Autor Wątek: Podsumowania roku 2024  (Przeczytany 27999 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pszemcio

Odp: Podsumowania roku 2024
« Odpowiedź #120 dnia: Pt, 13 Grudzień 2024, 13:15:35 »
W takim The Guardian od lat analogiczną listę robi jedna osoba. I pewnie w UK jest forum, gdzie użytkownicy płaczą z tego powodu :-)

Z tego co kojarzę zawsze są 2 listy. 1 ogólna (najlepsze powieści graficzne roku) i druga indywidualna - Rachel Cooke. No chyba że czegoś nie rozumiem

Ale mniejsza z tym. Chodzi mi o to, że jeśli kilka lat z rzędu (bo kojarzę, że rok temu i dwa chyba też) są te same zarzuty, że robi to ktoś, kto ewidentnie jest grupą docelową dwóch czy trzech wydawnictw, to po prostu z korzyścią dla wszystkich byłoby poszerzenie grona wybierających. I nie jest to zarzut dla tego recenzenta, że coś preferuje, tylko stwierdzenie, że różnorodność służyłaby wszystkim w takim przypadku.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #121 dnia: Pt, 13 Grudzień 2024, 13:21:38 »
Różnorodność, jakby na przekór gromko wykrzykiwanym deklaracjom, nie jest wytyczną środowiska Agory :) I nie inaczej sprawy mają się w magazynie z którego pochodzi linkowany ranking. Tam liczą się przede wszystkim dwa czynniki, w tym czy przybliżony na łamach gazetki utwór jest ideologicznie "prawilny" :)

Online holcman

« Odpowiedź #122 dnia: Pt, 13 Grudzień 2024, 13:22:17 »
I nie jest to zarzut dla tego recenzenta, że coś preferuje, tylko stwierdzenie, że różnorodność służyłaby wszystkim w takim przypadku.

Różnorodność w ogóle jest spoko. Ale to już decyzja redakcji magazynu. Faktem jest, że od tematów pop mają tylko Radka Czyża, bo oni nie jest recenzentem komiksowym, ale obsługuje właśnie szerokorozumianą popkulturę, której komiks jest tylko małą częścią. Ale właśnie dlatego, że ma szerszy ogląd ja bardzo cenię sobie jego zdanie.

Online holcman

« Odpowiedź #123 dnia: Pt, 13 Grudzień 2024, 13:25:26 »
Tam liczą się przede wszystkim dwa czynniki, w tym czy przybliżony na łamach gazetki utwór jest ideologicznie "prawilny" :)

Ciekawy jestem w czym objawia się „ideologiczna „prawilność”” takich pozycji, jak:
"Ostatni dzień Howarda Phillipsa Lovecrafta", "Smoła", "Cyberpunk 2077: XOXO", "Życie i wczasy. 2017-2019", czy "Sezon spadających gwiazd"?

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #124 dnia: Pt, 13 Grudzień 2024, 13:37:51 »
Coś niby "neutralnego" dla zasłony dymnej i symulowania "obiektywizmu" co jakiś czas wrzucą. Tyle że tu bardziej chodzi o to, by nie musieć wspominać o utworach ideologicznie dla niuniusiów z Czerskiej "niepoprawnych", a obiektywnie wspomnienia wartych. No i oczywiście w grę wchodzi kasa. Nawet recenzentom wyznającym politpoprawność nie raz zdarzyło się "drzeć łacha" z redakcji "Książek" za rozpływanie się nad pozycjami na to niezasługującymi, ale za to sponsorowanymi. Na swój sposób zrozumiałe. Wszak Pecunia non kotlet.

Online holcman

« Odpowiedź #125 dnia: Pt, 13 Grudzień 2024, 13:47:12 »
Coś niby "neutralnego" dla zasłony dymnej i symulowania "obiektywizmu" co jakiś czas wrzucą.

Acha. Odpowiedź w stylu „nie mam argumentów za tezą z dupy, ale będą jej bronił do krwi ostatniej”.
Szczególnie, że większość tej listy jest poza jakąkolwiek „ideologiczną „prawilnością””.

Nawet recenzentom wyznającym politpoprawność nie raz zdarzyło się "drzeć łacha" z redakcji "Książek" za rozpływanie się nad pozycjami na to niezasługującymi, ale za to sponsorowanymi. Na swój sposób zrozumiałe. Wszak Pecunia non kotlet.

Jest to patologia, która dotknęła większość mediów w tym - i nie tylko - kraju.

Offline Blind

« Odpowiedź #126 dnia: Pt, 13 Grudzień 2024, 13:47:28 »
Najczęściej to później sprzedają, a nie zostawiają.

Chętnie poznam dane świadczące o tej opinii. Znam kilku recenzentów osobiście. Nie widziałem żeby którykolwiek z nich sprzedawał otrzymane od wydawnictw komisy. Sam nigdy nie sprzedałem żadnego otrzymanego komisu, a kilka przekazałem znajomym, żeby ich zachęcić do poznania tego gatunku. Kilka również przekazałem do biblioteki. Ale chętnie poznam tę większość która sprzedaje swoje komiksy.
Piszę recenzje komiksów na INSTAGRAMIE

https://instagram.com/marcin.blind?igshid=NzZlODBkYWE4Ng==

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #127 dnia: Pt, 13 Grudzień 2024, 13:56:05 »
Holcman, nawet nie muszę nikogo i niczego bronić, bo w przypadku produkcji "agoriańskich" szkoda na to czasu. Wystarczy przejrzeć kilka wybranych numerów "Książek", porównać z tym co akurat wówczas trafiało do obiegu w ramach dystrybucji treści i połączyć kropki w zwarty "rysuneczek". Kiedyś nawet się w takie sprawy "bawiłem" (nie tylko w kontekście "Książek"), ale teraz już mi się nie chce. Uwzględniając jednak nasilające się tendencje można pokusić się o przypuszczenie, że obecnie jest pod tym względem jeszcze gorzej niż, dajmy na to, pół dekady temu.

Online holcman

« Odpowiedź #128 dnia: Pt, 13 Grudzień 2024, 14:02:39 »
Kiedyś nawet się w takie sprawy "bawiłem" (nie tylko w kontekście "Książek"), ale teraz już mi się nie chce. Uwzględniając jednak nasilające się tendencje można pokusić się o przypuszczenie, że obecnie jest pod tym względem jeszcze gorzej niż, dajmy na to, pół dekady temu.

Nawimar III w naturalnym środowisku, memizowane.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #129 dnia: Pt, 13 Grudzień 2024, 14:13:04 »
Się wysiliłeś :) Czyli lata lecą, a "koledze" wciąż wydaje się, że jest rok 2002, a internet jeszcze się nie upowszechnił :) Fajnie, fajnie :)

Offline pszemcio

« Odpowiedź #130 dnia: Pt, 13 Grudzień 2024, 14:20:33 »
Różnorodność, jakby na przekór gromko wykrzykiwanym deklaracjom, nie jest wytyczną środowiska Agory :) I nie inaczej sprawy mają się w magazynie z którego pochodzi linkowany ranking. Tam liczą się przede wszystkim dwa czynniki, w tym czy przybliżony na łamach gazetki utwór jest ideologicznie "prawilny" :)

W ogóle nie o tym piszę. Śmiem twierdzić, że wśród wydawnictw komiksowych, które są czymś większym niż jakaś absolutna nisza, nie ma w tym kraju takich, które Agora miałaby powód bojkotować

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #131 dnia: Pt, 13 Grudzień 2024, 14:25:31 »
Uwzględniając to co napisałeś o Agorze odnoszę wrażenie, że Ty sam nie wiesz o czym piszesz :) A na pewno nie rozpoznałeś tego tematu.

Offline Koalar

« Odpowiedź #132 dnia: Pt, 13 Grudzień 2024, 14:27:53 »
Wydawca nie mógł tego pdfa wysłać? To śmiech na całej linii. Nie mogli kliknąć i wysłać maila?

Może nie podpisał umowy pozwalającej mu na przesyłanie gotowego komiksu w formie pliku PDF (a jedynie na wydanie komiksu na papierze) i szanuje umowę, którą podpisał.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Online holcman

« Odpowiedź #133 dnia: Pt, 13 Grudzień 2024, 14:33:49 »
Może nie podpisał umowy pozwalającej mu na przesyłanie gotowego komiksu w formie pliku PDF (a jedynie na wydanie komiksu na papierze) i szanuje umowę, którą podpisał.

W życiu takiej umowy nie widziałem.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #134 dnia: Pt, 13 Grudzień 2024, 14:37:09 »
a ja tak :)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń