Autor Wątek: Ongrys  (Przeczytany 577592 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline parsom

Odp: Ongrys
« Odpowiedź #165 dnia: Cz, 12 Wrzesień 2019, 20:24:52 »
Jest gdzieś lista Żbików wydanych przez Ongrysa?

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #166 dnia: Cz, 12 Wrzesień 2019, 20:45:41 »

Offline sirPablo

« Odpowiedź #167 dnia: Cz, 12 Wrzesień 2019, 20:49:26 »
Właśnie miałem to wkleić - musisz tylko dodać "Pięć błękitnych goździków" druk cyfrowy blank - który nie był w dystrybucji na gildii i różni się od zwykłego blanka na okładce cieniami na lilijce

« Ostatnia zmiana: Cz, 12 Wrzesień 2019, 20:55:46 wysłana przez sirPablo »

Offline starcek

« Odpowiedź #168 dnia: Cz, 12 Wrzesień 2019, 21:26:44 »
Pierwsze wydanie blanka różni się też wartością, bo nie ma pasków odnalezionych po jego publikacji, które trafiły juz do drugiego wydania blanka.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline parsom

« Odpowiedź #169 dnia: Cz, 12 Wrzesień 2019, 21:30:53 »
Dzięki, myślałem że mieszają się tam inne wydania, ale teraz widzę, że Gildia ma te wcześniejsze pod innym linkiem.
Czy dobrze rozumem że białe okładki to kwestia praw autorskich? I że każdy zeszyt ma białą plus ewentualnie inne jeżeli dało się dogadać?

Offline Kadet

« Odpowiedź #170 dnia: Cz, 12 Wrzesień 2019, 21:32:18 »
Białe okładki to warianty dla kolekcjonerów, żeby mogli poprosić jakiegoś artystę o wrys. Tak jak w USA :) Prawa autorskie chyba nie mają tu nic do rzeczy.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline parsom

« Odpowiedź #171 dnia: Cz, 12 Wrzesień 2019, 21:39:43 »
Dobra, teraz widzę że każdy ma wersję kolorową, wcześniej któryś pokazywał mi się tylko w białej.
Wrys od Wróblewskiego? Szacun.

Offline vision2001

« Odpowiedź #172 dnia: Pt, 13 Wrzesień 2019, 20:21:14 »
Taka świetna wg mnie wiadomość na FB od Wydawcy:

Drodzy czytelnicy.

Myślę, że nie zaspoileruję za wiele z najnowszego, siedemnastego tomu "Kompletnych Akt" jeśli napiszę, że w jego skład wchodzi długa, 150-stronicowa opowieść zatytułowana "Dzień Sądu", w której Sędzia Dredd spotyka Johnny'ego Alphę, głównego bohatera serii komiksowej "Strontium Dog". Z przypisu w oryginalnym tomie CCF dowiadujemy się, że to nie jest ich pierwsze spotkanie, pierwsze miało miejsce w komiksie "Niedościgłe psy" opublikowanym w "Judge Dredd Annual 1991". Sprawdziłem, czy komiks ten wchodzi w skład "Kompletnych Akt" i okazało się, że nie - "Kompletne Akta" zbierają epizody z magazynów "2000 AD" oraz "Judge Dredd Megazine", ale są też wydania specjalne, np.: "2000 AD Annual", "2000 AD Sci-Fi Special", "2000 AD Winter Special", "2000 AD Yearbook", "Judge Dredd Annual", "Judge Dredd Mega-Special" czy "Judge Dredd Yearbook", z których komiksy z niewiadomych dla mnie powodów nie wchodzą do "Kompletnych Akt", tylko zostały zebrane w osobnej, czterotomowej serii zatytułowanej "Zastrzeżone Akta". Tak więc "Kompletne Akta" okazały się nie do końca kompletne.

Być może z punktu widzenia Brytyjczyków podział na "Kompletne Akta" (wydania zwykłe magazynów) i "Zastrzeżone Akta" (wydania specjalne) ma sens, natomiast z mojego punktu widzenia - niekoniecznie. Zwłaszcza jeśli te epizody są prequelami lub sequelami przygód znajdujących się w KA (dokładnie tak, jak w przypadku "Niedościgłych psów"). Przeczytałem kilka komiksów z ZA i niektóre są faktycznie nieco odjechane (widać, że autorzy, mając świadomość że tworzą epizod specjalny, swobodniej podchodzą do reguł rządzących komiksami z Dreddem), ale niektóre wyglądają jak typowe epizody z KA, niczym się nie różnią.

Tak więc dość oczywiste było wybranie "Niedościgłych psów" jako dodatkowego komiksu, dołączonego do siedemnastych "Kompletnych Akt". 30-stronicowa historia, napisana przez Johna Wagnera, ze świetnymi rysunkami Colina MacNeila, wydawała się do tego stworzona. Niemniej wydanie dodatkowego komiksu w podobnej formie, jak poprzednio (czyli w postaci osobnego albumu) byłoby znacznie trudniejsze w przypadku komiksu kolorowego. W dodatku wiele osób, zwłaszcza tych, które nie mogą odwiedzić naszego stoiska na festiwalu postulowało, żeby dodatkowe komiksy były dołączone do całego nakładu "Kompletnych Akt", a nie tylko do egzemplarzy sprzedawanych na stoisku. Postanowiliśmy tym razem przychylić się do tego głosu i (oczywiście za zgodą wydawnictwa Rebellion) zamiast drukować dodatkowy album, umieściliśmy "Niedościgłe psy" wewnątrz siedemnastego tomu KA. Tak więc każdy kupujący, czy będzie na festiwalu, czy też nie, komiks ten otrzyma.

Czy to oznacza, że nie będziemy mieć żadnego mini-albumu specjalnie na festiwal? Będziemy mieli, ale o tym wkrótce. Ale od razu uprzedzamy, że ten mini-album nie będzie miał nic wspólnego z Sędzią Dreddem.

P.S. Przyjrzymy się także dokładniej "Zastrzeżonym Aktom" i nie wykluczone, że w przyszłości także inne epizody z tej serii będziemy chcieli włączyć do "Kompletnych Akt".

Offline KubciO

« Odpowiedź #173 dnia: Pt, 13 Wrzesień 2019, 20:22:47 »
Uprzedziłeś mnie vision. Bardzo miła informacja.

Online Klint

« Odpowiedź #174 dnia: Pt, 13 Wrzesień 2019, 20:48:40 »
Tak się zastanawiam dleczego Ongrys do tej pory nie wydał komiksów Jerzego Wróbleskiego takich jak : LEGENDY WYSPY LABIRYNTU , TAJEMNICA WYSPY WIELKANOCNEJ, PRZYJACIELE RODA TAYLORA, ZESŁAŃCY itp. Ewidentnie brakuje mi tych tutułów w ich ofercie.

Online misiokles

« Odpowiedź #175 dnia: So, 14 Wrzesień 2019, 10:22:08 »
Informacja bardzo miła o dodatkowej historii. Choć milszą by była onformacja o wydaniu czterech tomów Zakazanych akt :)

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #176 dnia: So, 14 Wrzesień 2019, 10:42:38 »
Klient - prawdopodobnie z powodu na ogół łatwej dostępności pierwszych wydań tych tytułów w obiegu antykwarycznym. Publikowano je w dużych nakładach i stąd ta dostępność. Chociaż nie zdziwię się jeśli w końcu doczekamy się uwspółcześnionych edycji - np. zbiorczego wydania komiksów sensacyjnych ("Skradziony skarb", "Figurki z Tilos" etc.). Ale to pewnie nie wcześniej niż za kilka lat i nie zdziwię się jeśli tego typu album wzbogaci ofertę Egmontu  (według schematu "Relaxu" i monografii Waldemara Andrzejewskiego).

Offline Hans

« Odpowiedź #177 dnia: So, 14 Wrzesień 2019, 14:33:27 »
Tak się zastanawiam dleczego Ongrys do tej pory nie wydał komiksów Jerzego Wróbleskiego takich jak : LEGENDY WYSPY LABIRYNTU , TAJEMNICA WYSPY WIELKANOCNEJ, PRZYJACIELE RODA TAYLORA, ZESŁAŃCY itp. Ewidentnie brakuje mi tych tutułów w ich ofercie.
Na 99% kwestia praw autorskich.
Wydaje mi się , że tutaj prawa ma egmont - tak jak to było z Relaxem i dlatego Ongrys tego nie wyda. A jak to z egmontem, będziemy mogli sobie poczekać, jak na inne zbiorcze komiksy których nie chcą wydać (np Kajko i Kokosz).

Online misiokles

« Odpowiedź #178 dnia: So, 14 Wrzesień 2019, 15:17:02 »
A może to być bardziej skomplikowana sprawa, gdyż wystarczy nie nje można było dotrzeć do np. spadkobierców człowieka, który kładł kolory i już jest blokada. Wiem, że szastanie jaki Egmont jest zły jest łatwe i powszechne no ale :)

Offline stachel

« Odpowiedź #179 dnia: So, 14 Wrzesień 2019, 16:36:01 »
Informacja bardzo miła o dodatkowej historii. Choć milszą by była onformacja o wydaniu czterech tomów Zakazanych akt :)

Czytając ten post liczyłem dokładnie na to samo. Z drugiej strony zanim dostaniemy wszystkie Kompletne Akta to minie kilka (jak nie kilkanaście) ładnych lat, może to i dobrze, że nie będzie kolejnych 4 albumów.