Autor Wątek: Podsumowania roku 2022  (Przeczytany 32859 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michał81

Odp: Podsumowania roku 2022
« Odpowiedź #45 dnia: Cz, 15 Grudzień 2022, 07:27:42 »
Jakbym miał komuś polecić w tym roku jakiś komiks superbohaterski to chyba tylko Rorschacha, bo nic innego wartościowego nie przychodzi mi do głowy, ale to też dlatego, że to bardziej kryminał. Tak naprawdę to nic wartego przeczytania na zasadzie, że "must read" w tym roku nie wyszło z trykotów.
« Ostatnia zmiana: Cz, 15 Grudzień 2022, 09:17:41 wysłana przez michał81 »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #46 dnia: Cz, 15 Grudzień 2022, 07:53:34 »
Nie zgodziłbym się. Ja w tym roku na pewno doceniam pojawienie się pozostałych dwóch tomów Trylogii Mesjasza. Miły jest Knightfall i to nie jako przejaw nostalgii za TM Semic a po prostu wreszcie polskie wydanie, które będzie kompletne (w 2023). Punisher Marvel Knight tom 2 oraz Epic Punisher tom 1. Thor Straczyńskiego jak najbardziej, chociaż brakuje dokończenia do Siege, które jest obecnie niezapowiedziane.

Może dodam do tego jeszcze Godzinę Zero, ale to najpierw muszę przeczytać.
Można by też docenić test Marvel Origins, ale znowu - jeszcze nie czytałem, to nie wiem jak to wyglądało w praniu.
W Kaczogrodzie zabrakło mi w tym roku tak dobrego tomu jak w 2021 czyli "Stawiłem sobie Pomnik", który oczywiście nie został wtedy doceniony.

Jeśli forumowe zestawienie 2022 nie będzie zawierało tytułów superhero, to też nie będę przywiązywał do niego wielkiej wagi. Ja mam swój gust komiksowy i nim się kieruje.

Offline laf

« Odpowiedź #47 dnia: Cz, 15 Grudzień 2022, 08:06:28 »
Listy z Polityki są zawsze zróżnicowane i przekrojowe.
I za każdym razem jest tam Tom King  :D. A biorąc pod uwagę post Michała
Jakbym miał komuś polecić w tym roku jakiś komiks superbohaterski to chyba tylko Rorschacha, bo nic innego wartościowego nie przychodzi mi do głowy, ale to też dlatego, że to bardziej kryminał. Tak naprawdę to nic wartego przeczytania na zasadzie, że "must read" w tym roku co wyszło z trykotów.
można się spodziewać, że King ponownie zawita na listę Polityki  ;D. Ja się cieszę, bo uwielbiam jego fabuły, a Rorschach już czeka na mojej półce i szelmowsko uśmiecha się do mnie spod maski :)

Offline LukCook

« Odpowiedź #48 dnia: Cz, 15 Grudzień 2022, 08:13:01 »
+1 dla michał81 - oprócz Rorschacha, nie było tytułów SH, które nawet zbliżyłby się do komiksów wydanych w tym roku w Polsce. Nawet Rorschach u mnie poza pierwszą 10.

Rozumiem, że każdy może mieć swój gust i tworzyć subiektywne rankingi ale nie oszukujmy się. SH to rozrywka i to w większości natury 'guilty pleasure'. Bazyl tytuły, które wymieniasz to w gatunku komiksów super-bohaterskich niezłe pozycje ale patrząc obiektywnie to dość marne lektury. Gust rzecz zrozumiała ale jest też wartość artystyczna i literacka. Rankingi rynkowe starają się wybrać wartościowe tytuły, do których SH w większości się nie zalicza.

Offline Komediant

« Odpowiedź #49 dnia: Cz, 15 Grudzień 2022, 09:25:52 »
A ja nie mam wątpliwości że gdyby Monsters było wydane przez kg a nie Muchę to tych 'awangardowych' list by nie ominęło.

Czyli się wygłupiłem. (...)

Ciekawe, bo te listy akurat potwierdzają wasze tezy a ty piszesz że się wygłupiłeś? Przecież ten MM Kinga jest tam wyjątkiem potwierdzającm regułę.

Offline HaVoK

« Odpowiedź #50 dnia: Cz, 15 Grudzień 2022, 09:42:45 »
O wow! Nie było? W moim podsumowaniu roku, co prawda jest tylko jeden taki komiks, ale jak na razie znajduje się na pierwszym miejscu - Silver Surfer Slotta.

Offline wujekmaciej

« Odpowiedź #51 dnia: Cz, 15 Grudzień 2022, 10:13:18 »
Jakbym miał komuś polecić w tym roku jakiś komiks superbohaterski to chyba tylko Rorschacha, bo nic innego wartościowego nie przychodzi mi do głowy, ale to też dlatego, że to bardziej kryminał. Tak naprawdę to nic wartego przeczytania na zasadzie, że "must read" w tym roku nie wyszło z trykotów.

Przecież ten rok dobrymi superhero stoi - FF i X-men Hickmana, Silver Surfer Slotta, Siedmiu Żołnierzy, Immortal Hulk, Daredevil Waida...

Co wg Ciebie jest superhero must read ?
« Ostatnia zmiana: Cz, 15 Grudzień 2022, 10:16:12 wysłana przez wujekmaciej »

Offline michał81

« Odpowiedź #52 dnia: Cz, 15 Grudzień 2022, 10:35:28 »
O wow! Nie było? W moim podsumowaniu roku, co prawda jest tylko jeden taki komiks, ale jak na razie znajduje się na pierwszym miejscu - Silver Surfer Slotta.
Masz rację  Silver Surfer Slotta też można dopisać do tej listy. Jest to na tyle uniwersalna historia dodatkowo utrzymana w klimatach popularnego Dr Who i z rewelacyjną kreską Allreda.

Przecież ten rok dobrymi superhero stoi - FF i X-men Hickmana, Silver Surfer Slotta, Siedmiu Żołnierzy, Immortal Hulk, Daredevil Waida...
Dlatego że nie dasz takiego komiksu dowolnej osobie do przeczytania. Może są one "must read" dla osób czytających trykoty, ale dla dowolnego czytelnik będzie to w większości niezrozumiały bełkot. I rzeczywiście Silver Surfer Slotta jeszcze się wybija na tle innych, być może dlatego, że bardziej uderza w klimaty fantastyki niż zwykłego trykociarstwa.

Offline LukCook

« Odpowiedź #53 dnia: Cz, 15 Grudzień 2022, 10:45:54 »
Silver Surfer wybija się na tle trykotów ze względu na warstwę graficzną i powrót do przeszłości. Ja męczyłem się strasznie czytając tego Surfera. Szczególnie na minus bardzo infantylna kreacja postaci, bohaterka o mentalności trzylatki i w sumie dość proste historie. Dla mnie nic ciekawego i po 2gi tom z pewnością nie sięgnę.

Offline Motyl

« Odpowiedź #54 dnia: Cz, 15 Grudzień 2022, 11:16:40 »
Jakbym miał komuś polecić w tym roku jakiś komiks superbohaterski to chyba tylko Rorschacha, bo nic innego wartościowego nie przychodzi mi do głowy
Mogę polecić jeszcze X-Statix. U mnie na pewno załapie się do topki roku.

Offline wujekmaciej

« Odpowiedź #55 dnia: Cz, 15 Grudzień 2022, 11:25:07 »
Masz rację  Silver Surfer Slotta też można dopisać do tej listy. Jest to na tyle uniwersalna historia dodatkowo utrzymana w klimatach popularnego Dr Who i z rewelacyjną kreską Allreda.
Dlatego że nie dasz takiego komiksu dowolnej osobie do przeczytania. Może są one "must read" dla osób czytających trykoty, ale dla dowolnego czytelnik będzie to w większości niezrozumiały bełkot. I rzeczywiście Silver Surfer Slotta jeszcze się wybija na tle innych, być może dlatego, że bardziej uderza w klimaty fantastyki niż zwykłego trykociarstwa.

Co jest w takim razie must read dla takiego czytelnika ? Przywołany przez Ciebie Rorschach bez podbudowy, to po pierwsze nie superhero, a po drugie też mnóstwo traci...

Offline Death

« Odpowiedź #56 dnia: Cz, 15 Grudzień 2022, 11:40:58 »
Ciekawe, bo te listy akurat potwierdzają wasze tezy a ty piszesz że się wygłupiłeś? Przecież ten MM Kinga jest tam wyjątkiem potwierdzającm regułę.
Czyli się wygłupiłem. Wygłupiłem się pisząc, że się wygłupiłem. Nadążacie? Bo ja ledwo. :D

Ale tak jest. Już kij z tymi superhero. Ale Blast i Monsters w katalogu Kultury, to byłoby pewne miejsce w topach niektórych magazynowych układaczy.

Offline holcman

« Odpowiedź #57 dnia: Cz, 15 Grudzień 2022, 11:44:56 »
Ale Blast i Monsters w katalogu Kultury, to byłoby pewne miejsce w topach niektórych magazynowych układaczy.

Traktuję tę hipotezę, jako komplement :-) Tak, staramy się sumiennie robić swoją robotę promocyjną, bo od zawsze powtarzam, że nie sztuką jest wydać komiks żeby leżał w magazynie. Natomiast tak, jak „Blasta” bardzo chciałem wydać, tylko spóźniłem się z ofertą, tak „Monsters” szanuję, ale o wydawaniu po lekturze nie myślałem.

Offline Death

« Odpowiedź #58 dnia: Cz, 15 Grudzień 2022, 11:49:49 »
Tak jak kiedyś pisałem, Szymonie. Marketingowo rozpierdalacie wszystkich w pierwszej rundzie. Powinni z Was brać przykład.

Offline laf

« Odpowiedź #59 dnia: Cz, 15 Grudzień 2022, 12:34:37 »
Czyli się wygłupiłem. Wygłupiłem się pisząc, że się wygłupiłem.
Przestań się wygłupiać  :P