Autor Wątek: Nowości komiksowe na blogach  (Przeczytany 346921 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Nowości komiksowe na blogach
« Odpowiedź #1395 dnia: So, 14 Czerwiec 2025, 12:22:26 »
Ale co porażce, przecież wygrał, po prostu kadencja trwała 2h ;)

edit.
W ogóle co to jest za gość xD Kolejny, który nie powie o tym, co mu się nie spodobało, żeby jakiś płatek śniegu się nie popłakał, że ktoś nie lubi tego samego komiksu ;D ;D

Postać w fandomie ogólno-fantastycznym dosyć znana, kiedyś tworzył "Portal" nie wiem czy to można nazwać było czasopismem, ale powiedzmy że czasopismo o RPG coś na kształt "Magii i Miecza". Same RPGi i planszówki też robił, ale to już nie moje pole więc specjalnie tytułów nie znam, Neuroshima na bank. Nie wiedziałem, że jest taki głupi, ale to cecha sporej ilości podobnych ludzików, wyglądają na inteligentnych dopóki ust nie otworzą.

Offline SawiK

« Odpowiedź #1396 dnia: So, 14 Czerwiec 2025, 16:38:00 »
Powrót Supermana wydanie zbiorcze Egmontu i zeszyty TM-Semic + bonusy, zestawienie wydań:

Offline Masonna

« Odpowiedź #1397 dnia: Nd, 15 Czerwiec 2025, 10:05:44 »
  Postać w fandomie ogólno-fantastycznym dosyć znana, kiedyś tworzył "Portal" nie wiem czy to można nazwać było czasopismem, ale powiedzmy że czasopismo o RPG coś na kształt "Magii i Miecza". Same RPGi i planszówki też robił, ale to już nie moje pole więc specjalnie tytułów nie znam, Neuroshima na bank. Nie wiedziałem, że jest taki głupi, ale to cecha sporej ilości podobnych ludzików, wyglądają na inteligentnych dopóki ust nie otworzą.

To również właściciel jednego z najbardziej rozpoznawanych na polskim rynku wydawców gier planszowych - Portal Games. Planszówki to core jego działania, wydaje ich sporo. Prowadzi też Kanał Fantastyczny na YT, do niedawna z Tomaszem Kołodziejczakiem. Dopóki współtworzył to TK ten kanał był naprawdę fajny i wartościowy, po jego odejściu (pod koniec ubiegłego roku) to równia pochyła. Płatek śniegu - to idealne określenie. Trzewiczek nigdy się nie krył ze swoją "lewicową wrażliwością", ale przy tym sprawiał wrażenie gościa normalnego, szanującego ludzi o innych poglądach. Zresztą z TK zna się od lat. No ale najwyraźniej albo coś mu teraz odbiło, albo po prostu dobrze się krył. Zresztą jak ruszyli z Kanałem Fantastycznym, to pojawiały się głosy, że to długo nie potrwa, bo Trzewiczek jest chimeryczny i szybko się znudzi, pokłóci, itp. Jak widać w znacznej części były to opinie trafne ;) Ale to jego oświadczenie ws. Otwartych Komiksów mega zaskakujące, bo najwyraźniej poświęcona została wieloletnia znajomość z TK tylko dlatego, że kandydat Trzewiczka przegrał wybory. Choć ja mam na to swoją teorię i obstawiam, że już wcześniej poprztykał się z TK, co pewnie było powodem odejścia TK z KF. Pewnie TK nie podobało się w jaką stronę KF będzie zmierzał. Teraz np. na KF nagrywa jakaś feministka, która toleruje wyłącznie polskie komiksy feministyczne, Anna Brzezińska opowiada o marchewkach w średniowieczu, itp. I do tego wszystkiego jeszcze sfochany Trzewiczek. Dramat ;)
Komary rypią...

Offline Dracos

« Odpowiedź #1398 dnia: Nd, 15 Czerwiec 2025, 11:23:41 »
Ale Annę Brzezińską to ty szanuj bardzo dobra autorka, nie wiem jakie ma poglądy, ale pisać kobieta potrafi :)

Offline Masonna

« Odpowiedź #1399 dnia: Nd, 15 Czerwiec 2025, 17:06:21 »
Absolutnie nic do niej nie mam. Po prostu nie interesują mnie jej wykłady historyczne i moim zdaniem nie bardzo to pasuje tematycznie do kanału o tematyce fantastycznej. Bez wątpienia ma wiedzę i umiejętność jej przekazywania, ale obecność takiej tematyki po prostu pokazuje brak logicznej koncepcji rozwoju kanału. Nie znam jej twórczości, ale chyba tworzy fantasy? To mogłaby o tym poopowiadać, a nie o życiu w średniowieczu.
Komary rypią...

Offline Dracos

« Odpowiedź #1400 dnia: Nd, 15 Czerwiec 2025, 17:37:34 »
Pisze między innymi fantastykę, ale z wykształcenia jest mediewistką, więc to że opowiada o średniowieczu mnie nie dziwi. A poza tym fantastyka (fantasy) czerpie pełnymi garściami z średniowiecza więc jakoś temat nie jest kompletnie od czapy :)
« Ostatnia zmiana: Nd, 15 Czerwiec 2025, 17:39:23 wysłana przez Dracos »

Offline Masonna

« Odpowiedź #1401 dnia: Pn, 16 Czerwiec 2025, 10:32:08 »
Mija właśnie 48h odkąd obejrzałem ten materiał Trzewiczka i wciąż nie mogę uwierzyć jak on się tam skasztanił hehe

To się w PALE nie mieści!
Komary rypią...

Offline Mateusz

« Odpowiedź #1403 dnia: Cz, 19 Czerwiec 2025, 20:31:06 »
Startujemy z kolejnym odcinkiem naszego tygodniowego przeglądu ze świata filmu, seriali i gier wideo! Tym razem naprawdę się dzieje – mamy dla Was prawdziwą bombę newsów, które zelektryzowały fanów popkultury na całym świecie.

Zapraszamy na https://Filmozercy.com - serwis z najnowszymi newsami ze świata kina oraz ciekawymi filmowymi i komiksowymi artykułami

Offline Masonna

« Odpowiedź #1404 dnia: Wt, 24 Czerwiec 2025, 15:51:32 »
A co to ma wspólnego z komiksami? Zgłaszam spam.
Komary rypią...

Offline Michał!

« Odpowiedź #1405 dnia: Wt, 24 Czerwiec 2025, 19:27:06 »
Znowu rozmawiamy o rzeczach, czasami niemądrze, bo Mister Miracle myli się nam z Miraclemanem (przynajmniej nie za każdym razem), a czasami mądrze, bo... jakiś przykład na pewno by się znalazł. No i jeden z nas niechcący uśmierca współautora najpolskiego z polskich komiksów. Zdarza się.

PRZECZYTANE📚📜
▶️Sisters of Battle [Torunn Gronbekk & Edgar Salazar]
▶️Marneus Calgar [Kieron Gillen & Jacen Burrows]
▶️Chainsaw Man, tom 19 [Tatsuki Fujimoto]
▶️Szeryf Babilonu [Tom King $ Mitch Gerads]
▶️Extremity, tom 2 [Daniel Warren Johnson]

POGRANE🎮🕹
▶️Skyrim
▶️Clair Obscur: Expedition 33
▶️Warhammer 40,000: Dawn of War

POOGLĄDANE🎬📽️
▶️Substancja
▶️Kapitan Ameryka: Nowy wspaniały świat
▶️Asteriks i Obeliks: Walka wodzów
https://www.youtube.com/@metodymc - głównie komiksowo/growo/filmowy podcast Metody Marnowania Czasu

Offline PJP

« Odpowiedź #1406 dnia: Śr, 25 Czerwiec 2025, 20:07:17 »
Jeśli ktoś woli w prosty sposób można publikację pobrać również stąd: https://kmfsagitta.pl/2025/06/23/nadal-podazamy-tam-gdzie-innym-sie-nie-chce-publikacja-okolicznosciowa-z-okazji-dziesieciolecia-klubu-milosnikow-fantastyki-sagitta/
Z okazji jubileuszowego, 10. sezonu Klubu Miłośników Fantastyki „Sagitta”, przygotowaliśmy dla was wyjątkową publikację zatytułowaną „Nadal podążamy tam, gdzie innym się nie chce”. Znajdziecie w niej teksty autorstwa Marcina Osucha, Melodii Orzelskiej, Artura „Bazylego” Łukasiewicza, Tomasza „Kudłatego” Tomczyka, Roberta Wolniaka, Pawła „Padre” Jezierskiego, Wojciecha „Malarza” Kawalca, Sławomira „Bombadila” Miklasa, Tomasza „Kruszona” Stępińskiego, Mariusza „Mario” Górskiego oraz Igora Banaszczyka. Po części tekstowej znajduje się również komiks Pawła Gierczaka!
« Ostatnia zmiana: Śr, 25 Czerwiec 2025, 20:12:05 wysłana przez PJP »

Offline Pawel.M

« Odpowiedź #1407 dnia: Cz, 26 Czerwiec 2025, 19:47:58 »
Haruo Iwamune, Kolor końca świata, t. 1

Zapowiada się przyzwoite postapo, ale czy takie jest w rzeczywistości, będzie można ocenić po drugim, a może nawet trzecim tomiku – na razie dostaliśmy wprowadzenie w formie krótkich rysunkowych opowiadań.

WIĘCEJ:
Haruo Iwamune, Kolor końca świata, t. 1

Offline Mateusz

« Odpowiedź #1408 dnia: Cz, 26 Czerwiec 2025, 20:29:39 »
Jedziemy z kolejnym live'em na kanale Filmożerców. Dzisiaj rozmawiamy o Ironheart, nowym filmie Spielberga no i oczywiście o wyborze reżysera nowego Bonda.

Zapraszamy na https://Filmozercy.com - serwis z najnowszymi newsami ze świata kina oraz ciekawymi filmowymi i komiksowymi artykułami

Offline Geekoholic

« Odpowiedź #1409 dnia: So, 28 Czerwiec 2025, 12:36:53 »
Znajoma prowadzi kanał z mangowymi podcastami na YT i ostatnio przeprowadziła wywiad m.in. z Tomaszem Kołodziejczakiem.

Zostawiam link do niego i kilku innych szczególnie wartych uwagi: