Autor Wątek: Obecna kondycja rynku komiksowego w Polsce  (Przeczytany 36040 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SawiK

Odp: Obecna kondycja rynku komiksowego w Polsce
« Odpowiedź #90 dnia: So, 02 Lipiec 2022, 07:40:56 »
W Zielonej G tak samo mangi popakowane, wczoraj w Empiku dziwiłem co tam się porobiło, sądziłem że to jakieś gry😅

Offline Hobgoblin

« Odpowiedź #91 dnia: So, 02 Lipiec 2022, 12:30:22 »
Ja nie zarabiałem w ogóle, bo miałem 12 lat, ale dostałem Game Boya od rodziny z Niemiec. Tak jak kilka innych osób w mojej miejscowości. :)
Właśnie. Skoro były gry, to musiały być też konsole. Gra ok 200, to konsola ile?

PlayStation w 97 roku było za 600zl to pamiętam. To było dużo taniej jak komputer IBM.
Gameboyow nie mogę sobie przypomnieć cen choć miałem oba i szary i color.

Nintendo było bardzo drogie zawsze, żałuję, że wspierałem tą firmę.

Offline volker

« Odpowiedź #92 dnia: Śr, 06 Lipiec 2022, 20:13:44 »
Okazuje się że komiksy rosną w siłę, szczególnie japońskie.
Fragment z majowego Tygodnika Powszechnego:
« Ostatnia zmiana: Śr, 06 Lipiec 2022, 20:20:17 wysłana przez volker »

Offline xanar

« Odpowiedź #93 dnia: Śr, 06 Lipiec 2022, 20:57:32 »
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Kadet

« Odpowiedź #94 dnia: Cz, 07 Lipiec 2022, 11:52:30 »
Okazuje się że komiksy rosną w siłę, szczególnie japońskie.
Fragment z majowego Tygodnika Powszechnego:

Zastanawiające, że różnica między komiksami z USA a frankofonami to tylko 7 punktów procentowych. Może to wskazywać, że superhero wcale nie biją tak popularnością innych gatunków na głowę, jak by się mogło wydawać.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #95 dnia: Cz, 07 Lipiec 2022, 12:05:04 »
Zastanawiające, że różnica między komiksami z USA a frankofonami to tylko 7 punktów procentowych. Może to wskazywać, że superhero wcale nie biją tak popularnością innych gatunków na głowę, jak by się mogło wydawać.

Poza tym komiksy z USA to nie tylko superhero, a podejrzewam, że niektóre tytuły np. od NSC mogą się lepiej sprzedawać niż sh. Ja uważam, że to dobrze, że największa sieczka nie wyprzedza innych tytułów aż tak bardzo.

Offline xanar

« Odpowiedź #96 dnia: Cz, 07 Lipiec 2022, 12:07:22 »
Z tego co mówią to głównie Managa się rewelacyjnie sprzedaje, to superhero Marvel/DC coraz gorzej, w sumie nie dziwie się.

Offline volker

« Odpowiedź #97 dnia: Cz, 07 Lipiec 2022, 13:08:36 »
Musi tak być faktycznie z tym japońskim komiksem, gdyż w sąsiednim mi mieście średniej wielkości )ok 200 tyś populacji) swego czasu otworzono sklep z samymi mangami i spokojnie się utrzymuje. Nie ma natomiast żadnego sklepu z samymi komiksami superbohaterskimi, a nawet takiego z komiksami wszystkich odmian też nie kojarzę.

Offline radef

« Odpowiedź #98 dnia: Cz, 07 Lipiec 2022, 13:09:25 »
Ogólnie zachęcam do lektury "Ruchu Wydawniczego w Liczbach" wydawanego przez Bibliotekę Narodową, ponieważ zawsze jest to ciekawa  lektura. Nowy, który został wspominany wyżej, jest dostępny tutaj - https://bn.org.pl/raporty-bn/ruch-wydawniczy-w-liczbach/ruch-wydawniczy-w-liczbach-2021-k

Tam możemy wyczytać m.in.:
2021 roku wydawcy przysłali do Biblioteki Narodowej 1059 komiksów, nieco mniej niż w roku 2020 i znacznie więcej niż w 2019. Trzeba jednak zaznaczyć, że wyniki z lat 2019–2020 są częściowo nieprawidłowe. Kilku ważnych wydawców komiksów nie przysłało swoich książek w roku 2019, przesłali za to produkcję z obu lat w roku 2020. Jak pisaliśmy w poprzednim raporcie, po uwzględnieniu tego spóźnienia, w roku 2019 doliczylibyśmy się ok. 800 komiksów, a w roku 2020 ok. 970.

Jest też statystyka z podziałem na języki:
Obok utworów japońskich (44% wszystkich tłumaczeń) znajdziemy wśród publikowanych w Polsce zagranicznych komiksów także amerykańskie (27%), francuskie (15%), belgijskie (5%), włoskie i hiszpańskie (po 2%).

Są też statystyki podzielone na wydawców. Egmont 417, Waneko 234, Studio JG 162, Prószyński Media 25, Timof Comics 27, Sonia Draga 20, Kotori 19,

Jak sami widzicie - pewnych wydawnictw brakuje. Nie chce tutaj wytykać palcami, być może po prostu pewne egzemplarze zagubiły się w drodze, ale to pokazuje, że de facto liczba wydawanych komiksów w Polsce jest o kilkaset tytułów większa. Acz chyba proporcje wydawanych tytułów nie zmieniłyby się zbytnio.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline volker

« Odpowiedź #99 dnia: Cz, 07 Lipiec 2022, 13:23:03 »
Manga chyba zdobywa dużą popularność wśród płci pięknej. U mnie działa klub "mangi i anime". Okazuje się że 70% uczestników to kobiety tak w wieku 15-25 lat, reszta płeć męska. A ja myślałem do niedawna, że mało to kto czyta.

Offline xanar

« Odpowiedź #100 dnia: Cz, 07 Lipiec 2022, 13:27:33 »
Po wpisach na facebooku JPF można zobaczyć, że większość tam to kobiety się udzielają, także pewnie tak jest.

Offline Crono

« Odpowiedź #101 dnia: Cz, 07 Lipiec 2022, 13:37:18 »
Musi tak być faktycznie z tym japońskim komiksem, gdyż w sąsiednim mi mieście średniej wielkości )ok 200 tyś populacji) swego czasu otworzono sklep z samymi mangami i spokojnie się utrzymuje. Nie ma natomiast żadnego sklepu z samymi komiksami superbohaterskimi, a nawet takiego z komiksami wszystkich odmian też nie kojarzę.
Jak dobrze kojarzę, to otwartych zostało już 30 (!) stacjonarnych sklepów z mangą Yatta (to ci od studia JG i strony yatta.pl). Sporo, a chcą otwierać kolejne.

Pimpek

• Gość
« Odpowiedź #102 dnia: Cz, 07 Lipiec 2022, 20:39:34 »
Ogólnie zachęcam do lektury "Ruchu Wydawniczego w Liczbach" wydawanego przez Bibliotekę Narodową, ponieważ zawsze jest to ciekawa  lektura. Nowy, który został wspominany wyżej, jest dostępny tutaj - https://bn.org.pl/raporty-bn/ruch-wydawniczy-w-liczbach/ruch-wydawniczy-w-liczbach-2021-k

Tam możemy wyczytać m.in.:
Jest też statystyka z podziałem na języki:
Są też statystyki podzielone na wydawców. Egmont 417, Waneko 234, Studio JG 162, Prószyński Media 25, Timof Comics 27, Sonia Draga 20, Kotori 19,

Jak sami widzicie - pewnych wydawnictw brakuje. Nie chce tutaj wytykać palcami, być może po prostu pewne egzemplarze zagubiły się w drodze, ale to pokazuje, że de facto liczba wydawanych komiksów w Polsce jest o kilkaset tytułów większa. Acz chyba proporcje wydawanych tytułów nie zmieniłyby się zbytnio.

No już na pierwszy szybki rzut oka widać, że brakuje tu choćby Kultury Gniewu  :o

Offline Dracos

« Odpowiedź #103 dnia: Pt, 08 Lipiec 2022, 13:36:14 »
No już na pierwszy szybki rzut oka widać, że brakuje tu choćby Kultury Gniewu  :o

Sporo wydawnictw brakuje nie tylko KG, a wydaje się że liczba komiksów przez nich wydana oscyluje co najmniej w okolicy tych 20 tak jak Kotori i NSC więc chyba powinny być wyszczególnione.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #104 dnia: Pt, 08 Lipiec 2022, 15:08:56 »
Jak dobrze kojarzę, to otwartych zostało już 30 (!) stacjonarnych sklepów z mangą Yatta (to ci od studia JG i strony yatta.pl). Sporo, a chcą otwierać kolejne.

Od lat obserwuje/sledze scene cosplayerek i zagladam czesto na rozne strony temu poswiecone.

Kilka lat temu byla wiekszosc superhero, z 3-5 lat temu zaczelo sie to wyruwnywac, od jakis 2 lat coraz wiecej bylo  mangi/anime, obecnie to juz zdecydowana wiekszosc to azjatyckie postacie/bohaterki.

Na 10 cosplayow to 1-2 to superhero w porywach do 3, reszta to nie znane mi postacie zapewne z mang lub anime.