Autor Wątek: Podsumowania roku 2024  (Przeczytany 27986 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Deepdelver

Odp: Podsumowania roku 2024
« Odpowiedź #135 dnia: Pt, 13 Grudzień 2024, 15:13:58 »
Trudno mi uwierzyć, że ktoś w blogosferze uczynił sobie źródło dochodu ze sprzedaży egzemplarzy recenzenckich. Może czasem i coś nieświadomie sprzeda, ale kto z nas po kilku latach pamięta jak nabył dany komiks?

Ja nie dostrzegam problemu w tym, że ktoś, kto o komiksach pisze, dostaje je od wydawców - to korzyść dla publicysty, korzyść dla wydawcy i korzyść dla czytelnika. To zjawisko naturalne i moim zdaniem nie przekłada się na pobłażliwość w ocenie. Problemem jest, gdy publicysta ogranicza się do opisywania darmowych komiksów, bo jest do tego zobowiązany albo szkoda mu kasy lub czasu na zorganizowanie innego ciekawego tytułu.

Offline Popiel

« Odpowiedź #136 dnia: Pt, 13 Grudzień 2024, 15:24:46 »
Trudno mi uwierzyć, że ktoś w blogosferze uczynił sobie źródło dochodu ze sprzedaży egzemplarzy recenzenckich.

Oczywiście nie główne źródło dochodu, ale dodatkowe jak najbardziej.
Kupiłem trochę komiksów od przedstawicieli szeroko rozumianej blogosfery. Niektóre nawet nie odfoliowane :) A część z nich była przez nich zrecenzowana - oczywiście o jakości tych recenzji, pełnej komunałów, ogólników i past z zagranicznych forów nie muszę chyba mówić.
« Ostatnia zmiana: Pt, 13 Grudzień 2024, 15:26:28 wysłana przez Popiel »

Offline Dracos

« Odpowiedź #137 dnia: Pt, 13 Grudzień 2024, 15:33:14 »
Też kupiłem dwa razy, jak się za język pociągnęło że sporo wystawia i dość szeroki przekrój miały pozycje przez nich oferowane.

@Deepdelver Ja rozumiem wydawców którzy rozsyłają swoje egzemplarze w celach recenzenckich i traktują to jako działania promocyjne. Ale jako czytelnik/konsument jednak bym chciał żeby recenzenci zaznaczali że dostali komiks, tu zaznaczę że często to podają, albo zaznaczają że kupili sami wtedy sytuacja jest klarowna.

Offline maxim1987

« Odpowiedź #138 dnia: Pt, 13 Grudzień 2024, 16:06:31 »
Chętnie poznam dane świadczące o tej opinii. Znam kilku recenzentów osobiście. Nie widziałem żeby którykolwiek z nich sprzedawał otrzymane od wydawnictw komisy.
Wiele takich komiksów kupiłem, na niektórych była nawet pieczątka "egzemplarz recenzencki - nie do sprzedaży".
Nie rozumiem zresztą, dlaczego niby nie mogliby ich sprzedawać - o ile oczywiście nie ma tego typu obostrzeń w umowie podpisanej z wydawcą. Przy czym zakładam, że większość recenzentów żadnej umowy nie ma, po prostu dostają pakiet komiksów do zrecenzowania.

Offline Blind

« Odpowiedź #139 dnia: Pt, 13 Grudzień 2024, 16:25:54 »
@Deepdelver Ja rozumiem wydawców którzy rozsyłają swoje egzemplarze w celach recenzenckich i traktują to jako działania promocyjne. Ale jako czytelnik/konsument jednak bym chciał żeby recenzenci zaznaczali że dostali komiks, tu zaznaczę że często to podają, albo zaznaczają że kupili sami wtedy sytuacja jest klarowna.

Rozumiem, że jak napisze, że dostał do recenzji i mu się spodoba, to uznasz, że musi tak pisać. Ale jak napisze, żesam kupił i mu się podoba, to wtedy będzie to szczera opinia 🙃
Piszę recenzje komiksów na INSTAGRAMIE

https://instagram.com/marcin.blind?igshid=NzZlODBkYWE4Ng==

Offline Dracos

« Odpowiedź #140 dnia: Pt, 13 Grudzień 2024, 16:30:30 »
Rozumiem, że jak napisze, że dostał do recenzji i mu się spodoba, to uznasz, że musi tak pisać. Ale jak napisze, żesam kupił i mu się podoba, to wtedy będzie to szczera opinia 🙃

Na pewno jak nie dokonałeś zakupu to bym musiał x twoich recenzji przeczytać żeby stwierdzić czy piszesz obiektywnie, a i tak mogę mieć do takich recenzji ograniczone zaufanie. Wydawało mi się że to jest zdroworozsądkowe podejście, ale widać byłem w błędzie i są inne punkty widzenia.

Offline Blind

« Odpowiedź #141 dnia: Pt, 13 Grudzień 2024, 16:35:55 »
Na pewno jak nie dokonałeś zakupu to bym musiał x twoich recenzji przeczytać żeby stwierdzić czy piszesz obiektywnie, a i tak mogę mieć do takich recenzji ograniczone zaufanie. Wydawało mi się że to jest zdroworozsądkowe podejście, ale widać byłem w błędzie i są inne punkty widzenia.

Nie istnieje coś takiego jak obiektywna opinia. Każda opinia jest SUBIEKTYWNA. Dziwi mnie, że wciąż są ludzie, którzy tego nie rozumieją. Do każdej recenzji powinieneś mieć ograniczone zaufanie, bo ktoś pisze o swoich odczuciach, które z Twoimi mogą być skrajnie różne. Więc od razu zaznaczę, jak ktoś oceni pozytywnie komiks, a Ty negatywnie, to nikt z Was nie ma obiektywnej racji. Każdy jedynie wyraził swoją subiektywną opinię.

Offline Dracos

« Odpowiedź #142 dnia: Pt, 13 Grudzień 2024, 16:38:58 »
Chłopie o czym ty piszesz w tym przypadku obiektywna znaczy czy nie jest podyktowana źle rozumiana wdzięcznością do wydawcy. Przecież to oczywiste że recenzje są subiektywne tylko czym innym są wrażenia, a czym innym pisanie tak żeby nie urazić wydawcy.

Offline Blind

« Odpowiedź #143 dnia: Pt, 13 Grudzień 2024, 16:46:32 »
Chłopie o czym ty piszesz w tym przypadku obiektywna znaczy czy nie jest podyktowana źle rozumiana wdzięcznością do wydawcy. Przecież to oczywiste że recenzje są subiektywne tylko czym innym są wrażenia, a czym innym pisanie tak żeby nie urazić wydawcy.

No to kompletnie źle użyłeś tej nazwy obiektywna w takim razie. I jak niby to chcesz weryfikować? Jak Ty uznasz, że komiks jest kiepski, a recenzent, że jest dobry, to znaczy, że pisze tak z wdzięczności dla wydawcy? Przecież jemu wciąż ten komiks ma prawo się podobać... Piszesz o czymś, co jest niezmierzalne. I dorabiasz do tego jakąś śmieszną teorię.

Offline Dracos

« Odpowiedź #144 dnia: Pt, 13 Grudzień 2024, 16:55:58 »
Nigdy się nie spotkałeś z recenzjami czy to gier czy książek czy komiksów gdzie niby recenzent nic nie chwali, a w podsumowaniu daje ocenę kompletnie niewspółmierną do tego co pisał? Naprawdę jest to dla ciebie tak niepojęty koncept że można pisać tak jak w czyimś mniemaniu oczekiwałby od niego wydawca? ( a przecież oni wcale tak nie postępują)

Ja weryfikuję i dla siebie i mogę chyba wyciągać własne wnioski jak postrzegam czyjeś recenzje więc na swój własny użytek owszem jest to mierzalne.

Dla mnie eot.

Edit co by nie robić flame'u ;)
« Ostatnia zmiana: Pt, 13 Grudzień 2024, 16:59:38 wysłana przez Dracos »

Offline Blind

« Odpowiedź #145 dnia: Pt, 13 Grudzień 2024, 17:00:00 »
Ja weryfikuję i dla siebie i mogę chyba wyciągać własne wnioski jak postrzegam czyjeś recenzje więc na swój własny użytek owszem jest to mierzalne.

Kompletnie źle to ty użyłeś słowa mierzalny. Dla mnie eot.

Dla siebie i na swój użytek to możesz robić wszystko, jednak publicznie jak kogoś oceniasz, to już wypadałoby mieć argumenty. Tak źle użyłem słowa mierzalny, że aż sam go w tym samym znaczeniu użyłeś w odpowiedzi 🙃 Pozdrawiam.

Offline Dracos

« Odpowiedź #146 dnia: Pt, 13 Grudzień 2024, 17:02:12 »
Ok widzę że nie odpuszczasz to ci odpiszę nie ma słowa zmierzalny jest słowo mierzalny. (i nie to nie była literówka bo literka z nie dałaby rady ci się zapodziać z początku wyrazu)

Offline Xmen

« Odpowiedź #147 dnia: Pt, 13 Grudzień 2024, 18:17:38 »
nie przesadzajmy że wysłanie maila z prośbą o pdf komiksu do recenzji to jakieś nie wiadomo jak duże przedsięwzięcie
Ale jak "patorecenzent" prosił na stoiskach o komiksy, to beka. Patoredaktor może żebrać?
Może on za chudy w uszach jest? jak tylko dwa wydawnictwa przekazują mu pdfy?
« Ostatnia zmiana: Pt, 13 Grudzień 2024, 18:19:25 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Popiel

« Odpowiedź #148 dnia: Pt, 13 Grudzień 2024, 18:33:12 »
Recenzent pisze sensownie, ma narzędzia poznawcze i stylistyczne, z jego opinii coś wynika.
Patorecenzent bełkoce o grzbieciku na półeczce i fajnych przygodach.

Nie obchodzi mnie kompletnie, skąd obaj biorą komiksy - dostają, kupują czy znajdują w kapuście.

Recenzenci umieją "sprzedać" towar. Ci drudzy nie umieją nic.

Chyba proste, nie?

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #149 dnia: Pt, 13 Grudzień 2024, 18:47:31 »
Szkopuł w tym, że zazwyczaj patorecenzent ma zasięgi o jakich recenzent może pomarzyć.
I robi wydawcy kilkakrotnie większy obrót.