Autor Wątek: PolishComicArt.pl  (Przeczytany 196343 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Itachi

Odp: PolishComicArt.pl
« Odpowiedź #105 dnia: Wt, 26 Lipiec 2022, 20:22:27 »
Ok...

Fakty są takie, zamiast 129 zł w przedsprzedaży mamy 139 zł. Okładka prezentuje się koszmarnie, pierwszy rzut oka na nią i odechciało mi się inwestować :) Powinno być w sumie na odwrót, prawda? Graficzka z podpisem -co tam skromne 450 zł, rysuneczek bagatele 4 kafle...

Panowie i Panie, za tyle pieniążków to można pojechać do Łodzi, na kilka dni z rodzinką. Pozwiedzać miasto, dobrze pojeść, na samym festiwalu kupić kilka komiksów, a jeżeli komuś się chce -uzyskać wrys za pięćdziesiąt złotych. Rok temu przy zakupie albumu Thorgala był za free (wyszło jak wyszło).

Na poważnie, jak ktoś ma kasy jak lodu to ok, jest to opcja. Natomiast czy te rysunki prezentują się chociaż poprawnie, przecież niektóre z nich wyglądają jakby stworzono je w pociągu, na kolanie, przy maksymalnym obłożeniu? Wycena to lekki żart.

Nie każda osoba ma możliwość pojechać tu i tam, nie każdy ma ochotę stać w kolejce po kilka godzin. Decyzję każdy podejmuje sam, natomiast moim zdaniem te najdroższe pakiety skierowane są pod zagranicznych klientów.

Dziękuję, nie skorzystam  8)
https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #106 dnia: Wt, 26 Lipiec 2022, 20:25:09 »
Przeraża mnie ile to już hajsu zebrało.

Offline Nephilim

« Odpowiedź #107 dnia: Wt, 26 Lipiec 2022, 20:39:48 »
A coś o tych kolorach ktoś się dowiedział? Ktoś je zrobił od nowa, Mistrz sam się postarał, czy GK sam na szybko w powerpoincie coś machnął? Bo że to nie są oryginalne kolory,  to już wiadomo, ale dokładniej??
Sam bym chciał wiedzieć bo ten album kupiłbym tylko dla komiksów z Relaxu ale z takim kolorem jak GK pokazał na FB tp chyba podziękuję.

btw: zamówiłem sobie z Francji "Le troisième testament - julius coffret collector" bo bardzo lubię ten komiks, zarówno pierwszy jak i drugi tom (a Juliusza nawet chyba bardziej) i dałem w przeliczeniu 600 zł za ślicznie opakowany integral dwóch tomów (576 stron) wraz z portfolio (20 plansz w osobnym etui) oraz kilkoma dużymi grafikami. Wprawdzie nie ma podpisu Alexa Alicea ani Rechta czy Montaigne'a ale uważam, że takie wydanie jest tego warte.

I tak mógłby zostać przygotowany tom z Legendami. Dodatkowe grafiki, specjalnie pod wydanie, portfolio ze szkicami i akwarelami czy ogólnie prace związane z Legendami nigdy nie publikowane, do tego ładne opakowanie i na pewno by siadło. A tutaj 400 zł za komiks 186 stron (!!!), wydrukowaną okładkę z podpisem i jakeś wydruki stron w tuszu które mogę ściągnać z netu i wydrukować samemu XDDD

No ku*wa, to woła o pomstę do nieba!

Kilka przykłądowych zdjęć 3T w edycji kuferkowej.

Online misiokles

« Odpowiedź #108 dnia: Wt, 26 Lipiec 2022, 20:41:12 »
Teraz porównuję tę kampanię z tym co oferowano przy zbiórce do Wiedźmina: Ronina i aż tak dużych różnic nie widzę.

Chłodnym okiem, start kampanii wygląda jak start przeciętnej kampanii kickstarterowej i dotychczasowa krytyka wynika wyłącznie z emocjonalnego podejścia do Garuli. Ja też mu nie wierzę, dlatego prorokuję, że zbiórka pójdzie sprawnie ale prawdziwe problemy pojawią się potem. A to zaczną się problemy z drukarnią (druk planowany na sierpień) a to zaczną nawalać kurierzy a to będą opóźnienia w produkcji dodatków. Dodatkowo okaże się, że komiks z sklepach pojawi się wcześniej, niż otrzymają go uczestnicy zbiórki a że nakład podstawowej wersji przewidziany jest na 2 tys. + 400 z etui to część nakładu będzie hulać w dyskontach za mniej niż przedsprzedażowe 139 zł.

Na razie wierni fani mają problemy z ogarnięciem płatności na KC bądź domagają się płatności bez użycia karty kredytowej.

Offline Nephilim

« Odpowiedź #109 dnia: Wt, 26 Lipiec 2022, 20:49:54 »
Teraz porównuję tę kampanię z tym co oferowano przy zbiórce do Wiedźmina: Ronina i aż tak dużych różnic nie widzę.

Chłodnym okiem, start kampanii wygląda jak start przeciętnej kampanii kickstarterowej i dotychczasowa krytyka wynika wyłącznie z emocjonalnego podejścia do
Ja się nie zgadzam z ostatnim zdaniem ;)

@misiokles, tak z ręką na sercu, czy cena za 186 stron z tak lipną oprawą graficzną nie wydaje Ci się wygórowana w zestawieniu z chociaży właśnie 3T z mojego poprzedniego posta? ;)

Online misiokles

« Odpowiedź #110 dnia: Wt, 26 Lipiec 2022, 20:53:40 »
Jest wygórowana, ale nie spotkałem się z komiksową kickstarterową zbiórką z niewygórowaną ceną. Serio.

Offline Death

« Odpowiedź #111 dnia: Wt, 26 Lipiec 2022, 20:55:40 »
No nie wiem. Ja tam nie mam żadnego podejścia emocjonalnego. Gdybym miał, to na półce nie stałby komplet wydań Libertago, Relaxów, a na wieszaku nie wisiałaby koszulka z Thorgalem. :)
Po prostu arcybrzydka jest okładka, okropne są nowe kolory w tych dodatkowych krótkich komiksach oraz niezwykle niestaranne są te wrysy. Strasznie się jarałem tym albumem, bo nie mam, a Rosiński nawet dawno, dawno temu fajnie rysował historyczne komiksy. Pewnie kupię na tej Gildii, ale ta okładka jest masakryczna. A o tych komputerowych kolorach już zapomniałem i teraz kolejna rzecz mnie odrzuca. A nie mogli po prostu dać tych trzech ładnych grafik na okładkę, przód i tył etui oraz nie ruszać starych kolorów w dodatkowych historiach? Niepotrzebnie ktoś się dodatkowo napracował, a tam wszystko już było fajne, trzeba było tylko z tych puzzli złożyć fajny album.

Offline freshmaker

Odp: PolishComicArt
« Odpowiedź #112 dnia: Wt, 26 Lipiec 2022, 20:57:14 »
ja raczej z ks mam słabe doświadczenia - figurka spawna - zwykły marketing, dla backerow nie było specjalnie dużo bajerow ale mam oficjalny podpis todda. halls of turnip king z małym remarque wyszedł mnie 3 razy drożej ze względu na koszt wysyłki.

najlepiej wspominam empress pałki bo dorzucił drugi komiks z wersją b&w.

zebrali już ponad polowe a nie minął jeden dzień wiec jest szansa ze dozbieraja do końca. w FAQ jest podane ze najważniejszy jest pierwszy tydzień.

Offline Midar

« Odpowiedź #113 dnia: Wt, 26 Lipiec 2022, 20:57:17 »
Na razie wierni fani mają problemy z ogarnięciem płatności na KC bądź domagają się płatności bez użycia karty kredytowej.
Jak czytam posty wiernych fanów PCA, to nie mogę się nadziwić ich oderwaniu od rzeczywistości. Mam wrażenie, że większość z nich nie ogarnia tematyki komiksowej, a do tego nie rozumieją dzisiejszych form sprzedaży i dystrybucji. Czasami mam wrażenie, że to taki komiksowy wariant Rodzin Radia Maryja, gdzie ojcem dyrektorem jest wiadomo kto.
Jest tam taki koleś, Paweł W., z którego postów „laliśmy” kiedyś w kolejce na MFKiG. Jedyne, czego jeszcze nie napisał, to: „Krzysiu, jam stóp twoich niegodzien całować”.
« Ostatnia zmiana: Wt, 26 Lipiec 2022, 21:00:04 wysłana przez Midar »

Offline Nephilim

« Odpowiedź #114 dnia: Wt, 26 Lipiec 2022, 21:02:58 »
Jest wygórowana, ale nie spotkałem się z komiksową kickstarterową zbiórką z niewygórowaną ceną. Serio.
Tutaj oddaję pole bo słabo znam kickstarterowe tematy. Może masz rację :)

Jest tam taki koleś, Paweł W., z którego postów „laliśmy” kiedyś w kolejce na MFKiG. Jedyne, czego jeszcze nie napisał, to: „Krzysiu, jam stóp twoich niegodzien całować”.
Tak. Obraził się na mnie na FB bo nie podzielałem zachwytów nad jakimiś starymi pracami Rosińskiego a w poście na profilu Labrum napisałem, że okładka ostatniego Relaxu ładniejsza od okładki PCA.pl

Psychofan XD Zalewa się łzami nad każdą, dosłownie każdą grafiką Rosińskiego.

Online misiokles

Odp: PolishComicArt
« Odpowiedź #115 dnia: Wt, 26 Lipiec 2022, 21:05:52 »
w FAQ jest podane ze najważniejszy jest pierwszy tydzień.

To chodzi o przyznanie statusu Project We Love, które kickstarter nadaje zbiórkom o dynamicznym starcie. Podobno to lepiej pozycjonuje tę zbiórkę na stronie KC.

Tutaj oddaję pole bo słabo znam kickstarterowe tematy. Może masz rację :)

Prowizja dla KC też dokłada swoje do ceny końcowej.
« Ostatnia zmiana: Wt, 26 Lipiec 2022, 21:08:55 wysłana przez misiokles »

Offline JanJ

« Odpowiedź #116 dnia: Wt, 26 Lipiec 2022, 21:37:39 »
No dobra, połowa zebrana ale tylko 38 osób wsparło, więc to chyba nie jest jakiś szał, z czego część pewnie z zagranicy.

Offline Itachi

« Odpowiedź #117 dnia: Wt, 26 Lipiec 2022, 21:44:00 »
No dobra, połowa zebrana ale tylko 38 osób wsparło, więc to chyba nie jest jakiś szał, z czego część pewnie z zagranicy.

Szczerze? Dla mnie ta zbiórka to kompletna porażka. 38 osób?!? :)

Więcej ludzi w kolejkach do niego stało na emefce :)

Ale jak się robi pakiety za 4 kafle to delikatnie może zamazywać obraz. Jakiś Pedro czy Antonio się załapał, oł yea !
https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Online misiokles

« Odpowiedź #118 dnia: Wt, 26 Lipiec 2022, 21:44:29 »

Offline starcek

« Odpowiedź #119 dnia: Wt, 26 Lipiec 2022, 21:46:24 »
Jeszcze nicki z forum wygeneruj. :-D
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.