Autor Wątek: Podwyżki cen komiksów 2022  (Przeczytany 3699 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hobgoblin

Podwyżki cen komiksów 2022
« dnia: Pt, 04 Luty 2022, 15:45:18 »
Wysoka inflacja w Polsce i dość wysoka w USA. Rosnące ceny papieru i transportu, słaby PLN.

https://www.gildia.pl/komiksy/498334-amazing-spider-man-epic-collection-3-inferno
https://www.gildia.pl/komiksy/510578-amazing-spider-man-epic-collection-4-kosmiczne-przygody

129,99 ->149.99 zł sugerowanej ceny detalicznej - to jest podwyżka aż o 15.4% podczas gdy oficjalna inflacja CPI to 8.6%....

Jak to wygląda u innych wydawców (nie tylko polskich)? Co chyba najważniejsze jak to wygląda u Marvela i DC? U europejskich wydawców zresztą zaraz też nie będzie zbyt różowo bo Europejski Bank Centralny NIC z inflacją w strefie euro jeszcze nie zaczął robić.

Offline szulig

Odp: Podwyżki cen komiksów 2022
« Odpowiedź #1 dnia: Pt, 04 Luty 2022, 15:56:06 »
Wysoka inflacja w Polsce i dość wysoka w USA. Rosnące ceny papieru i transportu, słaby PLN.

https://www.gildia.pl/komiksy/498334-amazing-spider-man-epic-collection-3-inferno
https://www.gildia.pl/komiksy/510578-amazing-spider-man-epic-collection-4-kosmiczne-przygody

129,99 ->149.99 zł sugerowanej ceny detalicznej - to jest podwyżka aż o 15.4% podczas gdy oficjalna inflacja CPI to 8.6%....

Jak to wygląda u innych wydawców (nie tylko polskich)? Co chyba najważniejsze jak to wygląda u Marvela i DC? U europejskich wydawców zresztą zaraz też nie będzie zbyt różowo bo Europejski Bank Centralny NIC z inflacją w strefie euro jeszcze nie zaczął robić.

zdajesz sobie sprawę ze CPI nie odzwierciedla rzeczywistych podwyżek i w rzeczywistości jest znacznie wyższa inflacja?

Offline holcman

« Odpowiedź #2 dnia: Pt, 04 Luty 2022, 16:09:59 »

Jak zliczyliśmy podwyżki wszystkich elementów składających się na cenę komiksu (papier, druk, energia, transport, waluty) to nawet bez inflacji wyszło nam, że powinniśmy podnieść ceny okładkowe o 25%, a nawet 40%. A to przecież nie koniec podwyżek.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #3 dnia: Pt, 04 Luty 2022, 16:16:59 »
wyszło nam, że powinniśmy podnieść ceny okładkowe o 25%, a nawet 40%.

Tylko kto to będzie wtedy kupował?
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline misiokles

« Odpowiedź #4 dnia: Pt, 04 Luty 2022, 16:34:12 »
Nikt, ale też wydawca nie będzie dokładał do interesu. I koło się zamyka.

Offline Szekak

« Odpowiedź #5 dnia: Pt, 04 Luty 2022, 16:34:55 »
Pan będzie, ja będę...

Podwyżki mimo, że rzucające się w oczy, to jednak za małe chyba by odstraszyć komiksiarzy... zresztą, czy komiksiarzy są w stanie odstraszyć jakiekolwiek podwyżki? Ja się tylko zastanawiam czy ten proces w jakiś sposób przyspieszy przesiadkę na cyfrę i czy masowa przesiadka na cyfrę jest w ogóle możliwa w przypadku komiksów.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline LukCook

« Odpowiedź #6 dnia: Pt, 04 Luty 2022, 16:38:45 »
Może dzięki podwyżką skończę powiększać mój kopiec wstydu i zacznę kupować tylko te tytuły na których naprawdę mi zależy. Odpocznie kieszeń i przestrzeń.

Offline holcman

« Odpowiedź #7 dnia: Pt, 04 Luty 2022, 16:40:57 »

No właśnie, dlatego mało który wydawca zdecyduje się na takie podniesienie cen. W pierwszej kolejności zabierzemy z naszego zysku, a potem się zobaczy. Ale warto wiedzieć, jaka jest prawdziwa skala podwyżek, a nie dziwić się, że są wyższe niż poziom inflacji.

Offline holcman

« Odpowiedź #8 dnia: Pt, 04 Luty 2022, 16:42:10 »
Ja się tylko zastanawiam czy ten proces w jakiś sposób przyspieszy przesiadkę na cyfrę i czy masowa przesiadka na cyfrę jest w ogóle możliwa w przypadku komiksów.

Masowa nie, nie dzieje się tak też w przypadku ebuków. Ale przyspieszy pewne zmiany.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #9 dnia: Pt, 04 Luty 2022, 16:44:08 »
Ja się tylko zastanawiam czy ten proces w jakiś sposób przyspieszy przesiadkę na cyfrę i czy masowa przesiadka na cyfrę jest w ogóle możliwa w przypadku komiksów.

Nie sądzę. Większość komiksiarzy to tradycjonaliści i lubią papier. Ja cyfrowego komiksu nawet za złotówkę bym nie kupił.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline xanar

« Odpowiedź #10 dnia: Pt, 04 Luty 2022, 16:46:21 »
Chyba już czas na maksymalną cenę za komiks :D
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline donT

« Odpowiedź #11 dnia: Pt, 04 Luty 2022, 16:55:13 »
Większość komiksiarzy to tradycjonaliści i lubią papier. Ja cyfrowego komiksu nawet za złotówkę bym nie kupił.

To tak jak z cyckami.
 8)
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Hobgoblin

« Odpowiedź #12 dnia: Pt, 04 Luty 2022, 17:17:38 »
Pan będzie, ja będę...

Podwyżki mimo, że rzucające się w oczy, to jednak za małe chyba by odstraszyć komiksiarzy... zresztą, czy komiksiarzy są w stanie odstraszyć jakiekolwiek podwyżki? Ja się tylko zastanawiam czy ten proces w jakiś sposób przyspieszy przesiadkę na cyfrę i czy masowa przesiadka na cyfrę jest w ogóle możliwa w przypadku komiksów.

Bedzie efekt. Nakłady pójdą w dół. Ja na przykład mam zamiar Mocno ograniczać wydatki na hobbystyczne rzeczy. Psychicznie nie godzę się z dużymi podwyżkami artykułów nie będących pierwszej potrzeby.

Kaczor Donald o 10% do góry, wiec założmy, że Spider miał pecha ale iokoło +10% będzie do góry na większości serii Egmontu. Ale co z innymi wydawnictwami? Patrzyliście w ogóle o ile zmieniają ceny? USA wydaje się być kluczowe co tam będzie.
Również co z cenami wersji cyfrowych - tu już gadki o drukarniach i cenach papieru nie będzie?

Jakie przełożenie ma podwyżka MSRP do ceny w detalu? To jest 1:1 czy sklepy biorą część na siebie?

Offline Interloper

« Odpowiedź #13 dnia: Pt, 04 Luty 2022, 17:22:39 »
Również co z cenami wersji cyfrowych - tu już gadki o drukarniach i cenach papieru nie będzie?
Jeśli chodzi o komiksy w Stanach Zjednoczonych, to na comixology cena jednego zeszytu jest taka sama, jak cena tego samego zeszytu w sklepie komiksowym.

Offline Motyl

« Odpowiedź #14 dnia: Pt, 04 Luty 2022, 18:19:55 »
Nawet jak wydawcy zdecydują się na malutkie podwyżki, a nawet jakby nie było ich wcale, to i tak kupię zdecydowanie mniej niż w poprzednich latach, bo podrożało życie, opłaty, żarcie, rachunki, kredyt. A pensje stoją w miejscu. Podejrzewam, że jakby komiksy potaniały, też bym mniej kupił, bo cała reszta mocno podrożała. Plus obecnie jakakolwiek wizyta u lekarza, to tylko prywatnie i dwie stówki na dzień dobry za pięć minut w gabinecie. A jak trzeba dodatkowo badania to kolejne dwie stówki. Niestety, plan na najbliższe lata to tylko kończenie serii :(