Autor Wątek: Relax magazyn opowieści rysunkowych  (Przeczytany 345167 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mruk

Odp: Relax magazyn opowieści rysunkowych
« Odpowiedź #300 dnia: Nd, 15 Listopad 2020, 00:50:48 »
-mój „antagonista” nie był w żadnym momencie zainteresowany jakąkolwiek opinią, podpowiedzią czy sugestią, nie widzisz tego, czy starasz się tego nie zauważyć?

To po co trzaskać trzy strony postów? W dodatku w niezbyt przyjemnej pyskówce?

W dodatku właśnie w końcówce tego zdaniu pokazałeś, że błyskawicznie przechodzisz z argumentów merytorycznych do personalnych. No, można, tylko po co?

-jak ktoś jest zainteresowany, to ma cały mój blog do dyspozycji, nie mam zamiaru tego wszystkiego przepisywać przy każdej okazji na tym forum

Przecież wiesz doskonale, że nikt kto napisze bzdurę na forum nie przeczyta całego bloga, aby się dokształcić.

Takich stwierdzeń czy pytań, które powtarzają się na forach od 30 lat i wywołują gównoburzę jest raptem kilka. Wystarczy więc kilka postów wyczerpująco udowadniających, że stwierdzenie jest / nie jest zasadne lub odpowiadających na pytanie i mamy spokój.

I wcale nie sugeruję przepisywania wszystkiego od nowa przy każdej okazji, tylko wklejenie linka w odpowiedzi.

-forum byłoby przyjemniejsze gdyby ludzie pisali na temat, a swoje „opinie”, które nie mają nic wspólnego z opiniami, a bardzo dużo z szukaniem okazji do zadymy, zostawiali sobie na lepsze okazje.

Nie siedzę w niczyjej głowie, więc nie wiem, czego kto szukał, ale z tego co przeczytałem to powiedziałbym, że raczej ty szukałeś zadymy, na zasadzie "ej, koledzy, ktoś tu obraża naszą paczkę, więc spuśćmy mu łomot". Argumenty bardzo szybko wkroczyły w obszar erystyki i już wtedy nie miało większego znaczenia, kto popełnił błąd, a kto chciał go z tego błędu wyprowadzić.

Rozumiem, że są zdania które działają jak płachta na byka, sam mam parę takich, ale ruszenie z szarżą według mnie niczemu nie służy. Wydaje mi się, że zamiast przekonać gościa, że jest wiele współczesnych komiksów nie rysowanych jakby zrobił to ośmiolatek, raczej przekonałeś go że komiksiarze to kłótliwe buce. A przecież obie te teorie są prawdziwe tylko w bardzo niewielkim procencie przypadków.

Offline Koalar

« Odpowiedź #301 dnia: Nd, 15 Listopad 2020, 01:20:35 »
Przekonał do wylogowania się z forum.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline tuco

« Odpowiedź #302 dnia: Nd, 15 Listopad 2020, 01:22:20 »
Mruk, wydaje mi się, że rację to Ty masz, ale czysto teoretyczną.
jak mi plują w gębę, to rzadko kiedy się uśmiecham i udaję, że pada... a jeśli będę odpowiednio grzeczny i merytoryczny, to wszyscy wokół pojmą ocokaman i zapanuje błogi pokój, a wiedza spłynie na ignorantów. można albo przełknąć gula i milczeć, albo tupnąć nogą. żadne wyjście nie jest dobre, chyba tylko takie ostateczne: wyjść i nie wrócić, co zrobiło już tu przez lata kilku rzeczowych i dobrze wychowanych forumowiczów...... a trole i inne gnomy pozostały, rozmnożyły się i teraz nauczają, że każdy dureń w przedszkolu lepiej narysuje plecy konia niż jakiś picasso czy inny nieuk.

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #303 dnia: Nd, 15 Listopad 2020, 07:23:38 »
Niesłychane losy Ivana Kotowicza, Niezwyciężony, Mieszko, Piper, Będziesz się smażył w piekle, Rodacy.

Niezwyciężony, Będziesz smażył się w piekle, Pochód zimowy, Mieszko, Wydział 7.

Panowie, bądźmy poważni. Koledze krzychw75 nie podobają się komiksy, w których...
poziom kreski jest na poziomie rysunków mojego 8-letniego syna
... a Wy mu jako argument podajecie listę ładniusich komiksów, wykatowanych do ostatniej kreseczki. Z tego Waszego zestawienia tylko "Rodacy" podpadają pod 8-latka, reszta jest tak z czapy w stosunku do tematu rozmowy, że aż w zębach zgrzyta. Nie udawajcie, że nie wiecie o czym koleś mówi, tylko spróbujcie nawiązać z nim uczciwą dyskusję.
« Ostatnia zmiana: Nd, 15 Listopad 2020, 07:26:44 wysłana przez Kapral »

Offline turucorp

« Odpowiedź #304 dnia: Nd, 15 Listopad 2020, 10:57:03 »
Przekonał do wylogowania się z forum.

Byłem ciekaw czy zauważysz, że @krzychw75 wypowiada się m.in. o Tobie.
Zauważyłeś na tyle, że lajkowałeś jego wpisy, cóż za fascynująca forma samokrytyki  :o

Panowie, bądźmy poważni. Koledze krzychw75 nie podobają się komiksy, w których...... a Wy mu jako argument podajecie listę ładniusich komiksów, wykatowanych do ostatniej kreseczki. Z tego Waszego zestawienia tylko "Rodacy" podpadają pod 8-latka, reszta jest tak z czapy w stosunku do tematu rozmowy, że aż w zębach zgrzyta. Nie udawajcie, że nie wiecie o czym koleś mówi, tylko spróbujcie nawiązać z nim uczciwą dyskusję.

Gdybyś się skupił na chwilę, to doczytałbyś, że właściwie nie wiadomo co mu się nie podoba, bo w każdym kolejnym poście zmieniał swoje zdanie na ten temat.
Ciężko dyskutować i podawać konkrety komuś, kto sam kompletnie nie wie o co mu chodzi  ::)
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #305 dnia: Nd, 15 Listopad 2020, 11:49:16 »
Wydaje mi się, że dobrze zrozumiałem o co mu chodziło. To Ty zacząłeś (jak zwykle zresztą) wywracać  kota ogonem i udawać, że to był atak na cały polski "młody" komiks. A właściwie na komiks w ogóle.

Rozumiem, że dla ciebie cały współczesny komiks to crap?

No i takimi wstawkami próbowałeś ucinać dyskusję zanim się jeszcze zaczęła, chociaż kolega krzychw75 natychmiast grzecznie wyjaśnił:

Rzeczywiście przyznaję, powinienem był napisać "niektóre obecne komiksy". To właśnie miałem na myśli.

Nie idź tą drogą.

Offline turucorp

« Odpowiedź #306 dnia: Nd, 15 Listopad 2020, 12:20:14 »
@Kapral, potrafisz czytać ze zrozumieniem, czy tylko udajesz?
Masz, zebrałem ci, żebyś nie musiał się kolejny raz błąkać jak Jaś i Małgosia po gąszczu tego wątku.
On mówi o obecnych komiksach, ale w sumie to tylko o niektórych, tak właściwie to tylko o tych nie-superhero, chociaż być może też o tylko niektórych spośród nich, bo wprawdzie się zna, ale się nie zna i wypadałoby mu coś podsunąć, chociaż nikt mu nie będzie mówił, co mu się podoba.
Kapralu, jaja sobie robisz?

Ale wybaczcie, że to powiem, jak oglądam obecne komiksy, to poziom kreski jest na poziomie rysunków mojego 8-letniego syna, więc...

Rozmawiamy tutaj a masówce takiej jak superhero i zastanawiamy się czemu inne nie mają takiego wzięcia.. Może to jest przyczyna? Może komiks staje się zbyt "sztuką" a mniej rozrywką?

Rzeczywiście przyznaję, powinienem był napisać "niektóre obecne komiksy". To właśnie miałem na myśli.

Odniosłem się do PRLu, bo takie komiksy w Relaxie się pojawiały, i to często, i miały na celu tylko siać propagandę władzy. Więc czemu kwestionujesz zasadność tego wpisu?

Oceniając jak wg mnie wyglądają graficznie "niektóre" współczesne komiksy odniosłem się do oceny stylów graficznych komiksów w Relaxie, jak ktoś ocenia np. krytycznie kreskę tam a współcześnie wcale nie jest inaczej.

I skąd wiesz, że nie poświęciłem wystarczająco dużo czasu na ocenę?

A wystarczyło wytłumaczyć, dlaczego kreska Pana X. jest taka i owaka etc. a Pana Y. taka dobra bo... etc... a ponieważ nie znam się na tym, nie miałbym kontrargumentów i summa summarum musiałbym przytaknąć... a tak straciłeś okazję do wyedukowania kolejnego laika i może przekonałbyś go żeby poświęcił więcej niż 1 sekundę na chłonięcie rysunków na poziomie 8letniego dziecka.

Ty wiesz jaką mam opinię o polskich komiksach, mimo, że takowej nie podałem. Wyraziłem się ogólnie i dodatkowoż tylko o kresce (stronie graficznej) a nawet ja wiem, że to nie jest cały komiks.

Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

krzychw75

• Gość
« Odpowiedź #307 dnia: Nd, 15 Listopad 2020, 12:59:17 »
Na początek wyjaśnienie, moje konto zostało wczoraj na moją prośbę usunięte, ale widząc, że rozmowa się dalej toczy używając moich wypowiedzi jako podstawę, więc utworzyłem jeszcze raz to konto by ponowić mój apel. Ale na początek:
turucorp, nie wiem co bierzesz ale bierz pół.

Ja naprawdę nie wiem jak Ty znalazłeś te swoje wnioski w moich wypowiedziach. Gdzie ja napisałem, że się znam a gdzie nie? gdzie napisałem, że się znam na superhero jak żadnego nie czytałem?
Jak zacząłem odpowiadać na Twoje pytania, to teraz wykręcasz kota ogonem, że się wije jak węgorz albo nie wiem czego chcę.
Stosujesz chyba jakieś socjotechniki tak naprawdę nie mając argumentów i chcesz, żeby ktoś zaczął tłumaczyć o co chodziło a Ty, że winny się tłumaczy.
Podczas rozmowy z Tobą miałem wrażenie gonienia ogona i to niestety nawet nie mojego.

Moja teza brzmiała:
Niektóre komiksy mają kreskę (wg mnie) na poziomie ośmiolatka.

I żadne inne posty nie zmieniły tej tezy prócz doprecyzowania, że "niektóre".

Ty i inni zaczęliście doprecyzowywać co miałem na myśli mimo moich tłumaczeń, wiedząc lepiej co miałem na myśli.

A teraz mój apel:
jeśli chcecie kontynuować tę dyskusję, proszę bardzo, ale nie używajcie już więcej moich wypowiedzi, bo jak wczoraj zaraz będę usuwać konto, żeby nie tracić czasu na jałowe dyskusję i nie będę mógł opowiadać.

Kilka reflekcji na koniec:
- nikt nie potwierdził tudzież nie zgodził się z moją tezą - więc po co dalej prowadzić dyskusję, jestem odosobniony w takim myśleniu,
- dalej nie wiem dlaczego miałbym poświęcić czas na zagłębienie się w komiksach z "dziecinną" kreską- i chodzi tylko o tę kreskę.
- przez chwilę myślałem, że turucorp i brvk mieli rację, że moje wypowiedzi były niejasne czy zakręcone, ale kilka innych osób zrozumiało inaczej niż oni, więc może jednak można było czytać ze zrozumieniem.

Także proszę jeszcze raz, nie cytujcie mnie więcej.

miłego!

Offline turucorp

« Odpowiedź #308 dnia: Nd, 15 Listopad 2020, 13:22:47 »
Na początek wyjaśnienie, moje konto zostało wczoraj na moją prośbę usunięte, ale widząc, że rozmowa się dalej toczy używając moich wypowiedzi jako podstawę, więc utworzyłem jeszcze raz to konto by ponowić mój apel. Ale na początek:
turucorp, nie wiem co bierzesz ale bierz pół.

Poprosiłeś o usunięcie konta, żeby je następnego dnia utworzyć i domagasz się nie cytowania twoich wypowiedzi, bo nie i już?
I to ja „za dużo” czegoś biorę?
OK, nie mam więcej pytań.

Offline tuco

« Odpowiedź #309 dnia: Nd, 15 Listopad 2020, 13:43:45 »

Moja teza brzmiała:
Niektóre komiksy mają kreskę (wg mnie) na poziomie ośmiolatka.

I żadne inne posty nie zmieniły tej tezy prócz doprecyzowania, że "niektóre".

Ty i inni zaczęliście doprecyzowywać co miałem na myśli mimo moich tłumaczeń, wiedząc lepiej co miałem na myśli.

A teraz mój apel:
jeśli chcecie kontynuować tę dyskusję, proszę bardzo, ale nie używajcie już więcej moich wypowiedzi, bo jak wczoraj zaraz będę usuwać konto, żeby nie tracić czasu na jałowe dyskusję i nie będę mógł opowiadać.

Kilka reflekcji na koniec:
- nikt nie potwierdził tudzież nie zgodził się z moją tezą - więc po co dalej prowadzić dyskusję, jestem odosobniony w takim myśleniu,
- dalej nie wiem dlaczego miałbym poświęcić czas na zagłębienie się w komiksach z "dziecinną" kreską- i chodzi tylko o tę kreskę.
- przez chwilę myślałem, że turucorp i brvk mieli rację, że moje wypowiedzi były niejasne czy zakręcone, ale kilka innych osób zrozumiało inaczej niż oni, więc może jednak można było czytać ze zrozumieniem.

Także proszę jeszcze raz, nie cytujcie mnie więcej.

miłego!

chciałem dopytać, które to komiksy są rysowane na poziomie 8latka, ale nie ma sensu, no nie? (bo mnie to naprawdę ciekawi!)

tylko po cholerę znów się odzywasz, nie wyjaśniając niczego ze swego bełkotu, a tylko roszcząc sobie prawo do ostatniego głosu?

Offline Koalar

« Odpowiedź #310 dnia: Nd, 15 Listopad 2020, 14:30:40 »
Byłem ciekaw czy zauważysz, że @krzychw75 wypowiada się m.in. o Tobie.
Zauważyłeś na tyle, że lajkowałeś jego wpisy, cóż za fascynująca forma samokrytyki  :o

No, no, oczywiście, zapewne ktoś, kto rzucił taki nieprzemyślany tekst, że w obecnych komiksach rysunki są na poziomie kilkulatka, dogłębnie przeanalizował wszelką możliwą komiksową twórczość, w tym takich amatorów jak ja. Z pewnością powinienem się przejmować opiniami tego typu, dzięki, że w moim imieniu postawiłeś gościa do pionu w tej fascynującej dyskusji. 8)

Offline turucorp

« Odpowiedź #311 dnia: Nd, 15 Listopad 2020, 18:58:10 »
No, no, oczywiście, zapewne ktoś, kto rzucił taki nieprzemyślany tekst, że w obecnych komiksach rysunki są na poziomie kilkulatka, dogłębnie przeanalizował wszelką możliwą komiksową twórczość, w tym takich amatorów jak ja. Z pewnością powinienem się przejmować opiniami tego typu, dzięki, że w moim imieniu postawiłeś gościa do pionu w tej fascynującej dyskusji. 8)

I teraz wytłumacz mi, najlepiej łopatologicznie, jak się ma to co tu napisałeś do lajkowania postów gościa, który wrzucił wszystkich rysowników do jednego worka z etykietką "rysują jak mój 8 letni syn"?
Masz jakieś racjonalne wytłumaczenie takich "lajków"?
Podoba ci się jego opinia?
Zgadzasz się z nią?
To napisz otwartym tekstem, a nie po cichu podbijasz ego jakiegoś pogubionego czytelnika.

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #312 dnia: Nd, 15 Listopad 2020, 19:05:21 »
Boszsz...

Offline turucorp

« Odpowiedź #313 dnia: Nd, 15 Listopad 2020, 19:20:56 »
Boszsz...
Nie boszszuj, staram się zrozumieć meandry, którymi wędruje umysł rysownika lajkującego takie opinie.
Robię coś złego czy co?  ::)

Offline Koalar

« Odpowiedź #314 dnia: Nd, 15 Listopad 2020, 19:22:28 »
Lajkowanie pojedynczego posta nie wiąże się z tym, że zgadzam się ze wszystkimi poglądami tudzież nieprzemyślanymi tekstami danej osoby. Musiałbyś mnie spytać, czemu zalajkowałem dany post. Skoro wyprodukowano tu już tyle zbędnych wiadomości nie na temat (co sam wytknąłeś, a co nie przeszkadza Ci w produkowaniu offtopu), to z chęcią wytłumaczę, czemu polubiłem jakiś post. Choć najprawdopodobniej widocznie po prostu się z nim w dużym stopniu zgadzam lub mi się podoba.

Co do opinii, to jej autor już dawno się z niej wycofał, natomiast skoro sam określiłem ją jako nieprzemyślaną, to chyba wiadomo, co o niej sądzę.