Autor Wątek: Podsumowania roku 2024  (Przeczytany 27821 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline daniel gizicki

Odp: Podsumowania roku 2024
« Odpowiedź #45 dnia: Śr, 11 Grudzień 2024, 17:48:59 »
Przepraszam bo chyba mi umknęło. Skąd przekonanie że autor tej topki czyta tylko komiksy, które otrzymał do recenzji. Nie bardzo rozumiem na jakiej podstawie ta topka jest podważana. To jest jego wybór. Każdy z nas może wybrać po swojemu i co roku odbywa się przecież na forum plebiscyt. Zamiast hejtowac Bogu ducha winnego krytyka, czytajcie jak najwięcej komiksów i potem aktywnie głosujecie wtopkach na forum

Offline Dalthon

« Odpowiedź #46 dnia: Śr, 11 Grudzień 2024, 17:52:47 »
Wiadomo, że Thorgal będzie miał tu większe fory niż Świdziński, czy Mazur.

Bo wiadomo że Jacuś to rysuje tylko pod konkursy/nagrody :P A Mazura to się (tutaj też) szanuje! W przeciwieństwie do Jacusia umie rysować! ;)

Offline Lipa

« Odpowiedź #47 dnia: Śr, 11 Grudzień 2024, 18:04:57 »

A ktoś im bronił?
Ale ani Ty, ani ja nie wiemy ile i jakich pozycji przeczytał Czyż, prawda? I nie wiemy, od kogo dostał najwięcej.
Bo może jego półki uginają się od Egmontu.

Co dla Ciebie było największą petardą? Dla mnie na pewno jedną z kilku był Cornelius (co ciekawe przez recenzenta prestiżowego francuskiego portalu komiksowego oceniony na 5/10). I każdy wydawca wypuszcza złe pozycje. W zależności od tego, kogo zapytasz, to dowiesz się który i jakie to pozycje :-)

Jasne, że nie, ale sam widzisz na ile to jest miarodajne. Wydawca nie wysyła tytułów recenzenckich i nie jest uwzględniany w rankingu.
Najlepsze i najbardziej zróżnicowane rankingi są tu na forum, gdzie na koniec, po zliczeniu wszystkiego można uzyskać naprawdę trafiony ranking. I odkryć kilka perełek.

Oczywiście, wszystko opieram na sferze domysłów. Być może po prostu trafiasz ze swoimi pozycjami do niego bardziej, aniżeli np. Mandioca. Nie jest to wykluczone.
Jestem ciekaw ile pozycji z tego rankingu powyżej znajdzie się w ogóle na liście naszych forumowych kolegów.

Cornelius - Mega, ale czy petarda? Na pewno byłby w moim top 10.
W ogóle ten rok nie miał jednej takiej pozycji, która była petarda jak w poprzednich latach - Blast, Potwory, Moonshadow, Dni których nie znamy, Raport Brodecka, Incal, 7 zywotow Krogulca, czy nawet Donżon, albo Mroczne Miasta

Może CE w tym roku mi najbardziej siadło?
Muszę przemyśleć, a mam jeszcze kilka pozycji nieprzeczytanych.

Offline wilk

« Odpowiedź #48 dnia: Śr, 11 Grudzień 2024, 18:45:27 »
A mi się trudno z czymś takim zgodzić, czytając to forum od jakichś 20 lat :-) Wiadomo, że Thorgal będzie miał tu większe fory niż Świdziński, czy Mazur. I ja totalnie to rozumiem :-)
Z tym Thorgalem to rozumiem tylko taka egzemplifikacja mainstreamu? Najwyżej notowane Thorgale w forumowych topkach za ostatnie lata to:

2023 - Thorgal Saga: Żegnaj Aaricio - miejsce 43.
2022 - Thorgal: Tupilaki - miejsce 126.
2021 - Thorgal: Neokora - miejsce 157.
2020 - Thorgal (bez wskazania albumu) - miejsce 144.

Nie za wysoko, wręcz szoruje po dnie. :)

I odpowiednio najlepsze tytuły za te lata:

2023 - Blast tom 2
2022 - Toppi. Kolekcja
2021 - Raport Brodecka
2020 - Indyjska włóczęga

Czy to pop/mainstream? Indyjska włóczęga na pewno ale reszta to już wątpię.

Offline misiokles

« Odpowiedź #49 dnia: Śr, 11 Grudzień 2024, 18:52:30 »
Wy chyba wciąż zbyt poważnie traktujecie te topki...

Offline holcman

« Odpowiedź #50 dnia: Śr, 11 Grudzień 2024, 18:53:30 »
Z tym Thorgalem to rozumiem tylko taka egzemplifikacja mainstreamu?

Tak :-)

2023 - Blast tom 2
2022 - Toppi. Kolekcja
2021 - Raport Brodecka
2020 - Indyjska włóczęga

2023 - Blast tom 2
2022 - Toppi. Kolekcja
2021 - Raport Brodecka
2020 - Indyjska włóczęga
Czy to pop/mainstream? Indyjska włóczęga na pewno ale reszta to już wątpię.

Prawda to.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #51 dnia: Śr, 11 Grudzień 2024, 19:15:03 »
A ktoś im bronił?

Na szczęście nie wszyscy twórcy rankingów kierują się zasadą "jak za darmochę, to dam wam brochę".
W przeciwnym wypadku najlepszym polskim piłkarzem zostałby obwołany Jędrzej Koza z Tornada Pędzimiechy - na jego mecze wjazd jest zawsze za darmo, a taka Barca nie każdemu wysyła bilety na mecz Lewandowskiego.

Offline holcman

« Odpowiedź #52 dnia: Śr, 11 Grudzień 2024, 19:22:20 »
Na szczęście nie wszyscy twórcy rankingów kierują się zasadą "jak za darmochę, to dam wam brochę".
W przeciwnym wypadku najlepszym polskim piłkarzem zostałby obwołany Jędrzej Koza z Tornada Pędzimiechy - na jego mecze wjazd jest zawsze za darmo, a taka Barca nie każdemu wysyła bilety na mecz Lewandowskiego.

Totalnie chybiona analogia.

Offline Popiel

« Odpowiedź #53 dnia: Śr, 11 Grudzień 2024, 20:12:05 »
Znając jako tako red. Czyża wiem, że czyta dużo komiksów. Część pewnie dostaje - jego prawo i przywilej. Ale czemu uważacie, że ocenia tylko te darmowe tytuły? Ma swój wyrobiony gust, ma pewienzakres zaintetesowań tematycznych. To autorski ranking - nie tych patojutuberów co to "lubią, znajo i kochajo" komiksy, tylko ich niestety nie rozumiejo. I nie robią rankingów. Bo a) nie mają narzędzi, b) a nuż podpadną nieujętemu wydawcy i darmóweczek nie będzie,bo jak to, mój komiks na szóstym dopiero?!
Red. Czyża ranking, jego wybór, jego ocena. Podpisał się pod tym. Dla mnie legitna sprawa.

Offline starcek

« Odpowiedź #54 dnia: Śr, 11 Grudzień 2024, 20:40:32 »
A to ranking Magazynu Książki, czy red. Czyża? Bo w percepcji jest dyskretna różnica w zależności jak się ten ranking nazwie.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #55 dnia: Śr, 11 Grudzień 2024, 21:33:23 »
Magazyn Książki:

6. "Czyjś Syn" Jakub Dębski, Demland

Wy widzicie tutaj tylko patyczaki, a ja mocnego kandydata do najlepszej człowiekoosoby rysującej w Orient Menach 2025  XD  ;)
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Popiel

« Odpowiedź #56 dnia: Śr, 11 Grudzień 2024, 22:23:11 »
A to ranking Magazynu Książki, czy red. Czyża? Bo w percepcji jest dyskretna różnica w zależności jak się ten ranking nazwie.

Ranking red. Czyża, zamieszczony na łamach "Magazynu Książki",  po prostu.

Offline Zakrza

« Odpowiedź #57 dnia: Cz, 12 Grudzień 2024, 06:46:26 »
Ranking jak ranking. Jeśli układany przez jednego chłopa, to w zasadzie bez wartości, jeśli nie znamy jego gustu. Jeśli znamy, to można się zastanowić w ilu procentach jest on zbieżny z naszym.

Kolejna sprawa - z tego co czytam, nie wiadomo ile i jakie komiksy przeczytał autor. Jeśli np. było to 10 komiksów na miesiąc, to istnieje możliwość, że przeoczył jakieś pozycje, które nawet on uznałby za dobre.

Offline starcek

« Odpowiedź #58 dnia: Cz, 12 Grudzień 2024, 10:08:45 »
Ranking red. Czyża, zamieszczony na łamach "Magazynu Książki",  po prostu.

Ranking darmowych komiksów otrzymanych przez red. Czyża, zamieszczony na łamach "Magazynku Ksiązki".

Gwoli ścisłości.

Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline daniel gizicki

« Odpowiedź #59 dnia: Cz, 12 Grudzień 2024, 10:15:13 »
proponowałbym jednak powstrzymać się z takimi sądami jeśli nie macie 100% pewności, że każdy z tych komiksów otrzymał za darmo. Oraz ile kupił i przeczytał w ciągu ostatniego roku. Strasznie tu szukacie czarownicy do spalenia. Nie tędy droga