Autor Wątek: Promocja krajowych autorów i imprez  (Przeczytany 3639 razy)

Pimpek

• Gość
Odp: Promocja krajowych autorów i imprez
« Odpowiedź #15 dnia: Cz, 08 Wrzesień 2022, 12:13:50 »
Tu też trochę tego jest (Krakowski Festiwal Komiksu):

https://www.youtube.com/channel/UCQtZMtP1Dawb-WwSSrziUHw/videos

oraz u tego gościa (Sylwek):

https://www.youtube.com/channel/UCjv-LJeUlnFvWePdkwD9VZA

Offline michał81

« Odpowiedź #16 dnia: Cz, 08 Wrzesień 2022, 12:37:34 »
To jeszcze dołożę kanał NOVA Czytelnia Komiksów i Gazet

https://www.youtube.com/channel/UC2Rr6xGFjRRMzMdclnXKZIA

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Cz, 08 Wrzesień 2022, 12:40:59 »
No tak, tylko my to (w większości, jak sądzę) znamy. Ale jak tym zainteresować pozostałych ludzi, którzy nie kupują polskich komiksów dla zasady albo nie kupują ich w ogóle?

Offline HugoL3

« Odpowiedź #18 dnia: Cz, 08 Wrzesień 2022, 15:40:02 »
Eh... nie został zmieszany z błotem za "nieczytanie" polskich komiksów, tylko za formę rasizmu, którą uprawia.
To zupełnie dwie różne sprawy:
-nie czytam krajowych, bo ich nie znam, nie orientuję się i mam tonę innych komiksów do ogarnięcia.
-nie czytam polskich komiksów, bo trafiłem na dwa z nich i wyrobiłem sobie "opinię" (a do tego sprawdzam autorów przed zakupem, żeby przypadkiem nie trafić na kogoś z Polski  ;) ).

Co do punktu pierwszego - no tak, jeżeli powiedzmy napisałbyś mi: "Hej Hugo, sprawdź sobie zajebiste komiksy z Brazylii w ofercie wydawnictwa Mandioca" to odpisałbym Ci "super, dzięki za rekomendację, ale mój portfel nie jest z gumy i w pierwszej kolejności pragnę dokończyć zbieranie tych serii, które rozpocząłem już dawno temu". Tak samo jakbyś napisał "Wiesz co, "Klan" to w sumie fajny serial obejrzyj sobie". No spoko, ale oglądam 3-4 inne i nie znajdę czasu na pogodzenie tego wszystkiego i nie rozumiem czemu mnie z tego powodu piętnujesz. Możesz po prostu napisać "twoja strata" i tyle.

Drugi - to co napisałeś w nawiasie to wierutna bzdura i widzę, że bardzo zależy Ci na powielaniu jej.

Nie wiem, czy moje zdanie cokolwiek wniesie do dyskusji, skoro już część wyraziła swoją dezaprobatę dla mojego podejścia, ale może na bazie skojarzeń i tego co widzę po ludziach w moim otoczeniu, podzielę się swoimi spostrzeżeniami.
Trudno mi powiedzieć, czy to "moda", ale dużo osób od kiedy wyróżniono Olgę Tokarczuk zaczęło sięgać po jej literaturę. Może po raz kolejny w czyichś oczach wyjdę na ignoranta, ale ja o takiej osobie nigdy nie słyszałem, ale globalne wyróźnienie naszej rodaczki sprawiło, że nawet w hipermarketach albo dyskontach można było zaopatrzeć się w jej twórczość.  Z tego co wiem, nie jest to prosta literatura, a jednak nakłady i zainteresowanie poszły w górę.
Nie znam polskich komiksów, więc nie jestem w stanie ocenić potencjału i przeanalizować jakie mają one szanse na przebicie się do masowego odbiorcy w Polsce i zagranicą, ale może też wejście do hipermarketów i dyskontów by pomogło? Wydaje mi się, że w Auchan jest odpowiedni regał i są w nim Kajko i Kokosze oraz inne pozycje. Może warto popracować nad odpowiednim pozycjonowaniem? Sam fakt, że "Szkoła latania" to lektura szkolna to pozytywny impuls, pytanie tylko czy faktycznie jest to pozycja, która zainteresuje młodzież.
Pamiętam, że gdy sam chodziłem do szkoły to raczej większość książek była z gatunku tych wpychanych na siłę, podczas gdy wszyscy życzyli sobie Harrego Pottera. Pytanie jak jest z tym teraz. Przykładowo, moje pokolenie raczej nie było zainteresowane Kajko i Kokoszem, a to były czasy, gdy ten duet doczekał się nawet gry komputerowej.

Kampanie społeczne - super rzecz. Wystawy, a już w ogóle darmowe - jeszcze lepsze. Zawsze pełno ludu się kręci na takich atrakcjach. Pytanie tylko co dalej.

Chcielibyście, żeby wszyscy czytali polskie komiksy. Problem z tym, że komiksy ogółem stały się pozycją raczej eksluzywną, a co dopiero jeszcze te z mniejszymi nakładami.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #19 dnia: Cz, 08 Wrzesień 2022, 17:05:10 »
A tam, żeby wszyscy czytali od razu. Zastanawiamy się co zrobić, aby dotrzeć do trochę większego grona ludzi niż jest to obecnie. Albo co zrobić, żeby impreza "międzynarodowa" miała większy wydźwięk w kraju.
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Cz, 08 Wrzesień 2022, 17:07:04 »
A tam, żeby wszyscy czytali od razu. Zastanawiamy się co zrobić, aby dotrzeć do trochę większego grona ludzi niż jest to obecnie. Albo co zrobić, żeby impreza "międzynarodowa" miała większy wydźwięk w kraju.

Nie muszą czytać, ważne żeby kupowali. Tak jak duża część ludzi tu na forum czyni :P

Offline HugoL3

« Odpowiedź #21 dnia: Cz, 08 Wrzesień 2022, 17:56:20 »

Powiem więcej... skoro impreza jest nazywana międzynarodową, to naturalne że powinno na niej być pełno zagranicznych gości. Oczywiście, polscy twórcy są mile widziani, ale czy są to nazwiska dla których ktoś z zagranicy zorganizuje pielgrzymkę? Właśnie dlatego obśmiałem ten fakt, że tylu polskich twórców będzie w Łodzi, niczego nikomu nie ujmując. Ale my ich znamy, mamy okazję wyciągnąć do nich rękę na każdej krajowej imprezie. Co dalej?

Pimpek

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Cz, 08 Wrzesień 2022, 18:06:28 »
Proszę Cię. Na tę międzynarodową imprezę nie waliły żadne pielgrzymki z zagranicy nawet kiedy w lineapie byli Moebius, Manara czy Jim Lee :D

Offline kosmoski

« Odpowiedź #23 dnia: Cz, 08 Wrzesień 2022, 18:08:15 »
A może warto zaryzykować i wystawić stoisko na imprezie z zupełnie innej beczki np. targach piwnych :)

Jak jedno piwko spokojnie kosztuje na takich targach te 12-15 złotych, to i cena za niektóre komiksy nie powinna zabijać. Zwłaszcza, że jak człowiek podchmielony, to zazwyczaj coś szybciej kupi :D

Offline turucorp

« Odpowiedź #24 dnia: Cz, 08 Wrzesień 2022, 18:42:26 »
Drugi - to co napisałeś w nawiasie to wierutna bzdura i widzę, że bardzo zależy Ci na powielaniu jej.
Nie zależy mi na powielaniu, a jedynie na wyjaśnieniu, w jaki sposób odróżniasz narodowość autorów komiksów.
Złośliwie wytykam ci absurdalne podejście, mając cichą nadzieje, że z czystej złości sięgniesz po krajowe komiksy, żeby potem mieć racjonalne podstawy do podjęcia dyskusji.

Na tym forum, oprócz całego działu o krajowych autorach i komiksach, masz np. coroczny ranking, spojrzałeś tam chociaż na sekundę, żeby się zorientować OCB?
Właściwie nie ma miesiąca, żeby w jakimś zakątku Polski nie odbyła się DARMOWA wystawa komiksowa, byłeś na jakiejkolwiek?
W wielu miastach pojawiają się komiksowe inicjatywy w przestrzeni publicznej, zwróciłeś na jakąkolwiek uwagę?
Są dni darmowego komiksu (tak, wyobraź sobie, że komiksy rozdają za darmo).
Coraz więcej lokalnych festiwali, spotkań z autorami, paneli dyskusyjnych, prawie wszystko za darmo.
W wielu miastach biblioteki gromadzą całe działy komiksowe, w których krajowe są naprawdę dobrze reprezentowane, wchodzisz, siadasz w czytelni i czytasz ZA DARMO.
Komiks krajowy jest dostępny na wyciągnięcie ręki, nie musisz go kupować, sztaplować w kupkach wstydu itd.
Co w takim razie powoduje, że z tego nie korzystasz? (wiem, że nie ty jeden, takich ludzi jak ty jest masa).
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #25 dnia: Pt, 09 Wrzesień 2022, 09:48:35 »
Nie zależy mi na powielaniu, a jedynie na wyjaśnieniu, w jaki sposób odróżniasz narodowość autorów komiksów.
Złośliwie wytykam ci absurdalne podejście, mając cichą nadzieje, że z czystej złości sięgniesz po krajowe komiksy, żeby potem mieć racjonalne podstawy do podjęcia dyskusji.

Na tym forum, oprócz całego działu o krajowych autorach i komiksach, masz np. coroczny ranking, spojrzałeś tam chociaż na sekundę, żeby się zorientować OCB?
Właściwie nie ma miesiąca, żeby w jakimś zakątku Polski nie odbyła się DARMOWA wystawa komiksowa, byłeś na jakiejkolwiek?
W wielu miastach pojawiają się komiksowe inicjatywy w przestrzeni publicznej, zwróciłeś na jakąkolwiek uwagę?
Są dni darmowego komiksu (tak, wyobraź sobie, że komiksy rozdają za darmo).
Coraz więcej lokalnych festiwali, spotkań z autorami, paneli dyskusyjnych, prawie wszystko za darmo.
W wielu miastach biblioteki gromadzą całe działy komiksowe, w których krajowe są naprawdę dobrze reprezentowane, wchodzisz, siadasz w czytelni i czytasz ZA DARMO.
Komiks krajowy jest dostępny na wyciągnięcie ręki, nie musisz go kupować, sztaplować w kupkach wstydu itd.
Co w takim razie powoduje, że z tego nie korzystasz? (wiem, że nie ty jeden, takich ludzi jak ty jest masa).

Wiesz co, no chyba zwyczajnie czas, bo mam też jakieś kupki wstydu, inne zainteresowania, inne obowiązki. To też nie jest tak, że teraz rozpala mnie ciekawość jaki ten polski komiks jest. Właściwie, dalej nie czuję żadnego zainteresowania. Sorry, jeśli Cię to boli. Skoro wybieram się do Łodzi, to może coś się wydarzy co sprawi, że się przekonam.
Co do innych lokalnych, często darmowych imprez, o których piszesz - kurczę, jeśli nie zainteresuje się tym, to się nie dowiem. Rozumiesz, o co mi chodzi? Często jestem bombardowany jakimiś gówno informacjami czy to na spacerze, w galerii, przeglądając strony internetowe na telefonie i akurat wydarzeń komiksowych, no może poza Pyrkonem (choć mam wątpliwości czy można nazwać to imprezą komiksową patrząc na to, co jest tam główną atrakcja programu) nic się nie przebija. To jest właśnie to o czym dyskutujemy - co zrobić, żeby przebić się do takiego masowego odbiorcy jak ja.

Jest coś takiego jak lokalne centra kultury. Często organizowane są tam spotkania z autorami, zajęcia/pokaz taneczny, małe wystawy albo seanse filmowe. Kurczę, jakoś nie widziałem tam wydarzeń powiązanych z komiksem - przynajmniej regularnie odbywających się. Pytanie, czy takie coś przekona też osoby totalnie nie zaznajomione z komiksem, aby przyjść i zapoznać się z nim.

Pimpek

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Pt, 09 Wrzesień 2022, 10:13:21 »
Ziomek, Ty nie jesteś żadnym "masowym odbiorcą"  :)
Zarejestrowałeś się na forum komiksowym, które jest aktualnie w internecie takim undergroundem undergroundu, że trzeba coś kumać, żeby się tu dogrzebać.

Jeśli taka osoby jak Ty nie jest w stanie zainteresować się polskim komiksem, to co dopiero jacyś randomowi ludzie, którzy ostatni komiks widzieli jak im mama kupiła Kaczora Donalda. O czym my tu rozmawiamy?

Offline Teli

« Odpowiedź #27 dnia: Pt, 09 Wrzesień 2022, 10:25:52 »
Ziomek, Ty nie jesteś żadnym "masowym odbiorcą"  :)
Zarejestrowałeś się na forum komiksowym, które jest aktualnie w internecie takim undergroundem undergroundu, że trzeba coś kumać, żeby się tu dogrzebać.

Co nie zmienia faktu że w swojej niszowej świadomości społeczność forum często ma się za główną siłę sprawczą i koło zamachowe polskiego o ile nie światowego komiksu :)
« Ostatnia zmiana: Pt, 09 Wrzesień 2022, 10:29:38 wysłana przez Teli »

Offline Dracos

« Odpowiedź #28 dnia: Pt, 09 Wrzesień 2022, 13:59:20 »
Co nie zmienia faktu że w swojej niszowej świadomości społeczność forum często ma się za główną siłę sprawczą i koło zamachowe polskiego o ile nie światowego komiksu :)

No ba przecież nie od dziś wiadomo że jeśli jakiś konsenssus się utrze na tym forum to później wydawcy wprowadzają go w życie. To że TK w pogadankach różnych odnosi się do kwestii tutaj podnoszonych tylko utwierdza mnie w tym przekonaniu 8)

Offline Szekak

« Odpowiedź #29 dnia: Pt, 09 Wrzesień 2022, 15:35:52 »
Mozna sie smiac, ale gdyby nie to forum, to byc moze nigdy nie wyszedlbym poza superhero.  :-*
Piękno jest w oczach patrzącego.