Autor Wątek: PolishComicArt.pl  (Przeczytany 196359 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JanJ

Odp: PolishComicArt.pl
« Odpowiedź #660 dnia: Wt, 10 Październik 2023, 20:31:57 »
Tu figurka Kriss z 2007 roku. 35cm wysokości, limitowana 500 sztuk, cena 500 EUR. Aczkolwiek jak widać mimo niższej ceny nadal jest do kupienia.

https://www.bdaddik.com/en/comics-collectible-figures/794-collectible-figure-statue-attakus-thorgal-kriss-de-valnor-c772-2007-3700472001389.html

Figurka z Thorgalem wydaje się fajniejsza ale nie sądzę żeby ten zakup kiedyś się zwrócił. Choć ręki sobie nie dam uciąć.
« Ostatnia zmiana: Wt, 10 Październik 2023, 20:35:05 wysłana przez JanJ »

Offline Szekak

« Odpowiedź #661 dnia: Wt, 10 Październik 2023, 20:35:28 »
xDDDdddddddddddddddd

Abstrahujac od ceny, to figurka imo slabizna... jak sie do tego doda cene, to wyglada to jak zart. Nie spodziewalem sie czegos tak slabego.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline misiokles

« Odpowiedź #662 dnia: Wt, 10 Październik 2023, 20:40:01 »
Ja nie jestem figurkowiec - czemu słabizna?

Offline 79ers

« Odpowiedź #663 dnia: Wt, 10 Październik 2023, 20:45:00 »
To lepiej takie maluchy z Conana o połowę taniej:

Aż szkoda wyjmować z opakowania  ;D

Offline Szekak

« Odpowiedź #664 dnia: Wt, 10 Październik 2023, 20:45:35 »
Nie ma twgo "czegos". Podstawa imo slaba, poza slaba, malowanie ubrania imo slabe. Na tej samej stronce na fb na ktorej ruszyla sprzedaz Thorgala jest pokazana statua Dredda, ktora jest 10 razy fajniejsza i kosztowala 3 razy mniej. Ta figurka to zenujacy skok na kase. Moze kiedys za stworzenie statuy Thorgala wezmie sie jakis powazny producent, wtedy na pewno sie skusze.

Offline JanJ

« Odpowiedź #665 dnia: Wt, 10 Październik 2023, 20:54:45 »
A tu jeszcze figurka Thorgala z 2018, 87 sztuk, 65 cm wysokości, cena oryginalna 2600 EUR.
https://www.catawiki.com/pl/l/37679637-rosinski-statutette-boulesteix-thorgal-2018

O dziwo nakład się sprzedał, choć obecnie można ją kupić za 2100 EUR (patrz wyżej). No może jednak zejdzie im ten nakład... Z trzeciej strony eklsklyzywne wydania Thorgala od PCA po francusku cały czas są dostępne, mimo że miały chyba mniejszy nakład niż w PL.
« Ostatnia zmiana: Wt, 10 Październik 2023, 21:10:49 wysłana przez JanJ »

Offline Midar

« Odpowiedź #666 dnia: Wt, 10 Październik 2023, 21:35:32 »
Mnie się podoba, zwłaszcza z tą drugą głową. Super oddana struktura skóry, żył, zarostu i w ogóle anatomii. Realistycznie oddana faktura tuniki i kożucha okrywającego ramiona, fajna kolorystyka. Ciekawa pozycja, nie tak jak w przypadku Kriss i wcześniejszej figurki Thorgala, które były proste jak „świeca”. Tylko, że to powinno kosztować 3000 PLN, a nie 2000 EUR.

Offline Szekak

« Odpowiedź #667 dnia: Wt, 10 Październik 2023, 22:53:07 »

Na tym zdjęciu ładnie widać kilka rzeczy - nienaturalna poza, problemy z proporcjami - mała głowa względem ciała czy wąska talia przy szerokich biodrach.

Bardziej mi się podobały statuy Sideshow które zbierałem lata temu.

Offline JanJ

« Odpowiedź #668 dnia: Wt, 10 Październik 2023, 22:57:00 »
Na tym zdjęciu widać, że Thorgal nieźle przypakował :)

Online Necr09

« Odpowiedź #669 dnia: Śr, 11 Październik 2023, 08:30:21 »
2000 Euro. Dla mnie kosmos.

A jak się ma ta figurka i jej cena do innych tego typu? Bo z pewnością na naszym forum są kolekcjonerzy figurek.

Porównując do tych figurek, które ja mam to bym powiedział, że drogo, przy czym tu należy zaznaczyć, że ta jest limitowana do 80 sztuk i jest większa dwukrotnie niż te moje. Z drugiej strony w podobnej cenie możesz znaleźć figurki rozmiaru 1/3 czy 1/2, które imho wyglądają lepiej niż ta :)

FGO: 758,469,198

Offline Szekak

« Odpowiedź #670 dnia: Śr, 11 Październik 2023, 09:40:08 »
Ponieważ w projekt jest zaangażowane PCA, więc i usuwanie komentarzy jest normalnością. W nocy te poniżej były, dziś już nie ma. Ten dłuższy wydaje się wartościowy.

« Ostatnia zmiana: Śr, 11 Październik 2023, 09:46:40 wysłana przez Szekak »

Offline Cringer

« Odpowiedź #671 dnia: Śr, 11 Październik 2023, 10:07:55 »
Czepiacie się tego PCA. A może zwyczajnie, Grzesio nieźle sobie liczy za swoją markę? I biedne PCA sporo za to płacić.

Offline Death

« Odpowiedź #672 dnia: Śr, 11 Październik 2023, 10:22:28 »
Projekt figurki nie zrobił na mnie wrażenia. Samo wykonanie oczywiście bardzo dobre, te wszystkie detale są na wysokim poziomie. Ale to nie jest taka figurka, że będę zazdrosny, że ktoś ma ją na półce. Figurka z gry Spider-Man 2 ma fantastyczny projekt, tutaj tego zabrało. Ona jest taka zwykła, stoi Thorgal i tyle. Twarze też jakieś super nie są. Taka zwykła figurka. Z niezwykłą ceną, bo niski nakład.

Wyobraźcie sobie figurkę z Thorgala na podstawie okładki Miasta zaginionego boga. Thorgal klęczy z Tjallem, a z tyłu posąg jego matki.

Figurka za 10 000 powinna mieć jakiś niesamowity projekt, że każdy kto wchodzi do twojego salonu od razu zwraca na nią uwagę. Wow, co to jest? Ozdoba salonu. A tutaj jest taki zwykły projekt. Wrażenie robi tylko jej wielkość i te detale ubioru. Ale nie sam projekt i nie twarze.

Tam jest ten hełm z Wyspy lodowych mórz. To może taka figurka:

Brakuje tego pierdolnięcia, obojętnie czy kosztuje 1000 czy 10 000.

Offline Teli

« Odpowiedź #673 dnia: Śr, 11 Październik 2023, 10:26:51 »
Ja się nie czepiam. Jak ktoś chce zapłacić tyle proszę bardzo.
W moim odczuciu ta statueta jest zwyczajnie brzydka. Dziwne proporcje, układ, przejaskrawione kolory (choć to może wina zdjęcia) i ta cena. Z czego to jest? Z platyny? Epatowanie podpisem Rosińskiego kolejny 1K do ceny już przestało być śmieszne.
Jeśli chodzi o figurki to w cenach poniżej tysiąca cebulionów znajdzie się figurki o wiele bardziej estetyczne i miłe dla oka.

A jak już ktoś tak bardzo chce zainwestować 2K euro w strefę okołokomiksową to proponuję napisać do Mariniego. W tej cenie dostaniecie akwarelę na dwie dopracowane postacie (może być Thorgal i Aaricia/Kriss) z pełnym tłem w dowolnej scenie (akurat Marini poszalał by lepiej niż Rosiński  8))w pełnym kolorze na A4. Zwrot procentowy i wrażenia estetyczne gwarantowane szybciej niż za tą bryłę plastiku.

To tylko pierwszy z licznych przykładów na to że kasę na komiksy można utopić lub zainwestować o wiele lepiej niż w chore pomysły PCA.

Chyba że rzeczywiście to Grzegorz Rosiński wpadł na sprytny plan walenia cen z kosmosu i robienia dram na konwentach po to żeby wreszcie się wszyscy od niego odwalili :)

Ale kto bogatemu zabroni?

Offline JanJ

« Odpowiedź #674 dnia: Śr, 11 Październik 2023, 10:31:49 »
A to była jakaś drama z GR ostatnio?

Ogólnie z jego wielu wypowiedzi raczej miałem wrażenie, że o finanse to on za bardzo nie dba, i jeśli szukać kogoś pazernego na kasę to raczej nie będzie to sam GR.