To pudełko to chyba po to, żeby się nimi pieprznąć w głowę po tych zakupach u nich PS. O te wrysy za setki euro to jak obserwuję rywalizują z reguły dwie osoby. I to chyba jakaś "dziwna" rywalizacja, bo zamiast poczekać do końca aukcji to się przebijają co rusz przez okres trwania danej aukcji, co winduje ceny. I w tym samym czasie prace "większych" artystów, osobne, a nie wrysy w albumach idą sporo taniej niż te Thorgale.
Dokładnie. Dwóch typów z Polski z zasobnym portfelem odkryło pewien serwis aukcyjny i łykają wszystko od Rosińskiego, windując ceny do 1000 EU za wrys gdzie jeszcze niedawno 430 to był maks. Jeden z nich w ciągu dwóch tyg. kupił chyba z 5 prac Rosińskiego, zresztą wystawia je na grupie Thorgalowej więc nie jest anonimowy W sumie mamy wolny rynek ale fakt, jest to sztuczne zawyżanie ceny i na tej podstawie krakowski dom aukcyjny będzie sobie niedługo wołał 8K za byle jaki wrys od autora Thorgala.
A dałbyś link do takich aukcji, bo zupełnie nie jestem w temacie i jestem ciekaw jakości licytownanych prac? Jeżeli ceny kiepskich prac winduje dwie osoby z zasobnym portfelem to, jeżeli nie są mega fanami Rosińskiego to mają świetny przepis na wtopienie kasy, bo jak skończą walkę między sobą to ceny prędzej czy później się ustabilizują. Druga opcja - dość drastyczna. Ze względu na wiek Rosińskiego skupują wszystko jak leci licząc na skokowy wzrost cen w przypadku śmieci autora (od razu dodam nie podejrzewam o to tych osób - sa dla mnie totalnie anonimowi i nie mam celu sugerować takich intencji - po prostu tak to w świecie sztuki wygląda). A nawet w tym drugim przypadku uważam, że przepłacanie za kiepskie prace się nie opłaca.
https://zapodaj.net/plik-cFkvlEuIdS
W cenie tego wrysu ostatnio na aukcji w USA poszła niepublikowana (wariant cover) okładka Mignoli (1500 USD):https://comics.ha.com/itm/original-comic-art/covers/mike-mignola-weatherman-v2-2-unpublished-variant-cover-original-art-image-2018-/a/7438-97116.s?ic4=ListView-Thumbnail-071515#Nie chcę tutaj oczywiście dyskutować, który „Słowacki większym poetą był” ale wrys vs okładka. Bez komentarza Oczywiście transport i cło podwyższaj cenę tego Mignoli, ale nadal to dla mnie bez porównania lepsza oferta.
Do każdego dochodzi opłata za wysyłkę, średnio 25 EU.
Ciekawe czy będzie kalendarz 2026