Autor Wątek: O recenzjach komiksów – na blogach/portalach i YouTube  (Przeczytany 38045 razy)

Offline komiks

Odp: O recenzjach komiksów – na blogach/portalach i YouTube
« Odpowiedź #375 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 20:43:48 »
tak mezczyzni tworza organizacje
i uwazaj - geje tworza organizacje ;)
i jeszcze lesbijki tworza organizacje ;)
i te transy tez :)

ale organizacjami nikt nie sczuje :) zuwazyles? szczuje ogolnym terminem LGBT
no bo przeciez szczucie nazwa - wymyslam - Teczowe gwiazdy - nie bylo by takie chodliwe ;)
czyli cos jakby - ktos szczul mezczyznami :) a nie organizacjami ktore tworza :)
Mezczyzni to ideologia! wymysl lewakow! ;)

generalnie probujesz wine przypisac ofierze :) ona kusila, miala krotkie spodniczki, usmiechala sie itp
to nie LGBT jest winne nagonce, tylko ci ktorzy ta nagonke robia - to przeciez proste

Gdzie ja próbuje przypisać komuś winę, na litość boską?
Mężczyznami akurat się szczuje, "patriarchat, "toksyczna męskość", tylko, że nie ambony sejmowej, a z kart magazynów dla kobiet.

Czyli według Ciebie LGBT to organizacja? No ciekawe, czyli można nie chcieć przynależeć do organizacji LGBT będą gejem? Zgaduję że tak, no ciekawe, ciekawe. Co człowiek to inna opinia, mnie akurat to specjalnie nie zaskakuje, bo jestem otwarty, ale pewnie wielu osobą tutaj palą się styki.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Castiglione

« Odpowiedź #376 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 20:50:00 »
celną jak w płot, nie padły na panelu żadne konkretne nazwy kanałów czy nazwiska youtuberów, więc żadnemu się nie oberwało, jak sugerujesz, to co przywołał @popiel raczej jest jego osobistą uwagą, może konkretne nazwiska padły na afterze w prywatnych rozmowach, jakbyś był to byś wiedział ;)
Wprost nie, ale kilkakrotnie już przewijały się wrzutki o tych co lubią komiksy, kochają komiksy - to dosyć jasno mówi, które kanały się ma na myśli. A np. ten, który kocha, z tego co wiem robi dużo wywiadów i na tym opiera sporą część swojej działalności, więc nie powiedziałbym, żeby był jakiś toksyczny.

Ale gadanie, że osoby innej orientacji nie czują się LGBT kiedy po prostu samo LGBT nawet nie jest żadnych ruchem, a po prostu określeniem dla zbioru ludzi innej orientacji niż hetero świadczy o ubogiej wiedzy w tym temacie.
Dyskusja odleciała w dziwnym kierunku, ale jak już jesteśmy tu, gdzie jesteśmy... A to jest jakiś nakaz dla geja, żeby koniecznie chciał być określany jako część społeczności ludzi innej orientacji niż hetero? Może on nie chce być wrzucany do jednego wora z pozostałymi orientacjami i nie jest dla niego najważniejsze to, że jest akurat nie-hetero? Może się czuje np. nie-trans? Albo nie-bi? Albo w ogóle nie być szufladkowany przez pryzmat tego, kim nie jest?

Offline komiks

« Odpowiedź #377 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 21:09:19 »
Nawet w tym fragmencie wideo, który wrzuciliście, padło słowo Wombai, co jest nazwą kanału komiksowego na Youtube.

Offline Xmen

« Odpowiedź #378 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 21:26:20 »
To jest piękne w dzisiejszym świecie, jak wszystko można uzasadnić na swoją modłę.
Możesz nie czuć się mężczyzną - będąc biologicznym mężczyzną, albo kobietą - będąc biologiczną kobietą.
Ale jeśli jesteś gejem, to nie możesz nie czuć się LGBT.
Wayne ogólnie powinien zostać jakimś psychoterapeutą. Potrafi się postawić w roli każdego człowieka, wie co czują kobiety, mężczyźni każdej rasy i orientacji. Potrafi wszystko wyjaśnić. Wayne to chyba jego dwudzieste wcielenie, nie wierzę, że 20 latek może wiedzieć tyle o ludziach i świecie xd
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Yorik

« Odpowiedź #379 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 22:07:00 »
Po prostu ma empatię, inteligencje emocjonalną, wrażliwość. Cechy o których taki @Xanar i jemu podobni boomerzy tylko słyszeli, i kojarzą im się tylko z jakąś słabością, wymysłem wielkomiejskim. ;) Kiedyś to było a teraz to nie ma.
"Go ahead....I've had to deal with worse."

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #380 dnia: Wt, 28 Październik 2025, 23:49:28 »
MałaKasia z 4 strony temu podjęła próbę postawienia zapory na ideologicznym offtopie. Teraz ja się odniosę do jej słów, by spróbować nakierować dyskusję na właśniwe tory.
to ja poproszę o odpowiedzi na następujące pytania:
- czym jest to blogowanie, jak sobie je definiujemy?
- jakie formy i podziały wyróżniamy; jakie one mają cele, czego oczekują od nich odbiorcy?
- czego oczekujemy my, jako czytelnicy, od blogosfery? i czy jesteśmy rzeczywiście jej targetem?
- jak plasujemy informacje płynące z blogowania/blogów względem innych źródeł informacji o popkulturze?
- czym są te blogi i to blogowanie DLA WYDAWCÓW? jak oni je traktują? jak je oceniają? bo przecież zahaczamy o aspekt promocyjny tutaj
- jakie konkretnie kompetencje sprawiają, że wyznaczamy linię odcięcia: ten blog ok, ten nie?
- a może to nie jest kwestia kompetencji, tylko czegoś innego? czego?

Podchodzę do tego jak do zogniskowanego wywiadu grupowego; chciałabym, żeby ludzie odpowiadali na pytania otwarte, bo może się okazać, że są różne oczekiwania w targecie odbiorców, i to właśnie te oczekiwania, a nie nasze wewnętrzne widzi-mi-się oparte o lata obcowania z popkulturą (nie mówię o sobie, jestem popkulturową półanalfabetką... wciąż; mówię o osobach, które twierdzą, że się znają) definiują rzeczywistość. Gdyby mi ktoś powiedział, żeby napisać scenariusz do takiej grupy, to bym mogła i na 1,5-2h wywiad zrobić :)
Na zadane pytania odpowiadam na zasadzie: "dla mnie/z mojej perspektywy"
1) blogowanie to systematyczne wrzucanie w przestrzeń Internetu materiałów (wideo, audio, tekst, rolki na specjałach itp.) na dany temat pod jakiś klucz (unboxingi, wywiady, recenzje, itp.)

2) jak w punkcie 1. Podział ze względu na "nośnik" (wideo, audio...) oraz podział na formę (unboxingi, wywiady...)
Podkastów nie umiem słuchać. Albo coś robię i przestaję słuchać, albo tempo gapię się w statyczny obraz. Więc jako odbiorca "audio" odpadam. Wideo przyswajam lepiej, teksty... Kurcze, za długie mnie zniechęcają. Czego oczekuję jako odbiorca wideo? Przyzwoitej rozdzielczości, nawiązana "kontaktu" z odbiorcą (ze mną) po przez pokazanie swojej twarzy, dostosowania balansu muzyki w tle i efektów dzwiękowych z treścią mówioną... Słowem profesjonalnego przygotowania technicznego. Czego oczekuję od tekstów? Zwięzłości. Inaczej mówiąc kawa na ławę a nie lanie wody by ilość znaków się zgadzała. Purystą językowym nie jestem więc drobne błędy mnie nie zrażają, grunt by nie wołały o pomstę do nieba, by nie wybijały z roku narracyjnego.
Dobra, drugi podział. Unboxingi mam gdzieś. Chyba, że na zasadzie prezentacji konkretnego tytułu - np. filmik z przekartkowaniem artbooka. Nie musi dokładnie prezentować każdej strony, ale powinien dawać pojęcie czego oczekiwać. Jaki jest udział kolorowych stron w stosunku do CZ-B. Czy jest dobry papier, jakie zastosowano "bajery" nie zawarte w opisach sklepu. Od wywiadu oczekuję ciekawego doboru osób z którymi się rozmawia. Żeby miały coś ciekawego do powiedzenia, a nie waliły tylko ogólnikami. Ma być mięcho, a nie piąta woda po kisielu. Oczekuję też przygotowania prowadzącego. Ma wiedzieć o rozmówcy ile się da jeszcze przed rozpoczęciem właściwego dialogu, tak by wiedział o co zapytać, gdzie podrążyć, a kiedy odpuścić. Od recenzji oczekuję: opisu punktu startowego fabuły z ukazaniem głównych wątków i problematyki (bezspoilerowo), oceny grafiki, charakterystyki głównych postaci, ciekawostek odnośnie dzieła, wskazania jego mocnych i słabych stron. Oceny jakości wydania (dobór papieru, formatu, oprawy szycia). Krótko mówiąc: zebranie informacji bezspoilerowych o danej pozycji, szerszych niż sklepowy (lub tylnookładkowy) opis. Nie pogardzę oceną w skali 1-10 poszczególnych elementów.

3) myślę, że wyczerpałem temat pytania rozpisując się w poprzednim punkcie :P

4) że względu na obawę przed patorecenzjami, wynikającymi z rozdawnictwa egzemplaży recenzenckich, raczej unikam blogosfery. Raczej poruszam się po forum gdzie mogę poznać trochę bardziej piszących i wiedzieć kto zacz, oraz po suchych i formacjach dostarczanych przez wydawców. Także nie śledzę blogosfery, bardziej przyswajam to co jest linkowane na forum.

5) na to niech odpowiedzą wydawcy: SL? KG? Może zamiast taplać się w bagienny ideologicznych wojenek napiszecie coś na temat? Tak dla odmiany...

6-7) jasne oznaczenie i rozgraniczenie "materiał sponsorowany/materiał z serducha). Dykcja, umiejętność operowania z grubsza poprawną polszczyzną. Przygotowanie merytoryczne.

Offline komiks

« Odpowiedź #381 dnia: Śr, 29 Październik 2025, 00:17:08 »
Czemu ma służyć ta próba zdefiniowania czym jest blogowanie?
Każda definicja jest z definicji ograniczająca, ale dobra, spróbujmy.

Jak blogować o popkulturze?
To zależy jaki jest cel blogera i od tego należałoby zacząć.

Offline Yorik

« Odpowiedź #382 dnia: Śr, 29 Październik 2025, 00:27:58 »
Jak blogować o popkulturze?

Tak jak lubisz, tak jak czujesz. Ból dupy zawsze ktoś będzie o coś miał.
"Go ahead....I've had to deal with worse."

Offline Komediant

« Odpowiedź #383 dnia: Śr, 29 Październik 2025, 00:29:37 »
(...) Rozumiem twórców takich jak Daniel Gizicki, którzy liczą na recenzje swojej twórczości, a dostają filmy ze zrywaniem folii. Sam słucham niewielu vlogerów, bo większość ma słaby warsztat. A bardzo chciałbym mieć duży wybór dobrych audycji o komiksach do posłuchania przy pracy.

A to przy okazji dyskusji polecę jedno z niewielu miejsc z ciekawymi i na poziomie Pogaduchami Komiksowymi, akurat wjechał nowy odcinek:
Przy czym nowe epizody ukazują sie mega rzadko, no a dyskutanci podchodzą pod członków Elity;)

Co do wartościowych treści w formie pisanej to faktycznie mamy biedę w temacie krytyki komiksowej, szkoda, zwłaszcza że jeszcze ze dwie dekady temu spokojnie można było trafić w necie na świeże teksty Szyłaka, Karola Konwerskiego, Adama Gawędy czy - moim zdaniem najciekawiej i najwnikliwiej analizującego komiks - Piotra Sawickiego. Trochę przepaść w porównianiu z tymi, którzy teraz robią na YT za komiksowe gura.

Offline Xmen

« Odpowiedź #384 dnia: Śr, 29 Październik 2025, 00:32:24 »
Po prostu ma empatię, inteligencje emocjonalną, wrażliwość. Cechy o których taki @Xanar i jemu podobni boomerzy tylko słyszeli, i kojarzą im się tylko z jakąś słabością, wymysłem wielkomiejskim. ;) Kiedyś to było a teraz to nie ma.
Wrażliwość to dobra cecha o ile ją ma. Tłumaczenie co czują inni ludzie to bardziej odklejka. Koleś dosłownie pisze "kobiety czują to, myślą tak i tak", "geje myślą tak i tak" Skąd on może wiedzieć co kto myśli ,albo czuje? To, że tobie czy jemu wydaje się, że wiecie wszystko faktycznie tylko się wam wydaje. Xanar pewnie też ma jakąś wrażliwość, a że powtarza to co mówi telewizor i panowie z konfedenazi to inna sprawa.
 Te gadki Wayne o tym kto się czuje LGBT a kto nie to już jest odlot maksymalny.
« Ostatnia zmiana: Śr, 29 Październik 2025, 00:47:01 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #385 dnia: Śr, 29 Październik 2025, 09:54:52 »
Gdzie ja próbuje przypisać komuś winę, na litość boską?
Mężczyznami akurat się szczuje, "patriarchat, "toksyczna męskość", tylko, że nie ambony sejmowej, a z kart magazynów dla kobiet.

Czyli według Ciebie LGBT to organizacja? No ciekawe, czyli można nie chcieć przynależeć do organizacji LGBT będą gejem? Zgaduję że tak, no ciekawe, ciekawe. Co człowiek to inna opinia, mnie akurat to specjalnie nie zaskakuje, bo jestem otwarty, ale pewnie wielu osobą tutaj palą się styki.

no piszac o tej sikawce probujesz ;)

ja napisalem co innego ze LGBT to nie organizacja tylko termin, taki jak np mezczyzni
ale i mezczyzni i lgbt moga tworzyc organizacje - tylko trudniej sie straszy nazwa organizacji ;)
latwiej mezczyzni to zlo, lgbt to zlo nie? :) gender zrobi z waszych dzieci kosmitow :)

o tym pisalem, jesli nieczytelnie to sorki :)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline komiks

« Odpowiedź #386 dnia: Śr, 29 Październik 2025, 09:57:11 »
LGBT to nie organizacja tylko termin

Arek, nie brnij w to.
Sorry ale robi się już taki offtop.

Offline badday

« Odpowiedź #387 dnia: Śr, 29 Październik 2025, 10:31:24 »
Co do wartościowych treści w formie pisanej to faktycznie mamy biedę w temacie krytyki komiksowej, szkoda, zwłaszcza że jeszcze ze dwie dekady temu spokojnie można było trafić w necie na świeże teksty Szyłaka, Karola Konwerskiego, Adama Gawędy czy - moim zdaniem najciekawiej i najwnikliwiej analizującego komiks - Piotra Sawickiego. Trochę przepaść w porównianiu z tymi, którzy teraz robią na YT za komiksowe gura.

Pamiętam jak Piotr mi dawno temu opowiadał, że on do pociągu zabiera nowym tom Edenu i wystarczy mu to na 4 godziny podróży. Patrzy na sceny, kadry, kompozycję itp. Jak ktoś tyle czasu poświęca na zapoznanie się z mangą, którą wielu "przekartkowuje" w 20 minut, to jest w stanie później o niej coś głębszego napisać.

I tak: Szyłak, Karol, Adam i Piotr to był top. Aż zatęskniłem za starą gildią. :)

Offline studio_lain

« Odpowiedź #388 dnia: Śr, 29 Październik 2025, 11:11:55 »
Arek, nie brnij w to.
Sorry ale robi się już taki offtop.

chcialem doprecyzowac, zebysmy sie dobrze rozumieli :)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline Popiel

« Odpowiedź #389 dnia: Śr, 29 Październik 2025, 14:44:26 »
Dobra, zwyczajowe homofobiczno-szowinistyczne specforumowe szambo wybiło, anonimy, które przy każdej okazji wychodzą spod kamienia właśnie wyszły, więc przywracając dyskusję na odpowiednie tory:

Tych kilku "mundrych inaczej" nie powinno być twarzą komiksowej publicystyki. Mimo algorytmów, mimo zasięgów, mimo łatwej przyswajalności ich produkcji. Zebrałem parę profili/portali, gdzie o komiksach piszą lub mówią ludzie sensowni i ogarnięci. Kolejność alfabetyczna.

Anonimowy Grzybiarz
All Comics Are Beautiful
Esensja.pl
Halo Komiks
Kamień z Serca
Kolorowe Zeszyty
Komiksopedia.pl
Kosa Kulturalna
Kusi na Kulturę
Pamiętnik znaleziony w Arkham
Pan Optykon
Przemysław Pawełek
Wypisz, wymaluj - subiektywnie o komiksie.

Dogorywa Aleja Komiksu, dogorywa kzet.pl. Bardzo tęsknię za motywdrogi.pl i belowradars.com

Oraz za starym forum gildii, które było ogromnym źródłem wiedzy.

Wciąż wiszą wypełnione informacjami blogi Marka Turka czy Macieja Pałki - chwała, wyskakują w guglu przy sprecyzowanych poszukiwaniach. Wielka baza wiedzy.

No dobra, jest gdzie grzebać.

Pewnie kogoś pominąłem. Podzielcie się, proszę. Może nie jest tak źle z tą publicystyką :)

« Ostatnia zmiana: Śr, 29 Październik 2025, 14:53:26 wysłana przez Popiel »