Autor Wątek: O recenzjach komiksów – na blogach/portalach i YouTube  (Przeczytany 37419 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Raveonettes

Odp: O recenzjach komiksów – na blogach/portalach i YouTube
« Odpowiedź #135 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 14:44:29 »
Czołem! Odkopię trochę temat, bo znowu mnie naszły przemyślenia po wrzuceniu posta na FB "Komiksy bez granic".
Sam post jest oczywiście formą autoreklamy, ale również reklamy wydawców i ich komiksów. Przekrojowo jest tam prawie wszystko. Nowości z marca/kwietnia 2024, superhero, komiks amerykański, frankofony, seineny, shoneny, komiks historyczny, komiksy dla dzieci, do wyboru, do koloru.

Ale poza osobami, które zwyczajnie będą sobie chciały to obejrzeć do kotleta, znajdą coś dla siebie i pójdą dalej, albo zostawią suba i będę wracały, są jeszcze hejterzy.
Ludzie, którym zwyczajnie przeszkadza to, że miałem czelność zapostować Unboxing z własnego kanału. Przecież to jest "materiał dla kretynów", "pokazywać komiksy każdy głupi potrafi"....
Tylko czemu Ci ludzie nie widzą, ile pracy kosztuje nagranie takiego materiału? Pomijają zbieranie informacji (oczywiście nie o wszystkim i nie zawsze szczegółowe - bo to szaleństwo), przygotowanie takiego filmu to masa czasu. Rozłożenie komiksów, nagranie surowego materiału i posprzątanie to ponad 3 godziny. Montaż i spisanie "time stampów" to kolejne 3 godziny. Potem jeszcze poprawki, sprawdzenie, kolejne 0,5godziny. Myślę, że całość to spokojnie 7-8 godzin pracy. Łatwo? To czemu Ci, którzy najgłośniej krzyczą, sami tego nie robią?

Niestety tak długo jak to środowisko będzie niedoinformowane, będzie toksyczne, zapatrzone w siebie itd., to komiksy się nie rozwiną, nie wypłyną na nowych odbiorców. Tylko wzrost może zapewnić nam pluralizm tematyczny, wydawniczy, konkurencyjność cen, nowe festiwale, ciekawych gości itd.

Jest jakaś niezrozumiała zawiść osób, które nie chcą oglądać treści na YT, normalnie, jakbym ktoś ich do tego ciągnął na siłę. Zaraz pojawiają się komentarze, "a czemu piszesz: komiksów i mang"; " a to dla zasięgów, OK xD" Poważnie? Tam jest tyle jadu i niezrozumienia, że głowa mała. Szkoda, że zamiast się wspierać, ludzie robią coś takiego.
I oczywiście zawsze jest miejsce na krytykę, tyle, że Ci co mają najwięcej do powiedzenia, nawet nie weszli na kanał, nie wiedzą jakie są tam treści, nie mają pojęcia co mówię o komiksach w tym 2 godzinnym materiale. Oni tylko chcą komuś wbić szpilę. Smutne.
Gdybym chciał nagrywać filmy tylko dla wyświetleń, to leciałbym Marvel/DC i jakieś pojedyncze głośne tytuły, a nie sięgał po komiksy niezależne, komiksy dla dzieci, czy niszowe tytuły od Kultury Gniewu lub Timofa.

Dajcie znać co myślicie. Czy ja żyję w jakiejś utopii, nie sięgam wzrokiem ponad własne podwórko, czy jednak społeczność komiksowa powinna się zmienić, albo nabrać więcej dystansu i perspektywy?

Link do tematu na FB:
https://www.facebook.com/groups/komiksybezgranic/permalink/2227479624266361/

Link bezpośrednio do filmu na moim kanale:
No ale gdzie te hejterskie komentarze na "Komiksy bez granic"? Bo wszedłem sobie na Facebooka z ciekawości  i  nic takiego tam nie widzę. Natomiast co do materiałów z unboxingami, mam to gdzieś. Kompletnie mnie one nie interesują i kompletnie mnie nie obchodzi ile czasu spędzasz na ich nagraniu.

Offline komiks

« Odpowiedź #136 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 14:47:26 »
Hejterów nie wyeliminujesz i nie ma to nic wspólnego z komiksami, jak zauważył Castiglione. Próba analizowania zachowań hejterów jest bezcelowa. Ludzie są sfrustrowani, wkurzeni nie na Ciebie i Twoje filmy, tylko na coś innego, może na pracę, partnera, albo jakieś niepowodzenia życiowe, a hejt sposób na radzenie sobie z tymi problemami. Dają ujść emocją w Internecie, zamiast coś zniszczyć, kogoś pobić albo wywołać kłótnię z domownikami.

To co możesz zrobić to nauczyć się zarządzać hejtem. Niektórzy youtuberzy radzą sobie w ten sposób, że sami nie czytają komentarzy, robi to za nich moderator. Dzisiaj zapewne można już myśleć o tańszych rozwiązaniach, zaprząc do tego AI.

Inną sprawą jest, że ostatnio youtuberzy są przewrażliwieni, nie wiem czy się do nich zaliczasz? ;)
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Online michał81

« Odpowiedź #137 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 14:50:32 »
@Wombai jaki hejt w komentarzach na grupie? Możesz zacytować, bo sprawdzałem i te 3 komenty na krzyż to nie hejt? Nawet youtube sprawdziłem bo może pomyliłeś i tam też nic takiego nie ma. Jak już chcesz dymić to chociaż nich będą jakieś podstawy.

Offline Wombai

« Odpowiedź #138 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 15:30:25 »
@michał81 i @Raveonettes faktycznie słowa "hejt" użyłem trochę na wyrost. Bardziej chodzi mi o szyderę, umniejszanie takim treściom. Nie chodzi mi też tylko o ten konkretny materiał, ale o pewien całokształt związany z reakcjami na YouTubowe treści komiksowe.
Wy nie widzicie ile jest "łapek w dół" pod filmem, bo YouTube to wyłączył, takie dane widzi tylko twórca.

Słusznie zauważacie, że poniekąd niezależnie od tematu, szydercze komentarza pojawiają się wszędzie w sieci. W tym rzecz, że ludziom bardzo łatwo przychodzi w internecie to, czego normalnie nie zrobiliby na ulicy. A przecież jest to dość małe środowisko, gramy do jednej bramki. Powinniśmy się wspierać w promowaniu komiksów i czytelnictwa.

@Castiglione jasne, filmy robię dla siebie, nikt mnie nie zmusza, nikt mi nie płaci. Ale również dla ludzi, którzy poszukują informacji o danych tytułach, mam poczucie, że jednak te treści mają wartość, inaczej bym tego nie robił.

@Zwirek czy jestem przewrażliwiony? Wydaje mi się, że bardziej przejmuję się opiniami innych ludzi. Zależy mi, żeby być dobrze zrozumianym. Utożsamiam to z zaangażowaniem. Dlatego też poruszyłem ten temat i byłem ciekaw Waszych opinii.
Dzięki za Wasze wpisy.

Offline komiks

« Odpowiedź #139 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 16:37:53 »
Wy nie widzicie ile jest "łapek w dół" pod filmem, bo YouTube to wyłączył, takie dane widzi tylko twórca.
Można to odblokować, sprawdziłem ostatnich kilkanaście Twoich filmów na youtube, masz 0 łapek w dół.

Offline stempel

« Odpowiedź #140 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 17:17:18 »
Hmm, a ja bym na to spojrzał nie jako kwestie hejtu, lecz sprzeciwu wobec reklamy "własnego interesu". Niestety co raz częściej za wszelkie typu recenzjami, unboxingiem podąża kryptoreklama, "palec u wydawcy" za darmowe egzemplarza, albo chęć zmonetyzowania wątpliwej jakości materiału. Zauważyłem, że ludzie są na takie działania coraz bardziej sceptycznie i agresywnie nastawieni, gdyż mają dosyć wciskania pod płaszczykiem wspólnego hobby wszelkiego rodzaju sprzedaży. Ja sam nie korzystam z takich form zapoznania się z interesującym mnie stuffem. Preferuje albo oficjalne kanały wystawcy, albo na prawdę wartościowe recenzje, jakie na naszym forum prezentuje m.in. SkandalistaLarryFlynt.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #141 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 17:30:20 »
Możesz to uznać za "hejt", ja odpowiadam na nieracjonalną asocjację ze środowiskiem komiksowym - to co określasz jako "treści komiksowe" to przecież treści zakupowe, prezentujesz towar w formie typowo konsumpcyjnej. Niby wiadomo co to "unboxing", ale jaki ma to cel (oprócz tzw. nabijania wyświetleń) to mało kto rozróżnia - czy te komiksy dostałeś i reklamujesz w ten sposób, czy kupiłeś i chwalisz się co masz, czy, nie wiem, jesteś komiksową szafiarką (ten termin jeszcze funkcjonuje?) i sprzedajesz to co pokazujesz?
Jakby co, to nie zaprząta mi to myśli, tematu normalnie nie komentuję, a teraz piszę, bo akurat czytałem forum i widzę że mogę coś dodać.
Niestety tak długo jak to środowisko będzie niedoinformowane, będzie toksyczne, zapatrzone w siebie itd., to komiksy się nie rozwiną, nie wypłyną na nowych odbiorców. Tylko wzrost może zapewnić nam pluralizm tematyczny, wydawniczy, konkurencyjność cen, nowe festiwale, ciekawych gości itd.
Po pierwsze nie wiem o co Tobie chodzi w tym akapicie (tzn. wiem, ale nie będę udawał lekarza, a czytając treść, bez kontekstu, jest to wtrącenie niezwiązane z tematem), po drugie - mylnie podpinasz to pod treści komiksowe i łączysz z typowo komiksowymi tematami, które są rzeczami kompletnie osobnymi - to co robisz nie ma nic wspólnego ze środowiskiem komiksowym.
Zrób jutro unboxing butów i będziesz mógł na forum butów pisać identyczną wiadomość, tyle że nic to nie będzie miało do środowiska butów (jako społeczności, a na pewno takie są).
(...)czy jednak społeczność komiksowa powinna się zmienić, albo nabrać więcej dystansu i perspektywy?
Ponownie - nic to nie ma do społeczności komiksowej. A jeśli chodzi o zmiany, jeśli to Ty na miniaturce, to nie podejrzewam żebyś w tym wieku nie zdawał sobie sprawy, że ludzi (a tym bardziej tych "internetowych") nie zmienisz, jedno co możesz zmienić to swoje podejście...

Offline stempel

« Odpowiedź #142 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 17:40:01 »
No właśnie te argumenty o niedowartościowaniu środowiska, co niby utrudnia rozwój rynku, szerokość oferty to tak naprawdę argument z d..., bo żadne reklamy, unboxingi i promowanie własnych materiałów nie ma na to wpływu. Ja widze jedynie "zawiść" za krytykę autoreklamy Bez obrazy.

Offline Comzilla!

« Odpowiedź #143 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 18:31:19 »
Wombai wiesz co, myślę że trochę za bardzo wziąłeś to do siebie.
Takie komentarze są raczej wyrazem jakiejś frustracji, raczej wewnętrznej, niż naprawdę skierowanej na Ciebie.
Nie hejtem.

Zasady grupy pozwalają na "autoreklamę". Są linki do recenzji, filmów, inicjatyw wydawniczych, blogów, zbiórek.
Nie zrobiłeś nic po za podrzuceniem linku, wiec się nie przejmuj. Ktoś po prostu chciał Ci wbić szpilkę. Zawsze ktoś taki się trafi.

Co do oceny czy jakiś materiał jest dobry/niedobry. Pożyteczny/niepożyteczny. Wartościowy/niewartościowy. To zawsze znajdą się ludzie z różnym zdaniem.
Jeśli robienie takich filmów sprawia Ci przyjemność, to po prostu je rób.  :)
Ten kto naprawdę nie chce oglądać Twoich filmów, zablokuje sobie kanał. Ten kto mimo to marudzi, znaczy że chciał pomarudzić.
Mój kanał na YT Comzilla!

Offline Wombai

« Odpowiedź #144 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 19:37:44 »
Dobra teraz widzę, że poruszyłem temat w niewłaściwym miejscu. Dominująca część użytkowników tego forum, jak i grupy na FB, to osoby preferujące formę pisaną. Odnoszę wrażenie, że większość z Was utożsamia "unboxing" z rozpakowaniem paczki i wyjęciem zawartości. Moje filmy (i nie tylko moje), nie kończą się na tym.
Ja omawiam prezentowane pozycje, przybliżam fabułę, kontekst, dzielę się swoją opinią o warstwie graficznej, itd.
@Piterrini sugeruje, że to nie ma związku z komiksami. Hmm, albo nie widziałeś żadnego mojego filmu i wyraziłeś te opinię jedynie w oparciu o ogólno pojęty unboxing, albo inaczej rozumiemy komiksowe zagadnienia.
To w sumie temat zamyka, bo jeśli nie wiemy o czym piszemy, to nie ma sensu o tym pisać. A jeśli nie znacie źródła, to trudno oczekiwać miarodajnej opinii. Ty nawet nie zobaczyłeś 1 minuty filmu, skoro pytasz, czy osoba na miniaturze to ja.

@stempel tak długo jak ktoś sam nie obejrzy filmu, to się nie dowie, czy jest to "tani chwyt marketingowy", barter z wydawcą, itp. W tym rzecz, że ludzie, którzy nie wiedzą o czym piszą, komentują z negatywnym zabarwieniem wątki, które powinni ominąć i pójść dalej. Zamiast tego ktoś piszę "a ten post to dla poklasku?", ale nawet nie ma pojęcia co jest na filmie.

@Zwirek tak, te filmy, które raczej nigdzie nie były udostępniane nie mają łapek w dół. A ja udostępniam swoich treści gdzie popadnie i na przypale. Robię to rzadko i głównie z filmami, które mają dość uniwersalny charakter, albo uważam, że są szczególnie ważne. Natomiast ten konkretny film z Unboxingiem krótko po premierze miał 10 łapek w górę i 5 w dół, co dało mi do myślenia. Pierwsze dwa komentarze na FB też mają negatywny wydźwięk. Dlatego też poruszyłem ten wątek na forum.

@Comzilla! pewnie masz rację, za bardzo biorę do siebie pewne sprawy.

Reasumując, dzięki za Wasz punkt widzenia. Wniosek dla mnie jest taki, że mam zbyt idealistyczne spojrzenie na świat. Chyba wartości, które mi przyświecają nie są współcześnie zbyt popularne. Pozostanę przy robieniu filmów, bo to lubię. A Wam życzę przyjemnego korzystania z forum, jeśli tak Wam dobrze. Pozdro!
« Ostatnia zmiana: Nd, 28 Kwiecień 2024, 19:40:56 wysłana przez Wombai »

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #145 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 19:41:46 »
Tylko czemu Ci ludzie nie widzą, ile pracy kosztuje nagranie takiego materiału? Pomijają zbieranie informacji (oczywiście nie o wszystkim i nie zawsze szczegółowe - bo to szaleństwo), przygotowanie takiego filmu to masa czasu. Rozłożenie komiksów, nagranie surowego materiału i posprzątanie to ponad 3 godziny. Montaż i spisanie "time stampów" to kolejne 3 godziny. Potem jeszcze poprawki, sprawdzenie, kolejne 0,5godziny. Myślę, że całość to spokojnie 7-8 godzin pracy. Łatwo?
Raczej nie zaliczam się do hejterów, bo choć polubiłem filmy o komiksach na yt to unboxingi omijam szerokim łukiem. Nie widzę w tym sensu, ale siłą rzeczy nie znajdziesz mojego komentarza pod żadnym unboxingiem.

Ale skoro wywołujesz problem na forum to wyobraź sobie ile czasu musi poświęcić na film ktoś, kto komiksy nie tylko rozpakował, ale również je przeczytał, zarysował widzom fabułę, twórców i kontekst, w jakim komiks powstawał, wskazał jego mocne i słabe strony, osobiste odczucia i skojarzenia (ale jednak na możliwie szerokiej podstawie), dopracował dykcję i formę wypowiedzi, postarał się nadać swojemu wystąpieniu możliwie przystępną i atrakcyjną formę, nagrywał dokrętki tych momentów, które nie wyszły idealnie...
Batman returns
his books to the library

Offline komiks

« Odpowiedź #146 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 20:36:17 »
Odpowiedziało Ci 5 osób, na tej podstawie stwierdziłeś:

Dobra teraz widzę, że poruszyłem temat w niewłaściwym miejscu. Dominująca część użytkowników tego forum, jak i grupy na FB, to osoby preferujące formę pisaną. Odnoszę wrażenie, że większość z Was utożsamia "unboxing" z rozpakowaniem paczki i wyjęciem zawartości. Moje filmy (i nie tylko moje), nie kończą się na tym.
Ja omawiam prezentowane pozycje, przybliżam fabułę, kontekst, dzielę się swoją opinią o warstwie graficznej, itd.

Z tych 5 osób 1 sama nagrywa prezentacje i unboxingi komiksów.
Z pozostałych 4 przynajmniej 1 ogląda regularnie prezentacje komiksów w tym Twoje (to ja).
Zostają 3 osoby...

Wydaje mi się, że wyciągasz zbyt pochopne wnioski.

@Zwirek tak, te filmy, które raczej nigdzie nie były udostępniane nie mają łapek w dół. A ja udostępniam swoich treści gdzie popadnie i na przypale. Robię to rzadko i głównie z filmami, które mają dość uniwersalny charakter, albo uważam, że są szczególnie ważne. Natomiast ten konkretny film z Unboxingiem krótko po premierze miał 10 łapek w górę i 5 w dół, co dało mi do myślenia. Pierwsze dwa komentarze na FB też mają negatywny wydźwięk. Dlatego też poruszyłem ten wątek na forum.

Chyba mówimy o różnych rzeczach, ten ostatni film też sprawdzałem tak go widzę:

Reasumując, dzięki za Wasz punkt widzenia. Wniosek dla mnie jest taki, że mam zbyt idealistyczne spojrzenie na świat. Chyba wartości, które mi przyświecają nie są współcześnie zbyt popularne. Pozostanę przy robieniu filmów, bo to lubię. A Wam życzę przyjemnego korzystania z forum, jeśli tak Wam dobrze. Pozdro!

Piszesz, że jesteś empatyczną wrażliwą osobą. To co właśnie napisałeś, dla mnie brzmi jak - nie znacie się, nie interesuje mnie dalsza rozmowa z wami, widocznie jestem lepszy od was, zamykam wątek. Widzę, że użyłeś grzecznościowych zwrotów, ale to nic nie zmienia.
Bycie empatycznym nie polega tylko na odczuwaniu własnych emocji, polega w głównej mierze, na odczuwaniu czyiś emocji. I żeby nie było tak smutno na koniec, oglądam Twoje filmy i uważam, że robisz świetną robotę.

Offline Brvk

« Odpowiedź #147 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 20:48:57 »
Jeśli coś jest ważne i potrzebne to się samo obroni, nie zgaszą tego trzy negatywne komentarze na krzyż. A jeśli coś nie zażre, to nie zmieni tego żadne wyznanie autora o trudach i znojach, bo kogo to...

Offline Enceladus

« Odpowiedź #148 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 20:55:01 »
Wombai rób swoje, tak jak to widzisz - ewentualnie wprowadzaj drobne zmiany... ogladam Twoje filmiki, nie zawsze musze sie z Toba zgadzać ale na tym życie polega... kanał ogladam i potrafie docenić.
Nie daj sie i wiecej luzu!!  ;D

He's A Jackass! Who Wrestles With Murderers Dressed Like Clowns And Throws Them In Prison, So They Can Break Out Of Prison And Then Murder More People!

Online michał81

« Odpowiedź #149 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 21:14:32 »
Odnoszę wrażenie, że większość z Was utożsamia "unboxing" z rozpakowaniem paczki i wyjęciem zawartości. Moje filmy (i nie tylko moje), nie kończą się na tym.
Jak dajesz w tytule "unboxing", sorry "ultra unboxing" to nie dziw się ze większość utożsamia tytułem nie z tym co jest w filmie, zresztą miniatura pokazująca mega pudło też co innego sugeruje niż o czym dany film jest jak sam piszesz. Masz problem z komentarzami, ale czemu nie nazwiesz swoich filmów "prezentacja komiksów"? Może dlatego, że algorytm yotube pokazuje, że takie filmy się nie klikają. A co się klika i jest przez niego bardziej promowane? Unboxingi. Sam kręcisz teraz jakąś dramę, może zmień tytuł tych filmów? Tylko wtedy yotube już ich tak pewnie nie będzie polecał. Spadnie klikalność od randomów i się zrobi problem.