Czy ktoś mógłby polecić mi publikację, zawierającą przegląd / kompendium / antologię "najważniejszych" komiksów (z całego świata), w układzie chronologicznym? Chodzi mi o coś poglądowego, encyklopedycznego. Prawdopodobnie jakieś wielkie tomiszcze, najchętniej w języku angielskim.
Z góry dziękuję.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i podpowiedzi. Może nie znalazłem idealnej pozycji, ale udało mi się trafić na bardzo dobre opracowanie poglądowe, tak jak chciałem, czyli w układzie chronologicznym.
To dwutomowe wydanie
Leksykonu Powieść Graficzna (Jerzy Szyłak i Sebastian Jakub Konefał) - Timof i cisi wspólnicy, 2025 (T.1) i 2026 (T.2).
Jest to obszerna publikacja (664 i 744 strony), głównie opisowa, z umiarkowaną ilością czarno-białych ilustracji. Jak czytamy we wstępie, zawiera opisy tych komiksów, o które fani dopominali się najczęściej i najbardziej zasadnie (...). Leksykon zaczyna się od roku 1967 Hugo Prattem i jego Balladą o słonym morzu. Oczywiście opisuje nie tylko komiksy, które doczekały się Polskiego wydania, ale jeśli takie miało miejsce, to jest tu przywołane.
Ze swojej strony bardzo polecam!