Autor Wątek: Relax magazyn opowieści rysunkowych  (Przeczytany 344874 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline turucorp

Odp: Relax magazyn opowieści rysunkowych
« Odpowiedź #105 dnia: Cz, 05 Listopad 2020, 19:51:38 »
Co do Alfy pisałem wyżej. Świat Młodych, jeśli nikt nie odnawia rejestracji, jak najbardziej możesz zarejestrować i wydawać.

Spoko, dopowiedziałeś kiedy pisałem. Dzięki, jest nad czym kombinować w takim razie ;)
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline turucorp

« Odpowiedź #106 dnia: Cz, 05 Listopad 2020, 19:53:19 »
Ja nikomu nie odbieram prawa do dyskusji, staram się tylko wykazać, że jest ona BEZPRODUKTYWNA w tym temacie.  :)

Ale czemu bezproduktywna?
Przecież może w wyniku tej dyskusji reaktywowany zostanie np. Świat Młodych?
Uważasz reaktywacje takiego czasopisma za przejaw bezproduktywności? :O
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Hans

« Odpowiedź #107 dnia: Cz, 05 Listopad 2020, 19:54:35 »
Mnie obchodzi, z wielu względów.
Bo np. kiedyś ktoś może sobie „pożyczyć” któryś z moich tytułów.
Albo może rozważam uruchomienie swojego magazynu komiksowego i np. chcę go nazwać „Relax” albo „Alfa”. Skoro te tytuły podobno leżą na ulicy i nikogo nie obchodzi jak ktoś ich używa, to dlaczego miałby nie skorzystać?
Uważasz, że zrobiłbym gorszy magazyn komiksowy niż obecny wydawca?
Widzę jak najbardziej sens publicznego podnoszenia spraw związanych z prawami autorskimi i polami ich eksploatacji.
Jesteśmy na forum komiksowym, każdy normalny pasjonat komiksów powinien być zainteresowany ochrona prawną autorów i wydawców, to jeden z głównych fundamentów tego rynku.

:)

Ale że co, próbujesz zasugerować że wydawca wydaje czasopismo w sposób nielegalny, bez poszanowania praw autorskich??

Czy znów to wszystko,  bo się „martwisz”  :)

Co tu się w tym komiksowie odpierdala  ;D

Jak napisałem wcześniej, podejdź do Kołodziejczaka i powiedz mu że na Twoje żądanie grupki innych dyletantów chcesz znać szczegóły zdobywania przez niego praw autorskich do tytułów.
Normalnie chciałbym zobaczyć minę K. jak by to od ciebie usłyszał, a jeszcze lepiej - jego uśmiech politowania nad tobą  :)

A teraz kwintesencja twojego szacunku do czytelników komiksów i wspierających zbiórki jakie są organizowane aby wydawać twoje komiksy. Samo złoto.
Słuchajcie CZYTELNICY CO SĄDZI O WAS RYSOWNIK MAREK TUREK:

liczy się tylko kasa i strzyżenie frajerów

« Ostatnia zmiana: Cz, 05 Listopad 2020, 20:04:13 wysłana przez Hans »

Offline Pawel.M

« Odpowiedź #108 dnia: Cz, 05 Listopad 2020, 19:58:40 »
Spoko, dopowiedziałeś kiedy pisałem. Dzięki, jest nad czym kombinować w takim razie ;)
Wiesz, ja to bardzo uprościłem. Bo poza prawem prasowym można tytuł chronić na inne sposoby. Np. rejestrując jako znak towarowy. Także chroni tytuł zasada unikania nieuczciwej konkurencji, ale to w przypadku, kiedy dwa podobne tytuły są wydawane (a nie któryś był kiedyś tam).

I w przypadku tytułów jakichś wyjątkowo oryginalnych jednak zastosowanie będzie miało prawo autorskie - nie sądzę, żeby Relax czy Świat Młodych były wybitnie oryginalne, ale zdarzają się takie czasopisma jak np. "Żółty jeż".

I jest pewna zagwozdka - raz Sąd Najwyższy uznał jednak ochronę konkretnego tytułu z racji praw autorskich osobistych. Co jest o tyle dziwaczne, że tytuł prasowy możesz sprzedać, a prawa autorskie osobiste są niezbywalne... Ale, jak to powtarzam, niezbadane są wyroki sądów polskich.

Offline robin

« Odpowiedź #109 dnia: Cz, 05 Listopad 2020, 20:18:32 »

Słuchajcie CZYTELNICY CO SĄDZI O WAS RYSOWNIK MAREK TUREK:

To co z tą rozmową twarzą w twarz?

Rok mnie tutaj nie było i nic się nie zmieniło :)

Relax z nr 32 ?
W sumie nie wiem po co. Powinni to numerować od nowa.
Większość i tak wie, że to w pewnym sensie kontynuacja po 40 latach (z taką nazwą), a mniejszość jeszcze zacznie się martwić, że nie kupi 32 numeru, bo nie ma poprzednich 31 :)
Wolałbym, aby był to "Nowy Relax nr 1", ale i tak na pewno kupię.

Offline Hans

« Odpowiedź #110 dnia: Cz, 05 Listopad 2020, 21:10:47 »
I widzisz to twój kolejny problem.

Poczekaj, poczekaj bo zaraz padnę.
Ty jesteś antysystemowcem  :)
Bo tutaj widzę totalitaryzm faszystowski i komunistyczny zarazem.
Rzucenie podejrzenia, oskarżenia może jeszcze wydasz wyrok  :)

To wyjaśnię ci to w punktach:

1. Napisałem ci jak wół na stronie 7 tego tematu, że jak przestaniesz wypisywać bzdury to z chęcią się z tobą spotkam. Ale oczywistym jest fakt, że jak kontynuujesz ten swój festiwal „troski”, ponownie siejąc oskarżenia to będę ukazywał twoją hipokryzję.

2. Obrażasz mnie, rzucasz oskarżenia, kłamiesz publicznie. A jak ci to wszystko wygarnąłem to nagle chcesz się spotkać w 4 oczy. Jeśli piszesz coś publicznie to wyjaśniaj to publicznie, jeśli kogoś o coś oskarżasz publicznie to w ten sam sposób wyjaśniaj temat. A jak to skończysz to tak jak napisałem wcześniej :

„ Jeśli zobaczę, że przestaniesz wypisywać te swoje troskliwe mądrości  w necie, to osobiście pojawię się na festiwalu komiksowym i mogę z tobą porozmawiać.”

3. Z forum kilka osób znam osobiście, kilka korespondencyjnie, to co teraz zażądasz bezpośredniego spotkania, czy chcesz wiedzieć które to osoby, aby móc też je napiętnować?

A teraz wisienka na torcie.
Turek któremu zostały wygarnięte kłamstwa oraz hipokryzja, sam rzuca oskarżenia. Chciałbyś pewnie teraz skanu dowodu :)

Myślałem że rejestracja wystarczy. Ale jeśli nie to z przyjemnością się zweryfikuję na forum.
A czy ty przeprosisz za swoje kłamstwa i obrażania innych?  8)

I nagle płynnie z kłamstw Turka przeszliśmy na temat oskarżeń wobec innych  :)
Kurde nadawałbyś się do PiS jak nic, a z tym odwracaniem kota to normalnie profeska. Wysyłaj CV do TVP

« Ostatnia zmiana: Cz, 05 Listopad 2020, 21:14:33 wysłana przez Hans »

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #111 dnia: Cz, 05 Listopad 2020, 21:14:10 »
Marek, ty serio myślisz, że ja jestem nim, a on jest mną?

Mówiłeś już o tym lekarzowi? :D

Offline turucorp

« Odpowiedź #112 dnia: Cz, 05 Listopad 2020, 21:19:56 »
@Hans, skoro jestem chory psychicznie, to o co ci chodzi?
BTW
To co z tym spotkaniem?
Bo na zweryfikowanie kilku tożsamości z jednego konta rozumiem, że jest jedynie cień szansy ze strony moderacji?

Marek, ty serio myślisz, że ja jestem nim, a on jest mną?
Nawet przez sekundę nie przyszło mi to do głowy (serio).
Zaintrygowało mnie po prostu dlaczego „Hans” tak usilnie unika rozmowy na żywo.
Widzisz, ani Ty ani np. Nawimar nie macie problemu ze swoją prawdziwa tożsamością, ba, zakładam, że z każdym z Was na dowolnej imprezie możemy rozmawiać w cywilizowany sposób.
A „Hans” ma z tym jakiś dziwny problem, niby bywa na imprezach, ale jakoś nikt go nie widział, niby ktoś go zna, ale nie wiadomo kto.

Offline donT

« Odpowiedź #113 dnia: Cz, 05 Listopad 2020, 21:25:46 »
blokowanie licencji i puszczanie nowych tytulow w odcinkach

I to jest k...a dramat.
Quintos Andreasa w odcinkach? W magazynie? Nie, dziekuje.

Dobrze, ze mam oryginal, ktory dawno temu przetlumaczyl mi znajomy z Kanady.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline PJP

« Odpowiedź #114 dnia: Cz, 05 Listopad 2020, 21:29:38 »
A będzie rozkładówka z gołą babą? 8) Bez cyca nie biorę ^^
A poważnie, powinna być inna nazwa i z numeracją od pierwszego zamiast głupawej jazdy na sentymencie.

Offline starcek

« Odpowiedź #115 dnia: Cz, 05 Listopad 2020, 22:26:08 »
Tak dla ścisłości, proces likwidacyjny rozpoczął się w 2002 r., w 2003 KAW wydała ostatnią książkę.
Rosiński nie ma nic do tytułu. Już Ci tłumaczyłem - jeśli czasopismo jest przez rok niewydawane, tytuł jest zwolniony i każdy może go sobie zarejestrować za bodajże 50 zł polskich. Tytuły nie są chronione przez prawo autorskie.Jeśli nie wydawałeś przez rok i nie odnowiłeś rejestracji, to już nie są twoje tytuły. Mogę iść jutro i za grosze je zarejestrować na siebie. [...]

Tytuł, jako samoistny byt, czy z bagażem historycznym, czyli można dowolnie pociągnąć numerację? Są jakieś szczegółowe rozporządzenia/regulacje w tej sprawie? 

A może Rosiński ma w swoich zachomikowanych archiwach umowę na to logo, żeby nowemu wydawcy „dziadek z KAWu” nie wyskoczył, że jednak przepraszam bardzo, ale na tej nostalgii to jechać nie można. 

Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #116 dnia: Cz, 05 Listopad 2020, 22:37:41 »
numeracja wg mogłaby być w formie nr 1(32) i git.
nie chce być adwokatem diabła ale nie podoba mi się ta systemowa jazda na polishcomic. robią magazyn - może się wywali, strefa komiksu - be, wystawa i wydanie szninkla - zle. to jest irracjonalne. mocno działają w środowisku komiksowym nawet w pandemii.

maja wpadki edytorskie ale to jest drobnostka przy skali ich działalności.

Offline turucorp

« Odpowiedź #117 dnia: Cz, 05 Listopad 2020, 22:41:42 »
nie chce być adwokatem diabła ale nie podoba mi się ta systemowa jazda na polishcomic.
O przepraszam, ja się oburzyłem tylko o „Relax”, a nie jakieś systemowe jazdy.
Bądźmy precyzyjni, unikniemy zbędnych dyskusji.

Offline Pawel.M

« Odpowiedź #118 dnia: Pt, 06 Listopad 2020, 01:03:35 »
Tytuł, jako samoistny byt, czy z bagażem historycznym, czyli można dowolnie pociągnąć numerację? Są jakieś szczegółowe rozporządzenia/regulacje w tej sprawie?
Na pewno nie w prawie prasowym. A jakoś nie bardzo widzę, gdzie indziej można by to umieścić. Poza tym jest wiele gazet, które się "odradzały" i to nie raz. Np. wciąż wychodząca Gazeta Olsztyńska - wychodziła w latach 1886-1939 i znowu od 1970 (a dokładniej w 1970 r. komuna przechrzciła Głos Olsztyński na Gazetę Olsztyńską nawiązując do poprzedniej Gazety Olsztyńskiej, w 1986 r. obchodzono stulecie GO). Dziennik Poznański wychodził w latach 1859-1939, a potem 1991-1999.

Sam pracowałem w dwóch takich gazetach - Poznaniak, który wychodził w latach dziewięćdziesiątych XX w. i potem w 2010 oraz w Kurierze Ostrowskim (1932-1933 i od 1995). O przedwojennej historii tej drugiej, coś tam kiedyś nasmarałem:
http://seczytam.blogspot.com/2018/02/krotka-historia-pewnej-gazety-z.html

Jakiś czas temu pewien typek zarejestrował ileś starych polskich tytułów prasowych, łącznie z najstarszym Merkuriuszem Polskim (wydawanym w 1661 r., potem w latach 1933–1939, potem na emigracji w latach 1955–1958 pt. Merkuriusz Polski Nowy, ale Dawnemu Wielce Podobny). I ten typek "wydawał" Merkuriusza Polskiego jako blog o tematyce pseudonaukowej, w tym turbolechickiej. I to już jest profanacja.

Mnie tam w niczym nie przeszkadza kontynuowanie tradycji starej prasy, pod warunkiem, że to kontynuowanie tradycji, a nie robienie czegoś z tą tradycją sprzecznego. Niech wydają Relax, z kontynuacją numeracji. Życzę powodzenia.
« Ostatnia zmiana: Pt, 06 Listopad 2020, 01:16:55 wysłana przez Pawel.M »

Offline vision2001

« Odpowiedź #119 dnia: Pt, 06 Listopad 2020, 09:44:20 »
Za profilem Polishcomicart.pl na FB:
https://pl-pl.facebook.com/pages/category/Art-Gallery/Polishcomicartpl-341345759560848/

Wiemy, że czekaliście na pakiet kolejnych informacji dotyczących Magazynu Opowieści Rysunkowych RELAX:

- kilkanaście historii jednych z najlepszych rysowników z Polski i ze świata,
- doskonały format do czytania: 235 x 325 mm , dzięki któremu przyjemnie będzie podziwiać kunszt rysowników,
- premiera: grudzień 2020,
- około 140 ❗❗❗ stron,
a to wszystko otrzymacie w rewelacyjnej cenie
- 59,99 zł

więcej szczegółów ujawnimy już wkrótce