuje 60.

To ma być magazyn, a nie album (zbiorczy). Coś, co (w dobrym wykonaniu) powinno być obecne na rozwiniętym rynku. Coś niekoniecznie dla zbieraczy serii, niekoniecznie dla wyznawców. To ma być coś, co zainteresuje przypadkowo w empiku kogoś, kto nie ma stałej styczności z komiksem (a może miał kiedyś w dzieciństwie) i teraz być może się skusi, przeczyta, a potem być może sięgnie również po jakieś albumy. Dobrze pomyślany magazyn to jeden z filarów rynku. W PL budujemy Komiks od dachu czyli drogich wydań zbiorczych, drogich albumów z dodatkami, serii w dużym formacie i twardych oprawach, a brakuje nam fundamentu.
Oczywiście można narzekać, że czasy nie-te, że się nie sprawdzi, bo internet...
Moim zdaniem jedynym czynnikiem, który nie bardzo pasuje do układanki może być cena, która przestaszy tego mitycznego przypadkowego czytelnika. Choć mam nadzieję, że się mylę.

PS.
Mnie również brakowało u nas magazynu dla dorosłych czytelników komiksu, w którym mógłbym znaleźć nie tylko komiks w odcinkach, ale przede wszystkim genialne szorciaki, których w PL jak na lekarstwo, ale również sensowną publicystykę; mam niejasne wrażenie, że to zadanie spadło na internet, który go niestety nie uniósł.

Offline Death

« Odpowiedź #548 dnia: So, 19 Grudzień 2020, 12:03:52 »
Aqq już było i nie wróci. Fajny byłyby magazyn z wysokiej klasy szorciakami i publicystyką. Dostajemy magazyn w cenie albumu zawierający komiksy, które oryginalnie były wydawane w albumach, a tutaj je pocięto, żeby było nostalgiczne za Relaxem oraz Światem komiksu. Może chwyci. I oby tych osób było aż 500. Ja w ogóle nie ukrywam, że wolałbym Andreasa i western w albumach i bym odpuścił resztę. Ale wezmę pewnie, bo tylko tak mogę je przeczytać.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #549 dnia: So, 19 Grudzień 2020, 12:09:25 »
Sentymenty chyba już zostały zaspokojone zbiorczymi albumami. A działaja niestety krótkotrwale, przynajmniej w moim przypadku.

Online tuco

« Odpowiedź #550 dnia: So, 19 Grudzień 2020, 12:15:53 »
ja też wolałbym Andreasa w całości, a w zamian szorty Andreasa, Schuitena, Cazy czy Bilala. ale jeśli pocięty album ma zachęcić tych spoza komiksowa, to dlaczego nie? oczywiście pod warunkiem, że reszta będzie na przyzwoitym poziomie.
AQQ to nie ten segment. to twór, który wyrósł z zina. publicystykę miał na wysokim poziomie, ale już same publikowane tam komiksy - nie zawsze (oględnie mówiąc).
Sentymenty chyba już zostały zaspokojone zbiorczymi albumami. A działaja niestety krótkotrwale, przynajmniej w moim przypadku.
no nie wiem, ja od lat czekam na Relax, ale taki bardziej w stylu HM ze swoich początków. poza tym naprawdę niewiele na naszym rynku albumów zbiorczych z krótkimi formami.
« Ostatnia zmiana: So, 19 Grudzień 2020, 12:22:05 wysłana przez tuco »

Offline Koalar

« Odpowiedź #551 dnia: So, 19 Grudzień 2020, 12:20:31 »
Liczba polubień na Facebooku wcale się nie przekłada na kupowanie czegokolwiek, bo klik jest darmowy, a magazyn - nie.
Na moje oko nakład za duży (przy tej cenie).
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #552 dnia: So, 19 Grudzień 2020, 12:37:39 »
ja od lat czekam na Relax, ale taki bardziej w stylu HM ze swoich początków.

Ja także, ale to nie ten magazyn. Przestrzelona forma, cena i brak konceotu,
I umówmy się, nie czekasz na taki magazyn z sentymentu.

Faktem jest natomiast, że nawet HM to teraz rzeczywiście nieporozumienie. Może takie magazyny już po prostu nie mają racji bytu.

Offline JonasCrow

« Odpowiedź #553 dnia: So, 19 Grudzień 2020, 12:40:00 »

Offline Leyek

« Odpowiedź #554 dnia: So, 19 Grudzień 2020, 13:05:21 »
a w zamian szorty Andreasa, Schuitena, Cazy czy Bilala.

Taka forma magazynu - szorty uznanych twórców zagranicznych + ekskluzywne dla niego pracę Polaków byłaby optymalna. Plus do tego 15-20% objętości na publicystykę (mniej więcej tak jak to teraz w Nowej Fantastyce jest). Jeśli serie w odc. to ew. jedna i to raczej jakaś ramotkowa/eksperymentalna, która w normalnej dystrybucji byłaby za ryzykowna do wydania. Taki zestaw to i za te 60 zł bym wziął z miejsca.