Autor Wątek: Ongrys  (Przeczytany 577821 razy)

Offline Sędzia

Odp: Ongrys
« Odpowiedź #1785 dnia: Pn, 04 Grudzień 2023, 11:30:03 »
Ostatni 7 integral ma 104 strony. Integral 6 ma 108 stron, integral 5 również 108 stron. Mogą to dowoli dzielić lub łączyć, jeśli wiedzą lepiej od autora jak to zrobić i według Ciebie od tego zrobi się miej do przygotowania i wydania i będzie szybciej?
Co do Dredda no skoro Ciebie to nie interesuje i uważasz że szkoda na to czasu to faktycznie nie ma znaczenia czy Ongrys wyda wszystkie części - BRAWO geniuszu :)

Odnośnie Jonathana - przygotowanie przygotowaniem, ale sam proces wydawniczy będzie dłuższy w przypadku 3 integrali niż 2. Zwłaszcza, jeśli w pewnym momencie pojawi się czynnik najważniejszy, czyli brak chęci.

Odnośnie Dredda - skoro mnie to nie interesuje, to nie będę się bawił w odpowiedzi kiedy i jak Ongrys wyda wszystkie części. Dla mnie Ongrys może ogłosić nawet jutro, że przestają wydawać, bo się nie opłaca i nie mają do tego serca.

Online Castiglione

« Odpowiedź #1786 dnia: Pn, 04 Grudzień 2023, 11:45:40 »
Ostatni 7 integral ma 104 strony.
Tam jest napisane, że ostatni integral zawiera jeden tom i 42-stronny dodatek.

The ‘Jonathan Intégrale – tome 17’ will contain only one episode of the Jonathan series, the finale volume 17 – La Piste de Yéshé. A dossier of some 40 pages will precede the Jonathan story.

The dossier is written by Nelly Rieuf Bista, a french woman who has been living in the Himalayas since she was 23 years old. She worked on art projects in Mustang (Nepal) and Ladakh (India), founding the Matho Monastery Museum. Among others, she works with teams of restauration artists to preserve mandalas and wall paintings – as you can see on the photo above. Not only has she been working on art projects: she also worked on a drink water system that works at the low temperatures in the high mountains.

Title of the dossier is ‘Vivre sur le toit du monde’ (‘Living on the roof of the world’).

Thankas and mandalas were an inspiration for Cosey while working on Jonathan 17, where we see Jonathan assisting a thanka painter. It also was a inspiration for the magnificent cover of the Intégrale.

The dossier will be illustrated by photos taken by Cosey, and… of course, by many drawings – most of them preparatory sketches for Jonathan 17. Among them, we will see some cover designs for the album.

Offline parsom

« Odpowiedź #1787 dnia: Pn, 04 Grudzień 2023, 11:50:26 »
A co do Sędziego Dredda to mnie to zupełnie nie interesuje. Czytałem coś co było wydane na początku (tom 1 i coś jeszcze) i szkoda na to czasu. Dobre Dreddy wydało Studio Lain, te w aktach były bardzo słabe, przynajmniej to co czytałem.

Dobre Dreddy to są wcale nie te od SL, ale te w dalszych KA.

Online michał81

« Odpowiedź #1788 dnia: Pn, 04 Grudzień 2023, 11:54:08 »
Ile części Dredda zostało do wydania, ile to zajmie lat?
Nie wiadomo ile zostało do wydania KA. To cały czas wychodzi, a obecny materiał, który zbierają wydania zbiorcze to chyba początek lat 2000 (ktoś kto orientuje się progach musiałby doprecyzować), a nie obecny który wychodzi w magazynach. Jedyne sensowne pytanie jakie można zadać, to kiedy Ongrys uzupełni powstałą dziurę pomiędzy już wydanymi.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #1789 dnia: Pn, 04 Grudzień 2023, 12:17:04 »
Dobre Dreddy to są wcale nie te od SL, ale te w dalszych KA.

Być może, ale ja czytałem te od SL i pierwsze wydane przez Ongrysa. I te od SL (Mandroid, Tytan, Ameryka, Sędzia Anderson i nawet Mroczni Sędziowie) to były dużo lepsze opowieści, niż to co przeczytałem w Aktach. A które Dreddy są dobre (te nie wydane w PL)?

Offline parsom

« Odpowiedź #1790 dnia: Pn, 04 Grudzień 2023, 12:28:13 »
No np. te od 13 KA, chociaż i wcześniejsze już nie takie myszkowate jak KA1.

Offline Rapanui

« Odpowiedź #1791 dnia: Pn, 04 Grudzień 2023, 12:29:36 »
(...) Jedyne sensowne pytanie jakie można zadać, to kiedy Ongrys uzupełni powstałą dziurę pomiędzy już wydanymi.
Ktoś tutaj zadał to pytanie Ongrysowi? Jeśli tak to jaka dostał odpowiedź?

Offline Death

« Odpowiedź #1792 dnia: Pn, 04 Grudzień 2023, 12:36:09 »
Czy Wy w ogóle oglądaliście ten wywiad z Leszkiem, od którego zaczęła się dyskusja, w której bierzecie udział? :)

Online michał81

« Odpowiedź #1793 dnia: Pn, 04 Grudzień 2023, 13:00:48 »
Ktoś tutaj zadał to pytanie Ongrysowi? Jeśli tak to jaka dostał odpowiedź?
Obecne w zapowiedziach są KA 19, kolejne mają być KA 6. Zawsze wychodziły dwa KA rocznie, niestety przez ostatnie dwa lata nie wyszedł żaden. Przyczyną może być spadek sprzedaży (padała taka sugestia w linkowanej rozmowie), więc ja pretensji nie mam do wydawcy, bo nie problem zarżnąć wydawnictwo i zostać z toną niesprzedanych komiksów. Zresztą KA nie były tanimi komiksami, choć patrzą na obecne ceny innych to teraz wydają się całkiem atrakcyjne. Oczywiście Ongrys mógłby iść drogą Studia Lain i wydawać w limitowanym nakładzie zeby szybciej sprzedać, ale cena byłaby wyższa, a że jest to seria to brak wydanych tomów znowu zarzynałbym sprzedaż kolejnych. Inna sprawa to pan Leszek jest komplecistą, więc pewnie też go rażą dziury w serii, więc ja się jakoś nie obawiam i pewnie z czasem będzie to uzupełnione w swoim tempie.
« Ostatnia zmiana: Pn, 04 Grudzień 2023, 13:03:45 wysłana przez michał81 »

Offline Leyek

« Odpowiedź #1794 dnia: Pn, 04 Grudzień 2023, 13:59:33 »
Czy Wy w ogóle oglądaliście ten wywiad z Leszkiem, od którego zaczęła się dyskusja, w której bierzecie udział? :)

A ktoś tak robi? :) Przecież w necie to jest w złym tonie, najwyżej można przeczytać jeśli to artykuł tytuł i wstępne 2 zdania, więcej nie potrzeba, żeby dyskutować ;)

Offline Rapanui

« Odpowiedź #1795 dnia: Pn, 04 Grudzień 2023, 15:14:16 »
Z ostatnich wypowiedzi tutaj można wyciągnąć wniosek że odpowiada Wam to w jaki sposób Ongrys podchodzi to częstotliwości wydawania kolejnych części. Ja mam odmienne zdanie, nie uważam żeby metoda w stylu "nie mam planu wydawniczego a komiksy będą kiedy będą" była słuszna bo jako klient kupujący część pierwszą chciałbym chociaż w przybliżeniu wiedzieć czy na całość będę czekać rok, pięć czy dziesięć lat. Nie pozostaje nic innego jak życzyć dużo cierpliwości. Z mojej strony uważam temat za zamknięty, dziękuję wszystkim którzy zechcieli wrazić swoje zdanie.

Offline Leyek

« Odpowiedź #1796 dnia: Pn, 04 Grudzień 2023, 15:43:09 »
@up
Czytałem powyższe posty wybiórczo, filmiku nie oglądałem więc myślę, że mam jak najbardziej prawo się merytorycznie wypowiedzieć ;)

Wg mnie większości nie pasuje taki cykl wydawniczy, ale po prostu każdy jest już przyzwyczajony jak działa nasz rynek + jakie kwestie ogólne w ostatnim czasie doszły wpływające na sytuację wydawców. A że dobrych rzeczy jest co miesiąc na pęczki to brak kolejnych KA nie jest tak odczuwalny.

Offline Midar

« Odpowiedź #1797 dnia: Pn, 04 Grudzień 2023, 15:49:27 »
Dokładnie, a wywiad jest bardzo ciekawy i daje satysfakcjonujące odpowiedzi na większość zadawanych tu pytań.

Offline Leyek

« Odpowiedź #1798 dnia: Pn, 04 Grudzień 2023, 15:55:09 »
Dokładnie, a wywiad jest bardzo ciekawy i daje satysfakcjonujące odpowiedzi na większość zadawanych tu pytań.

Wszystko fajnie, sam chętnie bym obejrzał, ale czas nie jest z gumy i osobiście 50 min wolę przeznaczyć na YT na jakiś inny film, niż wywiad z wydawcą komiksowym. Jeśli ktoś oglądał to może odpisać na pytanie, zajmie to minutę, a nie dawać posta w stylu "w filmiku pada odpowiedź", który też zabiera z 20 sekund. No ale to tylko moje zdanie.

Offline Midar

« Odpowiedź #1799 dnia: Pn, 04 Grudzień 2023, 16:22:00 »
W skrócie:
- praktycznie żadna z serii, o które tu pytano nie została porzucona,
- w przyszłym roku dalsze Żbiki, w tym kolejne integrale,
- w przyszłym roku kontynuacja między innymi: Comanche, Bruno Brazil, Lester Cockney,
- są już zaawansowane intensywne prace nad KA 19, następnie wyjdą KA 6,
- Leszek bardzo lubi Dredd’a i będzie dalej wydawał,
- w planach (choć raczej odległych) dodruk Władców Chmielu,
- Bruno Brazil jest najlepiej sprzedającym się komiksem Vance’a,
- Tytusopedia się drukuje, do sklepów w styczniu trafi spory nakład, nie powinno zabraknąć,
- Ongrys planuje też w przyszłym roku jakieś rzeczy z poza kontynuacji, ale na razie nic nie powie.
« Ostatnia zmiana: Pn, 04 Grudzień 2023, 16:24:24 wysłana przez Midar »