Autor Wątek: Podsumowania roku 2022  (Przeczytany 32937 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bazyliszek

Odp: Podsumowania roku 2022
« Odpowiedź #30 dnia: Wt, 13 Grudzień 2022, 20:00:16 »
Staram się trzymać limitu 500 zł miesięcznie, ale od końca wakacji coraz trudniej jest to utrzymać, przez wzrost cen. Październikowy pakiet to było 700 zł. A obecny listopadowo - grudniowy to 940 zł za 14 pozycji. Bez kupienia DC Jla za 200 zł.
« Ostatnia zmiana: Wt, 13 Grudzień 2022, 20:46:27 wysłana przez Bazyliszek »

Online Konrad

« Odpowiedź #31 dnia: Śr, 14 Grudzień 2022, 19:34:47 »
Pojawiło się kolejne podsumowanie najlepszych komiksów 2022 roku. Tym razem od Mateusza z Migawek literackich. Wyróżnił 18 tytułów bez ustalania konkretnych miejsc. Najwięcej od KG (5), potem Timof (4), a dalej Mandioca (2), LiT (2), Centrala (2), NSC (1), Dwie Siostry (1) i jeden zagraniczny rodzynek, który mam nadzieję wyda w przyszłym roku Mucha (Mazebook).
https://www.instagram.com/p/CmJ8v8fttji/

Powrót do Edenu - Za niesamowitą wrażliwość i kapitalny storytelling.
Madgermanes - Za bardzo świeży temat i angażującą opowieść. Było o nim o wiele za cicho.
Beverly - Za pokazanie wszystkich leków i patologii współczesnego społeczeństwa w jednym, krótkim komiksie.
Mały astronauta - Za wzruszająca opowieść opowiedzianą z klasą i z wyczuciem.
Surwiło - Za komiksową świeżość tematyczną, według mnie to jeden z najważniejszych tegorocznych tytułów.
Wilki - Za fantastyczne ujęcie tematu, research, zapamiętywalność.
Mazebook - Za wzruszający temat opowiedziany tak, że do teraz zbieram zęby z podłogi.
Dni piasku - Świeżość, piękne rysunki, dobry research, zapamiętywalność, rytm.
Kanikuła - Za bycie zimnym jak norweska noc, za pokazanie przemocy wśród dziewczynek i bezwzględności dzieci. Kapitalna rzecz.
Męska skóra - Za podjęcie ważnych tematów, kapitalną kreskę oraz bycie wciągającym jak grząskie piaski.
Ostatnie spojrzenie - Za bycie jednym z najlepszych komiksów wydanych w Polsce w ostatnich latach.
Przy dźwiękach Fado - Za niesamowity portugalski klimat, piękne rysunki i ważny temat.
Węgiel i Krzem - Za bardzo angażującą historię, rozmach I wizję.
Gniew - Za genialne rysunki, nowatorskie ujęcie tematu i za wulkan emocji.
Ocean miłości - Kwintesencja opowiadania bez słów oraz to co zawsze powtarzam. Komiks nie potrzebuje słów!!!
Piękna - Temat, wykonanie, przekaz, rysunki, wszystko!
Siostry Dietlove - Za bycie jednym z najmroczniejszych i najbardziej depresyjnych komiksów jakie kiedykolwiek widziałem.
Toppi kolekcja tom 1 - Za bycie Toppim.
Dłuższe recenzje praktycznie wszystkich tytułów ma w osobnych postach na swoim profilu

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Śr, 14 Grudzień 2022, 19:40:17 »
Ech, zawsze mi się wydaje, że czytam sporo, a kupuję jeszcze więcej. A tu takie zestawienie i się okazuje, że mam z tych tytułów tylko 6, a czytałem 4. Choć pewnie część nadrobię jeszcze.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #33 dnia: Śr, 14 Grudzień 2022, 19:53:10 »
Każde takie zestawienie. które pomija komiksy superhero, jest dla mnie niewiarygodne i niepoważne. No dajcie spokój - koń pociągowy branży i nic się nie podoba. Tylko jakieś artystyczne badziewia których nikt nie kupił i nikt nie przeczytał. W zeszłym roku było to samo i też mnie to zniesmaczyło.

Offline Takesh

« Odpowiedź #34 dnia: Śr, 14 Grudzień 2022, 19:58:02 »
Bo to zazwyczaj rankingi najlepszych historii....? ::)

Online donT

« Odpowiedź #35 dnia: Śr, 14 Grudzień 2022, 20:34:16 »
Każde takie zestawienie. które pomija komiksy superhero, jest dla mnie niewiarygodne i niepoważne. No dajcie spokój - koń pociągowy branży i nic się nie podoba. Tylko jakieś artystyczne badziewia których nikt nie kupił i nikt nie przeczytał. W zeszłym roku było to samo i też mnie to zniesmaczyło.

Czytajac Twoje posty bardzo czesto mam wrazenie, ze wiekszych glupot nie da sie napisac, ze nie ma takiej opcji. I co? I wtedy wjezdzasz na bialym koniu i udowadniasz, ze jednak sie da.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline pokia

« Odpowiedź #36 dnia: Śr, 14 Grudzień 2022, 20:47:30 »
A może to zestawienie nie pomija superhero? Najzwyczajniej na świecie nie załapały się do najlepszych komiksów roku.

Offline Death

« Odpowiedź #37 dnia: Śr, 14 Grudzień 2022, 20:49:10 »
Trochę ma jednak racji. Superhero to zdecydowanie nie moja bajka, nawet tych filmów Marvela nie oglądam w przeciwieństwie do ludzi z mojej pracy, którzy przecież komiksów nie czytają (w przeciwieństwie do mnie), czyli to wychodzi daleko ponad nasze hobby. Ale dobry komiks można docenić. A w tych wszystkich podsumowaniach roku choćby ten recenzent miał przed sobą Długie Halloween czy innego Visiona, to by go nie dał do swojej topki, bo by mu buta i arogancja nie pozwoliła. Ba, on ci nawet nie da tego samego komiksu ze znaczkiem Muchy (Potwory, Dwaj bracia, Twardziel, Twierdzi Pereira), który ze znaczkiem KG byłby już brany pod uwagę. Oni się nadają do kręcenia karuzeli, a nie układania rankingów najlepszych komiksów. Dlatego czekam jak zwykle na podsumowania na forum. Bez tej arogancji z magazynów typu Polityka i Książki, bez lizania po jajkach polskich komiksów jak na grupach facebookowych. Topek szczerych i układanych od serca przez prawdziwych fanów komiksów.

Offline pokia

« Odpowiedź #38 dnia: Śr, 14 Grudzień 2022, 20:53:02 »
Trochę ma jednak racji.

Ja tam przeglądam takie podsumowania, ale trzeba pamiętać, że są bardzo subiektywne. Fajnie jak, autor doda te kilka zdań od siebie, bo wtedy nabiera to wartości.

Online Leyek

« Odpowiedź #39 dnia: Śr, 14 Grudzień 2022, 21:07:21 »
Bez tej arogancji z magazynów typu Polityka i Książki,

Widzę krótka pamięć. Listy z Polityki są zawsze zróżnicowane i przekrojowe. I mimo jakichś braków (co zawsze będzie występować jak robi daną listę 1 osoba) to są bez porównania do Ksiązkowych. Dla przypomnienia z ostatnich dwóch lat:

2021:
10. Kroniki z młodości, scenariusz i rysunki: Guy Delisle, Kultura Gniewu
9. Ptaszyna, scenariusz: Darcy Van Poelgeest, rysunki: Ian Bertram, Centrala
8. Wszędzie biały, scenariusz: Wilfrid Lupano, rysunki: Stéphane Fert, Timof Comics
7. Szeryf Babilonu, scenariusz: Tom King, rysunki: Mitch Gerards, Egmont
6. Moonshadow, scenariusz: J.M. DeMatteis, rysunki: Jon J. Muth, Mucha Comics
5. Sekret nadludzkiej siły, scenariusz i rysunki: Alison Bechdel, Timof Comics
4. Fastnachtspiel, scenariusz i rysunki: Marek Turek, Wydawnictwo 23
3. Życie i czasy Charliego Chan Hock Chye, scenariusz i rysunki: Sonny Liew, Mandioca
2. Dom, scenariusz i rysunki: Paco Roca, Kultura Gniewu
1.Trawa, scenariusz i rysunki: Keum Suk Gendry-Kim, Centrala

2020:
Lista najlepszych komiksów roku 2020 z Polityki (autor: Jakub Demiańczuk):

1. Ciemności Smalandii, scenariusz i rysunki: Henrik Bromander, Centrala.
2. Sabrina, scenariusz i rysunki: Nick Drnaso, Kultura Gniewu.
3. Perramus, scenariusz: Juan Sasturain, rysunki: Alberto Breccia, Non Stop Comics.
4. Śmiech i śmierć, scenariusz i rysunki: Adrian Tomine, Kultura Gniewu.
5. Upadek, scenariusz i rysunki: Mikaël Ross, Timof Comics.
6. Poczwarki, scenariusz i rysunki: Gosia Kulik, Kultura Gniewu.
7. Orwell, scenariusz: Pierre Christin, rysunki: Sébastien Verdier, Marginesy.
8. Szczurwysyny, scenariusz: Luís Zhang, rysunki: Fábio Veras, Timof Comics.
9. Czarne nenufary, scenariusz: Fred Duval, rysunki: Didier Cassegrain, Marginesy.
10. Mister Miracle, scenariusz: Tom King, rysunki: Mitch Gerads, Egmont.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: Śr, 14 Grudzień 2022, 21:12:29 »
Taa, porównywać Demiańczuka do tej totalnie wycinkowej listy z magazynu Książki to się jednak nie godzi ;) Ale muszę przyznać, że ranking forumowy też jest dla mnie zawsze najpełniejszy i zawsze staram się pierwszą 10 przeczytać, nawet jeśli moja dycha się mocno różni.

Offline Death

« Odpowiedź #41 dnia: Śr, 14 Grudzień 2022, 22:50:06 »
Czyli się wygłupiłem. Szukałem jakiejś nazwy oprócz Książek, która jeszcze robi te śmieszne zestawienia i coś mi dzwoniło w odległym kościele, że Polityka. Ale nie sprawdziłem dokładnie, bo patrzyłem na mecz, a trochę na szybko pisałem. Bardzo porządne te listy z Polityki, faktycznie.
Ale najważniejsze jest po ale. :)
Czyli: ale wiecie o co mi chodzi. :D

Offline Mertusor

« Odpowiedź #42 dnia: Śr, 14 Grudzień 2022, 22:59:45 »
Osobiście uważam, że komiks to tak bogata i różnorodna gałąź sztuki, że nie jest prostym odłamem literatury, który by można podsumować jednym zestawieniem.
Może tak, jak przy nagrodach Nobla, czy Oskara, wprowadzić najpierw kategorie, tak żeby każdy gust był doceniony i dopiero z tego wybrać komiksowych arcymistrzów, którzy zachwycają ponad podziałami.
Bardzo trudno sprawiedliwie porównać np. "Suicide Squad", "Persepolis" i "Koń by się uśmiał".

Offline Brvk

« Odpowiedź #43 dnia: Śr, 14 Grudzień 2022, 23:30:59 »
Koniem pociągowym może i jest, ale są tacy, którzy w zalewie tylu nowości nie mają pieniędzy, możliwości, czasu i/albo ochoty na wertowanie wszystkiego. I patrząc z mojej prywatnej perspektywy i doświadczeń z moich lektur - doskonale rozumiem, dlaczego często w pierwszej kolejności do odstrzału idą komiksy superbohaterskie, a uwaga pozostaje skupiona na komiksach, których "nikt nie kupił i nikt nie przeczytał".

A Ty ile poznałeś nowości poza superhero w tym roku, żeby być pewnym, że na pewno w ogólnym top10 coś superbohaterskiego być musi? Może jednak oferta z zakresu "artystycznego badziewia" jest lepsza i tobie też przypadłaby do gustu, gdybyś wychynął bardziej z okopu.
« Ostatnia zmiana: Śr, 14 Grudzień 2022, 23:36:17 wysłana przez Brvk »

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #44 dnia: Śr, 14 Grudzień 2022, 23:59:43 »

Widzę, że w forumowym głosowaniu za 2021 za to sami superbohaterowie. A nie, poczekaj. Tylko epik kolekszyn spajderman, bo sentyment do teemsemika silny :)