Autor Wątek: PolishComicArt.pl  (Przeczytany 196245 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline eagir

Odp: PolishComicArt.pl
« Odpowiedź #990 dnia: Pn, 02 Grudzień 2024, 14:07:53 »
Dzieki za info o Moby Dick, z FB sie niestety niczego nie dowiem. Za jakis niezgodny z ich jedynymi, slusznymi pogladami komentarz dostalem bana. Tak samo jak chyba pol komiksowa nawiasem mowiac. Drugim tytulem o ile mnie pamiec nie myli mialo byc Stray Toasters.
Cześć. Trafiłem tutaj niedawno.
Przeczytałem te wszystkie komentarze dotyczące "Rosiński Fantastyczny" oraz postaci GK. I wychodzi na to, że w moich spostrzeżeniach na temat osoby wydawcy nie jestem odosobniony. Jestem zbieraczem / kompelcistą, i ciężko jest mi nawet nie dokończyć książki która mi się nie podoba. Ale w końcu wziąłem się za siebie, spojrzałem w lustro i pozbyłęm sie wszystkich dotychczasowych relaxów ( od razu z obydwu wydawnictw) i przestałem jakiś rok temu kupować. Przecież to jakaś masakra jaki poziom to prezentowało. 240 stron a może jedna dobra historia. Z tego co podglądam temat to nic nie straciłem. Nad "Rosiński Fantastyczny" długo się zastanawiałem, ale ostatecznie odpuściłem. Wydawca zapowiadał na początku, że albumy będą miały te same historie. A różnić się miały jedynie dodatkowymi wersjami tych samych kadrów (np szkice czy tam wersje b/w). A na koniec wprowadził jednak nowe treści (a jakże) do droższej pozycji. O nienumerowaniu albumów w wersji "exclusiv" nawet nie wspominam. Jak myślę o takich zagraniach to mam straszny niesmak...
A przy okazji dwa pytania.
1 - czy widzieliście "wojenkę" w opiniach na gildii w obydwu wersjach albumu? Bo w którymś momencie obserwowałem to dokładnie i to nie wygląda na spontanicznie pojawiające się pochlebne komentarze (te niepochlebne chyba bardziej naturalnie brzmią).
2 - czy do Was też Garula pisał (zpewne sprowokowany moim komentarzem na forum FB) na priv pewnego późnego piątkowego wieczoru, wylewając swoje żale na sytuację z Labrum?
Pozdro

Offline JanJ

« Odpowiedź #991 dnia: Pn, 02 Grudzień 2024, 15:26:38 »
Jedyna różnica w treści pomiędzy oboma wydaniami to wg mnie dodatkowe strony b&w w droższej wersji, ale wszystkie historie w kolorze są w obu wydaniach, czy nie? Cena tego komiksu jest oczywiście za wysoka, no ale jest tu sporo nowego materiału, po który nikt wcześniej nie sięgnął, więc jako fan twórczości Rosińskiego nie mogłem przejść obojętnie. Album nie jest wolny od wad (o czym sporo pisałem wcześniej), ale to bicie piany w komentarzach Gildii uważam trochę za śmieszne. Nikt tu nikogo nie zmusza do zakupu.
« Ostatnia zmiana: Pn, 02 Grudzień 2024, 15:40:39 wysłana przez JanJ »

Offline eagir

« Odpowiedź #992 dnia: Pn, 02 Grudzień 2024, 16:32:59 »
Z tego co mi udało sie dowiedzieć (bo PCA to chyba specjalnie udziala wymijających odpowiedzi), to chyba w tej droższej znajdują sięjakieś dwie pozycje jedno dwustronnicowe które nie znajdują się w tej tańszej). Dodatkowo chyba to nie jest CAŁA twórczość Rosińskiego z Tintina i Spirou? Więc nawet to droższe wydanie nie jest kompletne? Btw. jeżeli rzeczywiście różnią się wydania też ilością treści a nie tylko alternatywnymi planszami, to opis z wersji tańszej z tyłu jest kłamliwy bo informuje, że ma "WSZYSTKIE" materiały (taki sam opis z tyłu opis jest z tyłu na droższej). Kiedy pytałem na ich profilu to zostałem olany i nie wiem czy nie zablokowali komentarzy bo nagle mi zniknęły. Albo ja dostałem bana?
Co do akcji z Gildii to oczywiście kupuje kto chce, ale ilość fanatyków broniących tematu i nazywające ten tytuł komiksem roku, była chyba lekko abnormalna. Wręcz to wyglądało jakby ktoś pisał z różnych kont.
Generalnie to wydawnictwo wybija się na rynku dosyć niefajnym podejściem do kupujących. Zrozumiałbym jakby nie prowadzili dialogu na fanpage'u, bo niektóre wydawnictwa ta robią. Ale tam wdają się w polemikę, kasują komentarze. Odpowiadają tylko na wybrane (te pochwalne). Posty to kopiuj wklej gdzie zmieniają tylko 1% (co powoduje rażące błędy) i ciagła reklama pozostałych produktów. Aktywność pojawia się generalnie prawie tylko wtedy kiedy zbliżają się kolejne daty wydania kolejnych tytułów. To wszystko wygląda jakoś tak dziwnie. Mało profesjonalnie. O pozycji Rosiński Fantatyczny słyszałem już dawno i mega się napaliłem. Ale to co zrobili z relaxem, z "Legendy Polskie" i teraz z tym "Rosiński...", to wiem, że po tego "Tomka Grot'a" nie sięgnę. Głównie przez wydawcę. Który próbuje z siebie zrobić namaszczonego przez niewiadomo kogo do mówienia innym czym jest sztuka komiksowa. A tak naprawdę, jest sposobem na zbijanie dutków na ludziach którzy dadzą się skusić jego nawijaniu makaronu na uszy. Te wszystkie zwroty: "Wiele zapytań", "masa maili", "byliśmy bombardowani"są tak pompatyczne że nie chce się czytać. A zagranie z numeracją i zasłanianie się tym, że ludzie chcieli mieć te same numery co w thorgalu i/ lub szninklu jest tak słabe, że słucha się jak tłumaczenia nastolatka że papierosy znalezione u niego w kurtce nie są jego... Mam wrażenie, że marka Rosińskiego trochę traci na styczności z taką postacią, ale co zrobisz...
P.s. A totalnie dla mnie dziwne było to, że po jakimś moim komentarzu dotyczącym  tego, że teraz to już jest 6 okładek relaxów (totalnie nikomu niepotrzebnych tak na marginesie), i to trochę duzo a wcześniej się zarzekał że takiego ruchu nie zrobi jak Labrum to puściło. To wieczorem do mnie zaczął pisać w prywatnej wiadomości jak mu jest ciężko, że musiał własne pieniądze wykładać na ratowanie dobra narodowego jakim jest marka "Relax" itd. itp. Czułem się nieswojo przyznam, bo nie mam z nim żadnej relacji poza tym że czasem coś skomentowałem na forum / zadałem pytanie. Weird.

Offline Masonna

« Odpowiedź #993 dnia: Pt, 06 Grudzień 2024, 15:11:45 »
Na Gildie wpadły 3 tomy Thorgala B&W i kurczę kusi  :-\

Ten 1 i 2 tom to jakiś dodruk, czy cały czas było dostępne od dnia wydania?
Komary rypią...

Offline Midar

« Odpowiedź #994 dnia: Pt, 06 Grudzień 2024, 16:36:02 »
Ten 1 i 2 tom to jakiś dodruk, czy cały czas było dostępne od dnia wydania?
Tak, to dodruki, chociaż pierwszy tom bardzo długo wisiał (miał większy nakład) i miał rabat na gildii. Teraz ceny się wyrównały😉.

Offline Death

« Odpowiedź #995 dnia: So, 21 Grudzień 2024, 18:59:19 »
Ktoś już dostał Moby Dicka? Jak się prezentuje?
Mój przyjdzie dopiero jak wyjdzie lainowy Caza.

Offline Dalthon

« Odpowiedź #996 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 14:07:39 »
Ciekawe ile jeszcze poczekamy...

Cytat: PolishComicArt.pl
Tak tylko, tutaj to zostawimy - aby było wiadomo że pracujemy w Nowym Roku 😀
Czekaliście na ten tytuł?  Więcej info pojawi się na dniach. 

Offline JakubM

« Odpowiedź #997 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 14:15:25 »
Ktoś już dostał Moby Dicka? Jak się prezentuje?
Mój przyjdzie dopiero jak wyjdzie lainowy Caza.

Może masz czas i skrobniesz coś na temat tego Moby Dicka ? Bo to jedyna publikacja tego wydawcy która mnie jakoś ciekawi.

Offline Łazur

« Odpowiedź #998 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 15:57:36 »
Ciekawe ile jeszcze poczekamy...

Jak dla mnie to za mało różnych fontów na tej okładce - jeszcze ze 2 albo 3 i będzie ideolo.
All Comics Are Beautiful

Offline Rabies

« Odpowiedź #999 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 16:39:41 »
Może masz czas i skrobniesz coś na temat tego Moby Dicka ? Bo to jedyna publikacja tego wydawcy która mnie jakoś ciekawi.

Wydanie prezentuje się elegancko. Twarda okładka, miejscami lakierowana, napisy na grzbiecie równe ,fajna wyklejka, kolory nasycone ... No jest bdb. Ale porównując z wydaniami zagranicznymi oglądanymi na YT, to nasze wydanie ma powiększone kadry i cześć ilustracji przepadła. Głównie są to czarne fragmenty na górze strony, ale i jest sporo ilustracji leciutko poucinanych. Nie wiem, wydawca chciał pewnie maksymalnie wyeksponować ilustracje i wyciął zbędne według niego fragmenty lol. Teraz to mi leciutko przeszkadza, ale jakbym nie porównał z YT, to bym nie zauważył . Do przeżycia.

Offline Death

« Odpowiedź #1000 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 17:19:10 »
Jest wstęp szefa wszystkich szefów galerii :) , format typu Scream, piękne rysunki Sienkiewicza, bardzo mało stron jak na tak wysoką cenę, na razie nie czytałem, więc tyle. Tam w ogóle nie ma komiksowych dymków, jest tylko narracja, zapewne żywcem wyjęta z książki oraz ilustracje Sienkiewicza. A może się za to w weekend zabiorę, hmm...

Offline Takesh

« Odpowiedź #1001 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 17:45:56 »
Wielka szkoda, że tacy "wydawcy" biorą się za wydawanie komiksów. A kilka z chęcią bym kupił. Ale od nich? Poobcinane strony? Zamysł artystyczny twórcy?

Ja dziękuję.

Offline donT

« Odpowiedź #1002 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 18:35:25 »
Moj Moby Dick wciaz w drodze do mnie, ale przyznam, ze kupilem go z bolem serca. Niestety bycie fanem Sienkiewicza wygralo, z nie byciem fana Garuli.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Death

« Odpowiedź #1003 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 19:42:01 »
Powiem Wam szczerze, że ostatnio mocno się zawiodłem na tym wydawnictwie. Dlatego nawet nie brałem go pod uwagę w topce wydawców, choć wydali Rosińskiego Fantastycznego, kolejnego czarno - białego Thorgala, kalendarz z Thorgalem i właśnie Moby Dicka, a to mocarny zestaw.

Cztery tygodnie temu napisałem maila, w którym reklamowałem kalendarz, bo przyszedł uszkodzony. Opakowanie było całe, a kalendarz ma jakieś ślady farby z tyłu, wygląda jakby uszkodzenia wzięły się z tego, że wciągnęła go jakaś maszyna czy coś. Nikt nie odpisał, potem byłem poza krajem i nie chciałam się denerwować podczas urlopu, więc ponownie maila z reklamacją wysłałem dopiero, kiedy wróciłem do Polski. I drugi raz nikt nie odpisał. Zaraz minie pełny miesiąc. No słabo.

Offline Masonna

« Odpowiedź #1004 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 19:46:10 »
Zaskakująco przyzwoita ta okładka Tomka Grota. O ile taka właśnie będzie okładka... Jak na PCA to można powiedzieć, że wręcz majstersztyk. Ciekawe kto ją zaprojektował, bo na pewno nie Garula  ;D
Komary rypią...