Autor Wątek: Podsumowania roku 2024  (Przeczytany 27813 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline volker

Podsumowania roku 2024
« dnia: Śr, 11 Grudzień 2024, 10:01:42 »
Pojawiają się pierwsze rankingi i podsumowania za 2024 rok.

Magazyn Książki:
1. "Piętno bohaterów" David Sala, przeł. Julia Szustak, Timof Comics,
2. "Ostatni dzień Howarda Phillipsa Lovecrafta" Romuald Giulivo, Jakub Rebelka, przeł. Olga Mysłowska. Kultura Gniewu,
3. "Smoła" Piotr Marzec, Kultura Gniewu,
4. "Cyberpunk 2077: XOXO" Bartosz Sztybor, Jakub Rebelka, Egmont,
5. "Życie i wczasy. 2017-2019" Anna Krztoń, Granda,
6. "Czyjś Syn" Jakub Dębski, Demland,
7. "Sezon spadających gwiazd" Marcin Podolec
8. "Robota jak każda inna" Alex Inker, przeł. Dorota Malina, Timof Comics,
9. "Bibliomulica z Kordoby" Wilfrid Lupano, Leonard Chemineau, przeł. Krzysztof Umiński, Kultura Gniewu
10."Otchłań zapomnienia" Paco Roca, Rodrigo Terrasa, przeł. Tomasz Pindel, Kultura Gniewu

Offline Lobo

Odp: Podsumowania roku 2024
« Odpowiedź #1 dnia: Śr, 11 Grudzień 2024, 11:08:07 »
Nic nowego, standardowo tylko Kultura gniewu i Timof jakby inne wydawnictwa nie istniały. O kant dupy te rankingi..
« Ostatnia zmiana: Śr, 11 Grudzień 2024, 11:28:02 wysłana przez Lobo »

Offline Pestak

« Odpowiedź #2 dnia: Śr, 11 Grudzień 2024, 11:12:43 »
A ja standardowo nic nie czytalem z pierwszej 10tki tego typu rankingow:) a w tym przypadku to nawet o tych komiksach nie slyszalem.

Offline starcek

« Odpowiedź #3 dnia: Śr, 11 Grudzień 2024, 11:23:59 »
Lewizna i króliki.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Cringer

« Odpowiedź #4 dnia: Śr, 11 Grudzień 2024, 11:27:42 »
Standardowo tylko Kultura gniewu i Timof czyli nic nowego, jakby inne wydawnictwa same gnioty wydawały. O kant dupy te rankingi..
Nr 4 to Egmont  ;)

Offline JakubM

« Odpowiedź #5 dnia: Śr, 11 Grudzień 2024, 11:37:49 »
hmm czy Timof albo Kultura Gniewu wysyła recenzentom darmowe komiksy recenzenckie ?

Offline Death

« Odpowiedź #6 dnia: Śr, 11 Grudzień 2024, 12:03:32 »
hmm czy Timof albo Kultura Gniewu wysyła recenzentom darmowe komiksy recenzenckie ?
Jesteś, Waść, na dobrym tropie.

Offline holcman

« Odpowiedź #7 dnia: Śr, 11 Grudzień 2024, 13:02:08 »
Jesteś, Waść, na dobrym tropie.

Ale na tropie czego? :-)

Moim zdaniem psim obowiązkiem wydawcy jest sprawić, żeby o wydawanych przez niego komiksach mówiło się i pisało jak najwięcej. Uważam też, że najlepszą reklamą komiksów KG są one same.

Od autora zestawienia w magazynie Książki wiem, że kilku wydawców olało jego prośby o przysłanie PDF z komiksami, które chciał przed stworzeniem listy przeczytać. Tego już nie rozumiem w ogóle, ale nie mój cyrk, nie moje małpy.

My recenzenckie będziemy dalej intensywnie wysyłać, bo widzimy że to zwyczajnie działa.

Offline Death

« Odpowiedź #8 dnia: Śr, 11 Grudzień 2024, 13:15:17 »
I tak trzymajcie. Przecież już Was kiedyś za to pochwaliłem. I to nie jeden raz:
Wydawnictwa, które mnie nie wkurzały w 2023 roku:
(...)
2. Kultura Gniewu - też bez krytycznych uwag, choć mogliby już wymyślić coś innego w swoim sklepie, a nie ciągle te bawełniane torby od dwudziestu lat. :) Świetny katalog, niezłe tempo wydawania, śladowe ilości wpadek, fenomenalna promocja swoich produktów w mediach, te wszystkie dziennikarzyny praktycznie jedzą Kulturze Gniewu z ręki i merdają ogonkiem pisząc recenzje i układając listy top roku. Inne wydawnictwa mogłyby brać przykład.
(...)

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #9 dnia: Śr, 11 Grudzień 2024, 13:17:32 »
To, że wydawca nie przesłał PDF z komiksem to jego (osobliwy) wybór, ale w żadnym razie nie powinno to powstrzymać autora rankingu przed przeczytaniem komiksu - może go sobie kupić albo wypożyczyć.

Offline Koalar

« Odpowiedź #10 dnia: Śr, 11 Grudzień 2024, 13:26:28 »
Jaki to jest gównoranking, to aż szkoda słów. Jeden autor zestawienia, z komiksów, które łaskawie ktoś mu wysłał, przed zakończeniem roku. I takie coś urasta do miana rankingu jakiegoś magazynu, to nawet nie jest śmieszne, tylko smutne.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Łazur

« Odpowiedź #11 dnia: Śr, 11 Grudzień 2024, 13:35:57 »
W takim razie powinna być tam informacja, że jest to ranking pt Egzemplarz Recenzencki Roku a nie Komiks Roku :)

Ale przyznaję, że zawsze czekam z utęsknieniem na podsumowanie red Czyża, dostarcza wielu wrażeń.
All Comics Are Beautiful

Offline holcman

« Odpowiedź #12 dnia: Śr, 11 Grudzień 2024, 14:10:50 »
W takim razie powinna być tam informacja, że jest to ranking pt Egzemplarz Recenzencki Roku a nie Komiks Roku :)

A myślisz, że recenzenci filmowi, muzyczni, książkowi to sobie kupują egzemplarze?

Offline Łazur

« Odpowiedź #13 dnia: Śr, 11 Grudzień 2024, 14:12:09 »
Zupełnie mnie to nie interesuje co robią recenzenci z innych gałęzi kultury :)
All Comics Are Beautiful

Offline holcman

« Odpowiedź #14 dnia: Śr, 11 Grudzień 2024, 14:14:29 »
Zupełnie mnie to nie interesuje co robią recenzenci z innych gałęzi kultury :)

A szkoda, bo zainteresowanie prowadzi do pogłębiania wiedzy, a ta z kolei do ciekawszych dyskusji :-)