Autor Wątek: Rachunek sumienia 2022  (Przeczytany 10589 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kenji

Rachunek sumienia 2022
« dnia: Cz, 29 Grudzień 2022, 14:59:23 »
No i standardowy rachunek sumienia za 2022rok:
( dobrze się czyta wątek jak kopiowane do odpowiedzi są pytania , zawarte poniżej)

1. Ile komiksów kupiliście w tym roku?
2. Jak Wasze zakupy mają się do roku poprzedniego. Kupiłem więcej/mniej?
3. Noworoczne postanowienia na rok następny - zdecydowanie zwalniam z zakupami i przeczytam w końcu wszystko to co mam, a może nie mam zamiaru zwalniać tempa?
4. Najlepszy komiks 2022 najwieksze zaskoczenie roku.
5. Najgorszy komiks 2022 największe rozczarowanie roku.
6. Komiks, który chciałbym aby się ukazał w 2023 roku
« Ostatnia zmiana: Cz, 29 Grudzień 2022, 15:39:27 wysłana przez kenji »

ukaszm84

• Gość
Odp: Rachunek sumienia 2022
« Odpowiedź #1 dnia: Cz, 29 Grudzień 2022, 15:11:47 »
@kierpic podmień rok w treści pytań, skopiowałeś chyba z poprzedniorocznego tematu po prostu.

330 naliczyłem, ale mogłem o czymś zapomnieć.

Praktycznie tyle samo, za poprzedni naliczyłem 325, ale nie robiłem listy na bieżąco, więc tym bardziej o czymś na pewno zapomniałem.

3. Noworoczne postanowienia na rok następny - zdecydowanie zwalniam z zakupami i przeczytam w końcu wszystko to co mam, a może nie mam zamiaru zwalniać tempa?
Nigdy tego tak nie rozpatruję i nie robię żadnych planów. Póki chcę, to kupuję, jeśli przestanie mi to sprawiać przyjemność, to przestanę kupować z dnia na dzień (już mi się tak w życiu zdarzało).

Najlepszy jeszcze nie wiem, kilka pretenduje. Ale największe pozytywne zaskoczenie to niektóre tomy z kolekcji BiZ. Superhero czytam bardzo mało i nie spodziewałem się, że będą tam tam dobre tytuły jak Starman, Green Arrow czy Hawkworld. Nadal to nie jest coś, co będzie w mojej topce, ale spodziewałem się dużo mniej niż otrzymałem.

Rozbitkowie Czasu - zarówno najgorszy jak i największe rozczarowanie. Wiem, że to wyszło w 2021 i tylko częściowo było nowością, ale ja przeczytałem niedawno, a to mój rachunek sumienia :P

- Cinema Purgatorio
- wszystkie komiksy z Lobo, jakie wyszły, najlepiej w jakichś grubych integralach. Ale z tym starym Lobo.

Offline Teli

« Odpowiedź #2 dnia: Cz, 29 Grudzień 2022, 15:54:46 »
1. Wedle listy niedawno sporządzonej listy 125 tytułów.

2. W zeszłym roku nie robiłem zestawienia ale śmiało mogę założyć że będzie ok 50-70 pozycji mniej.

3. Noworoczne postanowienia na rok następny: Sam nie wiem, staram się nie planować ale przy obecnych cenach z pewnością zaostrzę selekcję i będę mniej eksperymentował. Rozważam mocne organicznie mojego komiksowego "guilty pleasure" jakim jest SH. Inna rzecz która pójdzie razem z planowanymi ograniczeniami to pewnie nadrobienie zaległości.
Mam też pewne poważne postanowienie związane z moją wariacją na punkcie rysunków i wrysów ale tym wolę się nie chwalić żeby nie zapeszać.

4. Najlepszy komiks 2022: Trochę tego było z tych wydanych w tym roku szyczyt podium to z pewnością cały bezkonkurencyjny Toppi. Drudie miejsce "Węgiel i Krzem" bo lubię dobre SF, a od "Niezwyciężonego" takiego mi brakowało. Trzecie: "Dni piasku" za ilustracje, temat i treść. Wyróżnienie za niespodziankę dla: "Mermaid project" i "Contrapaso" za to że nie spodziewałem się po nich absolutnie niczego, a tymczasem wciągnęły mnie i czytało się całkiem przyjemnie przy czym pozostało w pamięci.

5. Rozczarowanie 2022: Po przeczytaniu ciurkiem całej Ligii i Death Metalu Snydera nie mogę od pół roku spojrzeć na współczesne DC. Dlatego nie nominuję do tej nagrody pojedynczego komiksu ale cały cykl. I pomyśleć że Batman z New52, pierwszy Metal czy "Batman który się śmieje" mi się podobały i dalej lubię do nich wrócić.

6. Jakoś nie mam specjalnych wymagań... chyba że Egmont się zlituje, stanie się cud i wreszcie zapowiedzą jakieś sensowne integrale Thorgala w stylu "Yansa" lub KiK-a - wtedy byłbym ucieszony.
« Ostatnia zmiana: Cz, 29 Grudzień 2022, 15:56:20 wysłana przez Teli »

Offline Corto Maltese

• Polubień: 427
  • „Jestem Polakiem, więc mam obowiązki polskie"
« Odpowiedź #3 dnia: Cz, 29 Grudzień 2022, 16:23:15 »
28. Nie kupuję w ogóle zeszytów, tylko wydania zbiorcze.

Zdecydowanie mniej. W poprzednim roku kupiłem 46 komiksów.

Pewnie dalsze zmniejszenie tempa zakupów lub utrzymanie tegorocznego. Po raz pierwszy od kilku lat ledwie 5 komiksów czeka w kolejce, a zapewne do końca stycznia żadnych zaległości nie będzie.

4. Najlepszy komiks 2021 najwieksze zaskoczenie roku.
Z najlepszym komiksem się wstrzymam póki co.

5. Najgorszy komiks 2021 największe rozczarowanie roku.
Chyba: "Droga Miecza: Zwój III : Pożar umysłu". Zmarnowany potencjał świata wykreowanego, fabuła mogłaby zostać napisana przez czternastolatka zafascynowanego kulturą Japonii. Prostota, by nie rzec, prostactwo scenariusza, płaskie postacie, erotyka i przemoc w ilościach akurat takich jakie mógłby wykreować umysł jeszcze nie tknięty nadmiarem wiedzy, za to na dopingu burzy hormonalnej.

6. Komiks, który chciałbym aby się ukazał w 2022 roku
Każdy pewnie chciałby zobaczyć masę tytułów na polskim rynku. Chciałbym drugą część "Blacksad Upadek" ale wiem, że Egmont wyda niedługo po tym jak ukaże się we Francji, któregoś dnia. Chciałbym wznowienie mangi "Bosonogi Gen". Itd.
Z nowych tytułów, np. "4 Kids Walk Into A Bank" Matthew Rosenberga.
"Głównym obiektem zainteresowania całego chrześcijaństwa jest człowiek stojący na rozdrożu. Natomiast rozległe, płytkie filozofie – wielkie syntezy bredni – zawsze traktują o epokach, ewolucji i ostatecznych rozwiązaniach." G.K. Chesterton

Login lichess/chess.com: CortoMaltesePL

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #4 dnia: Cz, 29 Grudzień 2022, 18:06:16 »
W sumie to jest dublowanie tematu "Podsumowania 2022" ale niech wam będzie.

167

Nie liczyłem 2021 roku, ale chyba jakieś 20 sztuk więcej.

Będę raczej kupował tak jak do tej pory jeśli wypłata pozwoli. Ale zdecydowanie będę opuszczał przesadzone cenowo pozycje - jak Najwięksi Superbohaterowie na świecie i nie będę za wiele dobierał spoza superhero.

Epici Spider-Mana i Knightfall 1-3. Puszczenie testu Marvel Origins, bo nie myślałem, że jednak Hachette zdecyduje się na takie archiwalia w Polsce.

Kres Wojny, Król Thor, Avengers 5, Spider-Man 6 z Marvel Fresh, Ród X/Potęgi X za wtórność do kwadratu i wyjście spoza charakterów postaci.
Poza tym jestem rozczarowany dalszą polityką dubli Egmontu albo ewentualnie ciągłe klejenie premier z dublami. Kosmiczna Odyseja i Wojna Korpusu Sinestro zupełnie niepotrzebna. Skandaliczne wydanie Annihilatorów tom 2 z komiksami które były wcześniej w WKKM za niebotyczną cenę.

6. Komiks, który chciałbym aby się ukazał w 2023 roku.
No Man's Land ma wreszcie być zatem chciałbym Kang Dynasty, Maximum Security, Invasion, One Milion, War of the Green Lanterns, LL: Cesarz Smith, premiery polskiej edycji Kolekcji Marvel Origins.

Offline Necr09

« Odpowiedź #5 dnia: Cz, 29 Grudzień 2022, 19:58:03 »
Według excela wychodzi 150 kupionych + 4 otrzymane za darmo.

W zeszłym roku było ich 152 sztuki.

Raczej trochę wyhamuję, tak do +/- 130 komiksów.

Najlepszy Arawn, niesamowicie mi się spodobało połączenie tych rysunków z wariacją na temat mitologii celtyckiej;
Największe zaskoczenie to czwarty tom DCeased, po słabiutkim trzecim nie spodziewałem się powrotu do formy. Honorowe wyróżnienie dla Kolonizacji kosmosu od Krakersa za świetny poziom historyjek.

5. Najgorszy komiks 2022, największe rozczarowanie roku.
Najgorszy to Moja gwiazda od Studia JG, dawno się tak "nie przejechałem" na komiksie.
Największe rozczarowanie to zdecydowanie Pierwotny, spodziewałem się znacznie więcej po tym komiksie.

Tak jak w zeszłym roku: "Geiger" od G.Johnsa; z mang "Fukushuu o Koinegau Saikyou Yuusha wa, Yami no Chikara de Senmetsu Musou Suru" dla tej "chorej" fabuły
FGO: 758,469,198

Offline Kadet

« Odpowiedź #6 dnia: Cz, 29 Grudzień 2022, 20:24:06 »
W sumie to jest dublowanie tematu "Podsumowania 2022" ale niech wam będzie.

"Podsumowania 2022" miało być o różnych listach najlepszych komiksów z 2022 r., które ukazują się w rozmaitych mediach. Dyskusja w tamtym wątku przypadkowo skręciła na prywatne podsumowania.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Online amsterdream

« Odpowiedź #7 dnia: Cz, 29 Grudzień 2022, 20:34:46 »
125

W tamtym roku było ponad 150 czyli jakieś 30 mniej.

Zdecydowanie zwalniam, ale nie z powodu kupki wstydu tylko z powodu inflacji i cen. Wchodzenie w nowe serie ograniczyłem już do absolutnego minimum, głównie kończę to co już zacząłem plus kupuje rzeczy kierując się sentymentem. Cieszy mnie, że większość serii które zbieram zbliża się do końca.

4. Najlepszy komiks 2022 największe zaskoczenie roku.

Najlepszy przeczytany to Ikigami. Pierwszy raz czytałem ten komiks wiele lat temu. Według mnie historia nie straciła nic na swojej mocy a wręcz z czasem coraz bardziej zyskuje obserwując totalitarne pomysły i zapędy rządów z całego świata.
Największe pozytywne zaskoczenie to Batman Knightfall. Zawsze lubiłem ten komiks, ale bałem się, że się nie obroni obecnie, jednak historia jest lepsza od większości superhero, które czytałem w ostatnich latach. Bałem się też, że zeszyty które pominął TM-Semic będą odstawały jakością a jednak trzymają poziom i sporo wnoszą do całej historii.

Najgorszy to zdecydowanie Negalyod tom 2.
Największe rozczarowanie to Potwory BW-S i Sędzia Anderson (matko, jakie to było złe). Rzadko mi się to zdarza, ale drugiego tomu Anderson nawet nie przeczytałem do końca. Alan Grant to jeden z moich ulubionych scenarzystów wszechczasów więc tym bardziej byłem zaskoczony jak bardzo mi ten komiks nie podszedł.

6. Komiks, który chciałbym aby się ukazał w 2023 roku.

Nie mam takiego. Chciałbym tylko żeby więcej mang dla dorosłych się u nas ukazywało. Gekiga to gatunek, który u nas praktycznie nie istnieje.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline martin685

« Odpowiedź #8 dnia: Cz, 29 Grudzień 2022, 20:43:20 »
Około 90, w zasadzie same wydania zbiorcze w tym mangi od hanami + giganty.

Podobnie, ale nie mam dokładnych danych. Natomiast kupiłem więcej niż się spodziewałem gdyż w tym roku, 3 lata po powrocie do hobby, kupowałem już głównie nowości.

3. Noworoczne postanowienia na rok następny.
Myślę, że lekko zwolnię, ale z drugiej strony wydaje mi się, że na rynku wciąż jest bardzo dużo dobrych nowości.

Najlepszy komiks to chyba 7 Żywotów Krogulca, ale muszę się jeszcze dokładnie przyjrzeć, Top listy jest u mnie zawsze bardzo ciasny. Największe pozytywne zaskoczenia mam dwa: Stary Cybuch i jedwabna pończoszka od autora Miecza Ardeńczyka, po tym komiksie nie spodziewałem się zupełnie nic, a czytało mi się go super przyjemnie, fabuła niezbyt skomplikowana, przepiękne rysunki. Taki komiks chciałbym przeczytać jak miałem 14 lat. Drugim zaskoczeniem byli Dwaj Bracia od Muchy, kawał dobrej literatury, komiks oryginalnie oparty na powieści i to czuć.

Portugalia od Pedrosy, wiem że to drugie wydanie, ale zupełnie nic mnie nie tchnęło w tym komiksie, główny bohater mnie strasznie irytował, a spodziewałem się czegoś naprawdę dobrego po tym jak wiele osób czekało na tą reedycje. Z komiksów wydanych po raz pierwszy w 2022 Załoga promienia, zbyt wolna narracja i jakieś takie ogólne rozklejenie, słabe/kontrowersyjne tłumaczenie nie pomogło w ogólnym odbiorze.

Integral Ralpha Azhama, Integral Asteriksa z leksykonem, Spin-off Płaszcza i Szponów z królikiem Euzebiuszem.

Offline Random_Hero

« Odpowiedź #9 dnia: Cz, 29 Grudzień 2022, 20:45:23 »
1. Ok 50 sztuk. Jestem dość wybredny jesli chodzi o komiksy i nie łatwo ulegam pokusom ;D no i brakuje mi już powoli miejsca :P

2. Mniej więcej na tym samym poziomie

3. Przeczytać wszystko z kupki wstydu i nie "bac" się eksperymentować z nowościami na rynku. " Upolowanie" Daredevil Love & War Gallery Edition oraz Punisher War Journal by Lee and Potts.

4.Rzutem na taśmę Button Man, dawno się tak dobrze nie bawiłem przy lekturze. Zaskoczenie - Samotny Wilk I Szczenię,  pierwsze moje zetknięcie z poważną manga i o rany jakie to jest dobre!

5. Najgorsz-  Legendy Polskie od PCA -  wydanie beznadziejne , pelne bledow slabych skanow. Nawet nostalgia nie pomogla. Strata kasy! Rozczarowanie - Epic collection Punisher tom 1(polowicznie). Pierwsze kilka numerow rysowane przez Clausa Johnsona to dramat, nie mogłem przez to przez to przebrnąć, potem już było ok.

6. Integrale Asterix i Obelix od Egmontu. Zapowiedz  zbiorczych batmanow  Grant/Breyfogle, Ghost Rider Rise of the Midnight Sons, Batman vs Predator zbiorczy.   

Offline herman

« Odpowiedź #10 dnia: Cz, 29 Grudzień 2022, 21:47:47 »

Nie prowadzę dokładnych statystyk, ale myślę, że coś ok 120.

Myślę, że była to podobna liczba co w tym roku.

Zapewne będzie spowolnienie wynikające z 3 czynników:
- do hobby wróciłem na poważnie w roku 2018 i miałem trochę do nadrobienia w czytaniu, jak i zakupach. Jako, że na liście staroci do kupienia pozostało już dosłownie kilka pozycji to siłą rzeczy zakupów będzie trochę mniej
- brak miejsca. Zwyczajnie fizycznie zaczyna mi się to przestawać mieścić - mam ok 600 komiksów i 300 gier planszowych i zajmuje to już sporo miejsca. A muszę dodać, że komiksy, które mi nie podeszły lub takie, co do których wiem, że nie będę do nich wracał - sprzedaje.
- na pewno inflacja też ma tu jakieś niewielkie znaczenie. Do tej pory kupowałem na zasadzie "podoba mi się - biorę", a teraz pod koniec roku zauważyłem, że odpuściłem kilka tytułów poprzedzonych dokładniejszą selekcją na wejściu.

Chyba będzie to "7 żywotów krogulca". W czołówce również kolekcje Toppiego, "Powrót do Edenu", "Epilog".

Zdecydowanie "Kosmata pułapka". "Czary zjary" wiedzą jak być dobrym komiksem w takiej konwencji jechania po bandzie, a tego gniota to na rozpałkę do pieca.

"Gus" Blaina, "Trent" od LEO + sporo niedokończonych serii
« Ostatnia zmiana: Cz, 29 Grudzień 2022, 21:49:52 wysłana przez herman »

Offline kubisz

« Odpowiedź #11 dnia: Cz, 29 Grudzień 2022, 22:15:44 »
83.

W zeszłym roku było 148. Czyli sporo mniej w mijającym. Wzrost cen i kurczenie się wolnego miejsca na półkach było powodem staranniejszego wybierania przy zakupach.

Tendencja spadkowa na pewno będzie zachowana. Powody jak wyżej. Może uda mi się z 85% przeczytanych komiksów z kolekcji zbliżyć do 100%?

Zaskoczenia [niestety] nie było. Bardzo podobały mi się "Słyszeliście, co zrobił Eddie Gein?", "Giant", "Dni piasku" i "Blue Note. Ostatnie dni prohibicji". Teraz widzę, że wspólny mianownik można z nich wyciągnąć - każdy opowiada o jakimś wycinku amerykańskiej historii. "Donżon 4" - nienawidzę tego określenia, ale jakoś tak mi tu pasuje: najlepiej się przy nim bawiłem. Ale ten jeden najlepszy to chyba byłby "Blast".

W związku ze wspomnianym bardzo starannym wybieraniem, rozczarowania tak naprawdę nie miałem. Choć przez sitko przemknęła się jedna słaba pozycja - komiks świetny rysunkowo, ale kiepski scenariuszowo: "Rozkwit i upadek Imperium Triganu".

"My Favorite Thing Is Monsters" - jestem bardzo ciekawy, jak wyglądałoby przygotowanie polskiego wydania. Ale to chyba nie nastąpi. Tak więc z rzeczy realnych - integral "Ralpha Azhama".

Offline kenji

« Odpowiedź #12 dnia: Cz, 29 Grudzień 2022, 22:42:53 »
sam sobie odpowiem na zadane jak co roku pytania:

naliczyłem koło 200szt - ale nie jestem dobry w katalogowaniu więc +/- 20 szt

chyba trochę mniej niż w zeszłym roku, więc tendencja spadkowa. ale jest to spowodowane tym że co roku nadrabiam zaległości. i powoli wychodzę na prostą

3. Noworoczne postanowienia na rok następny - zdecydowanie zwalniam z zakupami i przeczytam w końcu
wszystko to co mam, a może nie mam zamiaru zwalniać tempa?
raczej zwalniam tempo. mam nadrobione zaległości, ceny coraz wyższe , gust bardziej wyrobiony

Epilog /Madgermanes/Rip/Ziemia niebo kruki/ Powrót do Edenu - to są te tytuły które kupiłem ... bo pasowały do ogólego wzoru. natomiast nie wyróżniały się niczym szczególnym. a okazały się zajebistymi komiksami. polecam każdemu

no i Saga Winlandzka. przemęczyłem 1 tom a później przeczytałem 2 .... i kupiłem 8 kolejnych, które od razu przeczytałem.
jest specyficznie...ale jest fajnie. lubie tą serię

Thorgal/ Moje rozstania z Laurą Dean /Piękna /Zasada trójek /Pierwoty/Sara- każdy z tych tytułów wydawał się atrakcyjny a okazał się ... totalną nudą. większość z tego zamierzam sprzedać

jak co roku: komiksy Blaina, Gipiego, Fiora,

no i chciałbym aby Taurus dokończył to co zaczął
« Ostatnia zmiana: Cz, 29 Grudzień 2022, 22:55:18 wysłana przez kenji »

Offline Kudlaczenko

« Odpowiedź #13 dnia: Cz, 29 Grudzień 2022, 22:58:41 »
Około...500 - Ale ja kupuję baaaaaaardzo dużo amerykańskich zeszytów, trafiło mi się kilka dobrych okazji (np. cała seria Batman the new 52)

Więcej - patrz. pkt 1

Raczej nie zwolnię tempa, ale jest spora szansa, że całość kolekcji "przeprowadzę" w końcu do jednego domu

Alvar Mayor.

Legendy Polskie - "Nowe" wydanie. Thorgal .

6. Komiks, który chciałbym aby się ukazał w 2023 roku:
Jakiś dobry Epic od Egmontu.

« Ostatnia zmiana: Cz, 29 Grudzień 2022, 23:02:29 wysłana przez Kudlaczenko »

Offline Sędzia

« Odpowiedź #14 dnia: Cz, 29 Grudzień 2022, 23:38:32 »

Na szybko policzyłem 332 ale jeszcze było tego więcej, więc realnie ponad 350. A jak liczyć cyfrowe z HB to spokojnie ponad 500.

Nie prowadziłem takiej statystyki, ale chyba mniej.

Nadal kupuję tyle ile chcę, ale chciałbym przyspieszyć sprzedaż tego czego nie chcę zatrzymać (czyli większości). Do tej pory robiłem to rozważniej, teraz chciałbym pozbywać się szybciej.

Natomiast podstawowym moim postanowieniem jest dokonanie zakupów z zagranicy tych komiksów, które chciałbym mieć na półce, muszę się w końcu za to zabrać.

Nestor Burma. Zaskoczenie to chyba Usagi - nie spodziewałem się, że to tak dobrze konstrukcyjnie napisana saga. Biję się z myślami, czy sobie Usagiego jednak nie zostawić.

Kosmata Pułapka. Uważam Czary Zjary za absolutny top moich komiksów (być może najlepsze w ogóle), zaś Kosmata Pułapka to wyjątkowy gniot.

nie będę oryginalny - integral "Ralpha Azhama" zdecydowanie na 1 miejscu, w taki sposób co Donżon. Wysoko też integrale Asterixa (sądzę, że będą po zakończeniu KiK). Nowe Czary Zjary (ale to będzie na pewno)