Autor Wątek: PolishComicArt.pl  (Przeczytany 196250 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline komiks

Odp: PolishComicArt.pl
« Odpowiedź #1125 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 22:46:05 »
Proszę bardzo, starcek

Oprócz tego, że tytuł jest błędnie napisany: "Pilot Śmigłowca" a powinno być "Pilot śmigłowca", i tego, że tekstu nie wyróżnia się na dwa sposoby jednocześnie - pogrubienie i pochylenie - to chyba wszystko jest w porządku.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Adolf

« Odpowiedź #1126 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 22:55:30 »
Co za manieryzm. Hiperbolizacja, że aż pikawa mi kołacze natchniona tymi przemyśleniami.

« Odpowiedź #1127 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 23:09:51 »
Generalnie kilka pustych zdań, które absolutnie nic nie mówią na temat czegokolwiek - takie truizmy możnaby napisać nawet nigdy nie mając tego komiksu w rękach, nie mówiąc o jakieś próbie pogłębionej refleksji nad tym, co się przeczytało, w jakim kontekście powstało dzieło i jak te dwie kwestie na siebie wpłynęły (jeśli w ogóle). Można podmienić tytuł komiksu na inny, zmienić nazwiska rysownika/scenarzysty i tekst równie dobrze może posłużyć za wstęp do innego albumu.

Online misiokles

« Odpowiedź #1128 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 23:21:44 »
Ten tekst jest pełen truizmów, ale nie wyróżnia się od innych truistycznych tekstów w innych komiksach. Garula wypuszczał o wiele gorsze akapity. A łamy na pogłębione refleksje bardziej nadają się do wydań zbiorczych - to w końcu zwykła zeszytówka.
« Ostatnia zmiana: Cz, 18 Wrzesień 2025, 23:25:46 wysłana przez misiokles »

Online Yorik

« Odpowiedź #1129 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 23:37:37 »
Generalnie kilka pustych zdań, które absolutnie nic nie mówią na temat czegokolwiek - takie truizmy możnaby napisać nawet nigdy nie mając tego komiksu w rękach, nie mówiąc o jakieś próbie pogłębionej refleksji nad tym, co się przeczytało, w jakim kontekście powstało dzieło i jak te dwie kwestie na siebie wpłynęły (jeśli w ogóle). Można podmienić tytuł komiksu na inny, zmienić nazwiska rysownika/scenarzysty i tekst równie dobrze może posłużyć za wstęp do innego albumu.

Wymarzony model biznesowy. ;)
"Go ahead....I've had to deal with worse."

Offline Death

« Odpowiedź #1130 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 23:53:10 »
Widzę, że jak się kogoś nie lubi, to trzeba jechać dla samego jechania. Zupełnie normalny wstęp, krótki i na temat. Pochwalenie obu autorów, zaproszenie do lektury starych i nowych czytelników. Ciężko się do czegoś dojebać.

« Odpowiedź #1131 dnia: Pt, 19 Wrzesień 2025, 00:07:46 »
A łamy na pogłębione refleksje bardziej nadają się do wydań zbiorczych - to w końcu zwykła zeszytówka.

Ale zeszytówka kultowa i posiadająca pewną historię, więc jak dla mnie jakiś zarys kontekstu pierwotnej publikacji czy tego, co stało za motywacją do wypuszczenia wznowienia (poza $$$) jak najbardziej byłoby na miejscu, niezależnie od formy wydania.

Cytat: Death
Ciężko się do czegoś dojebać
Ciężko się dojebać, bo nic tu nie ma. Kilka całkowicie zbędnych zdań - jak to jest normalny wstęp, to standardy są bardzo niskie.

Offline Death

« Odpowiedź #1132 dnia: Pt, 19 Wrzesień 2025, 00:08:52 »
No, taki zwykły wstęp, jakich wiele.
Jeszcze o tym standardzie chciałem. No tak, strasznie niski. Standardem jest lanie wody na dwie strony, opowiadanie fabuły z mega spoilerami. Strasznie nie lubię tych wstępów i opisów komiksów ze sklepów internetowych i tyłów okładek. Czytam dopiero po lekturze.
« Ostatnia zmiana: Pt, 19 Wrzesień 2025, 00:14:15 wysłana przez Death »

« Odpowiedź #1133 dnia: Pt, 19 Wrzesień 2025, 00:26:53 »
Ze skrajności w skrajność  ;)
Ale co racja to racja - wielokrotnie wstępy i posłowia są zwyczajnie zbędne, bo mam wrażenie, że piszą je ludzie, którzy nie mają nic ciekawego do powiedzenia.
Dla mnie mają sens, gdy niosą jakaś wartość dodaną - np. poszerzają kontekst, przybliżają okoliczności powstania/wydania, opisują wpływ danego tytułu na karierę twórców, albo - szerzej - dany gatunek czy medium w ogóle.
No ale to niestety nie ten przypadek.

Offline Death

« Odpowiedź #1134 dnia: Pt, 19 Wrzesień 2025, 00:32:28 »
Tak szczerze mówiąc to nie jestem w stanie podać teraz z głowy ani jednego wstępu, o którym bym pamiętał, że o tamten był dobry. :)

« Odpowiedź #1135 dnia: Pt, 19 Wrzesień 2025, 01:05:00 »
Mnie na szybko przyszły do głowy "Błonia tajemnicy".

Online eyesore

« Odpowiedź #1136 dnia: Pt, 19 Wrzesień 2025, 08:47:27 »
Tak szczerze mówiąc to nie jestem w stanie podać teraz z głowy ani jednego wstępu, o którym bym pamiętał, że o tamten był dobry. :)
No właśnie, też chciałem zauważyć że wstęp to wstęp, tak szybko jak się go przeczyta tak szybko się o nim zapomina, czy w komiksach czy w książkach, zazwyczaj to jest po porostu lanie wody.
Jedynym wyjątkiem dla mnie to Usagi i wstępu do książek Philipa K. Dick z nowego wydania Rebisu (ale akurat tutaj napisali to świetni autorzy książek, np Oramus więc ciężko się dziwić).

Offline Death

« Odpowiedź #1137 dnia: Pt, 19 Wrzesień 2025, 09:33:16 »
Przypomniało mi się, że podobały mi się niektóre wstępy do Fistaszków. Pamiętam ogólne wrażenie, a nie jakiś konkretny wstęp. Ale były jakieś dobre.

« Odpowiedź #1138 dnia: Pt, 19 Wrzesień 2025, 09:42:34 »

Wstępniak, jak wygenerowany przez AI. Jakby się podmieniło tytuły/autorów to by pasowało do KAŻDEJ pracy Rosińskiego czy większości dinozaurów z PRL`u.

Ale zeszytówka kultowa i posiadająca pewną historię, więc jak dla mnie jakiś zarys kontekstu pierwotnej publikacji czy tego, co stało za motywacją do wypuszczenia wznowienia (poza $$$) jak najbardziej byłoby na miejscu, niezależnie od formy wydania.

THIS! Albo coś takiego, ale nic nie dawać bo zeszytówka, jak piszecie.
« Ostatnia zmiana: Pt, 19 Wrzesień 2025, 09:46:04 wysłana przez DrugiejSzansy »
kolorowezeszyty.blogspot.com

Offline starcek

« Odpowiedź #1139 dnia: Pt, 19 Wrzesień 2025, 09:52:00 »
Tekst prosty, regulaminowy, od paragrafu do paragrafu. Od razu czuje się respekt do wojska. Jak na autora, znając jego wcześniejsze dokonania, to tak na pół gwizdka zupełnie.

Dziękuję pokornie za udostępnienie.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.