Autor Wątek: Przechowywanie komiksów  (Przeczytany 28778 razy)

Offline starcek

Odp: Przechowywanie komiksów
« Odpowiedź #135 dnia: Wt, 25 Luty 2025, 07:55:52 »
Klej Magic zdziała cuda. W tubce, nie sztyfcie.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Alienus66

« Odpowiedź #136 dnia: Wt, 25 Luty 2025, 09:01:03 »
Dzięki za pomoc👍

Offline PawelC

« Odpowiedź #137 dnia: Wt, 25 Luty 2025, 18:56:53 »
https://paperconcept.pl/pl/kleje-w-plynie/233-klej-magic-introligatorski-z-aplikatorem-kamaben-45-g.html

Wygląda niepozornie, jak coś dla dzieciaków, ale daje radę. Miałem kiedyś omniaka (ponad 1k stron) w którym wyklejka odeszła od oprawy i introligator u którego robiłem wycenę klejenia tego omniaka polecił mi ten klej właśnie. Pomaziałem równomiernie po całej powierzchni, przycisnąłem drugim omniakiem i zostawiłem na 24h, wszystko się bardzo ładnie trzymało.

Online Rodrigues

« Odpowiedź #138 dnia: Wt, 25 Luty 2025, 19:20:43 »
IMO Lepiej kupić tego Magica w butelce (250 g). Te tubki niestety łatwo ulegają autodestrukcji (rozsadza je).
Stoimy przed wyborem: w miarę precyzyjny aplikator z tubki, czy trwałe opakowanie.
Jeszcze taka uwaga: ten klej przy dłuższym nieużywaniu zaczyna się delikatnie rozwarstwiać, więc warto zastosować terapię wstrząsową przed użyciem :P
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Bushiken

« Odpowiedź #139 dnia: Wt, 25 Luty 2025, 19:52:47 »
Czyżby ten klej Magic to słynny polecany przez wszystkich do naprawy Omnibusów klej typu PVA? Nie kojarzę polskiej nazwy na tą PVA.

Online Rodrigues

« Odpowiedź #140 dnia: Wt, 25 Luty 2025, 20:15:16 »
Na opakowaniu jest oznaczenie "introligatorski CR".

W internetach piszą takie rzeczy:
Klej CR jest klejem dyspersyjnym, barwy białej, bazującym na wodnej dyspersji polioctanu winylu. Tworzy, elastyczną i bardzo wytrzymałą bezbarwną spoinę. Nie kruszy się w czasie zginania sklejonych powierzchni. Klej CR jest klejem szybko wiążącym przeznaczonym do klejenia normalnie chłonnych papierów i kartonów.

EDIT:
Znalazłem kartę charakterystyki:
https://passionroom.pl/userdata/public/assets//KCh%20Klej%20introligatorski%20CR.pdf
« Ostatnia zmiana: Wt, 25 Luty 2025, 20:26:25 wysłana przez Rodrigues »
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Online xanar

« Odpowiedź #141 dnia: Wt, 25 Luty 2025, 20:59:21 »
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #142 dnia: Pn, 10 Marzec 2025, 17:41:51 »
Przy twoim sposobie przechowywania zeszytów strony w tych komiksach pożółkną i to szybciej niż myślisz, jeśli nie zainwestujesz w tekturki pochłaniające oraz folie ochronne.

Moje własnoręcznie kupione np. Spider-Many z 1997 i 1998 roku, które leżą sobie w segregatorku w zwykłych koszulkach się z tobą nie zgodzą. Są w dobrym stanie, nic nie żółknie.

Online michał81

« Odpowiedź #143 dnia: Pn, 10 Marzec 2025, 17:45:24 »
Wrzucałeś zdjęcia dlatego ci napisałem że to jest zły sposób przechowywania komiksów. I powie ci to wiele osób kupujących zeszytówki. I finalnie już widać, że te zeszyt są średniej jakości, pewnie zakupione w takim stanie po latach lichego magazynowania.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #144 dnia: Pn, 10 Marzec 2025, 18:25:30 »
X-Meny to możliwe, zwłaszcza że kupiłem je na odkrytym bazarze. Ale wyszły po 9 zł sztuka, to tyle są warte jako uzupełnianie luk pomiędzy Punktami Zwrotnymi.

Offline deFranco

« Odpowiedź #145 dnia: Pt, 14 Marzec 2025, 14:24:07 »
Jest problem z dostępnością koszulek foliowych, tych zwykłych, z klejem.
Zawsze kupowałem od łódzkiego komiks24.pl na allegro. Ale od pół roku nic nie wystawiają. Strona też nie działa.
Ktoś wie czy jeszcze żyją i wznowią działalność ? Bo nie ma skąd brać.
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Offline amsterdream

« Odpowiedź #146 dnia: Pt, 14 Marzec 2025, 15:14:55 »
W te koszulki nie warto władać komiksów. Nie są free acid i bardziej szkodzą niż pomagają.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline deFranco

« Odpowiedź #147 dnia: Pt, 14 Marzec 2025, 15:29:37 »
Taa, czytałem takie opinie.
Ja póki co wkładam w nie komiksy już 25 lat. Mam zafoliowane wszyściuśkie (łącznie z PRLem), oprócz kilku nowych, bo już mi ich brakuje.
I jakoś nie narzekam  8)
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Offline Szekak

« Odpowiedź #148 dnia: Pt, 14 Marzec 2025, 17:16:34 »
Mój znajomy w nie ładował komiksy od kilkunastu lat i jak je z nim wyciągałem ostatnio to stan perfekt, jakby z taśmy zdjęte przed chwilą... Z tym, że nie były to zeszytówki, tylko normalne wydania. Niemniej, świetne zabezpieczenie przed kurzem i obtarciami.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #149 dnia: Pt, 14 Marzec 2025, 17:55:02 »
Ja trzymałem w nich TM-Semic, na szczęście tylko jedną serie bo w takich kupiłem i okladki straciły cały swój blask. Mylar albo chociaż polipropylen o wiele lepszy.
Czas nas zmienił, chłopaki...