Autor Wątek: Rachunek sumienia 2024  (Przeczytany 13393 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rodrigues

Odp: Rachunek sumienia 2024
« Odpowiedź #60 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 16:44:26 »
1. Ile komiksów kupiliście w tym roku?
Kupione 220 / Przeczytane 224
Udało się zakończyć rok z maleńkim plusem  8)

2. Jak wasze zakupy mają się do roku poprzedniego. Kupiliście więcej / mniej?
Ewidencję zacząłem prowadzić od roku 2024. Mam nadzieję, że nie kupiłem dużo więcej w 2023.
Uważam, że spisywanie kupionych i przeczytanych pozycji to bardzo dobra rzecz. Sam proces nie zajmuje dużo czasu, a pomaga utrzymać budżet w ryzach.

3. Noworoczne postanowienia na 2025 - czy zdecydowanie zwalniacie z zakupami i przeczytacie w końcu wszystko, co macie na półkach, czy o hamowaniu nie ma mowy?
Zwalniam. Mam do przeczytania jeszcze sporo pozycji nagromadzonych w pierwszych latach powrotu do komiksów. Planuje też rozpocząć sprzedaż tytułów, do których nie zamierzam już wrócić.

4. Najlepszy komiks 2024 / największe zaskoczenie roku?
Najlepszy: CE (Już po zapowiedziach było widać, że trafi się nam niesamowity komiks i faktycznie tak się stało. Rysunkowo i scenariuszowo to poziom mistrzowski)

Zaskoczenie 1: Kobane Calling (nie spodziewałem się, że w tym śmieszkowym stylu Zerocalcare da się opowiedzieć o tak poważnych tematach - według mnie udało się i dostaliśmy coś na kształt "nauki przez zabawę" - chociaż z racji tematyki może to określenie niezbyt na miejscu)

Zaskoczenie 2: Wilk Morski (niesamowita energia - to trochę tak, jakby znowu móc po raz pierwszy obejrzeć/przeczytać Fight Club)

5. Najgorszy komiks 2024 / największe rozczarowanie roku?
Właściwie oba poniższe tytuły okazały się dla mnie rozczarowaniem, chociaż o Kronikach mówił mi już PabloWu.

Rozczarowanie 1: Kroniki Barbarzyńców (rysunkowo to jest mistrzostwo świata, ale poziom twistów scenariuszowych, które mają pchać fabułę do przodu jest po prostu kuriozalny)

Rozczarowanie 2: Rzeźzin 3 (przedstawiona historia nie poruszyła mnie specjalnie ani jako horror, ani jako opowieść z motywem detektywistycznym. Może to kwestia użycia cartoonowej kreski w większości zbioru. Wygórowana cena pogłębiła tylko uczucie rozczarowania)

6. Komiks, który chciałbym aby się ukazał w roku 2025?
Jedyne, co przychodzi mi do głowy, to dwie mangi: "Aposimz" (Tsutomu Nihei) i "Gantz" (Hiroya Oku)
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline donT

« Odpowiedź #61 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 17:28:07 »
Uważam, że spisywanie kupionych i przeczytanych pozycji to bardzo dobra rzecz. Sam proces nie zajmuje dużo czasu, a pomaga utrzymać budżet w ryzach.

Jak najbardziej! Ja prowadze "ewidencje" komiksow kupionych oraz przeczytanych od 2015 i wszystko mam jak na dloni. Wystarczy zwykly excel i systematycznosc. Mozna dojsc do ciekawych wnioskow np. to, ze wraz z wiekiem latorosli rosnie liczba przeczytanych tytulow, albo jak drastycznie spada w momencie ich przyjscia na swiat.
😉
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Ragnar

« Odpowiedź #62 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 20:28:21 »
Z moich zapisków przeczytanych w 2024 roku komiksów wyszła równa 100. Z tego parę było pożyczonych, ale kilku nie zdążyłem przeczytać, więc pewnie wynik wiarygodny.

Chyba trochę więcej.

3. Noworoczne postanowienia na 2025 - czy zdecydowanie zwalniacie z zakupami i przeczytacie w końcu wszystko, co macie na półkach, czy o hamowaniu nie ma mowy?
Nie hamuję, ale mam budżet ok. 350 zł na komiksy na miesiąc, więc to i tak nie daje jakiejś ogromnej liczby komiksów rocznie przy obecnych cenach.

Najlepszy chyba CE i Zbłąkane kule tom 1, zaskoczenie na plus to Alchenit i Pięć Krain. W kolejce czeka jeszcze kilka komiksów, w tym nowi Pasażerowie Wiatru, więc kto wie, czy się coś na podium nie zmieni.

Niestety po świetnym Alchenicie rozczarowaniem okazało się Oko Horusa. Najgorszy komiks? Ostatni Ronin. Kumpel mi pożyczył, sam bym go nie kupił. Przeczytałem dwa zeszyty, resztę przekartkowałem, zero zainteresowania historią.

Den Corbena plus kontynuacje lubianych przez mnie serii. Generalnie nie śledzę innych rynków, więc nie mam jakichś konkretnych oczekiwań.

Offline death_bird

« Odpowiedź #63 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 23:04:04 »

Mam udokumentowane 34 sztuki. Jeżeli gdzieś zgubiłem jakieś zamówienie to zakładam, że między 34 a 40 szt.

Jeżeli żadnego zamówienia nie przegapiłem to w 2024 kupiłem o jeden tom mniej niż w 2023. Czyli cały czas tendencja zniżkowa.

Zwolnić raczej nie jestem już w stanie. Ale utrzymanie poziomu jest w zasięgu.

Przeczytany jako pierwszy w 2024 r. "Kabuki". Zaskoczeń raczej brak.

Tutaj bezapelacyjnym zwycięzcą zostają "Opowieści z Telguuth". Chyba trzeci tom w mojej karierze, którego nie byłem w stanie dokończyć a to jest wyczyn stojący obok przygód Squirrel Girl.

Na zasadzie "chciałbym, ale nie wierzę" - Nietoperz rysowany przez Norma.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Brvk

« Odpowiedź #64 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 23:36:23 »
1. Jak zawsze - nie wiem, kilkadziesiąt (może ok.50?).
Przeliczyłem wszystkie zamówienia, o jakich mi się przypomniało i wyszło 78, czyli grubo się machnąłem. Może rzeczywiście warto zapisywać sobie te zakupy 😏

Offline Castiglione

« Odpowiedź #65 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 23:43:48 »
Ja dłuższy czas spisywałem, ale ostatnimi czasy zrobiłem sobie osobne miejsce, w którym leżą komiksy do przeczytania, więc wizualnie widzę, ile jest do nadrobienia.

Offline gashu

« Odpowiedź #66 dnia: Nd, 05 Styczeń 2025, 11:24:14 »

W 2024 Kupiłem 48 komiksów, sprzedałem 17, przeczytałem 67.

Minimalnie mniej (w 2023 było to 56 pozycji).

3. Noworoczne postanowienia na 2025

Zminimalizować liczbę superbohaterskich "grubasów", kupowanych pod wpływem jakiegoś dziwnego sentymentu, które zalegają później na półkach (a częściowo na strychu), a jakoś zupełnie nie ciągnie mnie w wielu przypadkach do ich lektury.

Nic mnie w tym roku specjalnie nie zaskoczyło, ani nie zachwyciło. W związku z tym kilka "wyróżnień":

- dokończenie "Skorpiona" w wersji Mariniego oraz "Chłopaków z 20. wieku". Świetnie się przy tych obu seriach bawiłem.
- "Dieter Lumpen". Jak wyżej. Dobra przygoda nie jest zła!
- "Excalibur: Kroniki". Jak na kogoś, kto ma w głębokim poważaniu legendy arturiańskie, byłem sam zaskoczony jak dobrze bawiłem się przy lekturze.

- "X Mieczy" - nie byłem w stanie tego czytać. Odpuściłem gdzieś w 2/3 pierwszego tomu.
- "Kaczki" Kate Beaton - jak na tak "głośną" pozycję, to było to jednak dla mnie rozczarowanie. Poruszany temat na pewno ważny, ale sam komiks przeciętny.

Zebrane w formie omnibusów komiksowe przygody Indiany Jonesa, ale nikt nigdy tego nie zapowiedział, więc jest to raczej kategoria "pobożnych życzeń".

Offline Castiglione

« Odpowiedź #67 dnia: Nd, 05 Styczeń 2025, 12:24:57 »
Zebrane w formie omnibusów komiksowe przygody Indiany Jonesa, ale nikt nigdy tego nie zapowiedział, więc jest to raczej kategoria "pobożnych życzeń".
Kilka lat temu Boom Studios zebrało tak stare komiksy z Power Rangers, także wszystko możliwe :)

Offline gashu

« Odpowiedź #68 dnia: Nd, 05 Styczeń 2025, 13:04:34 »
Są gotowe omnibusy od Dark Horse, ale dostępne obecnie chyba jedynie na rynku wtórnym.

Offline Dracos

« Odpowiedź #69 dnia: Nd, 05 Styczeń 2025, 13:18:49 »

189 w tym tylko 35 pojedynczych na miękko

Kupiłem ~dwa razy więcej niż w poprzednim latach bo wtedy oscylowały zakupy w okolicy 100. W tamtym 93.

Zdziwiłem się że tyle komiksów w tym roku kupiłem, po części dlatego że często zakupy w grudniu odpuszczałem i były one przesuwane na rok następny, a w tym korzystając z różnych promocji zasadniczo wszystko mam kupione z rzeczy zapowiedzianych aż do lutego. Kupiłem też jakieś rzeczy na promocjach które długo leżały w schowku nie będąc do nich przekonanym i za moment pewnie będą oop więc zaryzykowałem.

Tak jak poprzednio raczej będę się starał ograniczać, ale co z tego wyjdzie nie wiadomo, z drugiej strony człowiek nie pali, nie pije a jakieś hobby domowe trzeba mieć :)

Czytam na bieżąco szczególnie oneshoty czy serie długie nie powiązane ze sobą jak np. Kaczogród. Z seriami które mają ciągłość często czekam na całość, ale nie tworzy to jakiegoś zatoru bo co roku kilka serii jest dokańczanych.

Zdecydowanie zaskoczeniem jest Excalibur - Kroniki, bardzo dobrze mi siadł ten komiks aż sam byłem zdziwiony znam Istina i nawet niektóre komiksy u nas nie wydane pamiętam z lektury że były fajne, ale też wiem że ma np w dorobku taką Piątą Ewangelię która imo była kapiszonem.

O palmę najlepszego będzie walczyć z Trentem i Światem Arkadiego z tym że te dwa tytuły znałem wcześniej i siłą rzeczy w tym roku aż tak mnie nie zaskoczyły.

Miałem dwóch kandydatów do miana najgorszego ale spojrzałem i się okazało że wydane były w 2023 więc ich nie będę wymieniał.

Natomiast co do rozczarowania to pozwolę sobie napisać o starszym komiksie kupionym na jakiejś niesławnej promce Stumptown niby komiks obiektywnie oceniając nie jest zły gdyby spojrzeć na niego z dystansu ot średniak, ale dla mnie po przeczytaniu miałem jedynie poczucie straconego czasu. Utwierdziłem się w przekonaniu że kryminalno-sensacyjne komiksy to jest coś co lepiej żebym omijał z daleka.

Tutaj muszę napisać że zasadniczo wszystkie moje oczekiwania z lat poprzednich się spełniły mamy Cazę, Hombre, Kroniki Czarnego Księżyca, Asteriks może nie jest zbiorczo ale nowe wydanie jest bardzo przyzwoite, zapowiedziano zbiorczego Tajfuna. :)

Tak więc z życzeń zostaje mi zbiorczy Kajtek i Koko w kolorze,ale o niego się nie martwię. Coś Crisse czy ogólnie rzecz biorąc więcej cartoonowych komiksów. Może jak LiT skończy z Dufaux to jeszcze coś Istina wybierze i zaskoczy jak z Excaliburem.

Offline Corto Maltese

• Polubień: 427
  • „Jestem Polakiem, więc mam obowiązki polskie"
« Odpowiedź #70 dnia: Śr, 08 Styczeń 2025, 20:57:00 »

23, być może jeszcze zakupię "Ernie Pike" ale póki nakład w sklepach jest, presji na zakup nie ma, a cena jak to w obecnych czasach, solidna.

Spojrzałem na swój wpis z podobnego wątku na rok 2023 i wychodzi, że wtedy 24 kupione czyli praktycznie tyle samo. Sądziłem, że w tym roku kupiłem mniej ale jak widać poziom jest stały. Ograniczyłem parę lat temu zakupy wyłącznie do komiksów obok których nie mogę przejść obojętnie i wychodzi średnia dwa na miesiąc.

Zaległości mam minimalne, ledwie kilka komiksów, kupuję tak mało, że nietrudno być na bieżąco. Raczej to inne czynniki ponieważ główną część zaległości stanowi Bosonogi Gen, a na trudniejsze tematy musi być odpowiedni moment. Patrząc na styczniowe zapowiedzi, Kaczogród i Bosonogi Gen, czyli pewnie średnia utrzymana będzie w 2025. A jak będzie spokojniejszy miesiąc to nadrobienie np. serii Batman Ziemia Niczyja.

Rynek bardzo się rozwinął i wiele dobra się pojawia zatem w tym punkcie mogłoby się śmiało pojawić wiele tytułów i każdy by zasługiwał. Z tych co kupiłem,  "Opowieści Makabryczne - Joan Boix". Ma to co lubię w komiksach czyli rysunki petarda, a historie trzymają poziom z uwagi na to, że w większości bazują na klasyce gatunku horror. Być może wstawiłbym tu Bosonogi Gen - Hiroszima 1945 ale póki co czeka na przeczytanie.

Zwykle nie zmniejszam kolekcji lecz nie mogłem już patrzeć na Deadpoola z Marvel Now i te kilka tomów jakie miałem wylądowały w bibliotece. Z wydanych w 2024, chyba in minus muszę ocenić zjazd w dół kolejnych tomów Donżonu i tom 6. Nawet najlepszy żart powtórzony n razy staje się nieśmieszny, a tu, mimo dobrych momentów, widać zmęczenie materiału. Nie jest to jednak najgorszy komiks roku, raczej po prostu rozczarowanie.

Większość się ukazała, ukazuje lub jest spora szansa, że przyszłość przyniesie. Chciałbym jednak:
- wznowienie serii Long John Silver w integralu. Fabularnie jest średnio ale stylem pasuje mi idealnie, lubię ten komiks, a w kolekcji nie mam. I dobrze domyka historię Silvera, po wydarzeniach z serialu Black Sails i książce Wyspa Skarbów.
- Ardalen od Miguelanxo Prado
- Beirut 1990: Snapshots of a Civil War
- Johnny Cash: I See a Darkness - lubię twórczość Johnny'ego Casha, sporo narozrabiał w życiu zanim odnalazł wiarę i chętnie przeczytałbym tę opowieść w formie komiksu.
"Głównym obiektem zainteresowania całego chrześcijaństwa jest człowiek stojący na rozdrożu. Natomiast rozległe, płytkie filozofie – wielkie syntezy bredni – zawsze traktują o epokach, ewolucji i ostatecznych rozwiązaniach." G.K. Chesterton

Login lichess/chess.com: CortoMaltesePL

Offline Sędzia

« Odpowiedź #71 dnia: Śr, 08 Styczeń 2025, 21:00:10 »
- Ardalen od Miguelanxo Prado

no to się naczekasz, jakiś tydzień

Offline JakubM

« Odpowiedź #72 dnia: Pt, 10 Styczeń 2025, 11:13:33 »
1.   Ile komiksów kupiliście w tym roku?
- 66 szt.

- wzrost o 3 szt.

- W 2025 – kończenie zaczętych serii i unikanie wchodzenia w kolejne. Pozbycie się kupki wstydu i czytanie na bieżąco. Więcej przeczytać książek, a komiksy tylko te najlepsze :-).

Jeszcze nadrabiam zaległości z 2024 ale na chwile obecną  dla mnie tez to jest zaskoczenie ale – SPA Erik Svetoft, no i pewniak Otchłań zapomnienia oraz manga -  Leviathan

Brak możliwości zakupu - Wolverine. Broń X

- Kannas - MOISSEINEN HANNERIINA
- Ronson - César Sebastián
- El cuerpo de Cristo - Bea Lema
- Beneath the Trees Where Nobody Sees - Patrick Horvath, Hassan Otsmane-Elhaou

Offline kosmoski

« Odpowiedź #73 dnia: Pn, 13 Styczeń 2025, 18:10:32 »

Kupione - ok. 270, odliczając sprzedane i prezenty to koło 200 przybyło na półkach…
Przeczytane - ok. 330, więcej czytam niż kupuję, jest nadzieja :)
Z wydanych w 2024 zostało mi jakieś 30 do przeczytania, część z premedytacją czeka na kolejne tomy. Na lekturę czekają jeszcze m.in. Pustynne Skorpiony, Kroniki barbarzyńców, Przewodnik po Astro City, X-Statix, Mutafukaz, Świat Arkadiego i Otchłań zapomnienia…

Niestety więcej, zakupy porównywalne do roku 2022.

3. Noworoczne postanowienia na 2025?

Skutecznie ograniczę. Praktycznie nie mam już zaległości zakupowych z poprzednich lat plus swoje robi deficyt wolnego miejsca na półkach.

Najlepszy:
- Niebo w głowie - bo ciągle mam ten komiks w głowie
- Trent - idealne połączenie obyczaju z kryminałem
- Don Kichot z Manczy - śmieszno-gorzki, świetnie narysowany
- Ostatni Blaki - lubię Blakiego + najlepsza tylna strona okładki na świecie
- Opowieści z Telguuth - pomysłowy zbiór jak człowiek może być zły i niegodny

Zaskoczenie:
- Co to za Smerf? - odświeżenie klasyki, sympatyczne i z przyjemną szatą graficzną
- Excalibur: Kroniki - epicko i krwawo, nie pozwala oderwać się od lektury   
- Miasto - kolejny zbiór opowiadań (lubię zbiory opowiadań), na plus, że można czytać całość ciągiem i nie nudzi 
- Siberia 56. Wydanie zbiorcze - ciekawe połączenie znanych i ogranych motywów + fajna graficznie i nieprzyjazna życiowo planeta, siadło
- Batman. Ziemia niczyja - 4 - Nowe zasady - po poprzednich stanach średnich, pojawiła się nadzieja, że będzie dobrze
- Dracula (Fernandez) - graficzna petarda
- Gannibal - początek bez rewelacji, ale im tom, tym lepiej, czyta się jednym tchem

Najgorsze:
The Midnight Order - zaczyna się jeszcze w miarę, ale potem to głupoty i nudy, ładnie opakowany pustaczek

Rozczarowania:
- Zbłąkane kule - Naiwność nihilizmu – miałem duże oczekiwania, a ledwo doczytałem do końca, nie siadło totalnie
- Joe Golem: Okultystyczny detektyw – im dalej tym gorzej, klimat znika i chęć czytania też
- Wrzaskun - nie trafił do mnie ten rodzaj humoru, ani to dla dzieci, ani dla dorosłych
- Wojownicze Żółwie Ninja: Ostatni Ronin - niby komiks kultowy, ale poza całkiem ciekawym początkiem, to taka rąbanka bez duszy
- cały tegoroczny Slaine – bleh, kiedyś to chociaż udawał, że ma fabułę
- Milenium. Wydanie zbiorcze - bo nagle się kończy, plus ten średniowieczny miszmasz nie do końca mi zagrał
- Skorpion 3 integral - straszny fabularny spadek formy po pierwszych dwóch integralach… 

Specjalne nagroda za rozczarowanie:
- tempo wydawania kolorowej reedycji Dragon Ball…

Jakiś nieoczywisty horror np. Walk Through Hell albo Caliban Ennisa
Stuff of Legend

Offline Pestak

« Odpowiedź #74 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 16:55:38 »

Kupione - 318 (aczkolwiek należy mieć na uwadzę, że z tego 150 to kolekcyjne hachette i eaglemoss - i to zarówno bieżace jak i zaległości z poprzednich lat)

Przeczytane - niestety, pewnie tylko jakieś 10-15 %

Ciężko powiedzieć, gdyż nie robiłem w zeszłym roku jakiegoś szczegółowego zestawienia, ale "na oko" pewnie nieco więcej.

3. Noworoczne postanowienia na 2025?

Brak - trzeba dalej ciągnąć ten wózek

Nie wiem czy to komiksy z 2024 r. (niektóre na 100% nie), ale na pewno zakupione i przeczytane przeze mnie w 2024 r.:

- Słyszeliście co zrobił Eddie Gein?
- Wojna Korpusu Sinestro
- Astro City tom 1
- W Poszukiwaniu Ptaka Czasu (wyd. Libertago) - drogo, ale jak najbardziej warto - cudeńko

Nie mam. Czytam tak mało, że staram się już wybierać tylko te lepsze pozycje.

Konkretów nie mam, ale  liczę na jak najwięcej klasyki superbohaterskiej, zwłaszcza z lat, 70. 80 i 90 tych.