1. Ile komiksów kupiliście w tym roku?Wyliczenia pokazują, że 67.
2. Jak wasze zakupy mają się do roku poprzedniego. Kupiliście więcej/ mniej?W zeszłym roku zapisałem sobie 86, czyli sporo mniej - co mnie bardzo cieszy. Zapisane mam też, że w tym roku przeczytałem już 94, co cieszy mnie jeszcze bardziej. Oczywiście trzeba wziąć poprawkę, że zdarzały się powtórki czy jakieś pojedyncze zeszytówki, ale w ogólnym rozrachunku jest ok i zaległości maleją.
3. Noworoczne postanowienia na 2024 - czy zdecydowanie zwalniacie z zakupami i przeczytacie w końcu wszystko, co macie na półkach, czy o hamowaniu nie ma mowy?Cel to cała kolekcja przeczytana. Tempo kupowania nowych rzeczy wydaje mi się ok, nie chcę brać za dużo, żeby nie trzymać potem tego bez sensu na półkach.
4. Najlepszy komiks 2023/ największe zaskoczenie roku?Idąc chronologicznie - najlepsze przeczytane w tym roku (w tym powtórki):
- Alan Moore, Eddie Campbell - "Prosto z piekła" (luty)
- Jacques Tardi - "Nestor Burma - tom 2: Ulica dworcowa 120" (luty)
- Alan Moore, Ian Gibson - "Ballada o Halo Jones" (kwiecień)
- Tom King, Jorge Fornés - "Rorschach" (czerwiec)
- Tom King, Gabriel Hernandez Walta - "Vision" (czerwiec)
- Don Rosa - "Wujek Sknerus i Kaczor Donald - tom 10: Druga tajemnica starego zamczyska" (wrzesień)
- Jamie Delano i inni - "Hellblazer - tom 3" (październik)
- John Byrne - "Zjawiskowa She-Hulk - tom 1" (grudzień)
- Kyle Higgins i inni - "Mighty Morphin Power Rangers - tom 1: Rok pierwszy" (grudzień)
- Will Eisner - "Życie w obrazkach. Opowieści autobiograficzne" (grudzień)
Największe zaskoczenie: She-Hulk.
5. Najgorszy komiks 2023/ największe rozczarowanie roku?Najsłabsze:
- Frank Miller, Jim Lee - "All-Star Batman i Robin, Cudowny Chłopiec" (luty - w tym roku największy szrot)
- Darwyn Cooke, Amanda Conner - "Strażnicy: Początek - tom 1: Gwardziści/Jedwabna zjawa" (lipiec)
- Dab's, Fabrizio Petrossi - "Myszka Miki: Miki podróżuje w czasie" (lipiec)
Rozczarowanie: powtórka "Ostatniego kuszenia" Gaimana (kiedyś bardzo lubiłem).
6. Komiks, który chciałbym aby się ukazał w 2024 roku?- "Punisher: Soviet" i "Fury Max" Ennisa
- "Battlefields" albo nowe wydanie "War Stories" Ennisa
- "Ronin: Book Two" Millera
- "The Dreaming" z 1996 roku
- ogólnie kolejne spin-offy "Sandmana"
- "Sandman Mystery Theatre" Wagnera
- dalsze zeszyty "Animal Mana" po Morrisonie
- dalsze zeszyty "Swamp Thinga" po Moorze
- "DC Universe by Alan Moore"
- "A Small Killing" Moore'a
- kolejne mangi Tezuki
- "Daredevil: Love and War"/"Elektra Lives Again" Millera w Marvel Limited
- może "Sin City" w powiększonym formacie?
- dodruk kaczek Rosy - chociaż sam mam komplet, to żenuje mnie to, co odwala Disney
- "Weapon X" w standardowym formacie
- "ŻiCSM" w powiększonym formacie