Autor Wątek: Ongrys  (Przeczytany 576386 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline turucorp

Odp: Ongrys
« Odpowiedź #1425 dnia: Pn, 21 Listopad 2022, 21:08:08 »
Najpierw piszesz, że te problemy wynikają ze źle skomunikowanego magazynu, a potem doprecyzowujesz i mówisz, że to nie o to chodziło.
Gdzie ja napisałem o „źle skomunikowanym magazynie”?   ::)
I naprawdę wyobrażałeś sobie, że cały świat drukarsko-wydawniczo-hurtowniczo-sklepowy z branży komiksowej, funkcjonuje w jakimś zintegrowanym systemie komputerowym, w którym każdy niedobór jednego komiksu w księgarni, wyświetla się na ekranie u wydawcy, który klika w klawiaturę i już robot ściąga paczkę z półki i taśmociąg zawozi ją do księgarni?  :o
Mieszkam 2 km od najnowocześniejszego magazynu Amazona w EU, ale nawet oni nie mają tego aż tak zorganizowanego, więc wiesz, może jakiś spacer po mieście, kontakt z żywymi ludźmi, potem szklanka mleka, zimy prysznic, a potem możemy wrócić do snucia wizji ze świata wyimaginowanego.

Ale jak to nie mają, jak nieraz było pisane, że skończyła się jakaś partia nakładu i niedługo wydawca dośle nową :) Więc są chyba sytuacje (myślę, że nierzadkie) gdzie to od woli/możliwości wydawcy, a nie jakiejś hurtowni, zależy kiedy dany tytuł się pojawi na rynku ponownie.

Ale gdzie było napisane i przez kogo?
Status na Gildii powinien być od dawna rozszerzony o „chwilowo niedostępne”, zamiast tego wstawiają „niedostępne” i potem nawet ja się dopytuję wydawców, czy już nakład się skończył, czy jedynie Gildia (chwilowo) nie ma.
To są różne konfiguracje, bo część wydawców i większość niezależnych sprzedaje komiksy bezpośrednio do Gildii, inni współpracują z jakimiś hurtowniami „niekomiksowymi”, a problem, który został tutaj poruszony, dotyczy tylko i wyłącznie braku jednego, czytelnego statusu dostępności w jednej księgarni internetowej, a nie wydawców publikujących komiksy.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1426 dnia: Pn, 21 Listopad 2022, 21:20:20 »
Gdzie ja napisałem o „źle skomunikowanym magazynie”?   ::)

Dobra, to teraz skup się:
(...)
Jeżeli magazyn wydawnictwa (czyli punkt C), jest w Warszawie lub innym, blisko i dobrze skomunikowanym z Warszawą miejscu, to ogarnięcie uzupełnienia braków na wirtualnej półce księgarskiej w punkcie A (czyli na Gildii), trwa maksymalnie kilka godzin.

Ergo, jeśli magazyn nie jest w dobrze skomunikowanym z Warszawą miejscu, ogarnięcie braków nie trwa maksymalnie kilka godzin.

I naprawdę wyobrażałeś sobie, że cały świat drukarsko-wydawniczo-hurtowniczo-sklepowy z branży komiksowej, funkcjonuje w jakimś zintegrowanym systemie komputerowym, w którym każdy niedobór jednego komiksu w księgarni, wyświetla się na ekranie u wydawcy, który klika w klawiaturę i już robot ściąga paczkę z półki i taśmociąg zawozi ją do księgarni?  :o
Mieszkam 2 km od najnowocześniejszego magazynu Amazona w EU, ale nawet oni nie mają tego aż tak zorganizowanego, więc wiesz, może jakiś spacer po mieście, kontakt z żywymi ludźmi, potem szklanka mleka, zimy prysznic, a potem możemy wrócić do snucia wizji ze świata wyimaginowanego.

Po raz kolejny nie odnosisz się do tego, co napisałem, tylko coś sobie dopowiadasz, potem to dopowiedzenie ekstrapolujesz i na tej podstawie rzucasz potem suchary, jeszcze mniej śmieszne niż dystrybucja tytułów Ongrysa (co jest pewnym osiągnięciem, nie da się ukryć). Nie napisałem o żadnym zintegrowanym systemie komputerowym, tylko o API, dzięki któremu mogą się łączyć różne systemy. Zakładam, że każdy z tych podmiotów takowy posiada, choć teraz zaczynam się obawiać, że oni to na kartkach papieru ogarniają. Podstawy fizyki jakoś tam ogarniasz, ale podstawy działania automatyzacji procesów biznesowych chyba niekoniecznie. I nie jest to żaden rocket science ani brak kontaktu z żywymi ludźmi, bo nawet kontaktując się z żywym mechanikiem samochodowym, wiem że on w swoim systemie ma na żywo dane od dostawcy ile posiada klocków hamulcowych danego modelu, nie musi się Karol pytać Pawła, bo przypadkiem zauważył, że się kończą, widzi to zwyczajnie w swoim własnym systemie.

Offline turucorp

« Odpowiedź #1427 dnia: Pn, 21 Listopad 2022, 21:45:31 »
Ergo, jeśli magazyn nie jest w dobrze skomunikowanym z Warszawą miejscu, ogarnięcie braków nie trwa maksymalnie kilka godzin.

Po raz kolejny nie odnosisz się do tego, co napisałem, tylko coś sobie dopowiadasz, potem to dopowiedzenie ekstrapolujesz i na tej podstawie rzucasz potem suchary, jeszcze mniej śmieszne niż dystrybucja tytułów Ongrysa (co jest pewnym osiągnięciem, nie da się ukryć).

Bardzo lubię rozmawiać z ludźmi, którym wydaje się, że cały świat kręci się wokół Warszawy.
No więc nie, nie kręci się, a to co nazywasz „złą lokalizacją” wynika z tego, że wydawcy (w większości) magazynują swoje komiksy tam gdzie mieszkają.
Podobnie jak fabryki produkujące samochody czy materiały budowlane.
Gdybym chciał się ograniczyć do tego co podobno napisałeś, to ta rozmowa powinna się skończyć na tym, że idziesz do kogoś z Gildii i dowiadujesz się, dlaczego stosują status „niedostępne” jeżeli komiks wciąż jest dostępny w magazynie wydawcy.
I tyle.
Zamiast tego postanowiłeś udowodnić, że chociaż masz problem z Gildią, to jednak twoim problemem jest Ongrys, do którego cały czas się tutaj przysrywasz.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline stab

« Odpowiedź #1428 dnia: Pn, 21 Listopad 2022, 21:55:29 »
Bardzo lubię rozmawiać z ludźmi, którym wydaje się, że cały świat kręci się wokół Warszawy.

Jeżeli magazyn wydawnictwa (czyli punkt C), jest w Warszawie lub innym, blisko i dobrze skomunikowanym z Warszawą miejscu, to ogarnięcie uzupełnienia braków na wirtualnej półce księgarskiej w punkcie A (czyli na Gildii), trwa maksymalnie kilka godzin.

ale to Ty dzwonisz

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1429 dnia: Pn, 21 Listopad 2022, 22:06:21 »
Zamiast tego postanowiłeś udowodnić, że chociaż masz problem z Gildią, to jednak twoim problemem jest Ongrys, do którego cały czas się tutaj przysrywasz.

Cóż, ani razu nie przysrałem się do Ongrysa, skrytykowałem jedynie sposób dystrybucji ich komiksów. Na przykładzie Bruno Brazila, bo nie tyczy się to wszystkich ich tytułów, jedynie tych, które na Bonito są określane jako "Ongrys Kolekcjonerskie". Nie wiedząc czy mają wpływ na dystrybucję swoich tytułów opisałem w negatywnym tonie sytuację bez szukania winnych. To ty zacząłeś bronić wydawnictwo przed nieistniejącą krytyką, co by tylko i wyłącznie dobrze o tobie świadczyło, gdyby ta krytyka faktycznie była obecna.

Offline turucorp

« Odpowiedź #1430 dnia: Pn, 21 Listopad 2022, 22:13:36 »
ale to Ty dzwonisz

A ty potrafisz czytać ze zrozumieniem? Odnoszę się do lokalizacji konkretnej księgarni, a nie do całego systemu.
Gdyby Gildia działała w Szczecinie, to „złą lokalizacją” byłaby Warszawa? A tym samym Ongrys miałby cały czas uzupełniane braki na bieżąco, a KG czy Timof dostawaliby tutaj propozycje, że powinni się przenieść na Antarktydę?

To ty zacząłeś bronić wydawnictwo przed nieistniejącą krytyką, co by tylko i wyłącznie dobrze o tobie świadczyło, gdyby ta krytyka faktycznie była obecna.

No tak, przecież sarkastyczne propozycje przeniesienia magazynu Ongrysa na Antarktydę czy teksty o „śmiesznej dystrybucji tytułów Ongrysa” to nie jest żadna krytyka czy przysrywanie samemu wydawnictwu, tylko takie radosne gaworzenie kolesia, który ma problem z księgarnią, ale tego nie ogarnia i idzie się wypłakać na stronie wydawcy.
Wiadomo, wszyscy są winni, a tylko ty cierpisz i musi ci się gdzieś ulać, a że padło akurat na ten temat? No co, przecież to nie twój problem gdzie księgarnia pozyskuje komiksy i jak o nich informuje, wiadomo, że to problem wydawcy (i tak dobrze, że nie dowaliłeś się do autorów i ich „lokalizacji”).

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1431 dnia: Pn, 21 Listopad 2022, 22:19:52 »
"Śmieszna dystrybucja" to krytykowanie dystrybucji, a nie wydawnictwa. Gdzie tu widzisz przysrywanie Ongrysowi? Ciężko tej dystrybucji nie krytykować (podobnie jak na przykład niektórych tytułów Kurca), bo po prostu te komiksy jest ciężko kupić, choć w przypadku Kurca są one cały czas dostępne, ale w ograniczonej liczbie sklepów i z szybkim przeskokiem ceny na wyższą, w przypadku Onrysa jest o tyle gorzej, że ten konkretny przypadek przestaje być kwestią statusu w jednym sklepie, kiedy poza tym sklepem nigdzie indziej w internecie danego komiksu nie ma. Ale zdaję sobie sprawę z tego, jaki mamy rynek, jak trudny dla wydawców, więc nie krytykuję wydawców za dystrybucję, mówię jedynie, że mi się to nie podoba jako klientowi, a powody tego są złożone i różnorodne.

A magazyn na Alasce to już tylko i wyłącznie riposta na twoje złośliwości typu "skup się, wytłumaczę jak debilowi prawa fizyki" itd.
« Ostatnia zmiana: Pn, 21 Listopad 2022, 22:26:33 wysłana przez ukaszm84 »

Offline turucorp

« Odpowiedź #1432 dnia: Pn, 21 Listopad 2022, 22:37:28 »
A magazyn na Alasce to już tylko i wyłącznie riposta na twoje złośliwości typu "skup się, wytłumaczę jak debilowi prawa fizyki" itd.

Użyłem słowa „debil”?
Skoro nie ogarniasz elementarnych zasad fizyki, to grzecznie wytłumaczyłem, jak działają. Mogłem oczywiście dopisać kilka słów o ekonomii, ale, jak widać, byłoby to równie bezskuteczne :/
I jeszcze raz (może w końcu dotrze?), dystrybucja jest dla wszystkich wydawców praktycznie taka sama, problemem jest jedynie lokalizacja magazynów, w których wydawcy trzymają „górkę”. Jeżeli oczekujesz, że Ongrys czy Kurc przeniosą się z magazynami do stolicy kraju, to przykro mi, ale tak się nie stanie.
Jeżeli natomiast oczekujesz, że status dostępności danego komiksu na stronie Gildii, stanie się bardziej czytelny, to zapraszam do kontaktu z osobami kompetentnymi w tej księgarni.
Bo tak to działa (podobno byłeś tym zainteresowany), to księgarnia odpowiada za to co ma lub może mieć na sklepie, a nie wydawca, magazynier z Alaski, hurtownik czy jakiś wirtualny system komputerowy. I z wszelkimi uwagami tego typu, powinieneś udać się do źródła, zamiast drzeć tutaj szaty (trochę bezproduktywnie).

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1433 dnia: Pn, 21 Listopad 2022, 22:51:35 »
Jeżeli oczekujesz, że Ongrys czy Kurc przeniosą się z magazynami do stolicy kraju, to przykro mi, ale tak się nie stanie.
Jeżeli natomiast oczekujesz, że status dostępności danego komiksu na stronie Gildii, stanie się bardziej czytelny, to zapraszam do kontaktu z osobami kompetentnymi w tej księgarni.

Ja zupełnie nic nie oczekuję, jeśli nie będę mógł kupić danego tytułu, to go nie kupię i tyle.

Offline turucorp

« Odpowiedź #1434 dnia: Pn, 21 Listopad 2022, 23:08:57 »
Ja zupełnie nic nie oczekuję, jeśli nie będę mógł kupić danego tytułu, to go nie kupię i tyle.

Jeżeli nie można czegoś kupić, to się tego nie kupi, to elementarne, drogi Watsonie.

Online Castiglione

« Odpowiedź #1435 dnia: Pn, 21 Listopad 2022, 23:24:41 »
Jak to dobrze, że ten polski rynek kominkowy ma swojego krzyżowca, który zawsze ruszy na krucjatę w obronie jego czci ::)
« Ostatnia zmiana: Pn, 21 Listopad 2022, 23:26:12 wysłana przez Eguaroc »

Offline turucorp

« Odpowiedź #1436 dnia: Pn, 21 Listopad 2022, 23:45:18 »
Jak to dobrze, że ten polski rynek kominkowy ma swojego krzyżowca, który zawsze ruszy na krucjatę w obronie jego czci ::)

Jakie to wspaniale, że polski rynek komiksowy, ma tylu cudownych czytelników. Miłych, rozsądnych, myślących logicznie i nie bojących się wyrażać swoje sensowne opinie nie tylko anonimowo na forach komiksowych.

Offline Koalar

« Odpowiedź #1437 dnia: Pn, 21 Listopad 2022, 23:53:50 »
W przerwie pomiędzy meczami wpadłem tylko napisać, że dystrybucja niektórych komiksów Ongrysa to jest nieśmieszny żart.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline turucorp

« Odpowiedź #1438 dnia: Pn, 21 Listopad 2022, 23:59:43 »
W przerwie pomiędzy meczami wpadłem tylko napisać, że dystrybucja niektórych komiksów Ongrysa to jest nieśmieszny żart.

Ojej, no straszne.
Wszystkie sępy się już zleciały, czy jeszcze kogoś brakuje?

Offline NuoLab

« Odpowiedź #1439 dnia: Wt, 22 Listopad 2022, 08:22:39 »
Ojej, no straszne.
Wszystkie sępy się już zleciały, czy jeszcze kogoś brakuje?

Ja jeszcze.
Dystrybucja niektórych komiksów Ongrysa to jest nieśmieszny żart. I jeszcze Kurca tak samo.